Не, произнесеното се темели на апокрифи, вонканонски текстови кои се однесуваат на библиските настани, чија автентичност или отсуство на истата не можеме да ја потврдиме ни ти ни јас, како што не можеме да ги потврдиме ни библиските „факти“ на кои ти вака ревносно и со комплетна сигурност во себе се повикуваш. Ајде, еве ти и нешто „поверодостојни“ извори: The Gospel of Mary.Kodot na da vinci e sega evangelie
The Gospel of Mary is found in the Berlin Gnostic Codex (Papyrus Berolinensis 8502). This very important and well-preserved codex was discovered in the late-nineteenth century somewhere near Akhmim in upper Egypt. It was purchased in Cairo in 1896 by a German scholar, Dr. Carl Reinhardt, and then taken to Berlin.Kodot na da vinci e sega evangelie
Моето знаење(какво и да е) од антропологијата се темели на предавања претежно на Terence Mckenna и сл. инфо. Знам дека немало платежно сретство, имало еднаквост помеѓу половите и жените биле сопствениците и претпоставувам и дел заради тоа бил мирот. Сметам дека во оригинална форма кога би биле, жените треба да се чувари на спиритуалноста.... а од таму доаѓа и просперитетот. Кога се губи тој дел кај човекот имаме систем како овој...материјално-редукционистички-трансхуманистички во кој имаме нееднаквост помеѓу половите и тоа во различни полиња различно....можеби сега доминира феминистичкиот светоглед ...небитно, да не дирам мечку за пи**уAbsolutno ne tocno. Konflikt pomegu luge postoel od sekogas.
ah kolku romanticno...Масакрите и војните се должат на дисбаланс помеѓу машкиот и женскиот принцип, која првично се јавува во психата на луѓето а после се манифестира преку насилство и нехуманост.
Тој романтизам се однесува на друго време, каде основна потреба е храна....и од време на време секс.ah kolku romanticno...
Realnosta e druga. Konfliktite i vojnite postojat ednostavno poradi potreba od resursi i teritorija.
Hristijanskata crkva i dava isklucitelna vaznost na zenata.
Marija, majkata na Isus e vtora najpoznata hristijanska licnost posle Isus.
Isus i prijduva na bludnica kako Marija Magdalena i ja spasuva od linch.
Marija Magdalena, istata bludnica e prvata licnost na koja Isus i se prikazuva po voskresenieto.
Marija Magdalena stanuva apostol, na isto nivo so ostanatite apostoli.
Ako nekoj e za vina za statusot na zenite niz istorijata, e prifakanjeto na atinjanskata kultura kako ideal za zapadno opstestvo. Od Rimsko Carstvo, pa do 19 vek. Zatoa sto Hristijanstvoto i dava takva vaznost na zenata, i ostanati pricini, rimjanite gi gonat i gi ubivaat hristijanite edno 2 veka po red, smetajki deka e devijacija i paganstvo.
Vo Atina lulkata na demokratijata, pravo na glas nemale zenite. Nemale pravo na sopstvenost, bile generalno smetani za rasplod, bidejki atinjanite praktikuvale pederastija.
Kako za sporedba, vo Sparta, rivalot na Atina, zenite imale polni prava kako sekoj maz, bile obucuvani i educirani, imala pravo na privatna sopstvenost, dokolku tatkoto nemal sinovi i go ostaval cel imot na svojata kjerka.
Jas ova go interpretiram kako: Play stupid games, win stupid prizes.Библијата уште од старт ги осудува жените со тоа што ги става повеќе виновни за бркањето од рајот....и тој примордијален грев постои во колективната потсвест кај христијаните....сакале ние да признаеме или не.
Ивини што вака неповикана ти одговарам - јас мислам дека ова повторно се повикува на тие два стереотипи кои ја карактеризираат жената исклучиво како светица или блудничка. Средина во никој случај не смее да постои. Madonna-Whore Dichotomy associated with patriarchal views and reduced relationship satisfaction for men
Знаеш и можеш ти многу повеќе....ми бегаш у ќош и ржиш, а јас одам накај тебе да се галимеJas ova go interpretiram kako: Play stupid games, win stupid prizes.
Eve had one job.
Pathetic.Знаеш и можеш ти многу повеќе....ми бегаш у ќош и ржиш, а јас одам накај тебе да се галиме
Нема врскаPathetic.
Bi dodala deka nikoj na formov ne moze da te nadzbori a so toa opaga i samiot kvalitet na diskusiite na cel forum.Нема врска
Немаш толкава комуникациска моќ да ме надзбориш со три рекла казала фори за да јас почнам да бладам во самоодбрана.
Не смееш толку неутрално-накај-добро да збориш за христијанската црква. Ако си паметна треба да збориш, нешто у стилу - црквата е срање, инквизицијата мачеше луѓе, особено жени и слично.Hristijanskata crkva i dava isklucitelna vaznost na zenata.
Marija, majkata na Isus e vtora najpoznata hristijanska licnost posle Isus.
Isus i prijduva na bludnica kako Marija Magdalena i ja spasuva od linch.
Marija Magdalena, istata bludnica e prvata licnost na koja Isus i se prikazuva po voskresenieto.
Marija Magdalena stanuva apostol, na isto nivo so ostanatite apostoli.
Ako nekoj e za vina za statusot na zenite niz istorijata, e prifakanjeto na atinjanskata kultura kako ideal za zapadno opstestvo. Od Rimsko Carstvo, pa do 19 vek. Zatoa sto Hristijanstvoto i dava takva vaznost na zenata, i ostanati pricini, rimjanite gi gonat i gi ubivaat hristijanite edno 2 veka po red, smetajki deka e devijacija i paganstvo.
Vo Atina lulkata na demokratijata, pravo na glas nemale zenite. Nemale pravo na sopstvenost, bile generalno smetani za rasplod, bidejki atinjanite praktikuvale pederastija.
Kako za sporedba, vo Sparta, rivalot na Atina, zenite imale polni prava kako sekoj maz, bile obucuvani i educirani, imala pravo na privatna sopstvenost, dokolku tatkoto nemal sinovi i go ostaval cel imot na svojata kjerka.
Не е точно....ти си една од неколку форумски ликови за кои сметам дека се попаметни од мене, и не ми е жал воопшто за тоа. Самиот факт што можам да признам на одредени луѓе не ми е никаков проблем....односно ме ослободува од дополнителни проблеми. Сум ти го кажал тоа и делумно лично ако се сеќаваш.Bi dodala deka nikoj na formov ne moze da te nadzbori a so toa opaga i samiot kvalitet na diskusiite na cel forum.
Ти не смееш ни на шега да го спомнеш ова....во кој век ти живееш?Не смееш толку неутрално-накај-добро да збориш за христијанската црква. Ако си паметна треба да збориш, нешто у стилу - црквата е срање, инквизицијата мачеше луѓе, особено жени и слично.
Како да живееш во среден век се понашаш.
Секој кој не збори лошо за црквата, живее во Среден Век и не се бања!Ти не смееш ни на шега да го спомнеш ова....во кој век ти живееш?