Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Околу 11-13.000, Макпетрол. Итд дистрибуција.
Одамна мислам го немаат... Кога си проверил последен пат дека го има? Знам еден другар отиде со пари спремен да го купи, ама го немаше, ниту па абер дека во блиска иднина ќе го донесат. Ова беше март месец ако не се лажам...
 
A

Auditore

Гостин
Би сакал да го надоградам рамов, како би било најпаметно да направам.
Имам 2гб ДДР2 мислам на еден слот, значи една плочка.
Би сакал да биде 3 гига, сега да додам уште една плочка од 1 гиг или две по 512, пошто знам некој ми кажуваше на форумов дека јас можам да додадам ама нема да ми го регистрира или не знам како..
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.481
Одамна мислам го немаат... Кога си проверил последен пат дека го има? Знам еден другар отиде со пари спремен да го купи, ама го немаше, ниту па абер дека во блиска иднина ќе го донесат. Ова беше март месец ако не се лажам...
Пред одредено време зема мој другар, некој месец +- по нарачка, и уште неколку корисници пред едно пола година од It.com.mk форумот, купија во ист период горе доле, зборувам за Итд дистрибуција :)
--- надополнето: May 31, 2011 11:42 PM ---
moze potocno da mi objasnis od stip sum ili ako ne go najdam dukanot da go zemam ovoj od anhoch LED BX2350 Samsung okolu 11000 sigurno ne e los
Лош е, Samsung се овер-рејтед, за слични пари Dell U2311H е многу подобар, само можда ќе треба да го чекаш, т.е. да го порачаш од Итд дистрибуција :)

Ако не ти се чека, земи ист таков без LED диоди... или некој сличен модел, и заштеди едно 2000 денари, и јаче, квалитетот на сликата ќе биде ист без разлика дали е "LED" или не. Друго, ти препорачувам да земеш BenQ наместо Samsung.
 

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
добро, овој Dell U2311H се троши како алва па шо го нема кај нас или не го ни носат (ако е нов модел)
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.481
Ретко кој знае кај нас дека има квалитетни монитори за малце поголема цена од оние неквалитетните. Според тоа, не се порачуваат често вакви монитори. Во Maкпетрол го има сигурен сум, или пак можат брзо да го набават, али малце повисока е цената, додека Итд дистрибуција не се сериозна фирма како Макпетрол т.е. работат пвеќе нарачки, или на кратко немаат голем избор на лагер.
 

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Пред одредено време зема мој другар, некој месец +- по нарачка, и уште неколку корисници пред едно пола година од It.com.mk форумот, купија во ист период горе доле, зборувам за Итд дистрибуција :)
Да знам за ова, од вас овде прочитав дека го има за толку добра цена, после некоја недела еден член кај мене на форум откако му го препорачав го купи, па после тоа уште некоја недела пројде и сакаше уште еден другар да го купи, ама го немаше.
Што значи постара ти е информацијата од мојата информација и чим од тогаш немаш проверено, го нема гарант. Он со пари отиде, му рекоа тешко и дека би го донеле во блиска иднина.
 
A

Auditore

Гостин
Едно мое другарче бара конфигурација и некој совет затоа што сега сака да купи ПЦ, некаде до 17к отприлика.
Највеќе око фрливме на оваа конфигурација..
INTEL CoreDuo E5500
2GB DDR3 1333MHz со подршка за Dual Channel
HDD 500GB/7200 Sata II
4 Serial ATA приклучоци, подршка за RAID
VGA Nvidia 9500GT/512MB DVI, PCI Express
ATX куќиште 500W
Што мислите?
 

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Факти во врска со компјутерите и совети за шопинг

Ок, го напишав ова затоа што имам забележано доста луѓе како мешаат некои работи во врска со компјутерите, или од неинформираност или од незаинтересираност, па кога ке донесат лоша одлука и ке купат нешто шкарт, друг им е крив.

За почеток ке разгледаме што све мора да содржи еден стандерден домашен компјутер за да функционира најнормално, како планче, па ке ги објасниме компонентите една по една:

-Процесор
-Ладилник (Кулер)
-Матична плоча
-РАМ
-Графичка картичка
-Хард диск
-Оптички диск
-Напојување
-Кукиште
-Монитор

Процесор:

Процесорот е централната едеиница во компјутерот, тој е главен и одговорен за све што се случува, и како таков претставува НАЈВАЖНАТА!!!! компонента во еден компјутер. Брзината на целиот компјутер директно зависи од брзината на процесорот. Не се лажете дека перформасите идат од гигабајтите рам или од нешто друго.

