Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
11 април 2012
Мислења
4.706
Поени од реакции
5.450
Царина марина дарина? :)
И башка за деловите што ги има внатре може да се земе сосема подобар PC со подобри перформанси
Ајде да разглобиме некој работи. Прво викаш ке идеш до таму значи царина и се остало отпаѓа. Ставаш у ранец и накривуваш капа, за лична употреба ти е и немаш ништо давачки екстра. Кутија и остали работи ги фрлаш, гаранција нивна е низ цел свет и не ти треба ништо повеке од листот дури и тој е безпотребен зашто за секој од нив го активираш онлине и од тој ден ти важи гаранцијата.
Е сеа малку за она што викаш подобри перформанси за тие пари. (НЕМОЈТЕ ОДМА ДА РИПАТЕ БЕЗ ВЕЗЕ) сите андроиди имаат на лист страсно полаки перформанси од iphone, и никако да победат така убедливо надвор од тие спецификации. Не е секогаш важно што си ставил некогаш и оперативниот систем треба да ти биде оптимизиран за тие делови.
Мал хинт: лаптоп на кој најдобро работи виндоус 7 е macbook pro. Тргни ги тие стереотипи бе дека тоа што го пишува како појако е секад појако.
Ако веќе несакаш mac тогаш у секој момент linux > windows за било каква посериозна работа освен гејмање.

ПС формула 1 имаат мотор од 2000ccm, од наредна година 1600ccm. ама уште неам видено кола што е помоќна од нив, а има коли што имаат и по 5000+ccm. Некој ке пише таму аеродинамика, јак ке речам тука софтвер. Се надевам се разбираме.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Ајде да разглобиме некој работи. Прво викаш ке идеш до таму значи царина и се остало отпаѓа. Ставаш у ранец и накривуваш капа, за лична употреба ти е и немаш ништо давачки екстра. Кутија и остали работи ги фрлаш, гаранција нивна е низ цел свет и не ти треба ништо повеке од листот дури и тој е безпотребен зашто за секој од нив го активираш онлине и од тој ден ти важи гаранцијата.
Е сеа малку за она што викаш подобри перформанси за тие пари. (НЕМОЈТЕ ОДМА ДА РИПАТЕ БЕЗ ВЕЗЕ) сите андроиди имаат на лист страсно полаки перформанси од iphone, и никако да победат така убедливо надвор од тие спецификации. Не е секогаш важно што си ставил некогаш и оперативниот систем треба да ти биде оптимизиран за тие делови.
Мал хинт: лаптоп на кој најдобро работи виндоус 7 е macbook pro. Тргни ги тие стереотипи бе дека тоа што го пишува како појако е секад појако.
Ако веќе несакаш mac тогаш у секој момент linux > windows за било каква посериозна работа освен гејмање.

ПС формула 1 имаат мотор од 2000ccm, од наредна година 1600ccm. ама уште неам видено кола што е помоќна од нив, а има коли што имаат и по 5000+ccm. Некој ке пише таму аеродинамика, јак ке речам тука софтвер. Се надевам се разбираме.

Да знаеш дека се согласувам со тебе... Тоа и го приметив - оперативниот систем им е страшно добро оптимизиран и секој софтвер на него работи мнооогу многу добро.
Ем има повеќе од милион апликации на маркетот, не верувам дека има некоја која би го промашила (од тип на Video Editing) мекот. Исто така, верувам дека се пооптмизирани за него.
Тука им симнувам капа...
Малце ме предомисли искрено да ти кажам :D

А iMac тука да си купам? Ипак ми треба голем екран...

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Да, али кога отидов у iStyle да ги чепкам, малку се разочарав...
Имено, кога скролав на iMovie со тие демо видеата што ги имаше, MacBook-от малку подсецнуваше и ми сецкаше... Искрено, ако давам повеќе од илјада евра за лаптоп, сецкање не би било опција!

Затоа се одлучив за некое лаптопче до 500 евра и десктоп конфигурација до 1000 (+/- 200 евра) со која ќе работам на веќе позната околина (Windows) и нема да се замарам да ги учам новите функции. Со Windows пораснав со Windows и ќе умрам xD

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
Има ли подобар монитор до 11000-12000 ден. од 23" Dell UltraSharp U2312HM

и дали го има некаде 21.5" U2212HM и која цена.

Член од
18 октомври 2009
Мислења
42
Поени од реакции
7
Здраво. Сакам да купам нова матична и оваа најмногу ми падна во очи Gigabyte GA-78LMT-S2(rev 1.1). Ме интересира дали оваа плоча подржува ACC(advanced clock calibration) и UCC(unlock cpu core) ?

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Здраво. Сакам да купам нова матична и оваа најмногу ми падна во очи Gigabyte GA-78LMT-S2(rev 1.1). Ме интересира дали оваа плоча подржува ACC(advanced clock calibration) и UCC(unlock cpu core) ?
За што процесор ти треба?

