Мое мислење околу трансферите
Пред некоја година напишав дека за игра со класични крила потребни се играчи како Хазард и Џонсон. Хазард е добар играч, но однесувањето сега спрема година-две претходно го прави на некој начин одбивен (незнам каков израз да искористам за да го опишам поточно)... Никој не ги оспорува неговите квалитети, но тоа што се врти по медиумите сакал толку плата, сакал да носи 10 број на дрес каде и да оди и сл... се прави „којзнае кој“.
Доколку игра за Челзи мора да има тренер со карактер како Мурињо, Фергусон а не како Манчини ( пример Балотели „играњето“ во Интер-Мурињо тренер и играњето-однесувањето под водство на Манчини ) за да може да се искористи тоа што навистина вреди од него...
Џонсон ми е еден од омилените млади играчи во Англија, па мислам би требало да се направи обид за негов трансфер. (Ако избере Хазард да оди во Сити мислам дека би биле поголеми шансите за Џонсон да си замине од Сити ).
Помеѓу Хулк и Фалкао повеќе сум за Фалкао но ќе треба да играат заедно со Торес (4-4-2), а колку ќе функционира ова вака немам претстава. Ако се потпира нападот следната сезона на Торес како единствен напаѓач, Хулк би била подобра опција да игра поповлечено отколку Фалкао.
За десен бек не сум и во случај на заминување на Босигва и Фереира. Ова го мислам бидејќи имаме одлични дефанзифци на секоја позиција (иако Ивановиќ природно не му е местото на позицијата десен бек). Со оглед на тоа дека ги имаме Тери, Луиз, Кејхил, Кол, Ивановиќ, Бертранд и Хачисон од кои само Хачисон нема доволна минутажа мислам дека сите заслужуваат да играат. Се пробаа многу варијанти оваа сезона и навистина беа речиси сите добри
- Посебно левата страна нема потреба од коментар,
- Тери и Луиз како централни дефанзифци, а Ивановиќ десно беше најдобрата опција во вториот дел од сезоната,
- На Кејхил и Луиз му треба повеќе време за подобро комуницирање како главни стопери,
- Ивановиќ и Тери како и Ивановиќ и Кејхил особено втората опција не ми „лепе“ баш никако,
- Тери и Кејхил пак се покажа за добра опција со Ивановиќ како десен бек,
- Бевме сведоци и на играњето на Хачисон како десен бек (иако малку но постои опција за него да може да биде резервна опција за оваа позиција)....
Со овие дефанзифци што ги имаме ќе се добие на многу силна, цврста одбрана, секако скоро сите заслужуваат да играат посебно со довербата што ја имаат искажано досега (Луиз неодамна изјави дека не е заинтересиран за Барселона, Ивановиќ исто така за Реал), па навистина овие играчи заслужуваат да играат во прв состав.
Моментално Кејхил го гледам како наследник на Тери, па мислам дека нивното ротирање ќе биде доста добро...
Ван дер Вил е навистина добар играч и бараат мала сума за него што исто така е добро, па може да се земе според мене под услов да се согласи како резерва и куп играч или пак да се прати некаде на позајмица што е малку веројатно. Го имам гледано неколку пати во Ајакс и во репрезентацијата (вклучително и вчера против Бугарија) дефинитивно има одлична техника и брзина, но снага т.е мислам сила за дефанзива нема, а тоа е клучно според мене за Челзи и Премиер Лигата. Исто не го сакав и Босингва (секако е помалку талентиран од ВД Вил) поради тие причини, го немаше скоро никогаш при напади (контри-полу контри) на противникот...
Потребата од толку офанзивен бек мислам нема да биде толку потребна, посебно не ако се доведат класични крила, а и фактот ако Торес биде единствен шпиц (па макар и комбинација Фалкао, Торес)... Околу дефанзивата толку
Средниот ред е доста очаен особено од немањето плејмејкер што е клучен проблем за поврзаност на играта особено помеѓу двете линии (дефанзива-напад). Немањето на плејмејкер резултираше оваа сезона директно со неповрзаност на играта (не секогаш), како и игра со бековите како крила, со што беше главната причина за немање решение на контрите на противникот. Исто така и Луиз многу често особено на почетокот од сезоната многу често повлекуваше бидејќи НЕМАШЕ кој да прими топка од средината...(со што го окарактеризуваа како главен виновник за примањето голови во тоа време, но тоа беше само заради тоа)...пак забегав на одбрана....
Да се вратам на средината т.е плејмејкер. Единствена моментална опција за оваа позиција ја гледам во Модриќ (и Силва уште пред некоја година-ама нема шанси за него). Знаеме се за него особено дека е докажан во Премиер Лигата...но ме нервира што бараат многу, а и не ми е верно доколку го продадат оваа сезона да го продадат на Челзи (а можеби и не во ПЛ). Други такви типови на играчи ми се Озил (сега нема шаснса-како не дојде кај нас
), Кагава (и овој нема шанси-ќе оди во Јунајтед), Марио Геце - е овој има мала шанса, ама ако си отиде Кагава, нема шанса да го пуштат и него (со огледа на тоа дека се одлични и во Бундес Лигата, а ќе играат и ЛШ), Снајдер ама тој често се повредува...
На крај ќе видиме што ќе „имаме“ за плејмејкер
Ај доста е засега