Фан Клуб: Челзи

Член од
14 август 2022
Мислења
1.571
Поени од реакции
1.967
Сезона со освоен трофеј не може да е неуспешна. Може да е само помалку или повеќе успешна.

Дали, тоа зависи од амбициите и реалноста. Премногу курч и потценување, како за фанови на тим кој лани заврши 12-ти и беше посрамотен во три од четири натпреварувања.

Да сме одмарале играчи, небаре играме ЛШ, па да зачуваме енергија. Плус четири натпревари во една ваква сезона без Европа, апсолутно нема никому да наштетат. А можат многу да донесат.

Просекот на години во екипава е пренизок. Најголемиот дел од фудбалериве трофеј виделе само на телевизија. Па размисли дали е неважно и колку.
Скроз е неважно затоа што и другите премиерлигаши се незаинтерирани за купов. Еноставно ни од финансиски ни од натпреварувачки карактер не е привлечен ни меродавен за клубовите, повеќе го гледаат како терет, како утакмица плус у распоредот.

ФА Куп е пример друга прича, не верувам дека некој сака да испадне уште во рана фаза од натпреварувањето и да не иде до крај.

Тоа што се премлади играчите и се фура Ајакс/Салзбург стил на трансфери е грешка на управата а притоа се потрошени брдо пари. Двe - Три сезони без Европа/ЛШ по ред и ни следува масовна распродажба на играчи и целиов овој проект што го верглаат цело време ќе се рападне ко Македонска Железница.
Автоматски споено мислење:

Не е битно затоа што Челзи секако и без да освои Лига Куп може да заврши 8мо. Секој трофеј е успех. Нормално дека не се сите исти и Лига Куп не е некој значителен успех, но и тоа како би помогнал на пример во моменталнава ситуација во Челзи, со тим кој е сега составен и нема освоено ништо заедно. Поентата не ти ја разбирам затоа што Челзи секако нема да се бори за ЛШ или ПЛ во скоро време и трофеј во куповите е единствен успех на кој може да се надеваме. Доколку атакуваш на ПЛ и ЛШ можеби нема потреба да го сфатиш сериозно Лига Купот. Но моментално би бил солиден успех.
Никако не би помогнал ако се заврши на 8 место, никој нема да збори овде а ни во клубот за Карабо купот него за уште една мизерна сезона.
Поентата ми е дека Карабо куп е добар ко додаток на успешна сезона уз некој главен трофеј, вака трофеј ко трофеј е небитен и неможе да ти ја испере мизерната сезона ниту да ти даде буст за наредна сезона. Како да го цениш купов кога до полуфинале секој тим игра со втор состав?

Иначе се поголеми шпекулации дека Челзи би го продал Галагер.
После доаѓањето на Палмер мислам дека и ќе го продадат.
Ја имам двојбени мислења околу ова. Од една страна сакам да остане, работник е не се буни што е бекап опција и мислам сезонава би можел да биде корисен. Од друга реално да збориме и не е квалитет за Челзи, ако сакаме да градиме тим за трофеи Галагер нема што да бара овде.

Последно уредено:
Член од
9 декември 2010
Мислења
601
Поени од реакции
337
Vo godina kade sto go kupuvas Enzo, Caicedo, Lavia, Ugochukwu, pritoa go imas Galager, kade sto imas potroseno 310m na sredinata, ponuduvas 21m za ovoj, go imas na pozajmica Santos.

Logika?

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Vo godina kade sto go kupuvas Enzo, Caicedo, Lavia, Ugochukwu, pritoa go imas Galager, kade sto imas potroseno 310m na sredinata, ponuduvas 21m za ovoj, go imas na pozajmica Santos.

Logika?

Што вика коментаров над мене, перат пари :D

Логиката е да се купат што е можно повеќе млади играчи и да се пратат на позајмица.

90% од играчиве што ги купуваат не се планирани било кога да играат во Челзи.

Планот е да им се дадат долги договори, да се купат за релативно евтина цена додека се млади и потоа да се праќаат во позајмици.

Ако се покажат солидно на позајмица, ќе бидат продадени на некоја екипа.
Логиката е дека оваа сума што сега ќе ја дадеме ќе биде иста или поголема за веќе докажан, 24+ годишен играч што веќе имал пар добри сезони зад себе.

