Тоа ми е желбата да го завршам овој факс )) Сум слушнал за таа професорка не си прв што вика така за нејзе ... иначе фалаЗа работа релативно тешко. Професор во основно/средно, во музеј или евентуално доколку избереш смер историја + архивистика можеш во архив. Инаку не е којзнае колку тешко, треба многу читање и општо знаење. Малце проблем се книгите ( пола се на српско-хрватски од 50 и некоја година ). Ако си запишал историја, во прва година бегај од Проева знае да биде терсене.
Секој факултет со својата тежина, доколку сакаш да го учиш тоа не би ти преставувало проблем.
Прв семестар:А што предмети се учат во прва година на филозофски, историја??
Фала многуПрв семестар:
- Вовед во историјата - задолжителен
- Историја на Стариот век 1 - задолжителен
- Антички извори и писма - изборен
- Археологија - изборен
- Религијата и културата на античките Македонци - изборен
- Помошни историски науки - изборен
- Латински јазик - изборен
Втор семестар:
- Историја на античките Македонци - задолжителен
- Историја на Стариот век 2 - задолжителен
- Историја на Хеленистичките монархии - изборен
- Историја на римската Империа - изборен
- Историја на уметноста - изборен
- Етика - изборен
- Латински јазик 2 - изборен
Избираш по 3 изборни предмети секој семестар.
Историја е еден од подобрите институти на филозофски, само штета што со него тешко се доаѓа до работа. Имаш да бираш две насоки: чиста историја и историја со архивистика. Пред да се воведе ЕКТС беше подобро да имаш завршено архивистика бидејќи имаше повеќе испити ама сега е ептен деградиран смерот. Предмети како Стар век 1, Стар Век 2 ти се ставени како изборни, а историја на Римска империја, Историја на Византија, Историја на предмодерна ренесансна Европа воопшто немаш. Чиста историја е поинтересна. Во трета година бираш помеѓу наставен и истражувачки смер. Како истражувач ептен тешко да се вработиш освен во некој музеј или сл. Пред да се запишеш мисли и на тоа.Може некој да ми даде информации за историја, тежина на предмети, професори итн итн..колку да имам претстава во што се впуштам
imam edno mislenje da ti kazam baraj go ministerot za da te primatСе заинтересирав за Безбедност,одбрана и мир..Има некој што студира таму па да ми сподели мислење?