Факултет за Електротехника и информациски технологии

A

apidrone

Гостин
Ти ли си бе :pos:

Еве специјално за тебе уште еднаш ќе кажам: На кој не му се учат основните работи на електро, НЕ МОРА ДА ГИ УЧИ! Чарето барајте си го на друго место, ние сме задоволни со тоа што го учиме, бидејќи разбираме што учиме и зошто го учиме тоа. Не кажа каде ќе биде стациониран тој „суперкомпјутер“, веројатно врска немаш, само си слушнал таму ваму некои работи.
Можам неколку професори од ФЕИТ да ти цитирам, нивните зборови се буквално понижувачки. Но не, нема да паднам на твое ниво.
П.С. се изнасмеав кога прочитав што ви кажале од ВИП :pos: И кој би поверувал на такви работи? Оставам сам да си кажеш.

Инаку, Filmakedon, баш таквите ги разбирам, принудени се. Имам неколку такви колеги од ИКИ кои се во голема дилема. И мислам дека можеш и да ја промениш програмата (за ова не сум сигурен), ама ќе треба од почеток да почнеш. И стварно тоа не ми е јасно, од финки не сакаат физики и електротехники, а целата програма е таму, а и сите предмети на тоа се базираат. А ако имаат намера некогаш во иднина да го укинуваат, зошто би примале нови студенти? Башка шо не се знае кој ќе им предава...
Како што прочитав поназад, рокот за укинување смерови бил пропуштен затоа што Законот бил подоцна донесен. А закони не се носат на ННС. И кој е крив сега? Не мириса на арно работава...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Каде ќе бидат тие лаборатории? Финки нема своја зграда, нема простории, нема ништо. Во природа да не ќе си куцкате на тастатурите? Ќе речете, ќе биде. Кога? За 10, 15 години? Толку време имате намера да студирате? Друго, не може 2 исти единки при УКИМ да издаваат идентични дипломи. Што ќе се случи ако ФЕИТ ги оспори дипломите на финки за ИКИ и инфо? Кој губи? Професорите? Државата? Не, студентите губат. Најголем ќар од финки ќе имаат професорите.
Всушност, ти си тој што трола. Вакво ќе било, онакво ќе било, а уште ништо не е почнато со работа. Кај на телевизија глеам политичариве тресат ова ќе напраиме, она ќе напраиме, кога ќе видам вакви ко тебе ми се кења.

Нема ни ФЕИТ .... сеа што правиме ???

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Инаку, Filmakedon, баш таквите ги разбирам, принудени се. Имам неколку такви колеги од ИКИ кои се во голема дилема. И мислам дека можеш и да ја промениш програмата (за ова не сум сигурен), ама ќе треба од почеток да почнеш. И стварно тоа не ми е јасно, од финки не сакаат физики и електротехники, а целата програма е таму, а и сите предмети на тоа се базираат. А ако имаат намера некогаш во иднина да го укинуваат, зошто би примале нови студенти? Башка шо не се знае кој ќе им предава...
Како што прочитав поназад, рокот за укинување смерови бил пропуштен затоа што Законот бил подоцна донесен. А закони не се носат на ННС. И кој е крив сега? Не мириса на арно работава...
Ако ја променам програмата и останам на ФЕИТ не треба да почнувам од почеток, во прва година предметите за сите програми се исти. :toe:
Мое мислење за болдираното: И МОН и ФЕИТ се подеднакво виновни. МОН излегува со нов факултет и ја краде програмата на ФЕИТ (ИКИ).. Од друга страна, ФЕИТ се прават наудрени и не ја укинуваат програмата на време за да може работите да се закомплицираат и многу студенти да останат на половина пат. По мое мислење, доколку ИКИ 100% се префрла на ФИНКИ, тоа да биде само за досега запишаните студенти. Тој што почнал по програма од ФЕИТ за електро инжинер да заврши по таа програма, а новите генeрации да имаат право на избор на некоја од новите програми.
Друго, ние што сме на ИКИ, не сме ја избрале таа програма за да бидеме обични `дактилографи`. Ако не сaкавме да учиме физика, електротехника, многу матемaтика можевме на ИНФО или ПМФ да се запишеме...

