Фиксна протеза

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Треба само поради еден заб да ставам протеза на горната вилица...Па сигурно и ќе ми извадат еден заб за да може тој да навлезе во редицата,но уште немам ставено...Сеуште се распрашувам...Ме мрзи Скопје да идам еднаш месечно на прегледи!
Нека не те мрзи, не се играј со такви работи.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Не мора да е црно, ја имав зелени гумички =)
Како и да е,не изгледа како да не се миени забите :)
Инаку може гумичките у разни бои да бидат,не мора само зелени :)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Како и да е,не изгледа како да не се миени забите :)
Инаку може гумичките у разни бои да бидат,не мора само зелени :)
Јас си имам розеви..од ко ги носам само розеви и лилави имам ставено најубави ми се.
Иначе денеска ми се случи нешо многу лошо.. на протезиве т.е. брикетиве имам едни кај шо за да ги ствам ластиците и ми се истаде брикетата и наеднаш почна да ми крвави вилицава и сега си седам со памбуче во уста...:jaj:

Sacansi*

Oh, crystal ball!
Член од
4 април 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
68
Носев 2 години фиксна и богами помогна. Доле носев затоа што ми беа искривени малку забите - се среди со протезата тоа, а горе затоа што не можеше да ми израсне една тројка, па вадев четворка и протеза - и помогна ептен протезата. да не ја носев како диносаурус ќе бев.. :) се исплатеа тие 2 години, само малце цената на протезата.. али.. :)

S

SSS-Stolica

Гостин
Јас носам фиксна 2 години и 2 месеци и сеа уште мецес дена ќе ја вадам, покрај фикснава имав и лингвален лак и хиракс и во устава ми беше се хаос, сеа сум отарасен од хираксот и од лингвалниот лак и уште фикснава да ја извадам, а пред некој ден ми се извади прстенот од шеската и сеа ќе треба пак на контрола инаку брикетите ми се зелени:pipi:

Z

Zona Pelucida

Гостин
A ja da prasam neso
Dali ima nekoja sansa da se napravi proteza koja nema da ti ja faka cela vilica tuku samo da se zacvrsti na delot od zabite kaj sto ti e potrebna.Jas na primer,na gornata vilica site zabi mi se pravi,ama ima eden malce mi zabeguva..i sakam da go ispravam,i ako postoi ,kolku ke kosta? Nekako ne mi se dava 300 evra :S sto ke fati cela vilica uf :S
Dajte predlozi..
Да може да се стави,меѓутоа,стара си веќе за тоа:smir:,тоа требало отприлика најкасно 2 години,мислам, од кога ќе ти никнат трајните заби.А фиксна протеза сегде различно чини,јас на двете вилици ставив за 300 евра,во Скопје е поскапо,ама ако ја ставиш во некој друг град поефтино ќе те чини,е сега за прегледи ќе си идеш на државна.И не мора да значи дека ако ти се прави забите горе,дека и доле нема да носиш,и јас така си мислев,ама за правилно функционирање на вилицата обично и доле ставаат,кај секој различно,зависи дали имаш птичја насмевка:pipi:.Како и да е со здравјето на забите не си играј,и стави фиксна на време,да не си направиш проблем ко мојот да ти крварат гингивите,а верувај не изгледа грдо,после ќе имаш холивудска насмевка:smir:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И пред да ставите фиксна, прашајте си го/ја стоматологот дали по вадењето на протезата ќе ви стави ретенционен апарат. Било каков, дали внатрешни тенки жици или па мобилна протеза, не е важно. Ако рече не, кажете му пријатно, затоа што откако ќе ги извадите фиксните, ќе мора едно година дена за спиење да носите мобилна. Во спротивно, забите можат да си се вратат во првобитната положба. :)

iq0r

Mic drop
Член од
4 октомври 2008
Мислења
63
Поени од реакции
2
Абе фиксната протеза е многу добра. Создава навика за миење заби (многу луѓе ја немаат), исправува заби,обелува заби.. :vozbud: ја сакам да стаам,и мајками е за а таткоми не,зашо ми купи 2334567363љ2 мобилни протези (апаратчиња оние пластичните) :pos2:

Член од
9 февруари 2008
Мислења
542
Поени од реакции
15
jas imav stvarno funkcionira i mene eden zab mi bese gore sega se knap kako so treba...i ne gi nosev dolgo 11 meseci mislam

А

Александра Д.

Гостин
Уел...Јас носам фиксна протеза уште по одамна и не сум имала некои тешки проблеми, освен некогаш кога ќе станев насабајле и малку ќе ме болат забите...али ништо нема по 5 минутки...сега изгледа пак ќе носам пошто мала ми е вилицата...(јбг) и има можност пак да ми се измрдаат, а кај мене не е нешто страшно така да... навика...:salut:

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
Носев фиксна, шо величите толку страв од протезата не е болно.Првите денови нормално до дека се навикнеш ќе неможеш залак да ставиш во уста после немаш гајле :).Ја ја носев 2-3 години и баш си ги сакам забите денес:pipi:

Член од
10 април 2009
Мислења
337
Поени од реакции
16
Мобилните протези се за нигде, кој има жифци по цел ден да ги носи па со нив неможеш ни да збориш ни да јадеш.
Јас носам фиксна веќе една ипол година и кај и да е у брза иднина ке ја вадам, мене ме боли само кога ми го мењаваат лакот, неможам да јадам 2-3 дена али ке ти помине;)

А дека ке ти се исправат забите ке ти се исправат, само од коа ќе ја извадиш глеј да носиш мобилна зашто може забите пак да ти се искриват и пак ке треба да носиш фиксна:S

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Носев мобилна како мал.Отидов на стоматолог за фиксна ми вели не.Отидов во Дуоден ми велат да..:tapp: И ја не знам што да правам

Член од
10 април 2009
Мислења
337
Поени од реакции
16
ако ти се сменети сите заби, се надевам да стај си фиксна да те види господ=)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Носев мобилна како мал.Отидов на стоматолог за фиксна ми вели не.Отидов во Дуоден ми велат да..:tapp: И ја не знам што да правам
Мобилните според мене не помагаат...
Фиксните се многу подобри, само бараат дисциплина.
Сам треба да си процениш дали си за фиксна или не. Можеш само во профил да се погледнеш и да видиш на пример ако едната вилица ти е поднапред од другата или ако забите ти се раздвоени, си за фиксна.
Ако се е во ред нема потреба... иако многу малку знам што имаат онака баш прави убави заби..

Kajgana Shop

На врв Bottom