Постојат 2 производители на процесори во светот (2 се за х86 односно за домашни компјутери, иначе има и други) Интел и АМД.

Интел (ке ги листам само оние кои што се моментално популарни кај нас, иначе за мене Пентиум 4 и Д се антика):

-Пентиум 4 – Се појави некаде во 2003-04 година, базиран врз долго форсираната netburst технологија на Интел, беше горе-доле поспор од неговиот директен конкурент во тоа време. Денеска тој процесор е речиси 4 години стар и е веќе АНТИКА!!!!!!!! НЕ СЕ ЛАЖЕТЕ ДА КУПУВАТЕ ПЕНТИУМ 4!
-Пентиум Д е дериват од Пентиум 4ката, и представува квази двојадрен процесор, затоа што тој е всушност две Пентиум 4ки залепени една со друга. Овие процесори популарно се нарекуваат и термо печки, затоа што се способни да ви го загреат целиот стан :DDDDD Процесоров се шуњаше во периодот 2005-6 што го прави веке 2 години стар. Значително е поспор и потопол од неговиот директен конкурент на АМД и воопшто не представува добар избор за шопинг. Нашиве фирми само го бутаат во конфигурации за лаици и незналици за да си ги исчистат магацините од ѓубре.
-Core 2 Duo – овие процесори представуваат врв во достигнувањетоа на Интел. Првпат се појавија кон крајот на 2006та, и му го наплескаа газето на АМД. Овие процесори се вистински двојадрени процесори со 2 јадра на една плочка, значи не се лепени со дрвофикс ко Пентиум Д, и воопшто не се базираат на netburst технологијата од која Пентиумите 4 и Д се направени туку од сосема нова Core технологија. До ден денаеска се на врвот на топлистите за перформанси благодарение на одличната структура на јадрото, ниските температури и ненормалната оверклокабилност. Топло ги препорачувам овие процесори за сите оние кои сакаат добра машина.

АМД:

-Атлон – АМД си ја влече К8 архитектурата со години, главна причина за тоа е што е многу топ и е многу верзатилна. Еднојадрените Атлони биле отсекогаш подобри од нивниот конкурент, Пентиум 4, но ги стигна времето и АМД издадоа двојадрена верзија на К8 архитектурата во форма на:
-Атлон Х2 – Овие процесори изглегоа како одговор на Интеловите Пентиум Д. За разлика од Пентиум Д, Атлон Х2ката представува вистински двојадрен процесор како Core 2 Duo. Моментално се најдоброто што АМД може да го понуди и представуваат одлични процесори за малку пари. По перформанси се блиски со Core 2 Duo но им недостасуваат добри оверклокерски особини. Дадени се од господ за машини под 30000 денари, бидејки се проклето евтини.

Дигитрончиња:
-Бидејки процесот на производство на процесори е многу сложен, при производството на горенаведениве процесори се јавуваат грешки кои 30-40% од процесориве ги уништуваат и ги прават бескорисни. За да не губат пари, Интел и АМД, ги наоѓаат фаличните делови во јадрата на тие процесори и ласерски ги сечат, со тоа што се добива функционален процесор, но толку слаб и никаков што воопшто не ни заслужува да се нарече процесор. Овие процес.....овај дигитрончиња на сите нас ни се познати како Celeron (на Интел) и Sempron (на АМД). Купувајте вакви процесори само ако сте се решиле да купите компјутер под 150 евра (све комплет)

И за крај да повторам уште еднаш во случај да не прочитавте на почетокот: ПРОЦЕСОРИТЕ СЕ ДИРЕКТНО ОДГОВОРНИ ЗА БРЗИНАТА НА ВАШИОТ ПЦ!!! Брз процесор = брз компјутер. Шкарт процесор = шкарт компјутер!

Ладилник (кулер)

Оваа направија служи за да го лади процесорот и да не му дозволува да се прегрее. Постојат различни типови на кулери, главно се прават од алуминиум или бакар заради нивната голема спроводливост на топлина. Исто така има и водено ладење, ама тоа е скапо и е за будали ко мене :D За секој сокет (ова ке го објасниме кај матичните) си има соодветен начин на монтирање на кулерот. Ако оверклокувате, немојте да штедите на кулер, земете некој од 1500-2000, ако не клокате доволни ви се и оние од 500-600 денари.