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Moментално имам х3 440, а понатаму планирам да земам fx 6300 или некој др од fx-серијата

Ако планираш понатаму да земеш ФХ 6300 или 8000 серија, подобро земи матична со 970 или 990 чипсет. Моментално за Атлонот на таа матична што ти паднала во очи, нема проблем, ќе си работи ок, има power phase design на 3+1, колку толку може да се оверклокува и има ACC. Проблемот е што подоцна ако се префрлиш на ФХ6300 или некој друг, матичната е на стар 760г чипсет и не работи најдобро на новите АМ3+ Piledriver/Vishera процесори. Можно е воопшто да не го подигне, или пак да не работи на оптимална фрекфенција. Како алтернатива провери ја Asus M5A97 Rev. 2.0. околу 4500 ден е, ем ќе ти работи сега на Атлонот, ем после гајле ќе немаш за ФХ6300 или некој друг. Има power phase design 4+1, подобро за оверклокување, повеќе SATA 3 6Gb/s приклучоци, башка Asus квалитет, можност за RAID конфигурација, UEFI bios и мн други работи.

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Може ли да ми каже некој што купувал од АМЦ на рати како оди со плаќањето т.е. дали има и колкава е каматата?
Знам дека процедурата е лесна и брза со лична карта и апликација за кредит.
На пример за овој лаптоп
http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=40232&i=13&l=MK&q=&SupplierArticleID=59390505&Action=
колку ќе ме чини да го земам на рати на 12 месеци месечна рата?

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Сакам да купам графичка од еден другар па сакам да прашам дали е добра за некои понови игри и дали вреди за овие пари:
GT 440 2 GB DDR3, 2 години стара, 1500 ден.
Моментално имам GT 220
Матична Gigabyte Technology Co., Ltd. M68MT-S2 (Socket M2).

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Сакам да купам графичка од еден другар па сакам да прашам дали е добра за некои понови игри и дали вреди за овие пари:
GT 440 2 GB DDR3, 2 години стара, 1500 ден.
Моментално имам GT 220
Матична Gigabyte Technology Co., Ltd. M68MT-S2 (Socket M2).
На која резолуција играш, што монитор имаш?

Толку некаде би вредела графичката 1300-1500 денари, иако сепак не е солидна карта за играње, ако можеш присобери уште 500-1000 денари и барај некоја половна GTS250, GTS450, HD 4850 и слично. Само што ќе треба да имаш и квалитетно напојување за овие, ако имаш од кинеските тогаш зимај ја гт440. Таа е барем дупло побрза од ГТ220, ќе осетиш некое подобрување, гт220 не ја ни рачунам за графичка, инаку еве некој бенчмарк за GT440 да видиш на која резолуција колку фрејма вади: http://www.anandtech.com/show/5969/zotac-geforce-gt-640-review-/10

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
На која резолуција играш, што монитор имаш?

Толку некаде би вредела графичката 1300-1500 денари, иако сепак не е солидна карта за играње, ако можеш присобери уште 500-1000 денари и барај некоја половна GTS250, GTS450, HD 4850 и слично. Само што ќе треба да имаш и квалитетно напојување за овие, ако имаш од кинеските тогаш зимај ја гт440. Таа е барем дупло побрза од ГТ220, ќе осетиш некое подобрување, гт220 не ја ни рачунам за графичка, инаку еве некој бенчмарк за GT440 да видиш на која резолуција колку фрејма вади: http://www.anandtech.com/show/5969/zotac-geforce-gt-640-review-/10
Поновите игри обично ги играм на 1280x720 зашто на повеќе сецка, а мониторот е Philips 227e4qhad нема 1 година како е купен од AMC. Не се проблем 500-1000 денари, ова вака привремено летово планирам да зимам нов.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Поновите игри обично ги играм на 1280x720 зашто на повеќе сецка, а мониторот е Philips 227e4qhad нема 1 година како е купен од AMC. Не се проблем 500-1000 денари, ова вака привремено летово планирам да зимам нов.
Во тој случај гледај некоја графичка до 2500, ќе најдеш солидна, јас пред месец дена земав привремено GTS 250 за 2000, па ја продадов пошто во меѓувреме земав друга појака и понов модел, но и со таа се играат поновите игри на средна резолуција и сетинзи.
Тоа ми е некој минимум за солидна графичка GTS 250 / HD 7750, под тоа надоле све е буклук. :)

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Дечки некој да не знае како т.е. дали воопшто даваат попуст во Сетек?
Скоро се што имам купено до сега е од таму, а во план сум да земам телевизор кој е малку поскап од планираниот буџет. Дали по овој основ би можело да се намали цената доколку ги приложам сите фискални (износ над 100,000 ден.)? Не ми е нешто ептен битно, доколку не признаваат ќе земам нешто поевтино, но доста фино би било да се земе тој.

Темава ми изгледаше најсолидно место

Kajgana Shop

На врв Bottom