Усвоен новиот закон во сообраќајот - брзината во населените места ограничена на 50 km/h!

Дали новите измени ќе придонесат за подобрување на сообраќајната култура?


  • Вкупно гласачи
    110

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
Ајде кажи што мислиш дека од ова што го наброи за Битола конкретно го нема па ке ти доловам со слика. За Скопје кажав тоа што имав да кажам.
Сакаш слики од паркинзи?
Сакаш слики од пешачки зони?
Сакаш слики од улици со и без тротоари?
Сакаш слики од подземни премини?
Сакаш слики од најново подигнати споменици и како тоа влијаат на движењето?
Не е бе до троторарите и до ширината на улиците заради тоа што ве газат како глувци. До културата ви е, односно до недостатокот на истата.
Пак ке ти повторам . Скопје е град како од сто кура дете. Распрашај се што значи тоа ако веќе сам неможеш да сфатиш.
Сакам слика од аеродромот шо го имате :icon_lol:

Леле колку комплекси имаш :pos:
 

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
948
Поени од реакции
2.899
Имав можност да ја посетам Битола пред некое време и можам да кажам дека е точно, сообраќајот е далеку подобар од Скопје и може да се најде паркинг, може не најблиску до посакуваното место, но во близина се наоѓа.
Иако и во Бт е далеку сообраќајот од тоа што треба да биде. Низ градот е хаос и секој си вози каде сака и прави што сака. Непрегледни тесни испреплетени улички каде што секој од секаде ти излага, паркирање на тротоари, автобуски станици, преминување на улица каде се сака. Единствено добро е Партизанска , преку која ќе стигнеш многу побрзо, отколку да возиш низ гратското јадро. Живела обиколница. :icon_lol:
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
27.153
Поени од реакции
32.077
Ајде кажи што мислиш дека од ова што го наброи за Битола конкретно го нема па ке ти доловам со слика. За Скопје кажав тоа што имав да кажам.
Сакаш слики од паркинзи?
Сакаш слики од пешачки зони?
Сакаш слики од улици со и без тротоари?
Сакаш слики од подземни премини?
Сакаш слики од најново подигнати споменици и како тоа влијаат на движењето?
Не е бе до троторарите и до ширината на улиците заради тоа што ве газат како глувци. До културата ви е, односно до недостатокот на истата.
Пак ке ти повторам . Скопје е град како од сто кура дете. Распрашај се што значи тоа ако веќе сам неможеш да сфатиш.
нас не газеле како глувци зашто не сме биле културни....

ОК, ајде бе да те видам, постувај слики од Битола, од паркинзи, пешачки зони, улици со и без тротоари, слики од подземни премини и слики од најново подигнати споменици и како тоа влијаат на движењето.
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
10.834
Поени од реакции
6.835
Сакам слика од аеродромот шо го имате :icon_lol:

Леле колку комплекси имаш :pos:
Каква врска има сега аеродромот жити се со муабетот. И на аеродром ве газат или ? А за момент те помислив сериозен за разлика од другите :(
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
Каква врска има сега аеродромот жити се со муабетот. И на аеродром ве газат или ? А за момент те помислив сериозен за разлика од другите :(
Пa и јa мислев декa ќе прaиме сериoзен муaбет aмa ти си зaпнaл сo тoa "кo глувци ве гaзaт" и сo муaбетите вo стилoт "ние иaме се, ние сме сoвршени"...

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
10.834
Поени од реакции
6.835
Пa и јa мислев декa ќе прaиме сериoзен муaбет aмa ти си зaпнaл сo тoa "кo глувци ве гaзaт" и сo муaбетите вo стилoт "ние иaме се, ние сме сoвршени"...

