Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
@ Psyside... не сум тежок гејмер, меѓутоа ја земам 5870 за идни игри кои би ги ваделе од рангот на Crysis, бидејќи со DX11 и теселацијата мислам дека игрите веќе ги прават доста гладни за јаки графички. Што се однесува за Фермито, според мое мислење тешко да извадат до Јуни, во секој случај планирам почеток на февруари да ја стокмам конфигурацијава.

@ Shifty... разликата цо цена помеѓу HAF 922 и HAF 932 е некои 2200 денари, а и двата имаат добар систем за каблите (згодно за лесно чистење) и добар air flow, а најважно ми беше дали во HAF 922 ќе ја собере графичката 5870. Како што гледав слики на нет кнап е ама ја собира.
Во врска со рамот ја најдов оваа понуда за Corsair XMS 4 GB DDR3-1600 (PC#-12800, 9-9-9-24) 1.65V за 115 евра, со помала латенција се бајаги поскапи. Најдов и на OCZ со помала латенција и херцажа но и со поголема раб. волтажа 1.75 V - OCZ XMP 4 GB DDR3-1333 (PC3-10666 7-7-7-20) за 109 евра.

уште сум на мислење што матична да земам т.е. дали Gigabyte или Asus, али најверојатно цената ке пресуди тука.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Не се замарај за рам, земи го поефтиниот ако не колкаш. Па и да клокаш лесно може да се среди дури и со буџет рам. За матична и Асус и Гигабјт ти се одлични нема да згрешиш што и да земеш.

Член од
6 август 2007
Мислења
387
Поени од реакции
3
Ај турете совет, гигабајт 8800 г т Оц со Залман, комплет, која би била реална цена, праам муабет за половна? И со која се носи од ати?

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ LaIk ... maxium волтажа за ram 1.65V за P55 подножје (забрај за која и да е волтажа повисока од наведенава), corsairot кој го наведе ќе ти заврши работа, за OCZ-то забрај.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Ме интересира какво искуство имате со Foxconn матични плочи.
На прв поглед ми делуваат како ѓубре за масовна продажба. Има некој нешто од прва рака да кажи?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Ме интересира какво искуство имате со Foxconn матични плочи.
На прв поглед ми делуваат како ѓубре за масовна продажба. Има некој нешто од прва рака да кажи?
Jas evo imam od foxconn(za mene e krs neviden,da ne mozis salam da oveklokuvas nisto da ne pamtelo ova cudo ke bese_):D/.

ArsVivendi

самовработена невработена
Член од
15 април 2007
Мислења
603
Поени од реакции
31
Дечки сакам да ве прашам за графичка. Поточно разгледувам/барам лаптоп, и повеќето имаат добар процесор и РАМ меморија, но графичката е она што не ме привлекува кај нив.
Значи дали знаете лаптоп со добра графичка (кај нас да се продава нормално) 1 GB по можност, или поедноставно, барам лаптоп најмногу за мултитаскинг, графички дизајн (фотошоп најмногу) и нормално игрици и интернет (Wi Fi, и додатоци, како камерата на пример).

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дечки сакам да ве прашам за графичка. Поточно разгледувам/барам лаптоп, и повеќето имаат добар процесор и РАМ меморија, но графичката е она што не ме привлекува кај нив.
Значи дали знаете лаптоп со добра графичка (кај нас да се продава нормално) 1 GB по можност, или поедноставно, барам лаптоп најмногу за мултитаскинг, графички дизајн (фотошоп најмногу) и нормално игрици и интернет (Wi Fi, и додатоци, како камерата на пример).
Или да си купиш некој од www.kupilaptop.com

Или да го земеш овој Alienware :)

ArsVivendi

Член од
15 април 2007
Мислења
603
Поени од реакции
31
Или да си купиш некој од www.kupilaptop.com

Или да го земеш овој Alienware :)

yeah, Фала, за купилаптоп, немам лично искуство, но информации од прва рака, а и овде што си пишува, не сакам да се изложувам на ризик. На крај здогледав модел на msi, за 500 евра имаат добар лаптоп.

Се работи за моделот msi CX600X - 055EU и ги има следниве спецификации/перформанси:

MS-CX600X-055EU

MSI CX600X-055EU - 16" WXGA Glare Type(1366x768)
- Intel DC T4200 (2GHz), 4GB DDR, 500GB HDD, SIS 672 DX+SIS968
- ATI M92 LP (HD4330) 512M DDR2,
1*D-Sub - 3*USB - 1*RJ45 - 2*Speaker - 4-in-1 Cardreader - Webcam, Bluetooth
- 6 cells Battery - 374 X 247 X 16~30mm - 2.5kg w/ 6 cells battery - 90W AC Adapter, Super Multi, Black

Изгледа добро, не?
http://www.technomarket.bg/mk/product_detail.php?product_id=09056061

п.с. За Ејлиенвер-от, дури и премногу за мене, искрено :D Толку „гејмерски“ лаптоп, нема да ми треба. Знам дека реков оти ми треба 1 гб графичка, али за мултитаскинг/графички дизајн/интернет/филмови/игри, треба да биде и овој добар, нели?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Не ти треба графичка за ниедна од тие намени. Само добар процесор и многу рам. А на лаптоп ако сакаш да работиш интензивни апликации, со среќа нека ти е.

ArsVivendi

Член од
15 април 2007
Мислења
603
Поени од реакции
31
Па да али у случајов лаптопот кога го користам за графички дизајн го поврзувам со монитор глувче тастатура таблет за цртање и принтер/скенер/копир, а за се друго си го користам како преносен и засега е супер.

Член од
6 август 2007
Мислења
387
Поени од реакции
3
Некој љубезен, кој би можел да ми испазари и7, п55 или икс58 матична, 22-24 монитори еден или два, и уште некои ствари по дилерски, следи софра секако :):smir:

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
казете најдобра конфигурација за 20.000ден без монитор?

Kajgana Shop

На врв Bottom