Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Тоа ти е , и да имаш пари, пак неможеш компјутер да склопиш кај нас.
Зошто би му требал на некого процесор од + 1000 евра?

4770K е и повеќе од доволен, ако некој мисли дека неможе да се состави топ конфигурација кај нас се лаже.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Има некој искуство од ddStore.mk, дали купувал од таму, како е задоволен, и така натаму?
Само еден дел имам земено од таму, поточно кулер за процесор. Ми рекоа ќе дојдат во 12, дојдоа во 4, ама тоа е кежуал во државава.
--- надополнето: 1 декември 2013 во 10:43 ---
Зошто би му требал на некого процесор од + 1000 евра?

4770K е и повеќе од доволен, ако некој мисли дека неможе да се состави топ конфигурација кај нас се лаже.
Не зборам за процесор од 1000 евра, туку за останати делови. Од напојување само Кулер Мастер има, од РАМ само Кингстон има, АМД ФХ сериите едвај ќе ги начекаш, од Куќишта, такоџе само Кулер Мастер има. Муабетот ми беше и да имаш пари, слабо е со избор на различни брендови

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Само еден дел имам земено од таму, поточно кулер за процесор. Ми рекоа ќе дојдат во 12, дојдоа во 4, ама тоа е кежуал во државава.
--- надополнето: 1 декември 2013 во 10:43 ---

Не зборам за процесор од 1000 евра, туку за останати делови. Од напојување само Кулер Мастер има, од РАМ само Кингстон има, АМД ФХ сериите едвај ќе ги начекаш, од Куќишта, такоџе само Кулер Мастер има. Муабетот ми беше и да имаш пари, слабо е со избор на различни брендови
PSU (Seasonic) ребрендериран, напајањево е во топ 3 во светот.

CPU (Најдобар процесор во моментов генерално)

MB ROG, ѕверотина.

RAM (Доверлив производител - висока фреквенција, зошто би барале друг бренд?)

Case (Fractal Design, не треба зборови да се трошат)

Display

GPU GTX780 DCII ? (Најдобрата 780 на пазарот) или GTX 780 Ti ? (најбрзата сингл карта во светот) поефтино а многу моќно? да. R9 290 (Цена перформанси кралот?)

Има све во последно време, пари нема народ :)

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Ми треба мислење за следнава конфигурација која ќе се користи за гејминг. Сите забелешки се добредојдени :)

MB: ASUS Z87-K
CPU: Intel i5-4670K
GPU: ASUS GTX770
RAM: Kingston HyperX 16GB
PSU: CM Silent Pro M600
SSD: Samsung 840 Evo 120GB

И дали се очекуваат некој попусти околу нова година. Ако има некој инсајдерска информација нека ја сподели :)

Уште се немам одлучено што да земам од конфигурацијава. Ме интересира што е разликата помеѓу ASUS и GIGABYTE GTX770. Разликата во цена е 3700 денари што не е малку. Од она што можам да прочитам на интернет во перформанси се тука некаде. Како бренд ASUS > GIGABYTE според мислењето на мнозинството, но ме интересира дали вреди да се плати 3700 денари плус само затоа што е ASUS?

ASUS GTX770 - 22990 ден. во сет
GIGABYTE GTX770 - 19290 ден. во анхоч

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Уште се немам одлучено што да земам од конфигурацијава. Ме интересира што е разликата помеѓу ASUS и GIGABYTE GTX770. Разликата во цена е 3700 денари што не е малку. Од она што можам да прочитам на интернет во перформанси се тука некаде. Како бренд ASUS > GIGABYTE според мислењето на мнозинството, но ме интересира дали вреди да се плати 3700 денари плус само затоа што е ASUS?

Разликата е во различните работни такти ,т.е Mhz и различните кулери. Помеѓу Асусот и Гигабајтот дали има 2 фрејма разилика, така да земи ја Гигабајтот. А можеш и да размислиш и за R9 280X околу 16000 ден е во ddstore.mk, во некои игри подобра е од GTX770. За матичната види дали ја има Asus Z87-A, подобра е од К верзијата, 16гб рам се оверкил за гејмање, најдобро е да земеш 8гб

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420

Веќе ако даваш 19к за графичка, мислам дека подобар избор ти е r9 280x toxic

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Вака, сакам да склопам процесор+матична+рам за едно 16.000 до 18.000 денари. Плус минус може не е проблем. Ако има некој кој сака да ми помогне, нека ми пише приватна порака за полесно да се разбереме, бидејќи имам доста линкови. Па конечната конфигурација ќе ја постираме овде.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Разликата е што Asus-от е целосно кастом карта, со подобра напонска секција, подобро оладење, подообра изработка (поквалитетна) и поголем простор за оверклок.

Да купуваш карта со 2GB рам од мид енд сегментот не иде, земи R9 280X.

П.С. Јас би купил R9 290 од Анхоч, (околу 22K e) ако нема на лагер би почекал, картата е најмалце 25% побрза од 770-те.