Ако некој од овие 500 играчи испадне светска класа, супер, добиваш играч што ќе ти игра во Челзи.

Ако играчот не се покаже добро, ок, не е голем пораз, си се коцкал и си изгубил, ќе продадеш некој играч од главниот тим и ќе покриеш загуби.

Овие потези се за ФФП, за потоа во 2027 година Челзи да може да продаде 50 играчи и со тоа да нема финансиски проблеми.

Види какви трансфери прават екипи како Вест Хем, не можеш да ми кажеш дека на пример, не можеш да замислиш дека во 2027 година, Евертон/Брајтон/Вила/Палас/што и да е/ тип на екипа не би фрлила 40 милиони за Бразилче што било втор најдобар играч во Белгиска лига, втор најдобар во холандска лига и трет најдобар во Стразбур??
И ете, ти играч купен за 25 милиони, продаден за 40.

+15 милиони што ќе одат кон фондот за купување на Били Гилмор или кој и да ќе биде играчот што ќе го купиме за 150 милиони таа година.

Тоа е математиката, не знам зошто го гледаш ова низ призма на првиот тим :D

Член од
9 декември 2010
Мислења
601
Поени од реакции
337
Што вика коментаров над мене, перат пари :D

Логиката е да се купат што е можно повеќе млади играчи и да се пратат на позајмица.

90% од играчиве што ги купуваат не се планирани било кога да играат во Челзи.

Планот е да им се дадат долги договори, да се купат за релативно евтина цена додека се млади и потоа да се праќаат во позајмици.

Ако се покажат солидно на позајмица, ќе бидат продадени на некоја екипа.
Логиката е дека оваа сума што сега ќе ја дадеме ќе биде иста или поголема за веќе докажан, 24+ годишен играч што веќе имал пар добри сезони зад себе.

Ако некој од овие 500 играчи испадне светска класа, супер, добиваш играч што ќе ти игра во Челзи.

Ако играчот не се покаже добро, ок, не е голем пораз, си се коцкал и си изгубил, ќе продадеш некој играч од главниот тим и ќе покриеш загуби.

Овие потези се за ФФП, за потоа во 2027 година Челзи да може да продаде 50 играчи и со тоа да нема финансиски проблеми.

Види какви трансфери прават екипи како Вест Хем, не можеш да ми кажеш дека на пример, не можеш да замислиш дека во 2027 година, Евертон/Брајтон/Вила/Палас/што и да е/ тип на екипа не би фрлила 40 милиони за Бразилче што било втор најдобар играч во Белгиска лига, втор најдобар во холандска лига и трет најдобар во Стразбур??
И ете, ти играч купен за 25 милиони, продаден за 40.

+15 милиони што ќе одат кон фондот за купување на Били Гилмор или кој и да ќе биде играчот што ќе го купиме за 150 милиони таа година.

Тоа е математиката, не знам зошто го гледаш ова низ призма на првиот тим :D
I respect every opinion, even his, that is money laundering (y)

E sea, kako sto i samiot kazuvas seto toa e kocka, ona sto mene mi bode vo oci e slednovo, dogovorite 8-9 godini, ako igracot
se pokaze kako flop go imas vo knigite 8 godini (sto vo momentov se slucuva so Lukaku, Sar, Odoi i slicni) vo doskora idnina
ocekuvam tovar da bidat (Kukurelja, Mudrik, Matsen, Sterling i slicni limitirani igraci).
Takvi i slicni takvi igraci imas vo akademijata koi predhodnoto rakovodstvo gi koristese za balansiranje na knigite bez da pravi
dodatni trosoci koi mozat da se prodadat na ekipi kako Vest Hem, Aston Vila, Brajton i slicni.

Na primer ovoj Palmer dolgorocno e neisplatliv, kratkorocno da poso Nkunku e povreden i potreben e igrac ali ne toa sto toj go igra
mi lici poveke kako poluspic otkolku kako nekoj kreator, dodaten somnez (ne znam kade se vodese diskusijava deka Man City i Pep ne prodavaat igraci koi se nezamenlivi) toa vazi i za tipov, zemajki vo predvid deka od 2025 go imas Paez za koj si platil 25+ milioni.

