Фирмите и граѓаните заглавија 335 милиони евра

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Разбирливо, но кај нас се изместени работите, државата е замешана секаде. Она впрочем преку нејзините министерства ја активира неликвидноста. Она касни 90 дена и повеќе, големите градежни компании се поврзани со илјадници помали компании, кој со плочки, кој со парно, кој со ламинат, прозори, градежен материјал, водоводни инсталации,итн. Овие пак се поврзани со сите други сектори, прехрана, транспорт, банки, услуги, итн. Кога државата е работодавач и касни над 90 дена со наплата, автоматски надоле кругот завршува и со две години каснење. Гранит и Бетон своите обврски ги извршуваат до година дена.
И сега се става инструмент заложница уствари акцептниот налог кој порано се користеше плус трошоци за нотар. И која помала фирма ќе и бара заложница на поголема? :) Мислам виц е работава. Се е круг, а првиот синџир не плаќа, како би се завртел кругот?
Гол популизам. Вака ќе се решавала неликвидноста, стварно мислат дека сме ретардирани.
Toa e државата живее на рабуш. Имаше идеја ДДВ да се плаќа кога ќе се реализира фактурата ама не помина на парламент. Ти несмееш да и касниш со плаќање а таа може на тебе.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
јас сум без кредит.... кредитната картичка не ја рачунам зашто таа ја користам како картица за плаќање кога идам во странство... (за гориво, хотел, храна и слично)

убаво рече некој... пружи си ги нозете колку ти е чергичката... сите сакаме убави коли, сопствени станови, нов мебел низ дома, втора кола како алтернатива, одмор на море на некое егзотично место, на скијање негде далеку, да се прошета, да се види... ама сега за сега јас се водам со мотото како што викале старите: СПЕЧАЛИ, СОБЕРИ ПА КУПИ СИ.. а не земи кредит, купи па враќај пари и тоа скоро дупло од тоа што си зел... барем сега за сега успевам во таа намера... се надевам дека нема да треба да земем кредит за да преживеам...

пред 10 години визев фиќо кое од дома до град, во просек 2 до 3 пати гасеше и требаше да се отвара у моторот и да се чепне нешто за да може да се продолжи кај што си тргнал, до толку беше канта, а немав пари за да купам нешто по саглам... денес го возам она што ми е на аватарот, купено ми е пред 6-7 месеци и не е на кредит купено... си собирав, и си купив... значи можев истово да го купам пред 4 години да речеме со кредит и денес ке го имав, порано ке го возев, порано кеифови ке терав, ама каматата од кредитот ке ми изедеше уште нешто... на пример едно од комбињата во фирмата, ке отидеше јабан во банка како камата... со малку трпение, се постигнува целта...
заборавив да кажам само дека таков ни е системот, секој секому должи и понекад е морално да се земе кредит за да се преживее... кругот (што не се движи) го опиша леандра и баш на тоа мислев...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
јас сум без кредит.... кредитната картичка не ја рачунам зашто таа ја користам како картица за плаќање кога идам во странство... (за гориво, хотел, храна и слично)

убаво рече некој... пружи си ги нозете колку ти е чергичката... сите сакаме убави коли, сопствени станови, нов мебел низ дома, втора кола како алтернатива, одмор на море на некое егзотично место, на скијање негде далеку, да се прошета, да се види... ама сега за сега јас се водам со мотото како што викале старите: СПЕЧАЛИ, СОБЕРИ ПА КУПИ СИ.. а не земи кредит, купи па враќај пари и тоа скоро дупло од тоа што си зел... барем сега за сега успевам во таа намера... се надевам дека нема да треба да земем кредит за да преживеам...