Матична плоча

Ако срцето на еден компјутер е процесорот, тогаш матичната представува торзото и градниот кош. Матичната плоча е пластична плоча на која се испринтани струјни кола и магистрали. На неа се приклучуваат СИТЕ компоненти во компјутерот, и преку неа комуницираат. Значи, што поубава плоча – тоа постабилен и посигурен компјутер. Секоја плоча содржи сокет (Socket) кој е во форма на мала квадратна површина, на која се монтира процесорот. Сокети за АМД се с939 и АМ2, додека за Интел најтазе е Сокет Т или попопуларно 775ката.

Матичната плоча е придвижувана од чипсет (така се вика, пошто е сет од неколку чипови, обично по 2, а може и само 1 да има). Чипсетот е оној кој управува со матичната плоча и со компонентите на неа. Постојат неколку видови, главно од големиве компании

-ВИА – Нискобуџетен чипсет, не купувајте ваква плоча освен ако не сте ептен шворц. Во 80% од случаите ке зажалите што сте ја купиле.
-Нвидиа – Интересен чипсет кој ни доаѓа од производител на графични картички. Предности на овој чипсет се ниската цена, добрите перформанси како и ЕКСКЛУЗИВНАТА СЛИ ПОДДРШКА. Значи ако идете СЛИ, ке мора да купите плоча со Нвидиа чипсет.
-АМД – слично како Нвидиа, добра цена, добри перформанси, чипсетот е тазе, представува добар чипсет ако не ви треба нешто посебно, и ако ич не ви се купува ВИА.
-Интел – се наоѓаат на самиот врв на чипсетите, представуваат најдобри чипсети, одсекогаш биле најдобри. Ако земете плоча со Интел чипсет, никогаш нема да зажалите, едина заебанција е што се ептен поскапи од другите плочи, ама вреди верувајте!

Матични со:
-Онборд звук – Речиси секоја модерна матична денеска се произведува со онборд звук. Проблемот во ова е што често овој контролер не е баш на ниво со квалитет на звукот, али ако имате мали компјутерски звучки, ве боли курот. Ако имате добро појачало и добри звучки ке ве скршам од ќутек ако не купите добар звучна картичка, од 3000ки па нагоре.
-Онборд видео – Некои плочи на себе содржат и чип за видео, кој што знае да ја замени графичката картичка, Зошто е ова добро? Од една страна ваквите плочи се поевтини од другите, а од друга страна се одличен избор за луѓе кои не играат игри или не користат професионални апликации за анимација. Онборд графичката е доволно силна да даде слика на екранот на вашиот монитор и да ви пушта ХД филмови, така да ако не сте по игрите, ке заштедите и ке си поминете многу поубаво и поевтино ако купите ваква плоча и ако не купите посебна графичка картица.

РАМ

Има луѓе кои што се во заблуда дека повеќе рам = побрз компјутер. Читнете горе кај процесорите што имам пишано за ова. Значи рамот не е мерило за брзина, туку е мерило за капацитет, односно тој одредува колку програми можат да се отворат во даден момент и со колку програми ке манипулира процесорот. Поради ненормалното поевтинување на рамот, ве советувам сите да си купите по една-две плочкици од по гига и да не му ја мислите многу за рамот. ОДМА!

Брзината на рамот е небитна за обичниот корисник, ако сакате подетално за ова, може да ме прашате на МСН.

Графичка картичка (или зошто поѓаволите неможам да заспијам секоја вечер)

Графичката карта е додатна копмонента која се шиба во компјутерот за да ви овозможи ненормални перформанси главно во видео игрите или пак во апликации за анимирање и проектирање. Постојат 2 компании кои што произведуваат графички јадра, а тоа се Нвидиа и АТИ (сегашно АМД пошто ги купија). Компаниите како Асус, Палит, МСИ, Инно3д итн само ги откупуваат чиповите од овие горниве и ги произведуваат графичките картички.

Е сега ОВА Е МНОГУ ВАЖНО! Бидејки постојат луѓе кои се лажат на бројките и мислат дека 8400GS е појако од 7950GT заради тоа што е нели 8000ка, моја должност е да објаснам како сето тоа функционира и ЗОШТО ПОЃАВОЛИТЕ 8400GS НЕ Е ПОЈАКА ОД 7950GT А ИМА ПОГОЛЕМ БРОЈ!!!

Ке ја земеме Нвидиа 7600GT пример.

-Првата бројка 7 означува број на генерација, во нашиов случај 7ма генерација на чипови од Нвидија
-Втората бројка означува КЛАСА на картичката (односно колку е јака!!!!) броевите од 1 до 4 се ниска класа, 5-7 се средна класа а 8 и 9 се висока класа. Затоа 8400GS e шит, пошто е со 4ка, а 7950GT е 10 пати побрза оти е класа 9
-Третата бројка означува ревизија на чипот, значи 7950GT е нешто подобрена верзија од 7900GT (ама не многу)
-Четвртата бројка е увек нула хехехехе
-Ознаката со букви на крајот на шифрата всушност означува до кој степен е функционална картичката во даден опсег на некоја класа. На пример 7600GS и 7600GT, двете се во иста класа, но GS ознаката на едната покажува дека јардото е нешто подослабено и дека е послаба од 7600GT, ова GT е ко кај автомобилите.

Графичките карти се компоненти кај кои најбрзо се развива технологијата и секој месец искача по нешто ново. Ако чекате на нешто, ке умрете од чекање, а ако фркнете премногу пари на графичка, наредниот месец коа ке излезе некоја дупло поевтина а дупло појака од вашата, ке се мавате од земја. ЗАТОА ВНИМАТЕЛНО!!!

Хард диск

Хард дискот е магнетен диск на кој што стојат сите ваши песни, фотки, филмови, порничи и други занимации. Хард дискот е исто така и најбавната компонента во еден компјутер, така да нема да го поврземе со перформанси, туку ке го поврземе со колку вкупно порничи може да збере во даден момент. Постојат во разни димензии и капацитети, што и да земете нема да згрешите, на кој колку му треба - толку!

Оптички диск (или режач)

Со негова помош се читаа податоци од екстерни медиуми и со негова помош се ставаат тие податоци на кестерни медиуми. Нема да зборам многу за режачите само ке кажам дека моментално најдобар режач на планетава е Pioneer DVR-111D или 112D. И уште ке напоменам дека тешко се наоѓа во ваква форма во Македонијава, но за наша среќа, Асус откупува режачи од Пионир и само им лепи Асус етикета и и ги продава. Значи Асус режачите се клонови на Пионир, и можете да ги најдете по фирмиве кај нас за евтини пари.

Напојување

Една од побитните компоненти во компјутерот, која луѓето често знаат да ја заборават, па после се маваат од земја коа компјутерот ке им прави пали-гаси. Напајањето служи за да влече струја од штекер и да му дава на компјутерот струја за да може да работи. Кај нас у Македонија врие од кинески Делукс напајања, што е добра ствар зашто се ептен евтини и се доволни за повекето конфигурации, но ако сакате моќна графичка, клокнат процесор, многу хард дискови итн, Делуксот ке пукне, ке треба да си купите некое напајање од 50-100 евра.

Куќиште

Куќиштето е парче лим/челик/алуминиум кое го штити компјутерот од надворешни влијанија (прашина, кучиња, бебиња, инсекти, радознали родители итн). Исто така е симбол за естетика зашто начесто ви го краси (или огрдува) вашето биро. Куќиштето не влијае на перфомансите на компјутерот, но затоа пак поскапите куќиште влијаат на температурата на компјутерските делови, нормално во позитивен смисол. Што и да купите немате гајле, битно е компјутерот да стои во некакво куќиште.

Монитор

За мониторите ке отворам посебна тема деноиве, нема тука да напишам. Ај поздрав.

Слободно додадете ако сум испуштил нешто битно. Се надевам дека после ова нема некој од фирмиве за компјутери да ве прави будала.
podobar post od ovoj vo 6 i pol sabajle ne sum procital do sega :D realno kazano realno napisano
 

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Koe od ovie dve poveke vi faka oko - Corsair TX650Watt ili CoolerMaster M620W ja nemozam da se odlucam ednoto e so cable management i 1000 den poeftino, a drugoto samo ke kazam deka e corsair se jasno ponataka sea prasanjeto e dali vredi taa 1000ka poveke sto treba da ja dadam ili i ova za 5200 denari CM M620 ke zavrsi rabota. Treba da opsluzuva i5 2500k i radeon 6850.
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=2573

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817139005
Точно дека Corsair се подобри од CM ама не е тоа ДАЛЕКУ ПОДОБРИ туку само подобри.
А тоа со каблите многу ќе ти изгледа понормално куќиштето внатре, нема да е пренатрупано, ќе си имаш точно кабли, нема да ти е попара внатре.
Јас дома имам CM 520 со Cable Management, таман си е, две каблиња имам внатре :)

Битно, со кое и да отидеш, НИКАКО нема да згрешиш.
 

