Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
4 гига рам има горе, само што не ги пишува. Основата на конфигурацијата е 2 гига, па ги пишува како плус 2 гига. Планирам околу ценава да биде, горе доле. Многу е quad процесор, уште 10к плус треба да дадам.

Незнам дали ќе е доволно Core2duo e7400 2.80ghz со 3mb кеш наместо таа горе.

Или да земам послаба графичка а појак процесор?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
4 гига рам има горе, само што не ги пишува. Основата на конфигурацијата е 2 гига, па ги пишува како плус 2 гига. Планирам околу ценава да биде, горе доле. Многу е quad процесор, уште 10к плус треба да дадам.

Незнам дали ќе е доволно Core2duo e7400 2.80ghz со 3mb кеш наместо таа горе.

Или да земам послаба графичка а појак процесор?
Според мене подобро појак процесор. Бидејќи едноставно процесор нема да мењаш а графичка можеш да смениш после година две.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848

Сакам да земам нов компјутер па ми треба совет.
Што не и што да?

Не е лоша конфигурацијава за парите, али процесорот е ШИТ!!! Веруј ми. И ако земаш веќе 9800GT, би ти препорачал 22" монитор, не 19".

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182

Што не и што да?
Мислам дека со овој online конфигуратор поскапо излагаат деловите отколку од ценовник, зошто демек бил сертифициран Goliath систем. Поарно од некој ценовник сам одбери си ги, да не фрлаш пари беспотребно.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Што не и што да?
Слаб е процесорот за тие пари, имаш подобро, не ги гледај веќе направените сертифицирани конфигурации само повеќе пари фрлаш така.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Тоа ќе го напраам кога ќе идам таму директно, сега вака од прилика колку ќе биде.
Фала за советите.

И ако не му е тешко на некој да склопи нешто од ценовникот, за тука негде овие пари.

Член од
20 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
5
Многу ми се гледаат 50000ки за тие делови некако.
Presmetav, okolu 45000 dojde, a za hardot znam deka trebase 640 WD ali projde vozot pamet za drugpat :) moze izgleda skapo ama sekoj del go zemav najevtino so mozese, a za napojuvanjeto od drugar dobvi informacija deka bile mn tivki Real Power od CM (sigurno silent pro se potivki ama ne veruvam deka na mene ke mi pravi golema razlika, a cenata kako so vidov im e razlicna).

Исто така можел да иде со 640GB хард диск, многу подобра варијанта од 500тката е и од 2х320. Нека ви текне WD 640ките зошто се специјални:back:

jaffafresh, на таа графичка од 512мб до 1 гига прават разлика не се секирај.
A i ne mi treba tolku brz hard, i onaka nema da enkodiram video, a ni nesto slicno na toa (sam si se tesam :))...ama pak ke bese bolje da zemev WD640 :(

KvAzI

Дипломиран Ѓубрар
Член од
3 септември 2007
Мислења
173
Поени од реакции
49
Здраво дечки, Не сум некој голем познавач на компјутерската технологија и затоа ми треба малце стручна помош...

Имено, располагам со скромен буџет (околу 15/16 000 ден) и ако сака некој да ми направи конфигурација за тие пари (само куќиште).
И ако може да ми кажете дали да ја правам конфигурацијата "дел по дел", и каде во Скопје има најдобри понуди за компјутери.

П.С. Компјутерот ќе го користам најчесто за сурфање на интернет, Фотошоп ЦС2, програми кои не бараат некоја посебна конфигурација, и за по некоја игра која исто така не бара некои WOW конфигурации.

Фала однапред. Поздрав:smir:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Графичка картичка (или зошто поѓаволите неможам да заспијам секоја вечер)
Графичката карта е додатна копмонента која се шиба во компјутерот за да ви овозможи ненормални перформанси главно во видео игрите или пак во апликации за анимирање и проектирање. Постојат 2 компании кои што произведуваат графички јадра, а тоа се Нвидиа и АТИ (сегашно АМД пошто ги купија). Компаниите како Асус, Палит, МСИ, Инно3д итн само ги откупуваат чиповите од овие горниве и ги произведуваат графичките картички.

Е сега ОВА Е МНОГУ ВАЖНО! Бидејки постојат луѓе кои се лажат на бројките и мислат дека 8400GS е појако од 7950GT заради тоа што е нели 8000ка, моја должност е да објаснам како сето тоа функционира и ЗОШТО ПОЃАВОЛИТЕ 8400GS НЕ Е ПОЈАКА ОД 7950GT А ИМА ПОГОЛЕМ БРОЈ!!!

Ке ја земеме Нвидиа 7600GT пример.

-Првата бројка 7 означува број на генерација, во нашиов случај 7ма генерација на чипови од Нвидија
-Втората бројка означува КЛАСА на картичката (односно колку е јака!!!!) броевите од 1 до 4 се ниска класа, 5-7 се средна класа а 8 и 9 се висока класа. Затоа 8400GS e шит, пошто е со 4ка, а 7950GT е 10 пати побрза оти е класа 9
-Третата бројка означува ревизија на чипот, значи 7950GT е нешто подобрена верзија од 7900GT (ама не многу)
-Четвртата бројка е увек нула хехехехе
-Ознаката со букви на крајот на шифрата всушност означува до кој степен е функционална картичката во даден опсег на некоја класа. На пример 7600GS и 7600GT, двете се во иста класа, но GS ознаката на едната покажува дека јардото е нешто подослабено и дека е послаба од 7600GT, ова GT е ко кај автомобилите.

