Никад неможе да е се перфектно, пред неколку лета имавме ист трансфер период со Хаверц, Вернер и компанија што мислевме дека со нив ќе се дигнеме едно ниво погоре и на крај видовме како заврши.
Генерално сум задоволен, продадовме еден куп играчи и донесовме еден куп нови, буквално имаме комплетно нов тим. Плаќавме и купувавме потенцијал, така да инстант резултати не ни очекувам, се работи за многу млада екипа, мислам дека просечна возраст ни е 22 години, очигледно се работи на “проект“ за иднина. Што се однесува до самите играчи, нема да навлегувам во тоа кој колку вреди, пошто ни еден не вреди за парите кои се дадоа ама веќе со години маркетот е таков што мораш да платиш потенцијал и да се коцкаш, така да нашата коцка очекувам да вроди со плод следна сезона, кога би очекувал од овој тим да се бори за титула. Оваа година очекувам да се научат на ритамот, на темпото на ПЛ и на тоа што значи да играш за Челзи, проследено со цела медиумска пажња, неподносливи фанови и притисок ради парите дадени, не е фер, не е идеално ама фудбал е машки спорт и ако имаат цел да ги бидне, нема изговори, само тренинг и работа. Генерално годинава очекувам да бидеме топ6, мислам дека се под тоа ќе биде тежок дебакл, очекувам да имаме добри партии кај ќе се покаже „потенцијалот“ кој го плативме и очекувам да се створи хемија и менталитет на тим што сака да атакува на трофеи.
Летово ми се свиѓа тоа што купивме интересни профили на играчи, купивме неколку ДМ играчи, Лавиа, Каиседо, Сантос, Угочукву што со години ни требаа и не кочеа, купивме пробивно десно крило во Палмер што има храброст да шутне и сака да даде гол, ова исто ни фалеше и сметам дека со Мадуеке ќе бидат одличен пар да се гураат еден друг и да се борат за стартна позиција. Нкунку нема ни да го спомнам, таков клучен и ладнокрвен играч требаше одамна да земеме и сметам кога ќе се врати од повреда ќе ни биде еден од најдобри играчи заедно со Енцо, за кој е сувишно да се збори и сега тие 100м што ги дадоа изгледаат смешно во споредба што добивме. Џексон истотака излегува како одличен трансфер и скаутинг, многу ме потсетува на Дрогба со движењето и борбеноста, секаде на терен го има, головите ќе дојдат, мислам дека добивме напаѓач со по минимум 10 гола по сезона ама мислам дека најголема вредност му е колку го отклучува тимов кога игра, сите играат полесно и се движат по терен, фантастичен играч.
Со голманите сметам дека направија добра работа, прво зошто се откачија од Кепа и се во врска со него, плата, менталитет и општо имање доза на несигурност со самата негова појава. Добивме двајца голмани што не ги ни знаеме ама од досега видено, Санчез не е ништо полош од Кепа, допрва ќе добива вистинска шанса да се докаже, а Петровиќ го сите фалат и неколку екипи се бореа да го донесат, се работи за олд скул голман, не толку добар со нога ама многу добар на линија и одбрани, така да мислам дека направија добар баланс во однос на тоа да имаме разновидност а да се тука некаде за да се гураат и двајцата и борат за стартна позиција, од тој аспект, доколку се со добар менталитет, сметам дека едниот ќе прерасне во одличен голман и сме осигурани долгорочно.
Со одбраната направија каша попара, многу грешки, Дисаси не беше потребен, како и Кукуреља, со Хал изиграа страшно. Мораше Кукуреља да лета, Чалоба/Хамфриз да си добијат шанси, чамугава Дисаси не гледам како е апгрејд моментално а фрлија 40м за него. Чалоба е пак тука, Кукуреља исто.
Ме мрзи да пишувам а веќе се распишав, така да, генерално, задоволен сум.
Очекувам да имаме просечна сезона и да завршиме топ6, сметам дека купивме добри и интересни профили на играчи што ни требаа, покажавме амбиција и храброст, голема коцка. Сега кој и како ќе излезе, ќе видиме, не верувам од сите овие млади и потенцијални играчи да бидат најдобри во своја позиција или Челзи материјал ама бар 70% од нив да бидат стартери, јас ќе бидам презадоволен.
Од Покетино очекувам да биде многу похрабар во поглед на селекција на тимот, досега сум многу разочаран со стартните постави, со играта не толку ама можеме многу подобро, моментално можам да го разберам така да не го судам сеуште, нека се вратат од репрезентативна пауза, нека се уиграат и ако продолжи со ваква формација, тогаш ќе го судам. Ми изгледа како на прав човек за тимов со млади играчи, се гледа огромна разлика на терен во поглед на хемија и менталитет, ден и ноќ е разлика од лани и тоа ме многу радува.
Од управава и американциве сум највеќе разочаран. Цело време се збори и се пушта ПР за некакви проекти, како Челзи е сплотен и заедно се носат одлуки а имавме едно од најхаотични лета од како го пратам Челзи од 2004. Може да им се признае за продадени играчи дека направија одлична работа ама за засилувања, преговори и главни таргети потфрлија страшно. Додека бркаа главни мети за средина како Каиседо и Лавиа изгубија цело лето за на крај да платат тоа што си бараа клубовите за да ги пуштат, после 3 месеци преговори. Направија каша попара и драми со Ливерпул, влегоа во непотребни курчеви мерења за да се докажат и ова ќе има негативни последици за Челзи допрва, ужасно сработено. Друга работа за која им земам огромна замерка е што ебан Кукуреља ни е уште во тим, Чалоба итн. Генерално, сметам дека медиумски сме премногу експонирани од како дојдоа американциве и ова мора да се среди, треба да се работи, плански и скришно, го брифираат Фабрицио за се и сешто, се изначитавме за играчи летово. Треба малце она старото „ќути и еби", како што го договоривме Угочукву, Дисаси, за еден ден трансфер, а не јавни надавања и натегања.
Со сите засилвуања и глупости, пак каскаме позади Арсенал и Јунајтед во градење екипа, Ливерпул и Сити не ги рачунам пошто они се изградени и само си тераат по терк ама доцниме со Арсенал и Јунајтед и тоа јако, требаше уште лани овој процес да се почне а ние изгубивме цела година со Потер и глупости.
Колку ќе бидне вредна коцкава, ќе кажат следната година, две кога би требало да очекуваме од волку млад тим резултати.
KTBFFH.