Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
Секогаш се наоѓаат во генерација барем 30проценти од студентите кои се задоволни со условите на професорите за одреден предмет, плашејќи се да не ги „фатат на пик“, па професорите секогаш врз основа на оваа бројка никогаш нема да одат по мнозинството студенти, што сака нека се случи. Интересот за финки нема никогаш да опадне од причина што сега е единствен државен факултет за информатика.

ПМФ во однос на ФЕИТ стана ко мравка - слон.. па и покрај тоа, професорите не подклекнуваа на нашиот притисок да го укинат тој фамозен услов за потпис, знаејќи дека се прави лоша „реклама“ за ПМФ и просечен бруцош преферираше феит пред пмф баш заради тоа.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Друже критериум си е критериум, им кажав дека заебано ќе е по математиките на бруцошите што ги знам, ама никој не слушаше.
И да тоа со потпис вие стаено уште кога ја отворија страната www.finki.com.mk каде си има објаснување за секој предмет . Сфатете сериозно од почеток, јас бев исти неинформиран ни ништо, ама барем за условите знаев. Распрашајте се по постари колеги, еве на пример за Основи на програмирање, сега незнам како вие , ако теоријата ви е клик тест, на времето некој ја дрпнал базата со прашања и одговори,јас се чудев како тие што имаа постари браќа/сестри на ПМФ/ИИ вадеа по 90 бода на клик тестовите по теоријата, видете комбинации што даваат од фотокопирниците Зум/Тони . Не ги оставјајте така математиките, а и да битни се многу математиките. И не ги потценувајте вие. На нив многу се заглавува, еве јас имам 6 положено математики, редовно ги зедов, а додека едни 2 математики ќе ги презапишам нареден семестар 3 ПАТ.
И уште нешто ќе ви намалат ова со условот. Ама не многу :/
За 1 саат ќе се вклучам пишете слободно прашања ако ве нешто интересира, материјал, комбинации, некоја финта :D
зззззз.
Значи зборувам воопшто за тој услов за земање потпис. Крајно е глупаво уште на прв колоквиум да ти е определен судбинта да го презапишеш предметот. Тоа си е принцип на ПМФ и нека си остане таму... и застарен е премногу зошто речиси никаде на друг факултет го нема (освен градежен колку што знам). Финки, како нов факултет мора да си направи некои промени и да престане со задржување на принципи од старите институти. Се лигавеа како ФЕИТ правел ограничувања на користење лаборатории, информатичарите не можеле да напредуваат, бла бла, а сега, кога се самостојни, повторно влечат работи од минатото... И не може такво нешто да ми пресудув дали ќе се запишм на факултетот или не... Сметам дека тој услов МОРА да го тргнат. Инаку, не ме засега дирекно зошто сум втора година, а матемтиките ми се поминати.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Значи зборувам воопшто за тој услов за земање потпис. Крајно е глупаво уште на прв колоквиум да ти е определен судбинта да го презапишеш предметот. Тоа си е принцип на ПМФ и нека си остане таму... и застарен е премногу зошто речиси никаде на друг факултет го нема (освен градежен колку што знам). Финки, како нов факултет мора да си направи некои промени и да престане со задржување на принципи од старите институти. Се лигавеа како ФЕИТ правел ограничувања на користење лаборатории, информатичарите не можеле да напредуваат, бла бла, а сега, кога се самостојни, повторно влечат работи од минатото... И не може такво нешто да ми пресудув дали ќе се запишм на факултетот или не... Сметам дека тој услов МОРА да го тргнат. Инаку, не ме засега дирекно зошто сум втора година, а матемтиките ми се поминати.
Дај објасни го ова ? Како ти е определен, мене ми беше определена судбината по Нумерички методи што не научив за ебани 20% да извадам на колоквиумите , па го слушав пак, ? Седнав научив положив еден дел, другиот ми е како нуклеарна физика. А како кренало да ми е одбивен предметот ќе биде и трет пат слушање.

Промени треба да има ДА, во квалитетот на настава, 90% од предметите материјалот е или некој минимално објаснени предавања на слајдови или пак огромно објаснување на англиски. Поголема достапност на просториите, да може да се оди да се учи во било кој термин како на градежен кој што им е достапен факултетот 24h.
Некој нов предмет на пример за програмирање на мобилни апликации.
Од тој аспект треба да се промените.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Дај објасни го ова ? Како ти е определен, мене ми беше определена судбината по Нумерички методи што не научив за ебани 20% да извадам на колоквиумите , па го слушав пак, ? Седнав научив положив еден дел, другиот ми е како нуклеарна физика. А како кренало да ми е одбивен предметот ќе биде и трет пат слушање.