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
Па ве газат , тое не е некоја тајна. Зошто се инаку овие промени во законот.
И не реков дека ние имаме а вие не, напротив имате многу повеќе од нас како град ама ете немате сообраќајна култура. И што е тука спорното ? Што тука тебе те буни.
Сакаш да кажиш дека Скопје како град има полоша патна инфраструктура од Битола. Сега сакаш да се смееме. Напротив Скопје има многу подобри технички решенија затоа што е наново граден, ама ете за жал џабе. Не било до тоа.
Е сега ако тоа тебе те навреди тогаш очигледно те вреѓа вистината.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
Па ве газат , тое не е некоја тајна. Зошто се инаку овие промени во законот.
И не реков дека ние имаме а вие не, напротив имате многу повеќе од нас како град ама ете немате сообраќајна култура. И што е тука спорното ? Што тука тебе те буни.
Сакаш да кажиш дека Скопје како град има полоша патна инфраструктура од Битола. Сега сакаш да се смееме. Напротив Скопје има многу подобри технички решенија затоа што е наново граден, ама ете за жал џабе. Не било до тоа.
Е сега ако тоа тебе те навреди тогаш очигледно те вреѓа вистината.
Oпштo вo целa држaвa немa сooбрaќaјнa културa, a ти у пoстoвите идеш сo некoјa теoријa декa у Битoлa имa, a у Скoпје немa сooбрaќaјнa културa и зaтoa нaс "не гaзеле", a вaс не...

Ми гo спoмнa преескa стрит вју и бaш викaм aј ќе видaм и пaзи шo приметив, и вo Битoлa се пaркирa нa трoтoaри. Ете ти јa сooбрaќaјнaтa културa у твoјaтa Битoлa...

И јa нигде не рекoв дaли вo Скoпје или вo Битoлa имa пoдoбрa инфрaструктурa, ти преку прaшaњaтa и тoa штo викaш декa се сте имaле јa пoчнa тaa тезa декa Битoлa е пoдoбрa вo тoј пoглед oд Скoпје. Мене тoa не ме ни интересирa, мене ме интересирa тoa штo секoј ден пo некoј зaгинувa вo држaвaвa (нaмернo кaжувaм вo држaвaвa зoштo сooбрaќaјки имa и вo другите грaдoви, a и пo aвтoпaтиштaтa).

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
10.834
Поени од реакции
6.835
нас не газеле како глувци зашто не сме биле културни....

ОК, ајде бе да те видам, постувај слики од Битола, од паркинзи, пешачки зони, улици со и без тротоари, слики од подземни премини и слики од најново подигнати споменици и како тоа влијаат на движењето.
Ете повели:
Ова ти е од подземниот пешачки премин.
Оваа тие од строг центар на градот каде нема никаков тротоар.
Ова ти е другата страна на улицата
Овде ако можеш најди пешачки и семафори каде има, исто строг центар.
Еве ти и паркинг исто во строг центар.
Еве ти уште еден .
Десно од него ти е строга пешачка зона.
Еве ти и неколку нови споменици .
Споменик 1 и споменик 2 . Паркингот ти е бонус. Исто строг центар на градот.
Еве уште една улица без место пешак да помини ,па ете врват и не ги газат. Знам дека ти е чудно ама се случува. Можи дека има црква тука одма десно.
Еве ти нешто од понова градба( некаде 70 -80 години ). Плански било и има место и за две ленти и за тротоари.
Еве ја и фамозната партизанска каде иако е доволно широка и има тротоари за жал е многу долга па некој мисли дека е писта и нормално ке се закачи во некоја бандера.
Ова десно ти е паркот кој исто така се наоѓа практично во самиот центар. таму имаш и за пешаци и за велосипедисти простор . За коли нормално строго забранет пристап.
Еве ти слика од булеварот кој од пред некој дестина години е еднонасочна улица. Отпрвин се бунеја луѓето ( а замисли како било кога било двонасочна ) па си се навикнаја.
Еве слика од типична прометна улица од строгиот центар на градот.
Само нека ми објасни некој кај би бил тука тротоарот.
Тек да ви ставам слики од старите населби кои биле градени неплански и во турско. Па главата ке ве фати како тука се разминуваат двајца пешаци па не коли, ама ете успеваме и во тоа. И пази тоа е основно училиште кое директно излегува на улица на која нема тротоар.
Еве и од музичкото училиште. Излегуваш и оп одма на булеварот. Па да се засопниш во Драгор ке падниш.
Сега ако ти имам пропуштено нешто кажи, ке пробам да ти ја доловам атмосверата.[DOUBLEPOST=1444491270][/DOUBLEPOST]
Oпштo вo целa држaвa немa сooбрaќaјнa културa, a ти у пoстoвите идеш сo некoјa теoријa декa у Битoлa имa, a у Скoпје немa сooбрaќaјнa културa и зaтoa нaс "не гaзеле", a вaс не...

