Факултети надвор од Македонија (need info)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
bojan81 напиша:
А има ли некоја програма можност да живееш една година да учиш францускики пред пред да почнеш со студиите?
Sekoj fakultet ima programa kojasto se vika CFLE (Certificat de français langue étrangère). Najprvin polagas DELF (Diplôme élémentaier de langue française) a potoa DALF (Diplôme approfondi de langue française). Sekoe nivo se uci edna godina (edna za DELF i edna za DALF = vkupno dve) no mozes da pomines vo DALF ako prifatis da te testiraat na sredina na godinata (januari) i ako pokazes dobri rezultati. Nedostatok e toa sto ovie diplomi cinat mnogu skapo (1500 € / godina) i zatoa podobro e da naucis francuski so privatni casovi i so samostojna rabota vo tvojata sopstvena zemja. Na toj nacin, mozes direktno da se zapises na fakultet.

NOTA BENE : DELF i DALF se diplomi koisto se ekvivalenti za TOEFEL (angliski) ili DELE (spanski) ili Goethe (germanski)

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
не си играјте и се подалеку од регионалните универзитети во соседството..посебно чувашките

од 2005 германија го смени законот за студенти. сите тие кој ќе дипломираат во германија имаат право да останат плус една година за да бараат работа...ако најдат во таа година имаат право да работат, значи добиваат работна виза.

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Има, мислам на сорбона за некои 3 месеци интензивен Француски и околу 3000 евра било, незнам за сигурно ама така нешто беше. А што е до француското школство има страна њњњ.едуфранце.цом на латиница нели и писува се манје више. Кој го интересира повеќе има овластен дел од француската амбасада позади беко за образовна и лингистичка соработка меѓу Франција и Македонија. Таму можат да ви помогнат за се што ве интересира. За стипендии знам дека зависи од факултетот, а самата амбасада доделува знам дека за Мастер дипломи, за другото не сум информирана баш.

Што до учењето на Француски, не дека правам реклама ама во Француски Културен Центар сметам дека се сите стварно супер и нудат супер можности. Плус имате на располагање секаков вида на литература, музика, филмови и слично на француски. Сите манифестации од нив организирани имате можност да ги посетите без надокнада и сл.

Што е до летно време учење француски одете на њњњ.ремпарт.цом има кампови каде за месец два ке ја прошетате Франција, одредена област, а плус јазикот има да го совладате топ.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Marinke - edna informacija. Ako sakas i na Sveta Sorbona odi - kursevite za DELF i DALF se nasekade isti :wink:

Nejse, imeto "Sorbona" ne e veke nikakov znak : fakultetite vo Francija sedobri - kade i da se :star:

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Macedalien напиша:
Marinke - edna informacija. Ako sakas i na Sveta Sorbona odi - kursevite za DELF i DALF se nasekade isti :wink:

Nejse, imeto "Sorbona" ne e veke nikakov znak : fakultetite vo Francija sedobri - kade i da se :star:
Polaganjata se isti, ama muabetot bese za brzo ucenje. A tamu sigurno imaat najdobri profesori i plus si vo takva sredina da moras da naucis. :toe:

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
59
Значи браво за мене што имам положено Делф :)

BoYd

женско сум
Член од
1 февруари 2007
Мислења
707
Поени од реакции
4
диме напиша:
Сега планираш да се запишваш таму? Оваа година? Кажи ми за шо те интересира да те информирам поќе, се разбира ако знам :)
Сакам да запишам втора таму.Ме интересира визуелна комуникација (комуникации студирам) или графички дизајн.А не се на одмет и јазици,како италијански.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Marinka напиша:
Polaganjata se isti, ama muabetot bese za brzo ucenje. A tamu sigurno imaat najdobri profesori i plus si vo takva sredina da moras da naucis. :toe:
Мхм : тепаат ако не сакаш :pos:

Патем, прелистај некоја страна наназад и консултирај ја листата со рејтинг на Универзитетите во Франција и ќе ти стане јасно на кое место е и Нова Сорбона (Париз 3) и Сорбона (Париз 4) :wink:

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
BoYd напиша:
Сакам да запишам втора таму.Ме интересира визуелна комуникација (комуникации студирам) или графички дизајн.А не се на одмет и јазици,како италијански.
А за втора не знам. Јас оваа година 1-ва се надевам дека ќе се запишам таму :). За инфо најдобро да си пишиш маил на: vpis@uni-lj.si Напиши си го маилот на англиски, се објасни му и ќе ти вратат информации.

