Самоцитат, кхм.Не ми е јасно тоа со сценаријата.
Според тоа шо го гледам, нема врска која струка и да ја изберам од 4 годишните нови на ФИНКИ? Битното е шо предмети ќе избирам со текот на годините? ... или сепак не?
Како сакаш да ти каже некој кога годинава почнува факултетот со работа?Дали за да се запишам на Компјутерски науки и инженерство (КНИ), морам да полагам математика на матура или можам да поминам и со англиски? И ако може некој да ми каже нешто повеќе во врска со овој смер. Многу ли е тешка математиката??
Добро, ама тие што учат некои други смерови од поранешниот факултет можеби можат да ми кажат нешто, и да ми одговорат на прашањата погоре. Веројатно има некоја сличност во математиката која ја изучуваат и онаа која ќе се изучува тука. И да... „Морам ли да полагам математика на матура за да се запишам на КНИ.Како сакаш да ти каже некој кога годинава почнува факултетот со работа?
Па да ти иде математика е најбитно, како што ќе ти идат задачите ќе ги решаваш и нема да има проблем. А за матура математика да, за прв уписен рок. Со англиски во втор.Добро, ама тие што учат некои други смерови од поранешниот факултет можеби можат да ми кажат нешто, и да ми одговорат на прашањата погоре. Веројатно има некоја сличност во математиката која ја изучуваат и онаа која ќе се изучува тука. И да... „Морам ли да полагам математика на матура за да се запишам на КНИ.
Калкулс 1 и 2 не се задолжителни доколку не одбереш профил односно самиот си ги бираш изборните предмети, а доколку одбереш профил со тоа ти стануваат задолжителни за некој од смеровите( пример за КНИ).Мене едно не ми е јасно. Според веб страната Калкулус 1 и 2 не се задолжителни, ама според водичов http://www.finki.ukim.mk/Content/contentFiles/studies_menustructure/Vodic/VodicZaStudiranjeNaFINKI.pdf ги има во сите смерови и сите профили. Ако знае некој да разјасни?
СО АНГЛИСКИ ВО ВТОР! ооо џену ме израдва сеа...Па да ти иде математика е најбитно, како што ќе ти идат задачите ќе ги решаваш и нема да има проблем. А за матура математика да, за прв уписен рок. Со англиски во втор.
Ако можеш да смениш, смениСО АНГЛИСКИ ВО ВТОР! ооо џену ме израдва сеа...
таман паднав првиот математика, зеам англиски ионака прв уписен не го фаќам
океј како некој шо 4 години лупаше глава на електро... би требало да иам предност (а шо неам)Ако можеш да смениш, смени
Да ама ако ти е слаба математиката, гледај тогаш ден за ден да фаќаш од материјалот, поготово математика, зошто обемен е материјалот. Кога фатив јас да учам за математика 2 испитот, како што учев само нови и нови задачи ми испаѓааокеј како некој шо 4 години лупаше глава на електро... би требало да иам предност (а шо неам)
зедов информатика и програмирање интерни и двата ми се 5, македонски истадов 4 и сеа можам да се сменам на англиски и сигурно испод 3 немат да сум
ае ќе фаќам ја то... ама ко шо глеав за КНИ... немаше многу математикаДа ама ако ти е слаба математиката, гледај тогаш ден за ден да фаќаш од материјалот, поготово математика, зошто обемен е материјалот. Кога фатив јас да учам за математика 2 испитот, како што учев само нови и нови задачи ми испаѓаа
П.С. Не е тешко, само треба да ти се падне професор што знае да објаснува и најважно асистент што нема да му треба тетратката да препишува додека објаснува задача и да крати по 15 бода за само краен резултат згрешен