Промени треба да има ДА, во квалитетот на настава, 90% од предметите материјалот е или некој минимално објаснени предавања на слајдови или пак огромно објаснување на англиски. Поголема достапност на просториите, да може да се оди да се учи во било кој термин како на градежен кој што им е достапен факултетот 24h.
Некој нов предмет на пример за програмирање на мобилни апликации.
Од тој аспект треба да се промените.
Едноставно некој оди со цел да го остави предметот за испит и да се посвети на другите. Но, тој предмет има услов кој вика дека на прв колоквиум мора да се освојат определен број поени за да се оди на втор или на испит... Глупав е условот, не се дава втора шанса туку дирекно мора предметот да се презапише... Може на вас ви е тоа најнормално и веќе го имате прифатено, ама за другие е крајно несфатливо...
Со вториот параграф во потполност се согласувам. Посебно во делот за воведување предмети за програмирање на мобилни апликации. (y)

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Едноставно некој оди со цел да го остави предметот за испит и да се посвети на другите. Но, тој предмет има услов кој вика дека на прв колоквиум мора да се освојат определен број поени за да се оди на втор или на испит... Глупав е условот, не се дава втора шанса туку дирекно мора предметот да се презапише... Може на вас ви е тоа најнормално и веќе го имате прифатено, ама за другие е крајно несфатливо...
Со вториот параграф во потполност се согласувам. Посебно во делот за воведување предмети за програмирање на мобилни апликации. (y)
Јок уште го неаме прифатено ама живееме некако, не се согласуваме ама тоа се правилата за предмет и професорите не сакаат да слушнат за промена, освен за некое олеснување да намалат граница. Втора година заебав 2 предмета што ги имав прв колоквиум положено, за да можам да му извадам 60 од 100 поени теорија на Смиле.
И на крај одев 3 предмета на испит место само Конечна Математика.

Бруцошите не се навикнати уште, со тек на време ќе се уходат.
И убаво пишав има комбинации, бази за клик тест, извадени материјали, преведени материјали, никој од нив не пиша на фб на страната да ги побара, или да му се објасни каде да ги набави. Прашувајте постари колеги што како по предметите, има доста материјали на нет ако чекате од професорите се сте ја наебале.

Сфатете сериозно од почеток,ова од искуство ви го велам.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Ми го пукнавте таквото најискрено. Бруцошите на ФИНКИ сите се ко Леон од Марјан Стојановски. Сигурно на сите едниот прст им е во уста додека постираат по форум. Многу им било да извадат 100 од 200 или 20 од 40 поени на колоквиум/испит, за да положат со 6ка. И сите други оценки биле нијанси. А што сакате вие да ги напишете табличните интеграли по математика 2 и да положите? Зошто, зошто, зошто се запишавте на информатика, зошто на ФИНКИ ако не сакате да учите. И секако сите го имавте оној стереотип дека на електро/пмф/финки е премногу тешко. Што тогаш барате тука? А кога гледам и какви се се запишале на факултетов(од тие јас што ги знам) и не знам како не би се бунеле?!? Па во гимназија вадевте 3ки математика, не знаете лимес што е, но ете на ФИНКИ мора да сте. Си посоливте, сега сркајте си. В година документите и на социјална работа и политика запишете се. Па и таму ќе се жалат какви се неспособни ги има...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Хенеси, не сум на ФИНКИ ама се согласувам со твоите колеги. Не смееш да го ограничуваш студентот со бодови од колоквиум. Откај знаеш што може да ти се случи дента? Се може да бидне. Може да ти јават дека ти починал некој. И што правиме, ќе седиш ќе решаваш задачи?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Хенеси, не сум на ФИНКИ ама се согласувам со твоите колеги. Не смееш да го ограничуваш студентот со бодови од колоквиум. Откај знаеш што може да ти се случи дента? Се може да бидне. Може да ти јават дека ти починал некој. И што правиме, ќе седиш ќе решаваш задачи?
Би било добро да се побуните, па да видите што ќе се случи, јас додека студирав едни помали мислам бруцоси го прашале ассистентот, за некое прашање од клик тестот и тоа во печатена верзија, нешто што е јавна тајна и како демек не треба ассистентите да го знаат, и нормално асистенто им ги смени пола прашања на клик тестот, и најаките поени беа 80 поени. Така мислам слободно, бунете се дали 100 луѓе ќе поминат во втора, бидејќи толку и вредат да поминат. Тоа си се правила на професорот по даден предмет, колку што знам по некој предмети и го нема тој услов, затоа не треба да се буниш против тие правила, бидејќи крај краева, никој со сила не те тера да одиш на факултет, тоа ти е избор, и на првиот час ти ги објаснуваат правилата, море колку што ми е познато, скоро цел месец трубат за тие правила на почетокот.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Поени за потпис за испит е глупава работа и ми е гајле колку трвдоглави сте сите вие што више сте се мачеле а не жалеле и положиле при тие услови. Не го оправдува случајот. Башка ова е сеа ФИНКИ. НЕ ПМФ, не ФЕИТ. ФИНКИ. Не може професор од ПМФ да ми дојде да ми предава на ФИНКИ и да си става негови правила. У потпишаниот документ пишува дека треба да не тераат по ист тертип СТАРИТЕ ПРОФЕСОРИ ко да сме упишани на феит-инфо(и другите).