L

Luki Junior

Гостин
Јас студирам на "American University in Bulgaria" и сум втора година. Наставата се изведува на Англиски јазик и моментално студирам Математика и Информатика. Цената е малце висока, но јас не плаќам ништо оти освоив стипендија од Open Society Institute.
Супер атмосфера, не е голем универзитетот, си има посебен кампус со нови студентски домови, со локален ЛАН и Интернет во нив....
И така, ако сакате повеќе инфо пишете, а многу за АУБГ ќе дознаете од неофицијалниот форум www.aubg.org . Инаку овој форум е на студенти и ја дава сликата на универзитетот гледана низ очите на студентите.

BoYd

женско сум
Член од
1 февруари 2007
Мислења
707
Поени од реакции
4
диме напиша:
А за втора не знам. Јас оваа година 1-ва се надевам дека ќе се запишам таму :). За инфо најдобро да си пишиш маил на: vpis@uni-lj.si Напиши си го маилот на англиски, се објасни му и ќе ти вратат информации.
Фала на информација,ќе пишам.А што имаш у план да запишеш?

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
BoYd напиша:
Фала на информација,ќе пишам.А што имаш у план да запишеш?
Компјутерска техника и информатика. Така се вика факултетот.

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
bojan81 напиша:
Не ли читаш дека сум на посдиплмски во Скопје, сакам во странство да завршам докторат не дека е по лесно туку обратно мене би ми било многу по тешко зошто разликата од магистарски и докторски студии моментално каде сум се многу мали, по магистериумот докторските студии се еден вид формалност секако еден степен повиско ниво но терминлогијата, елементите и материјата е таа. Значи зошто би одел на друго место каде сето ова е сигурно сосема друго и потешко ако сакам да завршам по лесно? Сепак јас сум доста далеку до сето тоа но сепак размислувам зошто има и други работи, доколку се оженам тешко да одам иако да можеби би отишол но затоа викам зависи од многу работи.
HAHAHHAHAHAH. Nadvor e poteshko doktorat? Se smeam, najozbilno! Macedalien ti ja sfativ poentata.. nemozham da recham deka greshish, no ne si POTPOLNO vo pravo. Shto majka bara da ide nadvor? Edna rabota lugje, $$$ i polesno e.. .. nego nema vrska, prodolzhete na temata.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе работата е за на англиски да е факултето, иначе ако знајш ти германски или француски немаш мака. Германците посебно големи бенефиции дават за да се шири германскио јазик. Блазе си му на тој шо си знај француски или германски, а јазик не се учи така заебано е не е само на курс да одиш остајте ги вие тие приказни.

Иначе за тој шо прашваше за Словенија и таму ќе треба јазико да го научиш, програмата му е комплетно иста како на ПМФ шо се однесува до информатика. Имам другарка сеа прва година е таму истите предмети ги учат, само шо е многу строго и има појќе вежби. Абе лесно прајш ти ако си за Словенија, јазико тро шо е грт и досадничко шо ќе ти биди.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
CT напиша:
HAHAHHAHAHAH. Nadvor e poteshko doktorat? Se smeam, najozbilno! Macedalien ti ja sfativ poentata.. nemozham da recham deka greshish, no ne si POTPOLNO vo pravo. Shto majka bara da ide nadvor? Edna rabota lugje, $$$ i polesno e.. .. nego nema vrska, prodolzhete na temata.
Најди ми бре душо стручњак по информатичка лингвистика во Македонија и ќе ги спакувам куферите и се селам во Скопје. Ајде - чекам :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom