Феминизмот и семејството

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prva fa za e ramnopravnost a vtora dominacija i sto imame sega, nie mal narod od samo milion i nesto vo maticnata drzava, mazi nevraboteni koi zavisat od zenite (ekonomski) i sakas posle da te pocituvaat.Nice ima kazano deka zenite ne sakaat ramnopravnost deka oni bi prifatile i subordinacija samo ako mazot e prav maz, znaci da ne se lazeme, kako sto kaza Misirkov, nie ionaka ko narod sme vo faza na izumiranje, po pravata na zenite sme nekade na vrvot, no poentata e sto oni nejkat ramnopravnost tuku dominacija (takanarecenata borba za prava e samo prva faza), najposle sto imam jas da gi branam pravata na zenite, ne sum zena, ne e moja stvar, no zenata e pasiven princip i nejziniot intelekt e instrumentalizacija na umot, zatoa im idat jazici, manipulacii i voopsto mehanicko ucenje, za kreativnost se cista nula, stavot deka bile obespraveni pa nemale moznost da se istaknat ne drzi bidejki i mazot bil slab ama sepak se izdignal nad onie vidovi na zivot koi prirodno se posilni od nego, posle zenite sekogas ja upotrebuvaat svojata seksualnost ( na koja nasednuvaat mazite) i voopsto ne se revolucionerni i solidarni, barem kapitalistickiot tip na zena koj e dominanten sega, i uste ova, zad sekoja uspesna zena stoi neuspesen brak i zad sekoja uspesna zena stojat poveke mazi sto kazuva za nejzinata bezobzirnost i egoizam.Procitajte sto kazale Nice i Sopenhauer posle Buda kakvo mislenje imal za zenite pa posle ke praime muabet!

А

Антоние

Гостин
Ама имаш тука и полова дискриминација во поглед на работно место, приоритет на раѓање дете (се очекува нели машко), да не зборувам дека е навистина важно да си ги броиш партнерите на најмногу два прста, сеуште постои мажот-глава на куќата, сеуште постои ,,дечко ми не ми дава,,... Јас сум закоравен феминист, и искрено, на некои испити (студирам психологија) ми се повраќа, заради тоа што учам од книги од времето ,,тато носи мама меси,,... Односно, факт е дека природна одлика им е на жените да се грижат за семејството, ама јас не знам и не сакам да знам како да се ,,грижам,, за маж ми, да бидам вработена, готвачка, чистачка, бебиситерка.... Се што постои, не го делам на машка или женска работа!! Можеби зошто пораснав во семејство каде што татко ми најчесто готви, ако треба да си запегла нешто не очекува од мајка ми или од мене, имам мајка која фатила џогер само кога и каснела платата па немала пари за чистачка.... И на моја среќа, имам дечко кој тоа сосема добро го разбира, и мн му е јасно дека кај мене не важи традицијата - па така ако имаме деца, ќе си носат две презимиња, ако не му одговара така ќе го носат само моето. Јас сум исто што и тој, и мојата еманципација не се сведува на правото на глас. Ќе бидам директорка еден ден, и многу мажи ќе бидат под мене. Јас нема да имам претпоставен маж, зошто жените благодарение на вековното дискриминирање, станаа многу потрудољубиви и посовесни шефови и општо, работници.
Нека ова биде поука за сите домазети, и ергени со домазетски идеологии...

ГЛЕДАЈ ВО ШТО ЌЕ ТИ СЕ ПРЕТВОРАТ ДЕЦАТА!!

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Нека ова биде поука за сите домазети, и ергени со домазетски идеологии...