пред 10 години визев фиќо кое од дома до град, во просек 2 до 3 пати гасеше и требаше да се отвара у моторот и да се чепне нешто за да може да се продолжи кај што си тргнал, до толку беше канта, а немав пари за да купам нешто по саглам... денес го возам она што ми е на аватарот, купено ми е пред 6-7 месеци и не е на кредит купено... си собирав, и си купив... значи можев истово да го купам пред 4 години да речеме со кредит и денес ке го имав, порано ке го возев, порано кеифови ке терав, ама каматата од кредитот ке ми изедеше уште нешто... на пример едно од комбињата во фирмата, ке отидеше јабан во банка како камата... со малку трпение, се постигнува целта...
Кредит само по себе не е лош но, ако го користиш за да купуваш работи кој добиваат во вредност или ги користиш за генерирање на проход по можност повеќе од каматата на банката. Купување одмори, храна и останати потрошувачки добра на кредит е пат кон пропаст. Може да се купи кола на кредит но, само ако ја користиш во некој бизнис такси рента итн. Дури и купување стан на кредит не е најинтелигнетна инвестиција зошто киријата+априцијација на имотот често пати е пониска од каматата на банката. Патот кон успехот е underconsumtion-saving-invest-profit-reinvest profit. Јас се трудам да инвестирам окулу 10-20% од моите месечни приходи. И веќе си имам портфолијо од благородни метали, акции и валути. Секој треба да инвестира во тоа што се разбира јас никогаш не би почнал свој бизнис бидејќи благе везе немам од менаџирање и малопродажба и трговија или производство. Истотака несакам недвижности иако моите се занимаваат со тоа.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ама ај да не го претеруваме. Јас не мислев на кредити за кола, не знам како го поврзавте тоа со мојот пост. Јас целам на кредити кои домаќинства ги земаат зашто три месеци им каснат плата, плус за школување на дете. Од каде би нашол пари човек кај нас во такви случаи освен преку кредит. Немојте да ми кажувате за штедење, зашто за да штедиш треба да земеш поголема плата и да живееш со неа, а не едвај да стига од 1 до 1. Туку сега ни кредити не одобруваат. Пошто фирмите се заглавени до гуша ( токму она што го зборува леандра во постот), банките ги сметаат како неверодостоен грб на работникот и ги одбиваат кредитите. Се се плашам дека кај да е ќе доживееме невидено фијаско, освен ако не се нафиксаме со кредити кои државата ќе ги земе за да ги враќа парите на фирмите контрактори. Е тек тогаш има да бидеме Грчка.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Се се плашам дека кај да е ќе доживееме невидено фијаско,
Немој да се плашиш фијаско секако ќе има универзумот мене ми го зборува тоа :icon_lol:.
Кога гледам предлог на парламент ДДВ да се наплаќа по реализација а не по фактура е сега не знам дали помина или не (највероватно не), ама со самото тоа се гледа дека бргу е крајот.

