Ах брат те начекав сега. Најсвежи информаци ќе ти дам сега, пошто јас сум сега прва година на Нов Бугарски Универзитет.
Значи вака, се аплицира од Јули до крајот на Август, ама јас ќе ти кажам од искуство дека можиш да се запишиш кога сакаш, па дури и после Октомври. Партиципација се плаќа еднаш годишно во готово (значи не на 2 рати, иако можи со посебна молба да ти биди дозволено и таква работа), партиципацијата оваа година беше 1500 евра. Убо е то шо плаќаш само еднаш и немаш никакви доплати за ништо, никакви казни и слични работи (како шо е на пример на ФОН кај нас).
Е сега за документите е малце комплицирано, а добро е то шо како Македонец со сигурност ќе те примат, значи нема никаква опасност да те одбијат. Шо се однесува до Бугарите, тие си полагат приемни и е релативно тешко да се влези.
Значи документите се тие шо ти ги наброја Форчн плус ти треба и некаква потврда за дипломата дека ти е важечка (за неа ќе одиш кај тебе во училиште и ќе му кажиш на директорот, тој ќе си пушти барање до министерство, значи со време бркај си работа), ама шо е најважно сите документи треба да се преведени на бугарски, мора да имат апостил печат и после со нив треба да одиш во бугарската амбасада и таму да ти манат некакви печати (е сега заборајф дали треба да се заверени на нотар, ќе прашам ќе ти кажам за сигурно).
То е шо се однесува до документите, за живот од 200-250 евра месецо со се сите трошоци. За сместување тешко се наоѓа, та работа со време да си ја бркаш, оти во студенски немат простор од овој универзитет. За визите ќе си прашаш во амбасада, како шо точно. Сигурно има некоја виза привремена за да можиш да аплицираш. После то ќе си извадиш студенска виза, со неа се вади лична карта и немаш после потреба од вадење на други визи.
Шо се однесува до образованието, како шо кажа Форчн се изучуват јазиците многу и нема непотребни глупости. Распоредот на часовите е флексибилен, значи бираш донекаде шо да учиш и кога да ти бидат лекциите. Предавањата се одржуваат во групи од помалку од 40 души на предавањата и помалку од 20 на вежбите и јазиците. Универзитето е опремен по највисоки стандарди, професорите се коректни, имаат разбирање. И шо е најважно, не е потребен услов за да запишиш година, значи буквално можиш да слушаш предавања 4 години, а да немаш положено ниту еден испит (шо не ти го препорачувам, шо појќе си на предавања толку полесно). Нормално дипломата се добива кога ќе ги положиш сите потребни испити.
Јас учам мрежни технологии на англиски јазик и сум презадоволен од условите и организацијата. Има комуникација и разбирање со професорите и секогаш ти стојат на располагање, сите предавања ги има на интернет. Универзитето располага со огромна библиотека и компјутерски центар.
То е, сега се надевам ти помогнав. Ако ти треба друга помош пиши слободно, ти стојам на располагање. Мислам дека многу малку се знај во Македонија за овај универзитет, а нуди голем квалитет за не така висока цена.