Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

I

Intex

Гостин
Го гледав филмот вчера вечер, и видов неколку рецензии на форумов и можеби сум првиот кој нема да се согласи дека филмот заслужува 10-ка.
Навистина се труделе премногу it's too much. Не велам дека не е добар, но велам дека е преценет така го најавуваа се крена голема прашина можеби преголеми очекувања и се разочарав.
Филмот има одличен саундтрак и одлична глума и секоја чест за Натали Портман, но едноставно според мене на филмот му фалеше многу вториод дел од тоа што се нарекува комплетно сценарио односно дијалогот. Се препуштиле само на визуелизација на ликовите што на мене лично и не ми се допаѓа многу. Премногу играње со камерата која само во неколку моменти ми долови некоја комплетна слика цело време имав чувство дека ми фали дел од екранот. Да имаше тензија во филмот некоја визуелизирана напнатост, но што сакал по ѓаволите да направи Дарен? Психолошки трилер? Драма? Хорор? Премногу измешано премногу контрадикторности од „чиста и невина“ девојка до курва и лезбејка?
Али ок како и да е ова е моја рецензија поаѓајки од фактот дека сакам дијалог во филм прев визуелизација јас би му дал една просечна 7ца...:salut:
Не треба јако сценарио, воопшто не треба тука сценарио.
Гледаш како Нина си корне месо од ноктот, фино лепо си го проверуваш ноктот дали и тебе ти е откорнат. Го чешка рамото, и тебе те чешка. Гасне светлото, рипаш од место. Она бега, се вртиш да не има некој позади тебе. За тоа треба сценарио? I don't think so.
Има сценарио Одисејата? - Нема. Има јака приказна? - Има, т.е. ја има најјаката приказна досега на филм прикажана. Со sonne зборевме за Одисејата, и вака го опиша: учебник. Кратко и јасно. Што сме биле, што сме, за што ќе трагаме. Толку.

@Zeegerman

Нештото кое ќе го мислиш со денови е: кои беа реалните делови од приказната, а кои дело на болниот ум на Нина? Дали воопшто Лили беше вистинска?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.751
Нештото кое ќе го мислиш со денови е: кои беа реалните делови од приказната, а кои дело на болниот ум на Нина? Дали воопшто Лили беше вистинска?
Лили беше вистинска. Кога заврши 3тиот чин, таа дојде да и честита на Нина, рушејќи ја нејзината халуцинација.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Не треба јако сценарио, воопшто не треба тука сценарио.
Гледаш како Нина си корне месо од ноктот, фино лепо си го проверуваш ноктот дали и тебе ти е откорнат. Го чешка рамото, и тебе те чешка. Гасне светлото, рипаш од место. Она бега, се вртиш да не има некој позади тебе. За тоа треба сценарио? I don't think so.
Има сценарио Одисејата? - Нема. Има јака приказна? - Има, т.е. ја има најјаката приказна досега на филм прикажана. Со sonne зборевме за Одисејата, и вака го опиша: учебник. Кратко и јасно. Што сме биле, што сме, за што ќе трагаме. Толку.

Навистина не почувствував ништо WOW спектакуларно во филмот ниту пак имаше некоја приказна.
Имаше при крајот една добра реплика „The only person sanding in your way is you, is time to let her go, lose your self“....
ДА, за секој филм треба сценарио прво визуелно, а потоа и дијалог. Лесно е да се има приказна во глава, тешко е да се раскаже

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
@Zeegerman

Повторно си се навел на нешто друго,на кое колку и да размислуваш и уште милион пати да го гледаш филмот нема да добиеш одговор.Затоа што Аронофски ,има друга многу проста порака со филмот,и не е шизофренијата,туку тоа што довело до неа.

--- надополнето ---

Гледам и Дарлинг со истото се замара :).

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Повторно си се навел на нешто друго,на кое колку и да размислуваш и уште милион пати да го гледаш филмот нема да добиеш одговор.Затоа што Аронофски ,има друга многу проста порака со филмот,и не е шизофренијата,туку тоа што довело до неа.

--- надополнето ---

Гледам и Дарлинг со истото се замара :).
Желбата за совршенство...Лили е совршена, Нина не е..
Да си го гополнам мислењето...Лили е совршената и комплетна потсвест на Нина, и на крајот таа го убива несовршениот дел во неа