ГЛЕДАЈ ВО ШТО ЌЕ ТИ СЕ ПРЕТВОРАТ ДЕЦАТА!!
Во што ќе се претворат? Во нормално изградени личности кои растеле во рамноправно семејство во кое мажот не ги фрла чорапите на телевизор додека жената трчајќи му носи топол ручек и ладно пиво?
Екстремниот феминизам ме нервира, во суштина се' што е екстремно не е добро. И, како што веќе кажаа погоре, воглавно, денес нема потреба од феминистичка борба за права, во вистинска смисла на изразот. Иако, читајќи одредени членови, баш и се подзамислив...
Целосно се согласувам со BooBoo's lover, и јас сум растена во такво семејство. И двајцата родители ми се високо образувани, работат и домашните обврски им се поделени. Мајка ми се крши од работа, по 40 случаи дневно има, и што треба, кога ќе си дојде дома да земе да чисти и да брише прозори? Или да поткиселува туршија пред да оди на работа, рано отсабајле така, откако ќе го замеси лебот и ќе ја направи манџата.
Приберете се, драги, размазени, мамини синчиња. Освен мајка ви, денес никој така нема да ве тинтра. На сите вас кои се правите фраери и дома со прст не мрдате, ви посакувам по едно женче што ќе знае да троши пари како вистинска жена, а од "домаќински работи" нема да знае ни машина да пушти, па да видите како сите ќе се научите и ќе ве вртат на мал прст. :smir:

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Мисљим без навреди ама ќе најдете причина зошто да не се бавите со the man's jobs, на крај краишта, така да we can't be equal.
Брат ако ти се раѓа деца кажи. Да ти ја донесам комшивката да ти раскажува колку е лесно да си женско , породилни маки, колостриум, што и да прават жените пред и после пороѓај, преглед кај гинеколози ,пмс , итн. ( Ако не се гадиш)
Ќути таму .Биди среќен што имаш пенис .

Јас сум :)
Остај ги нека се занесуваат на крај пак ќе си легнат на брашното :)
Жени ко жени ќе џавкаат додека караванот си врви :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ама имаш тука и полова дискриминација во поглед на работно место, приоритет на раѓање дете (се очекува нели машко), да не зборувам дека е навистина важно да си ги броиш партнерите на најмногу два прста, сеуште постои мажот-глава на куќата, сеуште постои ,,дечко ми не ми дава,,... Јас сум закоравен феминист, и искрено, на некои испити (студирам психологија) ми се повраќа, заради тоа што учам од книги од времето ,,тато носи мама меси,,... Односно, факт е дека природна одлика им е на жените да се грижат за семејството, ама јас не знам и не сакам да знам како да се ,,грижам,, за маж ми, да бидам вработена, готвачка, чистачка, бебиситерка.... Се што постои, не го делам на машка или женска работа!! Можеби зошто пораснав во семејство каде што татко ми најчесто готви, ако треба да си запегла нешто не очекува од мајка ми или од мене, имам мајка која фатила џогер само кога и каснела платата па немала пари за чистачка.... И на моја среќа, имам дечко кој тоа сосема добро го разбира, и мн му е јасно дека кај мене не важи традицијата - па така ако имаме деца, ќе си носат две презимиња, ако не му одговара така ќе го носат само моето. Јас сум исто што и тој, и мојата еманципација не се сведува на правото на глас. Ќе бидам директорка еден ден, и многу мажи ќе бидат под мене. Јас нема да имам претпоставен маж, зошто жените благодарение на вековното дискриминирање, станаа многу потрудољубиви и посовесни шефови и општо, работници.
Или шо би се рекло по нашки Мајкати е мрзлива а таткоти е папучар, притоа и тебе ти ја всадила идејата во глава дека мрзливоста и непочитувањето е нај нормална работа.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Брат ако ти се раѓа деца кажи. Да ти ја донесам комшивката да ти раскажува колку е лесно да си женско , породилни маки, колостриум, што и да прават жените пред и после пороѓај, преглед кај гинеколози ,пмс , итн. ( Ако не се гадиш)
Ќути таму .Биди среќен што имаш пенис .

