Факултети надвор од Македонија (need info)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Анастазија напиша:
Fortune, ај и јас да те искористам кога веќе се нафати да информираш:)
Кажи ми твое лично мислење - зафоволна си од факултетот? Препорачуваш да го избереме? Али реално? Позитивни, негативни страни? Колку солидно образование се добива таму? Споредбено со?!
Фала,
Анастазија
Јас ете ќе си зеам слобода да ти одговорам, пошто јас учам таму.
Значи најреално, јас сум презадоволен од условите, односот на професорите и знаењето шо можи да се стекни.

Значи секогаш зависи од пристапот со кој тргнуваш на факултет, „да завршиш и да имаш диплома“ или „да научиш што е можно повеќе за да знаеш нешто понатаму да работиш“.

Ако си тргнала по ова второто јас ти гарантирам дека нема да напрајш грешка. Имаш големи можности, супер комуникација со професорите на кој можиш секогаш да му се обратиш за помош за шо и да е. Ако сакаш да научиш јазик исто така имаш голема можност, имаш по 5 часа (по 1 сат и пол) неделно јазик во прва и втора година. Можиш да бираш да учиш повеќе јазици Англиски, Шпански, Италијански, Руски, Германски и Турски. Тие предавања се во групи од по 10-15 ученици. Нема никаков притисок, ако си редовен на предавањата си завршил половина од работата. Значи ако имаш желба да научиш универзитетот ти го нуди тоа.

Е сега ако си тргнала со замисла да заработиш диплома, ќе ја добиеш истата релативно лесно. Значи многу лесно се препишува на испити и на повеќето е дозволено да се употребува секаква литература. Оценувањето најчесто оди напоредно со лекциите, значи се собираат поени. Најчесто домашните работи носат 30% од поените, 40% се од тестови и 30% од самостојна работа во вид на проект. Барем на мојот факултет е таков принципот на оценување. во секој случај со мал напор се добива прелазна оценка.

Заклучок: Ако веќе планираш да си ги даваш парите за образование, ти препорачувам да ја искористиш во целост можноста да се стекниш со шо повеќе знаења тебе ќе ти требат, а имаш голема можност на овај универзитет.

Во секој случај не прајш грешка :smir:

Анастазија напиша:
Sindikat, а може да ми кажеш колку се бара просек за запишување? Како... Со 4ки има шанси или тешко?
Оценките не се воопшто важни, можиш и со сите 2ки да се запишиш.

П.С. Ако ти треба помош при запишвањето, пиши ми приватна порака. Горе долу се објаснав во постот погоре. Ако е сериозно можам да прашам и во администрација, како се шо се за сигурно условите.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Bas fala na informaciite mnogu mi pomogna so informaciite bas sakam da se zapisam na toj univerzitet, i mogu go falat i jas sakam da odam na istiot smer na koj sto si ti mrezno programiranje itn ama si polagav sega toefl bidejki ke konkuriram i na drugi univerizteti taka da mislam nema da mi trebaat dopolnitelni kursevi po angliski.
supek fala mnogu ;)

Black Swan

With Chelsea Forever
Член од
19 јули 2006
Мислења
101
Поени од реакции
0
Ако има некој што студира(л) ветерина на загребскиот или на факултетите во Бугарија,може да ми каже каков е квалитетот што го добиваш во споредба со македонскиот? И отприлика колку се трошоците за живеење? И дали треба некои посебни потврди за познавање јазик и сл?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
FLiX напиша:
Bas fala na informaciite mnogu mi pomogna so informaciite bas sakam da se zapisam na toj univerzitet, i mogu go falat i jas sakam da odam na istiot smer na koj sto si ti mrezno programiranje itn ama si polagav sega toefl bidejki ke konkuriram i na drugi univerizteti taka da mislam nema da mi trebaat dopolnitelni kursevi po angliski.
supek fala mnogu ;)
Ах брат те знам кој си ти. И јас горната учеф, да ми го поздравиш шебеко (од Ратко).
Нема да згрешиш брат ако се запишиш, а за англиски ако пиши дека ти треба тоефл не ти треба ништо. Мене ништо не ми побараја, Македонците ги примат без никаков проблем.
Незнам за ваков смер дали ќе најдиш на англиски за истите пари негде. Абе важно ако се запишиш тука, рачунај мака нема да имаш помагам за се шо ти треба.
Е така, ко ќе дом Битола ќе ти дам еден каталог пиши во него се.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Sindikat напиша:
Ах брат те знам кој си ти. И јас горната учеф, да ми го поздравиш шебеко (од Ратко).
Нема да згрешиш брат ако се запишиш, а за англиски ако пиши дека ти треба тоефл не ти треба ништо. Мене ништо не ми побараја, Македонците ги примат без никаков проблем.
Незнам за ваков смер дали ќе најдиш на англиски за истите пари негде. Абе важно ако се запишиш тука, рачунај мака нема да имаш помагам за се шо ти треба.
Е така, ко ќе дом Битола ќе ти дам еден каталог пиши во него се.
ооо супер се најдовме наши луѓе шо викам, мислам дека те знам и јас ќе го поздравам шебекот, готово сигурно идам на тој универзитет. Па ко ке идиш бт кажи и тука некогаш да си помуабетиме поздрав