Ми гo спoмнa преескa стрит вју и бaш викaм aј ќе видaм и пaзи шo приметив, и вo Битoлa се пaркирa нa трoтoaри. Ете ти јa сooбрaќaјнaтa културa у твoјaтa Битoлa...

И јa нигде не рекoв дaли вo Скoпје или вo Битoлa имa пoдoбрa инфрaструктурa, ти преку прaшaњaтa и тoa штo викaш декa се сте имaле јa пoчнa тaa тезa декa Битoлa е пoдoбрa вo тoј пoглед oд Скoпје. Мене тoa не ме ни интересирa, мене ме интересирa тoa штo секoј ден пo некoј зaгинувa вo држaвaвa (нaмернo кaжувaм вo држaвaвa зoштo сooбрaќaјки имa и вo другите грaдoви, a и пo aвтoпaтиштaтa).

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
Па се паркира и тоа на големо. Посебно откога се наплаќа паркингот. Некогаш ке ги собери пајакот некогаш не. Ризик. Ама види паркирана кола не гази човек, кола која вози со непрописна брзина гази. Културата е во тоа да ја прилагодиш брзината на условите на патот а не колку тебе ти се прицка гаста. Како што и сам можеш да видиш повеќето улици во строгиот центар скоро и да немаат прописни тротоари, не за друго оти нема место. Пешаци на сите страни а тебе ти е дозволено со 50 да возиш( кај вас со 60 ). И што очекуваш дека ке се случи. Статистички бројот на сообраќајки со фатални последици каде се имаат случено. Во тие улици во строгиот центар или на Партизнаска или Васко Карангелевски кои се ем широки , ем имаат прописни тротоари. Физика . Друго е ко ке го закачиш некој со 10 или 20 на сат, друго е со 50 или 60. Првиот пат ке ти се насмее и ке ти мафни, другиот пат ке го берат со лопатче.
 
Последно уредено:

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
27.153
Поени од реакции
32.077
Ете повели:
Ова ти е од подземниот пешачки премин.
Оваа тие од строг центар на градот каде нема никаков тротоар.
Ова ти е другата страна на улицата
Овде ако можеш најди пешачки и семафори каде има, исто строг центар.
Еве ти и паркинг исто во строг центар.
Еве ти уште еден .
Десно од него ти е строга пешачка зона.
Еве ти и неколку нови споменици .
Споменик 1 и споменик 2 . Паркингот ти е бонус. Исто строг центар на градот.
Еве уште една улица без место пешак да помини ,па ете врват и не ги газат. Знам дека ти е чудно ама се случува. Можи дека има црква тука одма десно.
Еве ти нешто од понова градба( некаде 70 -80 години ). Плански било и има место и за две ленти и за тротоари.
Еве ја и фамозната партизанска каде иако е доволно широка и има тротоари за жал е многу долга па некој мисли дека е писта и нормално ке се закачи во некоја бандера.
Ова десно ти е паркот кој исто така се наоѓа практично во самиот центар. таму имаш и за пешаци и за велосипедисти простор . За коли нормално строго забранет пристап.
Еве ти слика од булеварот кој од пред некој дестина години е еднонасочна улица. Отпрвин се бунеја луѓето ( а замисли како било кога било двонасочна ) па си се навикнаја.
Еве слика од типична прометна улица од строгиот центар на градот.
Само нека ми објасни некој кај би бил тука тротоарот.
Тек да ви ставам слики од старите населби кои биле градени неплански и во турско. Па главата ке ве фати како тука се разминуваат двајца пешаци па не коли, ама ете успеваме и во тоа. И пази тоа е основно училиште кое директно излегува на улица на која нема тротоар.
Еве и од музичкото училиште. Излегуваш и оп одма на булеварот. Па да се засопниш во Драгор ке падниш.
Сега ако ти имам пропуштено нешто кажи, ке пробам да ти ја доловам атмосверата..
Извини али ти рече дека ќе постуваш и слики од подземни премини, а тука глеам нема. Плус рече ќе постуваш слики, а ова се линкови од слики.
За жал и тоа што си го постувал, е со сомнително потекло. Вакви монтирани, сечени, лепени, прелепувани материјали се неприфатливи. Ова не личи како Битола. Јас, а верувам и секој објективен набљудувач, може да примети дека си сликал слики од некое село или приградска населба, кои си ги монтирал сечел, прелепувал и слично.

