Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
pepeto напиша:
Кај мене 80че,летаат за 2 недели..:zid: .Иначе,мислам дека нема потреба којзнае колку да се троши за филм-како на пример BlueRay фазон-25-50 гига од филм,зошто секако ке ти треба дооообра опрема за да го осетиш квалитетот на филмот.Јас правам вака,нпр. Inception сега на Замунда е на 2гига,и ако стварно вреди,може да се симне на HD ili FullHD.
Иначе некој има пробано BlueRay филм да симне?? Како шо?? Импресии.

1.Опрема имам веруј.

2. Разликата од BD-RIP до оргинална копија од филмот, ако е од добри енкодери и со големина над 10гб најдобро 13/14гб е со квалитет ист како оргиналот 95%, т.е. разликата никогаш нема да ја познаеш.

3.Сум симнал многу и во моментов симнувам 3 комада, (BD-RIP) по 13гб просек, чекам да помине 12 за да се убрзаат пошто поминав лимит.

4. Импресии? све најдобро што можеш да замислиш, денеска го гледав Апокалипто и на моменти ми паѓаше вилицата од што бев импресиониран, филмот изгледа феноменално! нема воопшто grain, колоритен е и има прекрасен звук/фотографија. Филмовите во 1080п се едно сосема поикнакво доживување, мерак за очи и уши бидејќи и звукот е HD т.е. поточно DTS-HD-MA :vozbud:

П.С. Ако се одлучиш да симнуваш 1080п филм барај BD-RIP како ултимативен квалитет, не BR-RIP или HD-DVD.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Мац моеш да глеаш филм на 1080p?
Не ти експлодира машината?
Ја пробав ебан спот од јутјуб да пуштам на 1080p и fail-нав.. Ми кочи -.-

Мислиш вреди да вложам у рам и графичка за да си глеам на раат филм со имба квалитет?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069

Мислиш вреди да вложам у рам и графичка за да си глеам на раат филм со имба квалитет?
Хмм, како да ти кажам.

Да, вреди. :devil3:

Иначе не споредувај youtube со FullHD, симни филмче па ќе збориме. Пи-ес, дур сум овде...иам "катаљон" покани за bit-hdtv, па кој сака нека повели.

Psy, што појачало/звучки комбо имаш?

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
1.Опрема имам веруј.

2. Разликата од BD-RIP до оргинална копија од филмот, ако е од добри енкодери и со големина над 10гб најдобро 13/14гб е со квалитет ист како оргиналот 95%, т.е. разликата никогаш нема да ја познаеш.

3.Сум симнал многу и во моментов симнувам 3 комада, (BD-RIP) по 13гб просек, чекам да помине 12 за да се убрзаат пошто поминав лимит.

4. Импресии? све најдобро што можеш да замислиш, денеска го гледав Апокалипто и на моменти ми паѓаше вилицата од што бев импресиониран, филмот изгледа феноменално! нема воопшто grain, колоритен е и има прекрасен звук/фотографија. Филмовите во 1080п се едно сосема поикнакво доживување, мерак за очи и уши бидејќи и звукот е HD т.е. поточно DTS-HD-MA :vozbud:

П.С. Ако се одлучиш да симнуваш 1080п филм барај BD-RIP како ултимативен квалитет, не BR-RIP или HD-DVD.
Ама ти којзнае што опрема имаш.Сигурно не е некој обичен монитор и обичен сараунд хехе.Добра опрема,добро уживање-таа е !
Туку нека прекрши 12,па да ги оптеретиме кабливе малце.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Youtube e светлосни години позади вистинскиот 1080п квалитет, како што ти кажа Мац, 1080п видео на Јутјуб е околу 150 мб (10-на мин) додека истиот временски период од филм би бил околу 1гб.

Друго, да вреди! но зависи и од тоа, колкав монитор/телевизор имаш и каков? рам за хд не ти треба ама затоа процесор да.

@ Мац, филмови гледам на монитор/пс затоа што телевизорот ми е едено 3 класи под мониторoв, знаеш да не навлагам у детали. Друго, за звук имам просечни Logitech X-530 но со Asus Xonar D1 звучна во комбинација и DTS-HD-MA се доста солидни поготово кога има експлозии/акции и слично :cuc:

П.С. Дај една покана навака :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238

Извини ваков имба спот у ваква профи тема шо убацувам..
Муабетот ми е, мене спотов на 1080p ко ќе го стаам неможам да го глеам, а не па филм да пуштам на 1080p ((:)
Затоа прашав дал вреди :)
А чим вреди, ќе се потрудам да вложам <3

