Филозофски факултет

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
А што предмети се учат во прва година на филозофски, историја??

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.037
За работа релативно тешко. Професор во основно/средно, во музеј или евентуално доколку избереш смер историја + архивистика можеш во архив. Инаку не е којзнае колку тешко, треба многу читање и општо знаење. Малце проблем се книгите ( пола се на српско-хрватски од 50 и некоја година :icon_lol:). Ако си запишал историја, во прва година бегај од Проева знае да биде терсене.

Секој факултет со својата тежина, доколку сакаш да го учиш тоа не би ти преставувало проблем.
Тоа ми е желбата да го завршам овој факс :))) Сум слушнал за таа професорка не си прв што вика така за нејзе ... иначе фала

С

Сибињанин Јанко

Гостин
А што предмети се учат во прва година на филозофски, историја??
Прв семестар:

- Вовед во историјата - задолжителен
- Историја на Стариот век 1 - задолжителен
- Антички извори и писма - изборен
- Археологија - изборен
- Религијата и културата на античките Македонци - изборен
- Помошни историски науки - изборен
- Латински јазик - изборен

Втор семестар:

- Историја на античките Македонци - задолжителен
- Историја на Стариот век 2 - задолжителен
- Историја на Хеленистичките монархии - изборен
- Историја на римската Империа - изборен
- Историја на уметноста - изборен
- Етика - изборен
- Латински јазик 2 - изборен

Избираш по 3 изборни предмети секој семестар.
:D

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Прв семестар:

- Вовед во историјата - задолжителен
- Историја на Стариот век 1 - задолжителен
- Антички извори и писма - изборен
- Археологија - изборен
- Религијата и културата на античките Македонци - изборен
- Помошни историски науки - изборен
- Латински јазик - изборен

Втор семестар:

- Историја на античките Македонци - задолжителен
- Историја на Стариот век 2 - задолжителен
- Историја на Хеленистичките монархии - изборен
- Историја на римската Империа - изборен
- Историја на уметноста - изборен
- Етика - изборен
- Латински јазик 2 - изборен

Избираш по 3 изборни предмети секој семестар.
:D
Фала многу :D

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
дали ке може некој да ми објасни на дефектологија дека пишува после 8 семестар значи после 4 години предметни програми за 5 семестар логопедија па 6,7,8 семестар логопедија и сеа не ми е јасно што е финтава со логопедија дали се завршува отпосле или се одлучуваш во трета

*Smurfette*

He smurfs me, he smurfs me not
Член од
10 јуни 2006
Мислења
538
Поени од реакции
38
Знае некој распоред за предавања дали има за смер историја истакнато на факултет? Или случајно ако го има некој да ми го прати по ПП?

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
Секој факулет си има своја тежина.Јас сум на социјална работа и веќе сум апсолвент и можам да кажам факултетов ми иде од рака и си ѕимам сипендија... За поздипломски ако се вработам тогаш ќе упишам ама на некој др факултет, колку само да сменам нешто...
Мој совет до сите не верувајте на секој човек што вика овој професор е лево насаден овој предмет е тежок.Мене ми викаа некој така па испадна сосем спротивното....СРЕКНА СТУДЕНТСКА ГОДИНА НА СИТЕ ;)

Член од
9 декември 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Е вака сега јас сум прва година на соц. работа и политика но денеска не можев да присуствувам на првиот час дали може некој да ми даде распоред во понеделник од колку часот сме ???

Член од
4 април 2010
Мислења
23
Поени од реакции
7
Може некој да ми даде информации за историја, тежина на предмети, професори итн итн..колку да имам претстава во што се впуштам :D

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Може некој да ми даде информации за историја, тежина на предмети, професори итн итн..колку да имам претстава во што се впуштам :D
Историја е еден од подобрите институти на филозофски, само штета што со него тешко се доаѓа до работа. Имаш да бираш две насоки: чиста историја и историја со архивистика. Пред да се воведе ЕКТС беше подобро да имаш завршено архивистика бидејќи имаше повеќе испити ама сега е ептен деградиран смерот. Предмети како Стар век 1, Стар Век 2 ти се ставени како изборни, а историја на Римска империја, Историја на Византија, Историја на предмодерна ренесансна Европа воопшто немаш. Чиста историја е поинтересна. Во трета година бираш помеѓу наставен и истражувачки смер. Како истражувач ептен тешко да се вработиш освен во некој музеј или сл. Пред да се запишеш мисли и на тоа.

Предметите сами по себе не се тешки. Само бараат мало предзнаење и општа култура. Заебани можат да бидат Стар век 1 и Историја на Античките Македонци кај Наде и Македонија во османлиски период кај Ванчо. Останатото зависи од тебе. Дали учиш за диплома или за знаење.

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Може ли некој да ми објасни за смерот социјална работа и социјална политика?

Член од
15 декември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
Се заинтересирав за Безбедност,одбрана и мир..Има некој што студира таму па да ми сподели мислење?

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
Се заинтересирав за Безбедност,одбрана и мир..Има некој што студира таму па да ми сподели мислење?​
imam edno mislenje da ti kazam baraj go ministerot za da te primat

Член од
10 јуни 2012
Мислења
82
Поени од реакции
57
Може ли некој подетално да ми објасни како оди студирањето на смерот Историја - бидејќи сакам да се запишам на тој смер, па ако може од некој што студира таму да добијам подетални информации. Мислам што повеќе барат, како оде наставата, дали е задоволен и тоа ?.

Kajgana Shop

На врв Bottom