Инаку како банкараски систем кој во денешнава форма е стар повеќе помалку околу три века нормално дека обичен човек кој што не е едуциран што чудо е тоа да се заеби гадно, како на пример О.К. кредит и слични глупости.
Историски темпларите го имаат направено овај систем во зачеток со чекови кредит камати што го гледаме денес, им земале маржа на тие што оделе на аџилак оставале злато во најблиската темпларска филијала а со тоа добивале писмен документ (Чек) кој што го впаричувале во Ерусалим минус маржата темпларска. Па во основа тоа е тоа и денес што се прави.
Па сега сме дојдени до одредена точка на многу голема неликвидност сите задолжени банкарите си идат по своето бркаат цели фамилии од сопствени куќи кои што после стануваат дувла на наркомани, нема пари се чека на пензиите и платите административни кои што го одржуваат во живот овај консумерски циклус, или што би рекле ние децата на пазар растени да ги свртиме парите ама има се помалку за вртење :icon_lol:.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ама ај да не го претеруваме. Јас не мислев на кредити за кола, не знам како го поврзавте тоа со мојот пост. Јас целам на кредити кои домаќинства ги земаат зашто три месеци им каснат плата, плус за школување на дете. Од каде би нашол пари човек кај нас во такви случаи освен преку кредит. Немојте да ми кажувате за штедење, зашто за да штедиш треба да земеш поголема плата и да живееш со неа, а не едвај да стига од 1 до 1. Туку сега ни кредити не одобруваат. Пошто фирмите се заглавени до гуша ( токму она што го зборува леандра во постот), банките ги сметаат како неверодостоен грб на работникот и ги одбиваат кредитите. Се се плашам дека кај да е ќе доживееме невидено фијаско, освен ако не се нафиксаме со кредити кои државата ќе ги земе за да ги враќа парите на фирмите контрактори. Е тек тогаш има да бидеме Грчка.
Штедењето е гадна работа. Да имаш пари а да не ги трошиш а очајно ти требаат. Тешко е. Друг проблем е што на најголем дел од граѓаните (99%) најголема инвестиција ми е недвижноста во која живеат. Тоа е основната разлика меѓу богатите 1% и останатите 99%. Иако можеш да видиш многу големи и скапи куќи од богати луѓе најголем дел од имотот не ми е во недвижнини освен кај тие што се бават со тој бизнис. Дури и кај нив вредноста на недживноста во која живеат е помала од тие што ги продаваат или рентаат. Пазарот е така дизјанирано што за малку поголем ризик имаш доста поголеми приходи од недвижност. Но, ти треба доста знаење да го менаџираш ризикот. Луѓе што незнаат може да изгубат. Гледам тон луѓе на пазарите на капитал имаат малку пари и сакаат да заработат доста веднаш и се впуштаат во голем ризик и во работи кој не ги разбираат тие ја шират фамата дека е премногу ризично и дека можеш се да изгубиш. Клучот е знаење тоа е највердниот капитал и малку иницијативност. Ретко кој живее богато само од плата. Ако пополека не се префлиш од продавач на труд во продавач на пари ќе си живеш секогаш скромно. Таков е системот јбг.
П.С. Не сугериам дека некој треба да си ја продаде куќата или да даде отказ и да стави се во барабан. Тоа е лошо менаџирање на ризик истотака.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ретко кој живее богато само од плата. Ако пополека не се префлиш од продавач на труд во продавач на пари ќе си живеш секогаш скромно. Таков е системот јбг.
Кога ќе те акни од земја тој твој продавач на пари систем тогаш ќе има разговор во тебе вака ништо :icon_lol:.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Toa e државата живее на рабуш. Имаше идеја ДДВ да се плаќа кога ќе се реализира фактурата ама не помина на парламент. Ти несмееш да и касниш со плаќање а таа може на тебе.
Го одбија предлогов кој колку толку ќе придонесеше барем да се зачува ддв-то додека не се реализира фактурата. Во овој случај ем ддв-то мораш да го платиш, ем фактурата нема да ја наплатиш. И човекот кој образложуваше дека овој закон немало да придонесе ништо добро е Борис Стоименов. Он си има штедилница, си го има канал 5 и си зема плата во парламент. Плус со штедилницата си живее од камата на граѓаните, со канал 5 си наплаќа редовно зошто е дел од власта и никој не би се осмелил да му должи и на крај си једе говна од говорница. Фала богу дека него не му е гајле дали Трајче или Јанко ја наплатиле фактурата - важно ддв да се плати.
Иронијата за да биде најголема е што ддв-то се касни со враќање од над 3 месеци. Чиста бламажа, не ми се ни збори за економија во земјава, изгубив желба да ги слушам, да ги гледам и да ги анализирам. Што сакаат нека прават, кренав раце од нив.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Го одбија предлогов кој колку толку ќе придонесеше барем да се зачува ддв-то додека не се реализира фактурата. Во овој случај ем ддв-то мораш да го платиш, ем фактурата нема да ја наплатиш. И човекот кој образложуваше дека овој закон немало да придонесе ништо добро е Борис Стоименов. Он си има штедилница, си го има канал 5 и си зема плата во парламент. Плус со штедилницата си живее од камата на граѓаните, со канал 5 си наплаќа редовно зошто е дел од власта и никој не би се осмелил да му должи и на крај си једе говна од говорница. Фала богу дека него не му е гајле дали Трајче или Јанко ја наплатиле фактурата - важно ддв да се плати.
Иронијата за да биде најголема е што ддв-то се касни со враќање од над 3 месеци. Чиста бламажа, не ми се ни збори за економија во земјава, изгубив желба да ги слушам, да ги гледам и да ги анализирам. Што сакаат нека прават, кренав раце од нив.
Toa е... јас сум голем противник на голем буџет. Тоа значи големи давачки за економијата. И голема зависност од државни трошење. А сите државни трошења се поврзани со политка и фаворизирање на некој „омилени“ фирми на власта. Сето тоа резултира со корупција, неликвидност, не фер услови на пазарот, пазарни дисторзии, политизација на економијата, лобирање на фирми кај политичари и мал милион други лоши појави. За жал и власта и опозицијата се залага за истото. Ќе си го кркаме уште долги години.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Се е илузија и ништо не е важно.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе ја гледав тоа емисијата на Алфа со келавиот гувернер и овај новинарот се праша само за делумните резерви не праша, и како Народната и комерцијалните банки делат кредити со пари кои што ги немаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom