Eisenhorn
Lord Inquisitor
- Член од
- 6 мај 2009
- Мислења
- 4.097
- Поени од реакции
- 9.411
Види, иако сум атеиста глупо ми е да се вреѓаат било кои религии, имам пријатели од сите вери а во моето семејство Православни.Незнам што да ти одговорам , јас од мој аспект мислам дека и вака и така Арапите и муслиманските земји ќе им бидат на пик на Американците и никогаш нема да им биде подобро со Америка.
Не мислев до тоа ниво да се оди како во третиот Рајх, бидејќи тоа тогаш не било нормално , но да се знаат некои граници. Ако сега во демократија кога живееме ни се вели да постои религиско почитување и меѓусебно разбирање , тогаш не би требало да се дозволи било какво валкање на верите, тоа за секој човек нешто најсвето , значи демократија со одредени граници поштувам , а екстремни верзии како Третиот Рајх не ... Народот е таков што денес секој може да направи што сака , и да каже што сака , а тоа не е нормално , треба некои принципи и работи да се почитуваат и до нив да се придржува човек.
Али слободата на говор е или апсолутна или ја нема.Знаеш она „Не ми се свиѓа тоа што го збориш али до смрт ке се борам за твоето право да го кажеш тоа“ и крај.
Ако нешто не ти се допаѓа дај контрааргумент или не обрќај внимание на тоа. На крајот на краиштата Господ е семоќен и он ке си дојде по своето кога и да е. Барем во Абрахамските религии како Ислам и Христијанство.
Кога сме кај Исламот и Христијанството, според двете вери верување во повеќе богови е забрането и тие луѓе се пагани, се молат на сатаната, зли духови, ѓаволи (џини мислам беше во Исламот, поправи ме ако грешам) али што правиме со Хинду верниците?
Они имаат преко 3000 богови кои нив им се свети и автоматски се навредени со самото проповедање на Ислам и/или Христијанство нели?
Будисти? Афрички анимисти? Шинто? Хордиски пагани? Сите по твојот предлог ке можат оправдано да се жалат на Исламот и Христијанството.
Затоа мора да постои апсолутна слобода на изразување. Дека чим почнеш да забрануваш една слобода тоа повлекува и друга, трета се дур не дојде до фашистичко општество.
Ако си верник тогаш си сигурен дека господ ке ги казни. Семоќен е нели, што има некој смртник да ја зема правдата во свои раце?
Како и да завртиш тоа е. Или се или ништо