Z

zmej gorjanin

Гостин
Го гледав филмот вчера вечер, и видов неколку рецензии на форумов и можеби сум првиот кој нема да се согласи дека филмот заслужува 10-ка.
Навистина се труделе премногу it's too much. Не велам дека не е добар, но велам дека е преценет така го најавуваа се крена голема прашина можеби преголеми очекувања и се разочарав.
Филмот има одличен саундтрак и одлична глума и секоја чест за Натали Портман, но едноставно според мене на филмот му фалеше многу вториод дел од тоа што се нарекува комплетно сценарио односно дијалогот. Се препуштиле само на визуелизација на ликовите што на мене лично и не ми се допаѓа многу. Премногу играње со камерата која само во неколку моменти ми долови некоја комплетна слика цело време имав чувство дека ми фали дел од екранот. Да имаше тензија во филмот некоја визуелизирана напнатост, но што сакал по ѓаволите да направи Дарен? Психолошки трилер? Драма? Хорор? Премногу измешано премногу контрадикторности од „чиста и невина“ девојка до курва и лезбејка?
Али ок како и да е ова е моја рецензија поаѓајки од фактот дека сакам дијалог во филм прев визуелизација јас би му дал една просечна 7ца...:salut:
јас кажав во мојот пост, филмот не нуди приказна и детаљи, туку нуди комплетно доживаување. Ова можеби е филм кој најдобро ја опишува параноидната шизофренија, ако прочиташ кои се симптомите на болеста ќе сватиш што ти зборам ( сомневање и панични напади дека некој сака да ти наштети дека некој те прогонува, слушање гласови, гледање визуелни халуцинации, типичните симптоми на болеста што рака на срце не му беа прикажани на обичниот гледач до толку непосредно во некои други филмови кои што ја обработуваат оваа тематика како на пример Бјутифул Мајнд, Машинистот и Шатер Ајленд туку повеќе се обрнуваше внимание на приказната и дијалозите. Доколку Аронофски тоа го направеше, филмов ќе беше веќе нешто видено.)

--- надополнето ---

Само што го гледав Black Swan,додека сум под свежи импресии да кажам збор два.
Незнам што е толку тешко околу филмовите на Аронофски и на што треба да се мисли со недели
- Човекот зема мотиви од секојдневни проблеми(приватен живот,љубов,работа,успех итнт),но ги прикажува на поинаков начин.Тој поинаков начин мене ми се допаѓа,затоа ми е во топ 3 омилени режисери,а со филмов ако не и број 1.

Едноставно секој можит да сними филмови со истиот плот на овие од Аронофски ,али реализацијата и како ќе допре до гледачот,мислам само тој го мојт то најдобро.

--- надополнето ---

Дај не заебавај и ти со дијалогот сега :), Facial expression-от на Портман беше повеќе од доволен. И прв филм од Дарен ти е што си го гледал ? Ако имаше гледано барем уште еден (не Борачот) ќе знаеше дека не преовладува дијалогот во неговите филмови.
Добро кажано

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.751
[/COLOR]Гледам и Дарлинг со истото се замара :).
ја главно се замарам со
самиот крај, дали беше метафоричен. премногу ќе биде клише за да умре Нина.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
ја главно се замарам со
and in death finds freedom

--- надополнето ---

Иначе Кулен
за дали Лили е вистинска имаше една сцена на почетокот кога Томас и посакува добредојде...

Z

zmej gorjanin

Гостин
ја главно се замарам со
јбг филмов е балетска претстава со совршен крај (не хепи енд) па макар тој бил и клише

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
јас кажав во мојот пост, филмот не нуди приказна и детаљи, туку нуди комплетно доживаување. Ова можеби е филм кој најдобро ја опишува параноидната шизофренија, ако прочиташ кои се симптомите на болеста ќе сватиш што ти зборам ( сомневање и панични напади дека некој сака да ти наштети дека некој те прогонува, слушање гласови, гледање визуелни халуцинации, типичните симптоми на болеста што рака на срце не му беа прикажани на обичниот гледач до толку непосредно во некои други филмови кои што ја обработуваат оваа тематика како на пример Бјутифул Мајнд, Машинистот и Шатер Ајленд туку повеќе се обрнуваше внимание на приказната и дијалозите. Доколку Аронофски тоа го направеше, филмов ќе беше веќе нешто видено.)

Најголем класик кој најверојатно не си го гледал кој ја разработува шизофренијата поточно филмови со емоционални пореметувања како што е и првично Black Swan, е The Snake Pit ти го препорачувам.
.

ја главно се замарам со
Да, умре и жива вистина е...Sometimes a little LESS is MORE

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.751
Бидејќи крајот е оставен публиката да го интерпретира, ја мислам дека преживеа, а метафорично умре Белиот лебед во неа. Кога Бет преживеа таква сообраќајка, зошто Нина да не може да преживее 2 cm длабока рана? Плус тоа обилното крварење почна од кога падна на душекот. Башка шо имаат брза помош :D.
Не ме карајте сеа, DON'T BURST MY BUBBLE!

Z

zmej gorjanin

Гостин
Најголем класик кој најверојатно не си го гледал кој ја разработува шизофренијата поточно филмови со емоционални пореметувања како што е и првично Black Swan, е The Snake Pit ти го препорачувам.
.

Да, умре и жива вистина е...Sometimes a little LESS is MORE
Фала на препораката ќе го гледам сигурно кога ќе ми дојде нет, а кога сме кај класиците тука е и Repulsion од 1965 на Полански за кој сметаат дека имал големо влијание врз овој филм.

Gojak YNWA

Ракот на Хелси
Член од
12 јануари 2009
Мислења
1.946
Поени од реакции
866
Леле цела страна е спојлери. Го пуштам да го гледам сега затоа што нема да можам да одолеам да раскликам на спојлериве

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Претеравте со спојлерите. И така секој ќе го види спојлерот.

Н

'Никола'

Гостин
Не мора да значи, јас на пример ако го немам гледано филмот, не отворам сполјери дур не го изгледам (секако, ако ме интересира филмот).

Иначе, морам ова да го пишам, го гледав The Expendables вечерва, и се изгазив од смеење на сцената со Брус Вилис, Сталоне и Шварци. Ебате филмот, ништо посебно ама акција колку сакаш.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom