Утрински весник

BJK

\m/ Master of Puppets \m/
Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
Им благодариме на сите ваши експерти и нивните заслуги во изминативе години.
Навистина благодариме. За среќа, се надевам дека нивните услуги повеќе нема да и бидат потребни на Македонија. Ќе куртулиме најверојатно од истите.
А за она кое го збориш..
Зарем подобро беше со милион амандмани да се кочи функционирањето на парламентот? Тоа беше навистина зрело и навистина во полза на цела држава.

Абе сдс скријте се таму и молчете си. За 10-тина години може и да се вратите во политиката, во некој посериозен облик и некој фактор да бидете.
Дотогаш.. како културно да се изразам. Ќе го попушите.

imas 27 godini ama uste nemas ni 27mg mozok. jas vo koja recenica spomnav deka sum za sdsm iako sum sto te interesira tebe, tebe treba da te prasam. i jas kulturno da ti dadam odgovor, daj majka ti da popusit. bezobrazen eden, nauci da pisuvas pristojno vo eden forum.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
imas 27 godini ama uste nemas ni 27mg mozok. jas vo koja recenica spomnav deka sum za sdsm iako sum sto te interesira tebe, tebe treba da te prasam. i jas kulturno da ti dadam odgovor, daj majka ti da popusit. bezobrazen eden, nauci da pisuvas pristojno vo eden forum.
Па ова што го кажа не е баш културно. Значи ако не ти се јасни правилата на форумот, можат да се плукаат групации, но не и личности.
Ако можеш да ја приметиш суптилноста на моите постови, а не можеш очигледно, јас имам некој општ начин на изразување, можам да етикетирам некого како дел од некоја средина и група, но не и директно да му напишам нешто ко што ти стори.
Значи пази си во иднина, ако имаш иднина на форумов.

BJK

Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
Па ова што го кажа не е баш културно. Значи ако не ти се јасни правилата на форумот, можат да се плукаат групации, но не и личности.
Ако можеш да ја приметиш суптилноста на моите постови, а не можеш очигледно, јас имам некој општ начин на изразување, можам да етикетирам некого како дел од некоја средина и група, но не и директно да му напишам нешто ко што ти стори.
Значи пази си во иднина, ако имаш иднина на форумов.

no nemas pravo da etiketiras clenovi po svoja zelba. ti me stavas vo edna grupa posle plukas na nea t.e. i vrz mene, kade e tuka logikata deka ne moze da se pluka vo licnosti, zas vo taa grupa se ajvani a ne licnosti ?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
no nemas pravo da etiketiras clenovi po svoja zelba. ti me stavas vo edna grupa posle plukas na nea t.e. i vrz mene, kade e tuka logikata deka ne moze da se pluka vo licnosti, zas vo taa grupa se ajvani a ne licnosti ?
Пак не конташ. Јас можам да те етикетирам дека си сдс, но не сдс гомно на пример.
А кога сум кажал дека си сдс, па после некое време дека се што е од сдс се гомна, тогаш е во ред.
Врви некако во твоето рудиментирано мозоче или не?
Ете на пример навреда е рудиментирано мозоче. Гледаш, треба да си пазиш со такви работи.
И доста одиме оф топик. Не ми реплицирај.

BJK

Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
jas barem imam rudimentirano mozoce a ti i toa go nemas.
p.s. i ova bese primer.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
vo utrinski

Падна откупната цена на млекото, фармерите ќе ги полеваат автопатите

Млекопроизводителите најавуваат масовен колеж на добитокот и протести
БИТОЛА - Домашните млечни индустрии ја симнаа цената за литар сурово млеко. Пелагониските фармери за јунското млеко ќе заработат по два до четири денари помалку. Наместо по 31 денар, тие ќе добиваат по 29 денари за литар, а за млекото со најслаб квалитет само по 25 денари.

Пониската цена ги револтира млекопроизводителите кои најавуваат масовен колеж на добитокот и протести. Менаџерите на млечните индустрии се правдаат дека падот на цената е последица на големите залихи на млеко и млечни производи во државата. Врв на сето ова е што во Пелагонија, покрај трите големи откупувачи на млеко, наскоро влегува нова бугарска млечна индустрија.

„Секој ден во ИМБ предавам по 600 литри млеко. Ми плаќаа по 30 денари. Сега ми велат, за твоето млеко само 29 денари. Не' тепаат по грбот, а не кажуваат зошто. Имало залиха на млеко, имале големи трошоци. А ние со што да ги покриеме нашите трошоци, со луцерката што ја плаќаме по 12 денари или со сточното брашно по 15 денари. Каде ни е крајот“, се жали Душко Илевски, фармер од Битола, кој одгледува педесет крави.

И млекарницата „Свед милк“ од 1 јуни ја симна цената на откупното млеко и воведе нова политика при откупот, нагласуваат фармерите. Тие добиле известување дека оние што предаваат до 9.000 литри млеко месечно имаат фиксна цена од 26 денари за литар, а за оние што предаваат повеќе цената е 27 денари. За прва класа фармерот добива еден денар плус, а за екстра класа до два денара за литар. За сточарите ваквиот аршин на вреднување е враќање на старите проблеми.

„Откако шведската млекарница ја намали цената, не' стави во позиција да ги колеме кравите. Ако не поевтини храната, ќе мора да ја преполовиме фармата“, предупредува Ќани Џезаири, фармер од селото Лера.

Од Федерацијата на фармери се сомневаат дека падот на цената на откупното млеко е премолчен договор меѓу млекарниците. Најавуваат протести.

„Сите млекарници за јуни ја намалија цената. Ова личи на договор меѓу нив, ама со молчење. Тоа дека има голема залиха на млечни производи е само нивен изговор. Ако потрае ваквата политика, фармерите веќе размислуваат да ги блокираат патиштата и да ги полеваат автопатите со млеко“, изјави Драги Нечовски, претседател на Управниот одбор на Федерација на фармери во Пелагонија.

Менаџерот на битолската млечна индустрија ИМБ, Предраг Цветкович, тврди дека млекарниците имаат големи залихи на млеко, што може да предизвика потреси на пазарот.

„Тоа е евидентно и се гледа од паѓањето на цената на готовиот производ . Но, ова што се случува не е само во Македонија туку пошироко на Балканот. Како што лани имаше недостаток од млеко, годинава има вишок“, коментира Цветкович.

Директорот за производство во „Идеал шипка“, Димитар Павлевски, смета дена домашното млеко во последниот период било преценето во однос на квалитетот.

„Цената во 2008 се покачи за 80 проценти, со што ја достигнавме највисоката цена на млекото во Европа и во светот. За квалитетот што го имаме, а тој не одговара на европските стандарди, никаде не се плаќа таа цена. Се надеваме дека во иднина пазарот ќе се стабилизира, но и дека конкуренцијата ќе ги следи тие правила“, рече Павлевски.

И покрај неповолната состојба на теренот, битолскиот регион и натаму останува цел за преработувачите. Покрај ИМБ и „Идеал шипка“, како и откупувачот „Свед милк“, и бугарската фирма „Сирма“ ја комплетира градежната документација за изградба на нова млекарница во потпелистерското село Братиндол.

Со отворање нова млекарница фармерите се надеваат дека ќе се покачи цената на откупното млеко барем за 30 проценти. Таква атмосфера тие почувствуваа накратко, со отворањето на шведската млекарница. Според нив, за амортизирање на актуелната состојба ќе мора да интервенира и државата. И тоа во два правца, со увоз на поевтина добиточна храна или со зголемување на премијата за литар откупено млеко. (А.Б.)

e sega pazi nigde ni vo tekstov nit so dodatna izjava od farmer ili nivna organizacija nema deka ke go turivale mlekoto na pat i ke gi kolele kravite.
c c c c avtorot sugerira so da pravat farmerite od pusto so ne moze da ja podnese vlasta c c c c

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
kolku sto jas znam ovie vesnice se pod WAC? DNEVNIK UTRINSKI I VEST A BOGAMI I SHPIC.Znaci Bodo hombah i eu.platenici ili janicari od novinari prostitutki kako sto napomena nekoj .utrinski mnogu mi lici na starata nova makedonija, glomazna datise otcita stom ke go vidis a ne da go kupis.stari provereni komunjari se toa site do eden.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
ova ne e sarkazam tuku fakt. Zalno e na vakov nacin da se donesuvaat zakoni, a kako sto velat ekspertite i ne se pocituva zakonot. Koga birame lubenica poveke vreme trosime od 35 sekundi, a nekoi si `Ajnstajni` tolku se inteligentni sto donesuvaat zakoni za toa vreme.
Да но дали владата треба да престане со донесување на закони кога опозицијата не сака да учествува на седницата?! Што ќе каже опозицијата „владата се криви“ кога тие самите не направиле ништо да ја спречат „фарсата“... незнам кој им ја крои политиката но опозицијата прави многу големи грешки ЛоЛ. :smir:

Дали некој може да образложи како се крши процедура? Па нели ако има доволно гласови еден закон може да се изгласа? Нели ако нема некој ЗБОР? Кој ќе има збор ако опозицијата не е таму да каже нешто?