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
Здраво, планирам да земам нов компјутер кој што ќе се користи само за гледање на утакмици преку интернет (сопкаст) и најосновни компјутерски работи (office, интернет сурфање), ништо гејмерско, ништо со програми шо бараат ѕвер. Јас имам и стар на кој што можат да се прават тие работи, ама е неверојатно спор, па тера многу да пцуеш по него :)

Што е најефтиното што може да се најде за тие потреби да се остваруваат на раат?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.706
Поени од реакции
5.450
Здраво, планирам да земам нов компјутер кој што ќе се користи само за гледање на утакмици преку интернет (сопкаст) и најосновни компјутерски работи (office, интернет сурфање), ништо гејмерско, ништо со програми шо бараат ѕвер. Јас имам и стар на кој што можат да се прават тие работи, ама е неверојатно спор, па тера многу да пцуеш по него :)

Што е најефтиното што може да се најде за тие потреби да се остваруваат на раат?
Ако планираш да го промениш и мониторот планирај си некаде околу 13-14К, ако пак мониторот ти е супер и сакаш да го промениш само кукиштето тогаш веројатно ке поминеш до 9-10К и ке имаш супер компјутерче, кое ке те служи во наредните 3-4 години без да имаш потреба да промениш нешто на него. (нормално ако не се расипе некој дел). Е конфигурација @olikomerc (како што разбрав работиш со компјутери, веројатно имаш фер цени за кајганџии :P ).

Иначе можеш да искомбинираш Интел Г2030(мислам дека беше овој) заедно со некоја матична која е компитабилна за него, 500гб хард диск и 4гб рам меморија ке ти биде супер а и нема да испадне мн. Посебна графичка за тоа што го наведе нема да ти треба. Оваа комбинација не би требало да испадне повеке од 9500 денари. Нормално претпоставувам дека имаш здраво кукиште и исправно напојување ако не додади уште некој 1000денари на ова.

Член од
13 декември 2007
Мислења
2.409
Поени од реакции
428
Ми треба солиден компјутер за работа со 3ds MAX и AutoCad. Буџетот е макс 30к со се монитор.

Има ли некоја добра душа да ми предложи конфигурација?

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Ми треба солиден компјутер за работа со 3ds MAX и AutoCad. Буџетот е макс 30к со се монитор.

Има ли некоја добра душа да ми предложи конфигурација?
MB Gigabyte B85M-D2V LGA1150 DDR3 1600MHz SATA3 USB3.0 Ultra Durable4 Plus DVI/VGA
CPU Core i5-4570 Quad 3.2GHz LGA 1150 6MB Box
DIMM 4GB DDR3 1600Mhz Kingston CL11
DIMM 4GB DDR3 1600Mhz Kingston CL11
HDD 3.5" 500GB Seagate Barracuda SATA2 7200RPM 16MB
PSU 500W CoolerMaster Elite RS-500PSAP-J3,PFC,12cm Fan
Monitor 22" GW2255 BenQ VA LED Full HD 3000:1 VGA , DVI

За графичка остануваат уште 3000 денари, но со тие пари неможе да се земе ништо асално. Со уште 2000 денари и да се стави GTX 650 1GB GDDR5, или минус 4-те гига рам, па понатака да земеш уште 4гб?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Планирам летоска да одам во Америка и кога ќе се вратам да одвојам 1000 евра за компјутер, а 500 за лаптоп... Е сега, малку е глупо прашањево, али еве:
Да претпоставиме дека сега би ги имал парите, со каква конфигурација ОДПРИЛИКА би можел да терам?
Конфигурацијата ќе биде за рендерирање видеа, симултано едитирање на повеќе фотографии (.raw) одеднаш, како и понекогаш (али онака ептен понекогаш) за гејмање...

Ја мислев нешто како i7 4770k, nvidia (незнам која, ваљда GTX серија нешто 580-ка?), 2TB HDD, 128gb SSD и напајање 1kw?

ЕДИТ: За лаптопот и не му ја мислам многу и онака ќе се сменат дотогаш работите....

Член од
11 април 2012
Мислења
4.706
Поени од реакции
5.450
Планирам летоска да одам во Америка и кога ќе се вратам да одвојам 1000 евра за компјутер, а 500 за лаптоп... Е сега, малку е глупо прашањево, али еве:
Да претпоставиме дека сега би ги имал парите, со каква конфигурација ОДПРИЛИКА би можел да терам?
Конфигурацијата ќе биде за рендерирање видеа, симултано едитирање на повеќе фотографии (.raw) одеднаш, како и понекогаш (али онака ептен понекогаш) за гејмање...

Ја мислев нешто како i7 4770k, nvidia (незнам која, ваљда GTX серија нешто 580-ка?), 2TB HDD, 128gb SSD и напајање 1kw?

ЕДИТ: За лаптопот и не му ја мислам многу и онака ќе се сменат дотогаш работите....
да идеш во америка и да купуваш лп од тука are you insane? поготово за рендерирање и обработка на видео чим ти е уште додека си таму грабаш еден macbook pro е да поскуп е али ептен вреди и не се мислиш.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
да идеш во америка и да купуваш лп од тука are you insane? поготово за рендерирање и обработка на видео чим ти е уште додека си таму грабаш еден macbook pro е да поскуп е али ептен вреди и не се мислиш.

Царина марина дарина? :)
И башка за деловите што ги има внатре може да се земе сосема подобар PC со подобри перформанси

Kajgana Shop

На врв Bottom