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Сега се купува компјутер за 250 евра горе доле, што ќе процесира 1080p без проблем :)

Бидејќи ако ти сецка на Јутјуб тоа значи дека имаш антика најмалце 5 години стара, и колку и да вложуваш џабе ти е кога основата е тиња. Стара машина не се надоградува него се продава и се зима некоја буџет варијанта која незибежно мора да ја купиш кад тад :)

јаоо забегавме скроз, извинување за офтопиков :pos:

П.С. Стисни ctrl alt delete, и види во перформанс со колку проценти ти работи процесорот кога го гледаш видеото, се кладам дека е на 70% најмалце :)

I

Intex

Гостин
Mislenjevo go pisuvav za temata kade sto treba da se pisat recenzii ama ne mozev za filmot recenzija da pisam :) taka da ke go ostavam tuka, pa ako saka nekoj moze da diskutirame, ako ne nisto strasno :)

2001:A Space Odyssey, kako prvo i najvazno, ovoj film ne smeete da go gledate sami, ne e voopsto strasen, ama ne se gleda ovoj film sam, tie sto go gledale ke me sfatat.
Шо е финтата да не го гледаш сам филмот? Го гледав сам јас, како што е и вообичаено со вака сериозни филмови, и ништо страшно.:D

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Дап, би рекол финтата е баш сам да го гледаш 2001, без некој да те зазборува отстрана и(ли) па да го гледаш со некој што повеќе преферира комерцијални филмови, па ќе се досадува. :) Може мисли не се гледа сам, затоа што не се разбира лесно, па да имаш со кого да размениш мислење. :)
--
У онаа листата со збунувачки филмови би го додал Blowup (1966).

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Moja greska sto ne se doobjasniv, ne se gleda sam zatoa sto prvite 25 minuti nekoj mora da ti pravi muabet, ili ako si po peenjeto moze da pees :)

@Vlatko_Gjorce, ne bi rekol deka fintata e sam da go gledas, nego fintata e sam da si imas svoja verzija za filmot, a sto ima loso vo toa da go diskutiras so nekoj? :)

A i nekade vo pravo si so toa sto ne se gleda sam zatoa sto ne se razbira lesno, sea i jas mozam tuka da ti recam deka mnogu lesen bese mnogu vakov mnogu onakov, ama realnosta e deka 90% ako ne i 100% od gledacite na krajot bevme: WTF?? :) Pa vrati go uste ednas, pa sfati toa, pa vrati malce ponazad pa sfati toa itn itn :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ќе идам оф-топик, ама морам да прашам. Знам, ќе ме бришете, ама морам да го прашам Псајсајдот.
Толку е добра? Ја почнав, и некако не ми одеше, може дека бев млад тогаш.
Многу е тешка за голтање, сурова реална до коска. Ама ако ја гледаш од поинаква перспектива, т.е. ако се соочиш со реалноста барем за момент и седнеш да ја изгледаш, без предрасуди и што е најважно да бидеш спремен на се тогаш е феноменална. Пораката што ја преставува не успеала да ја долови ниедна серија, обработката на карактеирте исто така, се врзуваш за нив како да ти се личности од реалниот живот, ти фалат. За да го увидиш сето тоа и пораката пред се мора да ја изгледаш (цела)

Од првин е тешка, ама понатака ти ги тестира сите сетила, и твојата способност да се соочиш со фактите, за да со тек на време сватиш дека е неизбежно све што режисерот сака да долови со неа но не само на екранот! напротив во реалниот живот.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Аха, изгледав повеќе пилоти од серии, и од оваа, ама не ме заинтересира(а)...За црн хумор, "Dead Like Me" ми е топ серија...

Не само за тебе, филмот е ремек дело од секој можен аспект! најдобриот од браќата Kоен, т.е. од Џоел Коен.
Овој и Милерс Кросинг (Туртуро добар е и у овој филм, посебно сцената у шумата, кој гледал знае) ми се најдобри од Коен брос.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Аха, изгледав повеќе пилоти од серии, и од оваа, ама не ме заинтересира(а)...За црн хумор, "Dead Like Me" ми е топ серија...

Овој и Милерс Кросинг (Туртуро добар е и у овој филм, посебно сцената у шумата, кој гледал знае) ми се најдобри од Коен брос.
Пилот, остај пилот....серијата обработува теми од црн хумор само првите 2 сезони, понатака станува многу по реална и сурова, црниот хумор полека го заменуваат реални и тешки теми од животот, тешка драма. Сепак за да сватиш колку е добра мора да ја загледаш, макар 1 сезона пилот не мења ништо.

Kajgana Shop

На врв Bottom