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Точно дека Corsair се подобри од CM ама не е тоа ДАЛЕКУ ПОДОБРИ туку само подобри.
А тоа со каблите многу ќе ти изгледа понормално куќиштето внатре, нема да е пренатрупано, ќе си имаш точно кабли, нема да ти е попара внатре.
Јас дома имам CM 520 со Cable Management, таман си е, две каблиња имам внатре :)

Битно, со кое и да отидеш, НИКАКО нема да згрешиш.
znam deka nema da zgresam zatoa e dvoumenjeto sepak mislam deka se isplati M620 da zemam samo neznam kolku bucno e, a toa mnogu mi znaci. Kazi mi bucno ti e napojuvanjeto M520 ili ?
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:52 AM ---
znam deka nema da zgresam zatoa e dvoumenjeto sepak mislam deka se isplati M620 da zemam samo neznam kolku bucno e, a toa mnogu mi znaci. Kazi mi bucno ti e napojuvanjeto M520 ili ?
ova sto go imam GX550 e odlcno vo pogled na performansi ama da ti kazam malce bucno mi e mnogu kako veter da se slusa kako da duva i mi smeta :(
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:53 AM ---
znam deka nema da zgresam zatoa e dvoumenjeto sepak mislam deka se isplati M620 da zemam samo neznam kolku bucno e, a toa mnogu mi znaci. Kazi mi bucno ti e napojuvanjeto M520 ili ?
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:52 AM ---
ova sto go imam GX550 e odlcno vo pogled na performansi ama da ti kazam malce bucno mi e mnogu kako veter da se slusa kako da duva i mi smeta :(
kako sto citav do sega rivjua ovie sto imaat 135MM fan bile mnogu potivki od tie so 120MM ova M620 ima active fan control ama sepak dodeka ne slusnes nikad nema da znaes
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:55 AM ---
znam deka nema da zgresam zatoa e dvoumenjeto sepak mislam deka se isplati M620 da zemam samo neznam kolku bucno e, a toa mnogu mi znaci. Kazi mi bucno ti e napojuvanjeto M520 ili ?
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:52 AM ---
ova sto go imam GX550 e odlcno vo pogled na performansi ama da ti kazam malce bucno mi e mnogu kako veter da se slusa kako da duva i mi smeta :(
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:53 AM ---

kako sto citav do sega rivjua ovie sto imaat 135MM fan bile mnogu potivki od tie so 120MM ova M620 ima active fan control ama sepak dodeka ne slusnes nikad nema da znaes
dve kablinja imam vnatre (y) dvzer
 

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
znam deka nema da zgresam zatoa e dvoumenjeto sepak mislam deka se isplati M620 da zemam samo neznam kolku bucno e, a toa mnogu mi znaci. Kazi mi bucno ti e napojuvanjeto M520 ili ?
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:52 AM ---
ova sto go imam GX550 e odlcno vo pogled na performansi ama da ti kazam malce bucno mi e mnogu kako veter da se slusa kako da duva i mi smeta :(
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:53 AM ---

kako sto citav do sega rivjua ovie sto imaat 135MM fan bile mnogu potivki od tie so 120MM ova M620 ima active fan control ama sepak dodeka ne slusnes nikad nema da znaes
--- надополнето: Jun 10, 2011 7:55 AM ---

dve kablinja imam vnatre (y) dvzer
Денес ќе проверам дали бучи (дува ветер), до сега не сум заприметил (што ти кажува тоа? :)
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.481
Напојувањето што е во Сет, е последното од серијата на Seasonic како произовидел на напојувањата кои ги прават Corsair, новите Corsair напојувања, се прават од CWT, кои иако јак бренд неможат со Seasonic, тестовите на моделот кој го има во Сет ТX650, го сврстија истото напојување како едно од најдобрите, ако не и најдоброто кое некогаш е тестирано, невидена регулација на волтажи при максимална искористеност, при средна искористеност, и при минимална, истата линерна стабилност/ефикасност важи дури и кога истото се тестираше во просторија од 50c, т.е. 85/90% ефикасност при екстремен лоад/температура, што е манјд блоуинг резултат! доста подобар избор од Cooler Master, без дилема.

П.С. Јас лично имам Cooler Master и сум доста задоволен, нема муабет дека квалитетни напојувања се CM, но кога се работи за овој дел од хардверот никој неможе со Seasonic.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom