Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Разгледав некои студиски програми за постдипломски. Има стварно убави предмети кои ги нема на другите балкански факултети од овој тип. Факултетот има огромен потенцијал.

I

Intex

Гостин
Не ми е јасно тоа со сценаријата.

Според тоа шо го гледам, нема врска која струка и да ја изберам од 4 годишните нови на ФИНКИ? Битното е шо предмети ќе избирам со текот на годините? ... или сепак не?
Самоцитат, кхм.:D

дЏанго

Gunslinger
Член од
21 август 2010
Мислења
366
Поени од реакции
791
Член од
29 јули 2010
Мислења
68
Поени од реакции
4
Дали за да се запишам на Компјутерски науки и инженерство (КНИ), морам да полагам математика на матура или можам да поминам и со англиски? И ако може некој да ми каже нешто повеќе во врска со овој смер. Многу ли е тешка математиката?? :(

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Дали за да се запишам на Компјутерски науки и инженерство (КНИ), морам да полагам математика на матура или можам да поминам и со англиски? И ако може некој да ми каже нешто повеќе во врска со овој смер. Многу ли е тешка математиката?? :(
Како сакаш да ти каже некој кога годинава почнува факултетот со работа?

Член од
29 јули 2010
Мислења
68
Поени од реакции
4
Како сакаш да ти каже некој кога годинава почнува факултетот со работа?
Добро, ама тие што учат некои други смерови од поранешниот факултет можеби можат да ми кажат нешто, и да ми одговорат на прашањата погоре. Веројатно има некоја сличност во математиката која ја изучуваат и онаа која ќе се изучува тука. И да... „Морам ли да полагам математика на матура за да се запишам на КНИ.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Добро, ама тие што учат некои други смерови од поранешниот факултет можеби можат да ми кажат нешто, и да ми одговорат на прашањата погоре. Веројатно има некоја сличност во математиката која ја изучуваат и онаа која ќе се изучува тука. И да... „Морам ли да полагам математика на матура за да се запишам на КНИ.
Па да ти иде математика е најбитно, како што ќе ти идат задачите ќе ги решаваш и нема да има проблем. А за матура математика да, за прв уписен рок. Со англиски во втор.

Член од
27 април 2009
Мислења
217
Поени од реакции
13
Мене едно не ми е јасно. Според веб страната Калкулус 1 и 2 не се задолжителни, ама според водичов http://www.finki.ukim.mk/Content/contentFiles/studies_menustructure/Vodic/VodicZaStudiranjeNaFINKI.pdf ги има во сите смерови и сите профили. Ако знае некој да разјасни?
Калкулс 1 и 2 не се задолжителни доколку не одбереш профил односно самиот си ги бираш изборните предмети, а доколку одбереш профил со тоа ти стануваат задолжителни за некој од смеровите( пример за КНИ).

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
Профилот се бира при запишување или како?

S

StormRage

Гостин
Па да ти иде математика е најбитно, како што ќе ти идат задачите ќе ги решаваш и нема да има проблем. А за матура математика да, за прв уписен рок. Со англиски во втор.
СО АНГЛИСКИ ВО ВТОР! ооо џену ме израдва сеа...
таман паднав првиот математика, зеам англиски ионака прв уписен не го фаќам :)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
СО АНГЛИСКИ ВО ВТОР! ооо џену ме израдва сеа...
таман паднав првиот математика, зеам англиски ионака прв уписен не го фаќам :)
Ако можеш да смениш, смени :)

S

StormRage

Гостин
Ако можеш да смениш, смени :)
океј како некој шо 4 години лупаше глава на електро... би требало да иам предност (а шо неам)
зедов информатика и програмирање интерни и двата ми се 5, македонски истадов 4 и сеа можам да се сменам на англиски и сигурно испод 3 немат да сум

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
океј како некој шо 4 години лупаше глава на електро... би требало да иам предност (а шо неам)
зедов информатика и програмирање интерни и двата ми се 5, македонски истадов 4 и сеа можам да се сменам на англиски и сигурно испод 3 немат да сум
Да ама ако ти е слаба математиката, гледај тогаш ден за ден да фаќаш од материјалот, поготово математика, зошто обемен е материјалот. Кога фатив јас да учам за математика 2 испитот, како што учев само нови и нови задачи ми испаѓаа :icon_mrgr:
П.С. Не е тешко, само треба да ти се падне професор што знае да објаснува и најважно асистент што нема да му треба тетратката да препишува додека објаснува задача и да крати по 15 бода за само краен резултат згрешен :)

S

StormRage

Гостин
Да ама ако ти е слаба математиката, гледај тогаш ден за ден да фаќаш од материјалот, поготово математика, зошто обемен е материјалот. Кога фатив јас да учам за математика 2 испитот, како што учев само нови и нови задачи ми испаѓаа :icon_mrgr:
П.С. Не е тешко, само треба да ти се падне професор што знае да објаснува и најважно асистент што нема да му треба тетратката да препишува додека објаснува задача и да крати по 15 бода за само краен резултат згрешен :)
ае ќе фаќам ја то... ама ко шо глеав за КНИ... немаше многу математика

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Новите смерови на ФИНКИ немаат воопшто математика, очај невиден....
Дали е вистина тоа дека на ФИНКИ ќе може да се префрлат студенти од било која студиска програма на ФЕИТ (не само ИКИ и ИНФО)? Пример, КСИА се префрла во втора на ИКИ на ФИНКИ, без паѓање во приватна квота?
Друго, што е многу важно, дали ФИНКИ под задржувње на студиска програма мисли на задржување на бројот и распоредот на предмети по семестри или ЦЕЛОСНО ја задржува и содржината на предметите. Дискретната мтематика за ФИНКИ ќе биде упростена. Дали тоа значи дека предметот ќе се изучува со две различни содржини, а ќе се предава од исти професори? Ми нема логика ова....
И каде се од ФИНКИ да излезат со конкретно што се изучува по предметите... од мај месец се во `најбрзо време` со објавата....

Kajgana Shop

На врв Bottom