Radical Boy
Говнојадец
- Член од
- 21 април 2005
- Мислења
- 3.529
- Поени од реакции
- 59
Под перење пари во вашиот случај се подразбира, пионот Амир да зема од газдата демек за кошарка а уствари да си го полни џебот.Koj li samo ekonomista e u prasanje.Aj sea ja da probam da ti objasnam ama realno ako nekoj drug osven ti mi kazes deka ne sum vo pravo togas ke se predadam.Feni Industri momentalno raboti vo zaguba.Krizata se obiduvaat da ja iskoristat za da mozat od vladata da izborat da se vrati slobodnata ekonomska zona FENI(znaci da ne plakat DDV,personalka,i da plakat minimalen danok na dobivka) i da dobijat poeftina struja.Dokolku dobijat backo site topilnici vo Makedonija poeftina struja dupkata so ke nastane za plakanje na akcizata za vlez na strujata(poso 70 % od strujata a uvezuvame)ja plakaat site gragani na Mkd ne zavisno dali od Sk,kav,sr,bt,te i taka nataka.So bukvalno znace deka dokolku Feni,Silmak,Bucim dobijat poeftina struja razlikata od predhodnata sostojba do namaluvanjeto ja plakaat site ziteli na R.M preku smetkite za struja koi so od naredniot mesec ke ti bidat povisoki za 16%.A ti backo makar so si u sk ke plakas 16% pogolema struja za da mozis da mu ovozmozis na Feni da raboti so benificii i da 1000 tvoi sonarodnici ne ostanat bez rabota.So znaci patat site a ne samo Kav.Nivnoto pomiluvanje za danokot znaci deka se zategaat ostanatite biznisi.So znaci pak se udara po sitniot biznis za da moze da opstane golemiot(Feni).Od ovaa kriza pate i Amerika ne samo Kavadarci.Tia vraboteni ne se otpusteni tuku na prinuden odmor so 70% od platata.Toa ke bide taka dodeka berzata ne se stabilizira a od koga ke se stabilizira veke se ke bide po staro i ke se vratat planovite za otvaranje na treta pecka
E toa bese nakratko rekapitular a sega za losata strana
Dokolku vladata ne a odobri taa ekonomska zona i dokolku ne mu ja namali strujata i dokolku nikelot ne pocne da raste.Togas definitivno toa ke bide kolaps za fabrikata i ke se zatvori.No sansite zatoa se minimalni...
A so vikas perenje pari.DAli znaes so znaci toj zbor?Zarem moze edna firma kako so e Feni so kapital od 300 milioni da ispere pari preku klub vreden 300000 evra.Si slusnal za perenje a ne si razbral.Pari mozat da perat vo klubovi vo mkd samo firmi koj imaat mal kapital koi godisnata zarabotuvacka e ramna na budzetot na klubot i si gi opravduvaat sredstvata i ja prikazuvaat firmata vo zaguba.A Feni so tia kapital a so 300000 evra za klubot ne go isperuvaat ni carapot.Zatoa zborot perenje pari razdlaboci go podobro...
Se nadevam deka malku ti se razjasni sostojbata ako ne imas tamu skajp ostaveno pa ce ti zboruvam za ekonomija do koga sakas.Patem ti go doznav imeto pa zosto da go menjas koga ti e super
Друга работа....која е целта на државата да ти даде доживотна можност да не плаќаш ДДВ и персонален данок? Пошто гледам нешто многу многу си по економијава. Кој ќар го има државата тогаш? Евентуално може да им даде повластена стапка на данок на добивка, но неможе трајно да ги ослободи од ДДВ или од персонален данок. Тогаш сите фирми ке почнат да го бараат тоа и отиде државата у курац. Друга работа, како може од државата да бара поефтинување на струјата? Чив е ЕВН знаеш? Знаеш која е разликата меѓу струјата за домаќинства и индустриската струја? Молим те, не навлагај во овие теми, имаш доволно теми за кошарка да се глупираш, не ти требаат и вакви теми.
Радосен си што ми го дозна името, нели?