A

apidrone

Гостин
Комплетно се сложувам со тебе, само кога реков дека можеш да ја промениш програмата мислев на новите програми на финки...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ти ли си бе :pos:

Еве специјално за тебе уште еднаш ќе кажам: На кој не му се учат основните работи на електро, НЕ МОРА ДА ГИ УЧИ! Чарето барајте си го на друго место, ние сме задоволни со тоа што го учиме, бидејќи разбираме што учиме и зошто го учиме тоа. Не кажа каде ќе биде стациониран тој „суперкомпјутер“, веројатно врска немаш, само си слушнал таму ваму некои работи.
Можам неколку професори од ФЕИТ да ти цитирам, нивните зборови се буквално понижувачки. Но не, нема да паднам на твое ниво.
П.С. се изнасмеав кога прочитав што ви кажале од ВИП :pos: И кој би поверувал на такви работи? Оставам сам да си кажеш.

Упорен си со глупите муабети... Инаку супер компјутерот ќе го ставеле на тревичката, само се мислат дали на таа меѓу главната зграда и тмф или главната зграда и бараките :tapp: Деген си жими се, дај малце олабави не, немора на се да имаш глупа контра реплика.

Ти си никој и ништо за да коментираш за законите. Има попаметни и поискусни луѓе кои се грижат за тоа. Професорите со години се борат за факултетов, така да не се секирај, во септември се ќе биде тип топ средено, во секој случај не сме попаметни и не знаеме повеќе од нив околу тие работи, ниту па они ќе дозволат билокаков пропуст или ќе си дозволат да не изгубат како студенти со лажење или со некакви пропусти.

A

apidrone

Гостин
Не Јанко, проблемот е што ти и таквите ко тебе мислите дека живеете во розов утопистички свет, верувате на све кажано и мислите дека секој прави така како што ветил. Тоа е лошата страна на негледање телевизија. Не можеш реалноста да ја согледаш. Овој вака ни рекол, оној вака ни рекол... Се надевам брзо ќе се свестите. Дај боже да биде нешто од факултетов, да излуфтираме малце на ФЕИТ, да пуштиме правосмукалка, да избришеме прашина, да фрлиме ѓубрето...
И кога го спомна тој од ВИП: Си програмирам јас, си куцкам нешто, и сеа при компајлирање на кодот 48/2(9+3) ми дава 288, а треба 2 да ми даде. Е зошто бе? Епа, кога ми нуделе да малце нешто од нешто поднаучам математика, јас сум одбил пошо „не ми требало тоа“. Логика бе батка :) Се надевам ме разбра што сакам да ти кажам. Ако не, здравје :smir:

Г

Грејвдигер

Гостин
Ќе се воздржам од (детално) коментирање на темава ФЕИТ vѕ. ФИНКИ, ама како што гледам по информациите што ги има на интернет ФЕИТ го папа на големо.
Не ми е јасно како може тие неколку фаци (apidrone, ...) да им пречи ФИНКИ? Како матурант и иден студент на КНИ на ФИНКИ јас сум среќен што се отвори овој факултет и сите ИКТ смерови ќе бидат сместени на овој факултет + имаш голем број на изборни предмети што Ти после втора година сам се одлучуваш што сакаш да учиш, не ти дава некој шкљ предмети за кои ама ич не те занима... Што и да се дешава се ќе биде поврзано со ФИНКИ и ФИНКИ ќе им биде приоритет на сите.

Ако не ти чини, фала пријатно... остани си на ФЕИТ и со среќа понатаму. Остави ги другите сами да си одлучат кој факултет ќе го изберат.

А за приказната околу VIP, верувај дека полека кај нас се менуваат работите... треба да се покажеш на интервјуто, остај ти тоа од каде имаш диплома.

Едит: Штом си се нафатил да идеш на смер каде што има програмирање треба да ја знаеш математичката логика. Тоа не е место ти тек сеа да учиш математика.

