Убавината и паметот

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Ајде, нова тема за филозофирање. :)

Јас лично мислам дека убава жена не може да е глупава!

Некој мисли така, некој обратно, некој дека нема врска едното со другото итн. Што мислите вие?
Дали од старт убавиот човек го осудувате дека е глупав или без разговор не донесувате заклучок?
Дали па за понеубавите луѓе мислите дека се попаметни?
Мислите ли дека овие две работи кај човекот се во постојана борба и секогаш се трудат едната со другата да се надополнат? Кога некој е убав да се пробива низ животот со помош на својата убавина, а кога некој не е, се труди да го прави тоа со помош на својот памет?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Убавината нема допирна точка со паметот. Убаво е да бидеш и убав и паметен, сите го сакаат тоа, но паметот е многу побитен ако сакаш да се снајдеш и да просперираш во животот. Ако човек сака да е успешен, исполнет, ќе се надоградува себеси, својот ум постојано ќе го надоградува.

Нормално дека немам предрасуди во однос на тоа ако е убав мора да е глуп или ако не е толку убав мора да е генијалец. Сите луѓе се интелегентни, ама за различни работи. Некој е за физика, некој за мода, некој за биологија...

Интелигенцијата е индивиудална и нема никаква врска со убавината на човекот.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Се согласувам со Крејзи дека убавината нема допирна точка со паметот.
Јас лично познавам многу убави девојки и машки кои си немаат два чисто, да седниш да правиш муабет со нив ќе ти се одмили се.
Но има и убави кои имаат завидна интелигенција и општа култура на која може секој да им позавиди.
Да не го тупам многу, Крејзи кажа скоро се што јас ќе пишував:smir:

mean

:пипи:
Член од
12 октомври 2008
Мислења
587
Поени од реакции
24
Честопати се поставува прашањето: Што е подобро, да си убав и глупав или да си грд и паметен?
Па зарем не може да биде некој и убав и паметен?! Сега, убавината е премногу релативна работа и е прашање на вкус.

Пример, луѓето од светот на модата генерално ги сметаат за убави луѓе, но повеќето мислат за нив дека се истовремено и глупави. Да, тие успеале во животот со помош на нивната физичка убавина, но со ваквото генерализирање дека тие се глупави, се создал стереотип за нив.

Се` е индивидуално. Секакви комбинации постојат, и да е некој убав и паметен, и да е некој убав и глуп, и да е некој грд и паметен, и да е некој грд и глуп.
Но, најчесто се прави паралелата убав-глуп и грд-паметен, што според мене е една голема предрасуда што ја создале луѓето.

Паметот не се мери според убавината на човекот, и немаат врска едно со друго.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Убавината нема врска со паметот. Но, има врска со дигање на нос до таван и правење кој/а сум јас.... Сум видел 100001 таков случај и некогаш ми е преку глава од такви, а верувајте ги има со лопата да ги риниш.

Секоја чест на исклучоците.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Јас спаѓам во групата поединци кои што мислат дека едното нема врска со другото.
Досегашното искуство ги докажало моите мислења. Сето тоа се предрасуди. Познавам многу убави кои што исто така се доволно паметни и многу нетолку убави кои што немаат три чисти. Убавина си е убавина, а памет си е памет. Две засебни категории без допирни точки :toe:

Тоа дека убавината полесно ни ги отвора портите во животот е факт, но затоа пак паметта ни овозмужава подолго опстојување внатре. На крај краева не е се во убавината. Треба да си доволно паметен да се средиш и заличиш на човек така што убавината т.е. неубавината нема ни да се забележи. Ама треба да ти текне :)))

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Честопати се поставува прашањето: Што е подобро, да си убав и глупав или да си грд и паметен?
Па зарем не може да биде некој и убав и паметен?! Сега, убавината е премногу релативна работа и е прашање на вкус.

Пример, луѓето од светот на модата генерално ги сметаат за убави луѓе, но повеќето мислат за нив дека се истовремено и глупави. Да, тие успеале во животот со помош на нивната физичка убавина, но со ваквото генерализирање дека тие се глупави, се создал стереотип за нив.

Се` е индивидуално. Секакви комбинации постојат, и да е некој убав и паметен, и да е некој убав и глуп, и да е некој грд и паметен, и да е некој грд и глуп.
Но, најчесто се прави паралелата убав-глуп и грд-паметен, што според мене е една голема предрасуда што ја создале луѓето.

Паметот не се мери според убавината на човекот, и немаат врска едно со друго.
Jaс, лично никогаш не сум наишол на вакво нешто и мислам дека апсолутно нема везе.
А подобро е да бидеш паметен (интелегентен) зошто убавината се купува. Од пластика до силикон, од какви не козметички третмани, солариуми, креми... од магаре човек прават.
Дивајн напиша:
Кога некој е убав да се пробива низ животот со помош на својата убавина, а кога некој не е, се труди да го прави тоа со помош на својот памет?
ДА. Убавината и паметот се два начини да се успее во животот. Тој што е паметен најчесто се пробива со својата способност, а тој што е убав.. има многу опции. Може да се закачи на нечиј грб и да цица паразитски (најчесто женски тоа го прават, но има и машки - пред да ме обвините дека сум шовинист:)- како на пример братучед ми што се ожени со Швеѓанка и се све му е равно), може директно да заработува од убавината како купишта модели и "пејачки" што немаат глас ама затоа имаат стас:toe:....

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Според мене,нема никаква поврзаност физичката убавина со менталните способности,иако претпоставувам дека процентуално земено,многу убавите луѓе,(според мене) помалку се трудат ментално да се надоградат,имајќи ја во предност убавината,и со тоа донекаде држи вода тезата дека се,не поглупави,меѓутоа еве да речам помалку информирани:)
А иначе,доколку би се прашувал јас,со каква личност би можел да издржам,ако станува збор за избор на дијагонално различни,тоа би била личноста која нема питома фаца,бидејќи другата,уште со првата реченица ќе ке ја прекрие сета своја убавина.:smir:

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Не се согласувам со тоа..Си има и убави и глупави,потоа и убави паметни,како што и од глупавите има од двете врсти,ама секој со својата среќа..Има девојки што ги знам стварно се убави,ама глупави се ептен,ама не викам дека и често има и исклучоци,исто така и за грдите.Значит од искуство,сум се дружела со секакви,па убавината и паметот не одат заедно секогаш,т.е ако е убава не може тоа да е условено со паметта,како и да си грда не значи дека е и глупава...
И мрам, да додадам дека ако си убава а глупава ти нема спас,вештачка интелегенција не може некој да ти даде,а ако си грда под хируршки нож и можеби ќе исападне и некоја лепотица,ако не друго барем поубава од предходно.....

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Зависи од човек до човек сите сме различни, инаку убавината и интелегенцијата како комбинација посебно кај жена е многу фатално.Сакам некоја таква да ме порази и смести каде што ми е местото,ама се поретко и поретко се случува тоа.Инаку џабе убавина ако нема памет.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Женската памет е различна од машката и не можат да се мерат. Женската памет е сконцентрирана на рецепти за јадења, прости математики за на пазар (собирање и вадење) како и перцепција на “клот“ и “фртељ“ при плетење чингелаке. Жена која добро се снаоѓа во сите тие дисциплини е паметтна жена.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Пак ќе форумишеме за (разбивање) стереотип и тоа според две тези:
1. Убавите жени секогаш се и умни
2. Убавите жени неретко се глупави
Ако некој успее да докаже било која од овие тези користејќи ги методите на логиката, секоја чест:zver:
Јас не сум толку вешт логичар, па ќе си кажам што мислам на оваа тема.Паметните луѓе, без оглед дали мажи или жени, можат да бидат убави или грди, во зависност од тоа какви карти им поделила генетиката, но најчесто се шармантни, привлекуваат со духот па субјективно ги доживуваме како поубави од личност со сличен изглед, но глупава.

mean

:пипи:
Член од
12 октомври 2008
Мислења
587
Поени од реакции
24
Jaс, лично никогаш не сум наишол на вакво нешто и мислам дека апсолутно нема везе.
Тоа за паралелата убав-глуп го спомнав баш во врска со мојот пример за манекенките дека има некакви предрасуди. А не реков дека е точно тоа. И не е само тој пример, има и други примери кога за некој убав човек се вели дека е глуп. Тоа според мене е предрасуда, мит, и не треба да се земе како точно (добро, има и исклучоци).

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Мене ме нервира стереотипот дека убавите девојки се како кукли-убави однадвор, а празни одвнатре, посебно во пределот на главата. Дел од генерализацијава е до некаде вистинит, но само на поле на македонското манекенство и особено изборите за Мис.:icon_lol: Ама таква држава сме, срамота било да покажеш нескромност и да се пријавиш на Мис ако си убава и паметна, па се пријавуваат кај глупи, па и грди- но да престанам да си истурам утрински фрустрации. :pipi:

Да не должам, се сложувам со повеќето дека нема никаква логичка поврзаност меѓу физички изглед и коефициент на интелигенција. (освен кај манекенките :icon_lol: )
Единствена работа со која убавите луѓе се во преднос во однос на интелигенцијата е тоа дека човечките очи се поприемчиви за убави глетки, а човечкиот мозок е попристрасен во судот за убавите луѓе, и тоа е факт.
Иако нема логична основа за тоа, меѓу двајца исто паметни луѓе, од кои едниот грд а другиот убав, толпа од 10 души ќе „процени“ дека попаметен е поубавиот, баш поради таа пристрасност и слабост кон естетиката што ја имаме ние човеците.

Тоа е уште една олеснителна околност кои ја имаат убавите низ животот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
Од сопствено искуство (и од искуство со други луѓе) сигурен сум дека во најголем процент нема врска убавина/памет.
Еве (сопствено искуство) сопругата ми е убава ама и паметна така да... мислам дека си е до генчето.

Едино можда многу мал процент од лицата со надворешен одличен изглед најверојатно ја користат таа предност за пробивање низ животот, без многу мислење и мудрување, за разлика од лицата со послаба надворешност кои мораат да го впрегнат мозокот како предност за да постигнат одредено нешто во животот. Но сепак мислам дека е процентот премногу мал за да биде правило.

Kajgana Shop

На врв Bottom