Графичките карти се компоненти кај кои најбрзо се развива технологијата и секој месец искача по нешто ново. Ако чекате на нешто, ке умрете од чекање, а ако фркнете премногу пари на графичка, наредниот месец коа ке излезе некоја дупло поевтина а дупло појака од вашата, ке се мавате од земја. ЗАТОА ВНИМАТЕЛНО!!!

Фала многу за ова. Сега ми станаа некои работи јасни :helou:

@KvAzI

Еве ти една добра конфигурација, само ке те кошта 2илљади повеќе:

Процесор: Intel Pentium E5200 CoreDuo 2.5GHz 2MB Cache
Графичка: NVIDIA GeForce 9300GS 512MB
RAM: 2 x 1 GB 667MHz
Напојување: CM eXtreme Power 350W
Матична плоча: P5QL, LGA775, Intel P43
Хард Диск: 80GB Excelstor 7200rpm
Оптички Уред: Asus DVD-RW

Вкупна Цена: 17.905 Денари

Ако грешам негде, или со конфигурацијава нешто не е во ред, слободно поправете ме.

Оваа конфигурација можеш да ја добиеш во СЕТ Компјутери. Оди таму со оваа конфигурација и кажи им да ти ја направат. Истото можеш да го направиш и на нивната страна: WWW.SET.COM.MK

Се наоѓаат во ГТЦ на Први Кат спроти клуб КАРТЕЛ. Јас од таму го купив компјутерот, и многу сум задоволен. Конакт телефон за СЕТ: 02/ 3-233-493 и 02/ 3-080-100

Поздрав.

Член од
17 март 2008
Мислења
37
Поени од реакции
3
Mi se nudi da kupam odnosno da sostavam nekakva konfiguracija so gigabit proizvodi. Nesto okolu ova da pojasni nekoj za sto vsusnost se raboti i kakov e kvalitetot na ovie proizvodi.
Blagodaram

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Mi se nudi da kupam odnosno da sostavam nekakva konfiguracija so gigabit proizvodi. Nesto okolu ova da pojasni nekoj za sto vsusnost se raboti i kakov e kvalitetot na ovie proizvodi.
Blagodaram
Веројатно мислиш Gigabyte :helou:
Eве провери на странава инаку матичните плочи им се со гаранција најдобри (за со Intel chipset-и)

KvAzI

Дипломиран Ѓубрар
Член од
3 септември 2007
Мислења
173
Поени од реакции
49
Еве ти една добра конфигурација, само ке те кошта 2илљади повеќе:

Процесор: Intel Pentium E5200 CoreDuo 2.5GHz 2MB Cache
Графичка: NVIDIA GeForce 9300GS 512MB
RAM: 2 x 1 GB 667MHz
Напојување: CM eXtreme Power 350W
Матична плоча: P5QL, LGA775, Intel P43
Хард Диск: 80GB Excelstor 7200rpm
Оптички Уред: Asus DVD-RW

Вкупна Цена: 17.905 Денари

Ако грешам негде, или со конфигурацијава нешто не е во ред, слободно поправете ме.

Оваа конфигурација можеш да ја добиеш во СЕТ Компјутери. Оди таму со оваа конфигурација и кажи им да ти ја направат. Истото можеш да го направиш и на нивната страна: WWW.SET.COM.MK

Се наоѓаат во ГТЦ на Први Кат спроти клуб КАРТЕЛ. Јас од таму го купив компјутерот, и многу сум задоволен. Конакт телефон за СЕТ: 02/ 3-233-493 и 02/ 3-080-100

Поздрав.
На конфигурацијава ќе треба да и се додаде хард диск, да се замени Core Duo со Core 2 Duo и да се замени NVIDIA GeForce 9300GS 512MB со NVIDIA GeForce 8900 512MB... Ќе биде вака добро?
Друже фала за конфигурацијата... Поздрав

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Еве една многу јака машина, само наместо MSI графичка да се замени со nVidia и ќе биде топ, ама кошта нешто повеќе од 1000 евра така да ретко кој може да си ја дозволи оваа машина...Клик

• MB MSI X58 PLATINUM
• CPU Intel Core i7 920 Box
• HDD 1000 GB WD SATA2 32MB
• RAM DDR3 4GB/1333 Hynix
• VGA MSI N250GTS-2D1G-OC
• Sound blaster 7.1
• 2 x LAN 10/100/1000
• Case CoolerMaster Mystique 632
• Optical: DVDR/RW LG GH22NS30
• Power supply CoolerMaster Silent PRO-M Power 600W

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Еве една многу јака машина, само наместо MSI графичка да се замени со nVidia и ќе биде топ, ама кошта нешто повеќе од 1000 евра така да ретко кој може да си ја дозволи оваа машина...Клик

• MB MSI X58 PLATINUM
• CPU Intel Core i7 920 Box
• HDD 1000 GB WD SATA2 32MB
• RAM DDR3 4GB/1333 Hynix
• VGA MSI N250GTS-2D1G-OC
• Sound blaster 7.1
• 2 x LAN 10/100/1000
• Case CoolerMaster Mystique 632
• Optical: DVDR/RW LG GH22NS30
• Power supply CoolerMaster Silent PRO-M Power 600W
Цена (парче): 64 900.00 ден. (including 18 % tax)

Нели го намалија на 10%?

Kajgana Shop

На врв Bottom