* Не мора да ми враќате на поракава, тоа е мое мислење базирано на информации што ги имам прочитано на профилите на факултетите на соц. мрежи, нивните сајтови и информации што кружат низ нашите веб сајтови.

A

apidrone

Гостин
Грејвдигер (кога веќе ме посочи), да ти го цитирам делот од постот (кој патем е веднаш над твојот), за да видиш колку ми пречи мене финки? Верувам сам ќе се снајдеш. Ја единствено што губам се згодните колешки од ИКИ (мада не знам колку може да се каже губење пошо пак тие тука ќе се врткаат). Другото се е добивка (пред се намалена гужва околу студентската служба и за време на колоквиуми). Кој каде сака нека се запишува, т.е. ако му е за програмирање, воопшто нека не помислува на ФЕИТ, само ќе пречи.
За ВИП: точно дека треба да се покажеш на интервјуто, ама за да дојдеш до него, треба да имаш диплома. Ако на пример, од 30 пријавени кандидати, 10 се со средно, тие веднаш отпаѓаат, колку сакаат нека се добри (пошо нели се смета дека ако се толку добри, можеле факултет да завршат). За пракса да аплицираш те одбиваат ако има подобри кандидати од тебе (со повисок просек), а не па за работа. А пак, ако примат некој со средно, останатите што се со факултет нема да се побунат зошто тој добива иста плата како нив? Кој те прима денеска без диплома бе (освен преку врски или книшка)... Ја не викам дека дипломата гарантира работа, ама отвара многу врати...
Дај боже да успеете, најдобри да бидете не само во Македонија, на Балканот бидете најдобри. Само, што подалеку од нас :smir:

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Дипломата нема допирна точка со тоа дали ти си инженер/те бива/разбираш што треба да правиш во некоја фирма/што е инженер. Има милиони луѓе кои пр. електротехника вадат 100-ки на колоквиуми а поима немаат што е тоа коаксијален кабел а решаваат задачи во кои се бараат векторите на магнетна индукција во истите. Имам пример, на другар брат му е CEO на една добра македонска софтверска компанија, нема сеуште дипломирано а им кажува што да прават на магистри. Не е битна 10-ката, битно е како учиш...Не дека дипломата не помага, но интервјуто е она што кажува нешто за тебе.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Си програмирам јас, си куцкам нешто, и сеа при компајлирање на кодот 48/2(9+3) ми дава 288, а треба 2 да ми даде. Е зошто бе? Епа, кога ми нуделе да малце нешто од нешто поднаучам математика, јас сум одбил пошо „не ми требало тоа“. Логика бе батка :)
Пробај вака: 48/(2*(9+3))

A

apidrone

Гостин
Дипломата нема допирна точка со тоа дали ти си инженер/те бива/разбираш што треба да правиш во некоја фирма/што е инженер. Има милиони луѓе кои пр. електротехника вадат 100-ки на колоквиуми а поима немаат што е тоа коаксијален кабел а решаваат задачи во кои се бараат векторите на магнетна индукција во истите. Имам пример, на другар брат му е CEO на една добра македонска софтверска компанија, нема сеуште дипломирано а им кажува што да прават на магистри. Не е битна 10-ката, битно е како учиш...Не дека дипломата не помага, но интервјуто е она што кажува нешто за тебе.
Ја тоа цело време го зборам. Еден шо имаше 10ка ОЕТ го прашав едно просто прашање, он ми вика врска неам све сум заборавил... па ја шо едвај положив поише знам од таквите :)

Пробај вака: 48/(2*(9+3))
Јас тоа во преносно значење го кажав, морав во прво лице за да не се навреди дечкото :) Иначе разбирам по нешто и од тој занает, и никогаш не сум рекол за програмирањето дека нема да ми треба во животот и дека без потреба го учам (а не сум далеку од вистината). Напротив, благодарен сум што сум научил нешто +.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Напротив, благодарен сум што сум научил нешто +.
Тогаш зошто и луѓето од ИКИ да не научат нешто плус, од електротехниката? Се појасно се истакнувате ко Хитлеровци вие од другите смерови. „Да си заминете, па да пролуфтираме, ѓубрето да го истресеме“... Не знаев дека луѓето од ИКИ ви се поголема студентска мака од физиките и математиките... Кажи ми дали ти што ги имаш тие неколку другари на ИКИ (така спомна поназад) ги сметаш за недоволно вредни за да бидат електро инжинери и дали тоа им го кажуваш лично, очи во очи?