Najverojatno go gledale nastapot na Kukurelja minatata nok i odlucile deka vakvo glavobolie i e neportebno spored Ornstajn.

Член од
16 јули 2010
Мислења
3.080
Поени од реакции
2.026
Никако не е мерило повисоко место во премиер лига или трофеј во купов. Секако дека најголем приоритет сезонава треба да е топ 4 но
Челзи моментално што му треба е да врже неколку победи по ред за самодоверба и уигрување на тимов, поготово во одбрана и игра без Силва.

Член од
9 декември 2010
Мислења
601
Поени од реакции
337

Trying to think which player we signed for this fee :sneaky:

Последно уредено:

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.757
Поени од реакции
52.725
Хаверц
Маунт
Ковачич
Кулибали
Пулишич
Менди
Лофтус Чик
Ампаду
Одои
Канте
Азпиликуета
Обамејанг
Бакајоко
Баба
Хол
Зијех
Кепа
Лукаку

На страна другите аспекти во кои има и негативни работи, во едно лето да се ослободиш од волку играчи е огромен подвиг кој заслужува почит :cuc:

C

confusion

Гостин
Никад неможе да е се перфектно, пред неколку лета имавме ист трансфер период со Хаверц, Вернер и компанија што мислевме дека со нив ќе се дигнеме едно ниво погоре и на крај видовме како заврши.
Генерално сум задоволен, продадовме еден куп играчи и донесовме еден куп нови, буквално имаме комплетно нов тим. Плаќавме и купувавме потенцијал, така да инстант резултати не ни очекувам, се работи за многу млада екипа, мислам дека просечна возраст ни е 22 години, очигледно се работи на “проект“ за иднина. Што се однесува до самите играчи, нема да навлегувам во тоа кој колку вреди, пошто ни еден не вреди за парите кои се дадоа ама веќе со години маркетот е таков што мораш да платиш потенцијал и да се коцкаш, така да нашата коцка очекувам да вроди со плод следна сезона, кога би очекувал од овој тим да се бори за титула. Оваа година очекувам да се научат на ритамот, на темпото на ПЛ и на тоа што значи да играш за Челзи, проследено со цела медиумска пажња, неподносливи фанови и притисок ради парите дадени, не е фер, не е идеално ама фудбал е машки спорт и ако имаат цел да ги бидне, нема изговори, само тренинг и работа. Генерално годинава очекувам да бидеме топ6, мислам дека се под тоа ќе биде тежок дебакл, очекувам да имаме добри партии кај ќе се покаже „потенцијалот“ кој го плативме и очекувам да се створи хемија и менталитет на тим што сака да атакува на трофеи.
Летово ми се свиѓа тоа што купивме интересни профили на играчи, купивме неколку ДМ играчи, Лавиа, Каиседо, Сантос, Угочукву што со години ни требаа и не кочеа, купивме пробивно десно крило во Палмер што има храброст да шутне и сака да даде гол, ова исто ни фалеше и сметам дека со Мадуеке ќе бидат одличен пар да се гураат еден друг и да се борат за стартна позиција. Нкунку нема ни да го спомнам, таков клучен и ладнокрвен играч требаше одамна да земеме и сметам кога ќе се врати од повреда ќе ни биде еден од најдобри играчи заедно со Енцо, за кој е сувишно да се збори и сега тие 100м што ги дадоа изгледаат смешно во споредба што добивме. Џексон истотака излегува како одличен трансфер и скаутинг, многу ме потсетува на Дрогба со движењето и борбеноста, секаде на терен го има, головите ќе дојдат, мислам дека добивме напаѓач со по минимум 10 гола по сезона ама мислам дека најголема вредност му е колку го отклучува тимов кога игра, сите играат полесно и се движат по терен, фантастичен играч.
Со голманите сметам дека направија добра работа, прво зошто се откачија од Кепа и се во врска со него, плата, менталитет и општо имање доза на несигурност со самата негова појава. Добивме двајца голмани што не ги ни знаеме ама од досега видено, Санчез не е ништо полош од Кепа, допрва ќе добива вистинска шанса да се докаже, а Петровиќ го сите фалат и неколку екипи се бореа да го донесат, се работи за олд скул голман, не толку добар со нога ама многу добар на линија и одбрани, така да мислам дека направија добар баланс во однос на тоа да имаме разновидност а да се тука некаде за да се гураат и двајцата и борат за стартна позиција, од тој аспект, доколку се со добар менталитет, сметам дека едниот ќе прерасне во одличен голман и сме осигурани долгорочно.
Со одбраната направија каша попара, многу грешки, Дисаси не беше потребен, како и Кукуреља, со Хал изиграа страшно. Мораше Кукуреља да лета, Чалоба/Хамфриз да си добијат шанси, чамугава Дисаси не гледам како е апгрејд моментално а фрлија 40м за него. Чалоба е пак тука, Кукуреља исто.