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Macedalien напиша:
Наместо да одите во некој бугарски универзитет, одете на друго место кадешто ќе знаете дека ќе имате квалитетно образование.
Go kazha, i ostana zhiv! Bravo!
. . .
Bugarija nema jaki kvalitetni univerziteti? Ne znam shto predavash dechko ti.. ne znam li dali "dechko" treba da ti recham.. ama nekoi raboti ne ti se jasni!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
CT напиша:
Go kazha, i ostana zhiv! Bravo!
. . .
Bugarija nema jaki kvalitetni univerziteti? Ne znam shto predavash dechko ti.. ne znam li dali "dechko" treba da ti recham.. ama nekoi raboti ne ti se jasni!
:pos2: :pos2: :pos2:

P.S. http://www.mastermundushumanities.com :wink:

Муабет ќе праиме кога ќе научите дека на непознати се обраќа со Вие. :star:

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Има некој информација за Факултети во Русија, т.е Москва ? По прецизно за Авијација, или информатика...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Оди на Ломоносов - побарај кои се услови во нивните Политехнички школи и ќе најдеш :wink:

Тоа што не е добро за странски студенти е дискриминацијата (во секој поглед)... Ама ај - насекаде ја има во одредена доза.

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Macedalien напиша:
Оди на Ломоносов - побарај кои се услови во нивните Политехнички школи и ќе најдеш :wink:

Тоа што не е добро за странски студенти е дискриминацијата (во секој поглед)... Ама ај - насекаде ја има во одредена доза.
Еххх знам за Московскиј государственныј университет имени М.В.Ломоносова :)) Кој не знае за Ломоносов :) Дури и врски си најдов за таму... :DDDD Само колку што сум запознаен во МГУ нема авијација, тоа е во друг универзитет... :(

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Овие за Нов Бугарски шо прашуваааааа ако им треба оште информации да се јават.....јас сум сега трета година таму...и ке им помагаме.....и мене ми е супер овде.....сега за сега де....но не сакам посдипломски да запишувам овде...некаде подалеку би сакала/
Да го прашам јас Мас абе ова во Сорбона како оди...мислам ај шо ке си платиш такса 5оо ии колку таму кажа евро ами другите работи...стан, јадење, книги миги...ово оно.....како е?И таму ако сега по трета година се запишам ке се водам како посдипломски нели?
Некој да има некаква информација за Мариабис во Брисел факултето за преведувачи шо е....да ми даде!?
Поздрав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ФаЛа!!!

BoYd

женско сум
Член од
1 февруари 2007
Мислења
707
Поени од реакции
4
Ме интересираат универзитети во Словенија.Ако некој нешто знае го замолувам да пише.
Благодарам однапред :helou:

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
59
Очајно ми треба да најдам Универзитет или факултет на англиски јазик, во Брисел,Луксембург,Копенхаген,Хелсинки или евентуално во Холандија, отсек Архитектура (архитектура и дизајн или сл). Никако не можам да најдам се топнав барање!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
`Ангелче` напиша:
Очајно ми треба да најдам Универзитет или факултет на англиски јазик, во Брисел,Луксембург,Копенхаген,Хелсинки или евентуално во Холандија, отсек Архитектура (архитектура и дизајн или сл). Никако не можам да најдам се топнав барање!
Нема : се е на Холандски, Француски, Германски, Дански или Фински : јазичниот диверзитет е осигуран со Европска законска рамка којашто е потпишана од сите земји на градовите коишто ги спомнуваш и единствено во Шпанија можеш да најдеш факултет на англиски јазик во неанглиско говорно подрачје. Ама побрзај - Запатеро ја загарантира забраната за конкуренција на јазиците во Шпанија и од септември секој факултет ќе има исклучиво настава на Шпански и на јазикот којшто е зборен во провинцијата (Каталонски, Баскиски, Галицијански).

Со други зборови : дупни се и двапати - нема да најдеш факултет со настава на англиски јазик на континент којшто се бори за презервација на јазичниот диверзитет. Ако беше англискиот некој фактор во Европа - немаше да има толку официјални јазици :star:

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Деца, земете одете во Франција, Австрија, Германија, Италија. Што сте запнале со Бугарија србија не ми е јасно, толкави ли ви се погледите до таму ли може да видете. Ете јас завршив во Бугарија и што фајде од тоа ниту знам ниеден светски јазик асолно знам Бугарски. А што се однесува до плаќање, цените што ќе ги плаќате на европските универзитети се најмалку 40% посто пониски на некои места воопшто и не се плаќа. Цените за престој не се ништо повисоки од еден нормален живот во Софија или Белград. Летоска бев во виена едни македонци што што студираа во виена плаќаа 400Е за трособен стан жевиат 4 значи плаќаат по 100 Е а си работат лепат плакати од каде земаат по 40 евра на ден. Од дома не земаат ништо за трошење се сами плаќаат итн. Така да ако сакате да имате нетолку добро образование, да сте цицачи на вашите родители одете во Бугарија, а ова другово за во странство е многу по просто и едноставно одколку да се запишете во Бугарија. Така да отворете ги малку повеќе вшите хоризонти.

Kajgana Shop

На врв Bottom