Кога ќе постуваш подземен премин, глеј да не е вака.
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.792
Поени од реакции
3.317
Не се ρаспρавајте џабе...
Инфρастρуκтуρата ни е на нисκо ниво генеρално во цела дρжава.
Исто таκа и сообρаќајната κултуρа и κај пешаци и κај возачи и κај велосипедисти и мотоρџии, сеκоја чест на исκлучоците...
Κазните можеби ќе имаат неκаκов ефеκт, сеκаκо изгледаат застρашувачκи, а од дρуга стρана и позачестеното пρисуство на полицијата би помогнало... доволно е само да ги гледаш :)
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
10.834
Поени од реакции
6.835
Извини али ти рече дека ќе постуваш и слики од подземни премини, а тука глеам нема. Плус рече ќе постуваш слики, а ова се линкови од слики.
За жал и тоа што си го постувал, е со сомнително потекло. Вакви монтирани, сечени, лепени, прелепувани материјали се неприфатливи. Ова не личи како Битола. Јас, а верувам и секој објективен набљудувач, може да примети дека си сликал слики од некое село или приградска населба, кои си ги монтирал сечел, прелепувал и слично.

Кога ќе постуваш подземен премин, глеј да не е вака.
Имаш заприметено дека си опседнат со дневнополитички настани и трујаш на сите можни теми со истото , имало потреба од тоа или не?
Не стварно примаш некоја терапија или така нешто за да ја држиш твојата состојба под контрола? Ако одговорот е негативен тогаш јас а верувам и секој објективен читач на форумот се прашува зошто не. Никој ти нема кажано дека очајно ти е потребна помош од стручно лице кое верувам со препишаната терапија ке ти помогне да се стабилизираш.
Не ти се потребни тебе слики друже, медикаменти ти требаат.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
27.153
Поени од реакции
32.077
Имаш заприметено дека си опседнат со дневнополитички настани и трујаш на сите можни теми со истото , имало потреба од тоа или не?
Не стварно примаш некоја терапија или така нешто за да ја држиш твојата состојба под контрола? Ако одговорот е негативен тогаш јас а верувам и секој објективен читач на форумот се прашува зошто не. Никој ти нема кажано дека очајно ти е потребна помош од стручно лице кое верувам со препишаната терапија ке ти помогне да се стабилизираш.
Не ти се потребни тебе слики друже, медикаменти ти требаат.
Гомнарот, со гомнарски цефки.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
15.412
Поени од реакции
8.211
Изгледа не е ни до полиција ни до инфраструктура. А ни до закон, законот не ти вели дури и да поминуваш зелено да газиш луѓе. Последната сообраќајка за жал доволно кажува, џабе замарав, џабе е со ваква стока.
 
На врв Bottom