A

apidrone

Гостин
Тогаш зошто и луѓето од ИКИ да не научат нешто плус, од електротехниката? Се појасно се истакнувате ко Хитлеровци вие од другите смерови. „Да си заминете, па да пролуфтираме, ѓубрето да го истресеме“... Не знаев дека луѓето од ИКИ ви се поголема студентска мака од физиките и математиките... Кажи ми дали ти што ги имаш тие неколку другари на ИКИ (така спомна поназад) ги сметаш за недоволно вредни за да бидат електро инжинери и дали тоа им го кажуваш лично, очи во очи?
Знаеш колку луѓе одат на финки само затоа што таму нема електротехники и физики? Е за таквите беа наменети моите коментари. Кој сака да учи електротехника е добредојден на ФЕИТ. Ако си ме читал поназад, ќе видиш дека јас ги почитувам сите смерови феитовски.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Знаеш колку луѓе одат на финки само затоа што таму нема електротехники и физики? Е за таквите беа наменети моите коментари. Кој сака да учи електротехника е добредојден на ФЕИТ. Ако си ме читал поназад, ќе видиш дека јас ги почитувам сите смерови феитовски.
Јас знам дека многу луѓе идат на ФИНКИ само затоа што пропагандата на ФИНКИ проработе пред пропагандата на ФЕИТ па ги заслепе, или пак немаат друг избор ако сакаат да ја сочуваат програмата. Тој што сака да учи електротехника е добредојден на ФЕИТ но под услов да ја смени програмата! Повторно, од сега па натаму ИКИ не е добредојден на ФЕИТ, а доказ за тоа се и голем дел од студентите на другите програми. Неколку пати се обидов да дознаам зошто студентите од другите програми се окупирани со “судбината“ на ИКИ, но бидејќи не добив ниту еден одговор, самиот ќе си дозволам да заклучам дека дипломата на ИКИ им боде очи, како животот да им зависи од тоа...

Еве една причина зошто мислам дека студентие кои ќе излезат од некоја од новите програми на ФИНКИ ќе бидат послаби од ИКИ: многу слаба математика... Катастрофа.

A

apidrone

Гостин
Јас знам дека многу луѓе идат на ФИНКИ само затоа што пропагандата на ФИНКИ проработе пред пропагандата на ФЕИТ па ги заслепе, или пак немаат друг избор ако сакаат да ја сочуваат програмата. Тој што сака да учи електротехника е добредојден на ФЕИТ но под услов да ја смени програмата! Повторно, од сега па натаму ИКИ не е добредојден на ФЕИТ, а доказ за тоа се и голем дел од студентите на другите програми. Неколку пати се обидов да дознаам зошто студентите од другите програми се окупирани со “судбината“ на ИКИ, но бидејќи не добив ниту еден одговор, самиот ќе си дозволам да заклучам дека дипломата на ИКИ им боде очи, како животот да им зависи од тоа...

Еве една причина зошто мислам дека студентие кои ќе излезат од некоја од новите програми на ФИНКИ ќе бидат послаби од ИКИ: многу слаба математика... Катастрофа.
Баш како што велиш, од ИКИ се принудени да одат на финки, затоа што ваму нема кој да им предава. Но за тоа не е виновен ФЕИТ, туку луѓето од ИКТИ. На нивна иницијатива е новава високообразовна установа. Не знам кој бил факторот ЕТФ да се промени во ФЕИТ, но не би ме чудело пак тоа нивно масло да е. И сам знаеш дека нема никаква логика два различни факултети да имаат идентична студиска програма. Криви ги ИКТИ затоа што твојата желба да останеш на ФЕИТ - ИКИ е отежната затоа што ќе има недостаток на професори, не ФЕИТ.

Kajgana Shop

На врв Bottom