Јас сум :)
Остај ги нека се занесуваат на крај пак ќе си легнат на брашното :)
Жени ко жени ќе џавкаат додека караванот си врви :)
Не ми се раѓа деца, ми се прави деца.
Тоа е во мојот генетски код, потребата за создавање на потомство.

Придодата убаво ги има распоредено улогите, нема потреба жените да глумат мажи (феминистки) а мажите да глумат жени (геј или незнам ти каква ЛЦД/ПЦ/ЦД популација).

Не за џабе имаме мајка природа и тако космос.
А го знаеме и митот за Хемафродит...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Па види, јас всушност, и не очекувам некој ,,да ме земе,,. Мажите не треба да ги ,,земаат,, жените. Ако е бракот партнерски, очигледно, никој никого не ,,зема,, туку се согласува на заеднички еднаков живот. Ама секој со своето, на своја среќа, живееме во земја каде што сеуште владеат некои за мене, глупави феудални традиции.
Какви се тие феудални традиции? Повеќе за феудализмот

И убаво е што „продаваш“ вакви теории, сепак, колку и да се инатиш или така ти рекле/научиле да размислуваш не можеш да го се смениш фактот дека мажите и жените никогаш нема да бидат исти, никогаш нема да работат исти работи ниту да имаат исти интереси.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Е погадно од тоа да имаш жениште за шефица-НЕМА! Обично се многу накурчени, најчесто покушаваат да бидат паметни и се одвратно љубоморни и за незамисливи ствари. Ја лично, имам у околината неколку примери на жени-бизмисменки, еманциповани и НАВИДУМ самостојни жени, чиј што грб обавезно го чува некоја машка безгласна буква, која, бидејќи не може да дојде до збор, најчесто немо и неприметно успешно си брка работа и за госпожата и за себе. Можда ја имам таква среќа, ама не сум сретнала жена на позиција и здрава логика на едно место! Мој став е дека секогаш, ама баш СЕКОГАШ, полесно човек може да се разбере со маж отколку со жена. Во моето работно искуство, токму жените се покажале како големи манипулатори, немилосрдни и бескомпромисни...а гледајќи се себе, исто така ме фаќа страв, што све би направила, ако само ми се даде можност...fuck! :toe:

Овде го нема делот со семејството, ама нема везе ;)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Добро сега, разбираме дека женското и машкото тело и психа се различни. Не можеме иста работа да ја работиме. Ама тоа не е причина жената да се гледа као нешто од помала вредност. Порано и во индијанските племиња денес - жената Е таа што храни, негува и се грижи. Ама, исто така има и исти човечки права. А модерново општество и жени што повеќе ги интересира кариера него ли фамилија - по се изгледа удара силно на машкото его, затоа што му го одзема his primal role of providing.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Добро сега, разбираме дека женското и машкото тело и психа се различни. Не можеме иста работа да ја работиме. Ама тоа не е причина жената да се гледа као нешто од помала вредност. Порано и во индијанските племиња денес - жената Е таа што храни, негува и се грижи. Ама, исто така има и исти човечки права. А модерново општество и жени што повеќе ги интересира кариера него ли фамилија - по се изгледа удара силно на машкото его, затоа што му го одзема his primal role of providing.
Сега ти ова се заебаваш нешто или што е работава ? Не дупи, па да го ебам сум имал работа со малтене 1000 жени кој се сметаат за успешни и никако не сум можел да се разберам со нив, имаат зацртано некој фикс идеи или по нивно или пак никако. И кога нема излез и почнуваш да зборуваш на повисок тон силните жени се „ Уплашени“ а ти си не цивилизиран и настапуваат не избежните солзи. Па јебига нека рика како кучка на полна месечина нема мене да ме тангира тоа нити пак да почуствувам жал и сожалување бидејки кучката се нафатила да врши вункција над нејзините можности, и притоа нејзината глупавост мене ме чини и време и пари. Сакате еднаквост нема проблем тогаш однесувајте се во се еднакво, а не да изигравате болни мајмуни кога ке заебете работа.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Се е точно напишано освен последната реченица. Не удира на егото туку на желбата за потомство кај мажот. Ако сакам семејство секако нема да се врзам со жена на која кариерата и е побитна од семејството, таква нека си бара сличен на неа и најубаво да не прават деца кога нема да имаат време да бидат со нив.

