Па никој не вика оти на Голф 2 му е нормална цената од 2-3000 евра и нормално за исто годиште и иста состојба со корсата би бил некоја стотка поскап ради што е класа погоре и е фолксваген, повеќе држи цена од опелот. Во странство овие корси нема да ги најдиш повеќе од 200-300 евра, види и сам по интернетов. Тие корси во словенија од 800-900 евра се поновите модели од ’94-’95 наваму. Иста прикаската е и со голфојте. Немаш двојка за повеќе од 400-500 евра. А тоа со префрлање, царини бла-бла не држи муабетот... вредноста на колата си е таа, било каде да се најдува. Дури, реално гледано, во германски или словенски услови возена и одржувана треба повеќе да е ценета отколку во наши, а обратно е.
молим те само кажи ми по кој норматив голф 2 е класа погоре од корса? посочи ми по што ти заклучи дека е класа погоре? во што? во изглед? ако баш ме повлекуваш ке ти кажам:
-корсата има подобра амортизација од голфот.
-по евтини делови
-каде каде е по аеродинамична
-помалку е расиплива
-по лесна за одржување
- и на крајот според мене има подобар дизајн каде каде...
според МЕНЕ ИМОИТЕ НОРМАТИВИ таа корса е подобра од голф 2 кој што и сега неможеш да го најдеш под 2000 евра... ако го цениме и согледаме твоето мислење кај што рече дека голф 2 би бил неколку стотки погоре од корсата, тогаш која е реалната вредност на неа?
плус, те молам дај ми линкови каде што такви корси ги има со вредност од 200-300 евра? јас толку многу следам и гледам а до сега не сум видел за таа цена.... а и вредноста на возилото е со се давачките кои се за увоз на истото... немој да кажеш дека таа кола низ цел свет вреди исто, зашто тие давачки се и кога се увезува како нова а и како стара... државата ни е конструирана т.е. законот е таков со такви репери со толку високи давачки за било што... 200 евра била на запад... па само гумите и се толку пари, дај да не се занесуваме... тоа ти е исто како да кажеш дека сметката за потрошена струја треба да ја гледаме без ДДВ 18% и без ангажирана моќност од 33% кои што ја сочинуваат скоро пола од сметката за потрошена струја... тоа значи дека јас трошам 1000 денари месечно, а види чудо секогаш кога плаќам сметка ми фали уште една илјадарка од џебот? т.е. ми наплатуваат 2000 денари... чудна работа... како така кога сум потрошил само 1000 денари? тоа се данци друже кои си ги плаќаш икои ти ја даваат финалната вредност на добрата за кои плаќаш...
ако купиш кола од 1000 евра и дадеш уште 1100 за да ја средиш на МК таблици ТАА КОЛА КОШТА 2100 евра... таа и е вредноста и таа и е цената која што ти си ја платил... неможеш да кажеш дека колата вреди 1000 евра кога си дал 2100... нон сенс е тоа.... кај нас таа кола кошта 2100, а тоа дали треба така или не треба така, во пазарната економија се дефинирани многу ставки и причини зашто тоа кај нас е поскапо одколку на запад... прво и осново мала држава+мал пазар=повисоки цени... што би се рекло за компарација едека цела македонија е како едно предградие на минхен...