Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
6 декември 2013
Мислења
33
Поени од реакции
9
Истите презентации се од ланскиот предмет Оперативни системи (не Системски софтвер), со тоа што има и доста изоставени слајдови.
E taka mozi, oti do lani po Sistemski softver nemase voopsto predavanje posebno za Blokadi

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Дали некој знае како се решава некоја од овие задачи од вештачка?

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Првата можеш и е најдобро со bidirectional search да ја решиш. На прв колоквиум мислам беше таа. Исто и Катерина кажа на колоквиумот дека со тоа се решава ама немора. И почнуваш си црташ дрво т.е. двојно дрво ... кај што се спојуваат со најефтин пат тој е патот.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Првата можеш и е најдобро со bidirectional search да ја решиш. На прв колоквиум мислам беше таа. Исто и Катерина кажа на колоквиумот дека со тоа се решава ама немора. И почнуваш си црташ дрво т.е. двојно дрво ... кај што се спојуваат со најефтин пат тој е патот.
Прво почнав по A* ама изглегува ептен долг граф, па ја пробав со bidirectional ама дека изглегува долго дрво мислев дека сум утнал нешто. А втората нели првиот играч максимизира и еден од потезите му е средина десно со кој сигурно победува, само тоа ке биде решението или треба дрвото да го развијам до крај?

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Прво почнав по A* ама изглегува ептен долг граф, па ја пробав со bidirectional ама дека изглегува долго дрво мислев дека сум утнал нешто. А втората нели првиот играч максимизира и еден од потезите му е средина десно со кој сигурно победува, само тоа ке биде решението или треба дрвото да го развијам до крај?
Не памтам ич како беше тоа од лани. Првата ми текна баш одма ама втората не се сеќавам ќе треба да отворам предавања :D

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
Браво за торлаците што се бунеа Теорија на информации да се полага 6 дена порано. Ете ви сега цицајте 20 души имаат повеќе од 50% теорија од тие втор добро е 10 да положат теоријата, задачи само тројца имаат над 50%. А треба 60% од сите поени
Епа наздравје нека ви минимум еден месец пред книгата за испит кога сте глупи и мислите дека се знаете.
Фала што не заебавате и нас што ни е последен и ни скративте 6 дена учење.[DOUBLEPOST=1395706117][/DOUBLEPOST]100% сум сигурен дека тие што најмногу се бунеа никој не е положил.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.725
Поени од реакции
52.660
Браво за торлаците што се бунеа Теорија на информации да се полага 6 дена порано. Ете ви сега цицајте 20 души имаат повеќе од 50% теорија од тие втор добро е 10 да положат теоријата, задачи само тројца имаат над 50%. А треба 60% од сите поени
Епа наздравје нека ви минимум еден месец пред книгата за испит кога сте глупи и мислите дека се знаете.
Фала што не заебавате и нас што ни е последен и ни скративте 6 дена учење.[DOUBLEPOST=1395706117][/DOUBLEPOST]100% сум сигурен дека тие што најмногу се бунеа никој не е положил.
Го немам предметот, ама мислам дека не се бунеа заради теорија на инфомации, него во втора година на доста студенти им беа ставени три предмети за полагање во еден ден меѓу кои и овој. И се бараше некако барем на два да се намали и ете изгледа за овој било најлесно да се префрли...

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.991
Поени од реакции
12.553
Го немам предметот, ама мислам дека не се бунеа заради теорија на инфомации, него во втора година на доста студенти им беа ставени три предмети за полагање во еден ден меѓу кои и овој. И се бараше некако барем на два да се намали и ете изгледа за овој било најлесно да се префрли...
Се буневме за Основи на теорија на информации, различни предмети се :) Ни беше ставен во ист термин како ОС,затоа мораше да се премести. Мене не ми е јасно зошто ВиС и Основи на теорија на информации не се спојат во еден предмет пошо програмата е буквално иста, значи предавањата и ауд.вежби се истите од ВиС. Толку им е интересна материјата па цела година сакаат да ја предаваат?
И ај некој лани што полагал ОНТИ да каже збор два за задачите?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Се буневме за Основи на теорија на информации, различни предмети се :) Ни беше ставен во ист термин како ОС,затоа мораше да се премести. Мене не ми е јасно зошто ВиС и Основи на теорија на информации не се спојат во еден предмет пошо програмата е буквално иста, значи предавањата и ауд.вежби се истите од ВиС. Толку им е интересна материјата па цела година сакаат да ја предаваат?
Мора одредени професори да предаваат на факултет па што сака нека е.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.725
Поени од реакции
52.660
Ааа добро тогаш, моја грешка :)

Член од
11 јуни 2012
Мислења
126
Поени од реакции
23
Decki aj nekoj ako ima nekakva baza so prasanja ili znae so podetalno treba da se uce po predmetot Koncepti na informaticko opstestvo neka kaze :)

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Decki aj nekoj ako ima nekakva baza so prasanja ili znae so podetalno treba da se uce po predmetot Koncepti na informaticko opstestvo neka kaze :)
ЛЕЛЕ да ве молам луѓе со овој предметов ако некој знае нешто за утре за на колоквиум... се каам што го запишав :facepalm:

Џ

ЏинЏер

Гостин
Нема база за предметов. Велинов дава некои скроз безвезе прашања (Лани имало како се вика информатичко општество на јапонски :cautious:), а од асистентот прашањата ќе бидат општи, поврзани со тие системите што ги учевме, доволно е да се прочитаат презентациите и да се разгледаат тие страните дадени таму како функционираат.

И не се секирајте многу, секако колоквиумите со ептен мал процент влегуваат во конечната оцена.

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
И го одложија и Теорија на информации заради ОНТИ или како и да е ? Ме интересира што учите по ОНТИ ?

Kajgana Shop

На врв Bottom