Знам дека не е фер што само жената раѓа и главниот терет е на нејзин грб ама ретко кое машко ќе сака да жртвува потомство и фамилија за жената да си прави кариера. Сепак во таков случај треба двајцата да се договорат како да се постигнат и двете работи без некој од нив или децата да патат. Ако има љубов, разбирање и пари и те како е можно :smir:.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Се е точно напишано освен последната реченица. Не удира на егото туку на желбата за потомство кај мажот. Ако сакам семејство секако нема да се врзам со жена на која кариерата и е побитна од семејството, таква нека си бара сличен на неа и најубаво да не прават деца кога нема да имаат време да бидат со нив.

Знам дека не е фер што само жената раѓа и главниот терет е на нејзин грб ама ретко кое машко ќе сака да жртвува потомство и фамилија за жената да си прави кариера. Сепак во таков случај треба двајцата да се договорат како да се постигнат и двете работи без некој од нив или децата да патат. Ако има љубов, разбирање и пари и те како е можно :smir:.
Во право си бате, си ги повлекувам тие зборови.

Сега ти ова се заебаваш нешто или што е работава ? Не дупи, па да го ебам сум имал работа со малтене 1000 жени кој се сметаат за успешни и никако не сум можел да се разберам со нив, имаат зацртано некој фикс идеи или по нивно или пак никако. И кога нема излез и почнуваш да зборуваш на повисок тон силните жени се „ Уплашени“ а ти си не цивилизиран и настапуваат не избежните солзи. Па јебига нека рика како кучка на полна месечина нема мене да ме тангира тоа нити пак да почуствувам жал и сожалување бидејки кучката се нафатила да врши вункција над нејзините можности, и притоа нејзината глупавост мене ме чини и време и пари. Сакате еднаквост нема проблем тогаш однесувајте се во се еднакво, а не да изигравате болни мајмуни кога ке заебете работа.
Не се заебавам, сериозна сум. Едина работа што жена не може да ја работи на исто ниво со мажи е физичката, затоа што очигледно е кој има поголема сила. За интелектуална работа, богами може и жена да иде на врвно место и многу убаво да си извршува работата. За случајот што го даде, тоа си е индивидуален, те молам не ги ставај сите жени на тоа купче.

А се што кажав погоре не мислев како навреда на машкиот пол уопште.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Во право си бате, си ги повлекувам тие зборови.

Не се заебавам, сериозна сум. Едина работа што жена не може да ја работи на исто ниво со мажи е физичката, затоа што очигледно е кој има поголема сила. За интелектуална работа, богами може и жена да иде на врвно место и многу убаво да си извршува работата. За случајот што го даде, тоа си е индивидуален, те молам не ги ставај сите жени на тоа купче.

А се што кажав погоре не мислев како навреда на машкиот пол уопште.
Не дупи жити се вчера и денес сме сведоци за згаснат живот, порди една ЖЕНА доктор која што била премногу уморна за да прими пациент со инфаркт за да биде иронијата уште поголема целиот персонал бил составен од ЖЕНИ ете отиде женската компетенција во канализацијата со останатите говна. И не се работи за едне случај туку за 1001 и ти го зборам ова значи во малтене сите професии не велам дека не постојат чесни исклучоци али се останатото ти е издркотина, која што на позиција дошло преку сексипил емотивно уценување и ред други работи.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
која што на позиција дошло преку сексипил емотивно уценување и ред други работи.
Успешној шефицу које је еманципована, доминантну али ипак самостојном младу госпоџица. - мислам дека тука некаде е муабетот.

Kajgana Shop

На врв Bottom