So yeah. Argument invalid.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Би било добро да се побуните, па да видите што ќе се случи, јас додека студирав едни помали мислам бруцоси го прашале ассистентот, за некое прашање од клик тестот и тоа во печатена верзија, нешто што е јавна тајна и како демек не треба ассистентите да го знаат, и нормално асистенто им ги смени пола прашања на клик тестот, и најаките поени беа 80 поени. Така мислам слободно, бунете се дали 100 луѓе ќе поминат во втора, бидејќи толку и вредат да поминат. Тоа си се правила на професорот по даден предмет, колку што знам по некој предмети и го нема тој услов, затоа не треба да се буниш против тие правила, бидејќи крај краева, никој со сила не те тера да одиш на факултет, тоа ти е избор, и на првиот час ти ги објаснуваат правилата, море колку што ми е познато, скоро цел месец трубат за тие правила на почетокот.
Тоа можеш да им го кажеш на бруцошите ма да они треба највеќе да се бунат.

Што праиме со нас што се префрливме од ФИНКИ и што НЕМАМЕ ИЗБОР?
Да јас со сила идам на математика пошто немам избор, и немојте со демагогии дека ако незнам математика незнам да програмирам, ела да седнеме јас со неположена математика и вие со положени 5 па да си ги мериме кој знае поише да програмира. м?

Глупа е таква класификација дека луѓе што незнаат математкиа незнаеле да програмираат, двајца колеги знам што се далеку надпросечни програмери а види мајката немаат уште положено математика...

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Поени за потпис за испит е глупава работа и ми е гајле колку трвдоглави сте сите вие што више сте се мачеле а не жалеле и положиле при тие услови. Не го оправдува случајот. Башка ова е сеа ФИНКИ. НЕ ПМФ, не ФЕИТ. ФИНКИ. Не може професор од ПМФ да ми дојде да ми предава на ФИНКИ и да си става негови правила. У потпишаниот документ пишува дека треба да не тераат по ист тертип СТАРИТЕ ПРОФЕСОРИ ко да сме упишани на феит-инфо(и другите).

So yeah. Argument invalid.
Чекај кој професор од ПМФ предава на вас од ФЕИТ, на тие што се префрлија?

Ќе отиде кај професорот и ќе му објасни.
100% ќе му даде да полага. Ќе му рече колега спреми се на наредно предавање ќе полагаш.

@Хенеси (y)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498

100% ќе му даде да полага. Ќе му рече колега спреми се на наредно предавање ќе полагаш.

@Хенеси (y)
Добро тогаш, колеги служете се со вакви работи кога веќе немате каде. Целта ги оправдува средствата нели. На ниту еден факултет по странство а и во државава нема вакви глупи ограничувања, и после на ПМФ им фалеле студенти. Па ќе им фалат, стратегијава им е да ги грабнеш и да бегаш.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Добро тогаш, колеги служете се со вакви работи кога веќе немате каде. Целта ги оправдува средствата нели. На ниту еден факултет по странство а и во државава нема вакви глупи ограничувања, и после на ПМФ им фалеле студенти. Па ќе им фалат, стратегијава им е да ги грабнеш и да бегаш.
Имаш во Битола, Штип, факултети за информатика, во Охрид има универзитет, никој не ме принуди да се запишам на ПМФ, а ниту пак бруцошите што се сега запишаа, за на ФИНКИ моравме да се префрливме зашто не ни оставија некој избор.
На градежен знаеш колку им е границата за потпис ?
Па ниту еден не се пожали, не се согласуваат ама убаво си знаеа што се услови. не кукаат како бруцошите овде што почнаа. Па еден напиша километарски пост како ќе им вика телевизија му го кршеле правото. Едно 80% од тие што се запишаа не отворија на страната да прочитаат што предмети се учат.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617

@Хенеси (y)
Ванчо Кусакатов.
И не е поентата на поединец да му се овозможи испит.
Има луѓе кои имаат СЕ положено (цел смер 3 години) и му останало само математика, и сеа типот е обврзан да иде и да полага колоквиуми и да собере 25/90 поена за да може да иде на испит.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Ванчо Кусакатов.
И не е поентата на поединец да му се овозможи испит.
Има луѓе кои имаат СЕ положено (цел смер 3 години) и му останало само математика, и сеа типот е обврзан да иде и да полага колоквиуми и да собере 25/90 поена за да може да иде на испит.
Ако оди редовно на предавања и вежби и внимава нема да му е проблем.
Ете во тој стил беше одговорот на Ванчо кога едно 30 души што не зедовме Нумерички потпис го прашавме да го тргне правилото.

Kajgana Shop

На врв Bottom