Ме мрзи да пишувам а веќе се распишав, така да, генерално, задоволен сум.
Очекувам да имаме просечна сезона и да завршиме топ6, сметам дека купивме добри и интересни профили на играчи што ни требаа, покажавме амбиција и храброст, голема коцка. Сега кој и како ќе излезе, ќе видиме, не верувам од сите овие млади и потенцијални играчи да бидат најдобри во своја позиција или Челзи материјал ама бар 70% од нив да бидат стартери, јас ќе бидам презадоволен.
Од Покетино очекувам да биде многу похрабар во поглед на селекција на тимот, досега сум многу разочаран со стартните постави, со играта не толку ама можеме многу подобро, моментално можам да го разберам така да не го судам сеуште, нека се вратат од репрезентативна пауза, нека се уиграат и ако продолжи со ваква формација, тогаш ќе го судам. Ми изгледа како на прав човек за тимов со млади играчи, се гледа огромна разлика на терен во поглед на хемија и менталитет, ден и ноќ е разлика од лани и тоа ме многу радува.
Од управава и американциве сум највеќе разочаран. Цело време се збори и се пушта ПР за некакви проекти, како Челзи е сплотен и заедно се носат одлуки а имавме едно од најхаотични лета од како го пратам Челзи од 2004. Може да им се признае за продадени играчи дека направија одлична работа ама за засилувања, преговори и главни таргети потфрлија страшно. Додека бркаа главни мети за средина како Каиседо и Лавиа изгубија цело лето за на крај да платат тоа што си бараа клубовите за да ги пуштат, после 3 месеци преговори. Направија каша попара и драми со Ливерпул, влегоа во непотребни курчеви мерења за да се докажат и ова ќе има негативни последици за Челзи допрва, ужасно сработено. Друга работа за која им земам огромна замерка е што ебан Кукуреља ни е уште во тим, Чалоба итн. Генерално, сметам дека медиумски сме премногу експонирани од како дојдоа американциве и ова мора да се среди, треба да се работи, плански и скришно, го брифираат Фабрицио за се и сешто, се изначитавме за играчи летово. Треба малце она старото „ќути и еби", како што го договоривме Угочукву, Дисаси, за еден ден трансфер, а не јавни надавања и натегања.
Со сите засилвуања и глупости, пак каскаме позади Арсенал и Јунајтед во градење екипа, Ливерпул и Сити не ги рачунам пошто они се изградени и само си тераат по терк ама доцниме со Арсенал и Јунајтед и тоа јако, требаше уште лани овој процес да се почне а ние изгубивме цела година со Потер и глупости.

Колку ќе бидне вредна коцкава, ќе кажат следната година, две кога би требало да очекуваме од волку млад тим резултати.
KTBFFH.

C

confusion

Гостин
Извади го Чилвел и стави го Мудрик лево или Мадуеке десно, Угочукву место Галагер и престани да бидеш пиче мало Маурицио. Играме претпазливо против Нотингем, катастрофица.

Жално, мора да бркаме за да бидеме храбри.

Последно уредено:
Член од
14 август 2022
Мислења
1.571
Поени од реакции
1.967
Освен Стерлинг све друго за отпад. Прва шанса во 83та минута, све исто ко и лани.

C

confusion

Гостин
1 милијарда потрошено за да излага со 3-5-2. Толку ќе кажам, не знам зошто си губам време и живци гледајќи го овој ужасен клуб.
Вест Хем и Нотингем се на душа на Покетино и ова не смее да продолжи, без изговори.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.546
Поени од реакции
2.690
Има една стара поговорка "со деца попара не се срка", така е и со тимов :)

Kajgana Shop

На врв Bottom