П.С. на крај краеви, ако навистина работи така парламентот, тогаш можам да кажам дека ништо поразлично не работиме од парламентот на Европската Унија. (ако сакаш има линк до видео)

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Блиска врска меѓу тронот на власта и олтарот

Добро што им е на овие?!
Па нормално дека МПЦ ќе прави политички потези и ќе биде наклонета кон партија што им ги брани интересите како црква/вера и дека нема да биде во добар однос со партија која не им дава да мрднат од место.
Јас незнам што очекувате, како може МПЦ да има доверба во СДС кога тие ја негираат и запоставуваат таму каде што е можно.
Уште една глупа статија. :kesa:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Utrinski - е најчитаниот од гејците -

Γυρίζουν την πλάτη στα Σκόπια οι έλληνες επιχειρηματίες
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του 2008 οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 44,6 εκατ. το 2007.

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
Για σταδιακή αποχώρηση των ελλήνων επενδυτών από την ΠΓΔΜ και για σημαντική μείωση των ελληνικών επενδύσεων κατά την περασμένη χρονιά κάνουν λόγο τοπικά μέσα της γείτονος, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του δελτίο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik, ......

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=39694

а накратко еве за што станува збор:

Гејскиот бизнис го заврти грбот на Македонија. Според податоците од централната банка на МК во 2008 г. гејските инвестиции паднале на 12 млн. евра наспроти 44,6 млн. евра во 2007 г од кои 35,5 млн. реинвестирана заработка и 3,8 милиони евро кредити.
Од инвестираните 12 млн. евра реинвестирана заработка биле 2 млн. евра, а 10 млн. евра се заеми. Вестникот пишува, дека економското присуство на Гејлада кај северниот сосед , кој до неодамна гарантираше свеж капитал во анемичната македонска економија, веќе е минато. Вкупниот инвестиран гејски капитал во Македонија е околу 1 млрд. евра и благодарение на него се отвориле 20 000 работни места.Но гејските инвеститори си заминуваат- од Прилепскиот мермерен комбинат -од Космофон,од...
Нешто се случува во односите меѓу двете држави, по оваквите економски однесувања се поставува прашањето дали основната причина е од политички карактер -познатиот проблем со името и дали овој"политички фронт" ќе наштети на бизнисот.

Сето ова на тацна им го дава УТРИНСИ В.

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
утрински не е комунистичко гласило, кај нас комунистичката идеа е убиена помеѓу 1945 и 1953 и тоа е настанот кој што не осакатил.
сме останале без политичка матрица, не сме преведувале а со тоа нашите пајташи се соучесници во убиството на македонскиот јазик и култура, ништење на македонските симболи. истите тие што во реал социјализмот не се залагаа за Македонија сега се обидуваат со ширење магли да ја зачуваат моќта на својте кланови.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Utrinski - е најчитаниот од гејците -

Γυρίζουν την πλάτη στα Σκόπια οι έλληνες επιχειρηματίες
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του 2008 οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 44,6 εκατ. το 2007.

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
Για σταδιακή αποχώρηση των ελλήνων επενδυτών από την ΠΓΔΜ και για σημαντική μείωση των ελληνικών επενδύσεων κατά την περασμένη χρονιά κάνουν λόγο τοπικά μέσα της γείτονος, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του δελτίο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik, ......

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=39694

а накратко еве за што станува збор:

Гејскиот бизнис го заврти грбот на Македонија. Според податоците од централната банка на МК во 2008 г. гејските инвестиции паднале на 12 млн. евра наспроти 44,6 млн. евра во 2007 г од кои 35,5 млн. реинвестирана заработка и 3,8 милиони евро кредити.
Од инвестираните 12 млн. евра реинвестирана заработка биле 2 млн. евра, а 10 млн. евра се заеми. Вестникот пишува, дека економското присуство на Гејлада кај северниот сосед , кој до неодамна гарантираше свеж капитал во анемичната македонска економија, веќе е минато. Вкупниот инвестиран гејски капитал во Македонија е околу 1 млрд. евра и благодарение на него се отвориле 20 000 работни места.Но гејските инвеститори си заминуваат- од Прилепскиот мермерен комбинат -од Космофон,од...
Нешто се случува во односите меѓу двете држави, по оваквите економски однесувања се поставува прашањето дали основната причина е од политички карактер -познатиот проблем со името и дали овој"политички фронт" ќе наштети на бизнисот.

Сето ова на тацна им го дава УТРИНСИ В.
Bidi cool...ne si nabivaj kompexi za dzabe...

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Sto se zamarate so utrinski gledajte si go Sitel, Nasa TV, MS televizija ,MTM .
Slusajte si gi Latas Mirka Milenko Tomic i uste nekoe gebelsce .
Nikoj ne vi brani da gi konzumirate tie :drk:ski mediumi .

Kajgana Shop

На врв Bottom