Тролаш брат. Тролаш на големо. Те читам низ темиве, саде паламудење си.
Студентите, бар оние кои се трудат нели, а гледам дека ти не си во таа група, и во сегашните услови имаат ќар од „буџетот на факултет“. Сепак, тоа е поделен буџет кој иде на сите смерови да не речам подеднакво. Не ги знам деталите, не сакам да навлегувам. Е сега замисли го истото, само неподелено. Повеќе пари за лаборатории, повеќе пари за кадар, повеќе пари за проекти, повеќе пари за студентски активности (истражувачки, имплементациски, whatever...).
Од друга страна, тролањето на форумот не е баш дозволено. Ако дискутираш, дискутирај асално, со факти, со издржан муабет.
Секој со своите проблеми и комплекси, џабе се докажуваш со него
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Он и Тентов се, за рака и си остануваат а ФИНКИ
И нека ЦРКНАТ душманите како ..... да не именувам. Морам да ја споделам информацијата зашто дечкото очигледно е премногу прост за да го разбере значењето на тоа што парите ќе се само наши и нема да ги делиме со останатите. Од септември (најверојатно тогаш, а може и до зимата да се задржи ако не го направат на време) нарачан е супер компјутер во HP кој е правен специјално по нарачка за ФИНКИ и по перформански ќе е НАЈМОЌЕН на БАЛКАНОТ. Моментално најмоќниот е во Словенија, инсталиран пред 4-5 месеци, епа нашиот ќе биде подобар и од тој. Нема да му објаснувам што значи ова, зашто доволно е прост за да разбере што тоа значи за студентите што сакаат да учат и истражуваат. Поготово Тенов нема да е главен на лабораторијата, така да сфаќате колку можности ќе ни се отворат.
За студенти со комплекси и студенти кои се ограничени само на материјалот од книгата и гледаат само право во животот.... нормално дека ФИНКИ ќе е промашај. Убаво кажа некој од професорите, Америка пред 25 години го направи ова, Европа пред 15, а ние сега... Затоа толку се и понапред од нас тие земји кои немаат ограничени и прости умови како .... некој од форумов. Али тоа е, нас на пола не затегна, идните генерации добиваат најмногу
Исто многу ме радува фактот што ќе инсистирале на ФИНКИ да му се доделат мали простории, па на тој начин самите асистенти кажаа дека ќе морале да не делат во помали групи што значи дека ќе има уште поголем квалитет и поголема интеракција на часовте.
--- надополнето ---
Заборавив уште нешто, мислам дека не го спомнав на форумов... Минатиот викенд бев на ИТ семинарот и прво морам да го пофалам ФЕИТ што се обрука и не дозволи да се одржи ИТ семинар во негова просторија... Али затоа машински ни отстапија уште поубава просторија
Поентата ми е, генералниот директор на ВИП - Никола Љушев, лично и персонално ни кажа за ниедна фирма, буквално никаде нема воопшто да ни треба ниту да ни користи до толку напредната математика, физика и електротехника што се учи, и дека пробал/е да зборат со професорите да ги променат работите, меѓутоа потешко идело целата таа работа... Воглавно, тотално непотребно е се тоа!!!
Друго важно што спомна, ДИПЛОМАТА Е ТОТАЛНО НЕБИТНА!!! Ќе ги цитирам неговите зборови "Ако сакате имајте завршено средно музичко, покажете ми дека вредите на интервјуто, со задоволство ќе ве примам да работите за мене". Мислам дека нема потреба да дообјаснувам, кажано е се што има да се каже. Значи не станува збор за ФЕИТ ил ФИНКИ, туку станува збор и да си без диплома, ако имаш знаење, ќе можеш да работиш, а не па да имаш диплома од ФЕИТ или ФИНКИ кои и двата се врвот кога станува збор за ИКТ индустрија. Во секој случај за неколку години ФЕИТ ќе се потисне од ФИНКИ, али за тоа ќе оставиме времето да ви покаже дека ќе е така, иако сигурен сум дека длабоко во себе сите знаете, само премногу сте горди за да ги повлечете последните 50 страни јадење го*на за ФИНКИ и тропање глупости за целото одвојување на ФИНКИ од ФЕИТ и префрлањет н студентите.