Турцификација на Македонија

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.481
Поени од реакции
18.082
Ха ха ха ха, ете поради тоа и не ме чуди фактот што пред една година, при истражување, коефициентот на интелигенција во Македонија беше на многу ниско ниво.
Очигледно е дека ја користиш историјата селективно. Или не знаеш што зборуваш у опште. Ако твојата логика беше точна, тогаш како ќе објасниш дека Грција, која исто така беше под турско владеење, денес е понапредна со светлосни години од Македонија !!? Па и една Србија е далеку понапредна од Македонија.

Можеби проблемот не лежи во тоа кој народ бил под чија власт, туку како тој народ ги искористил можностите после ослободувањето. Историјата ни покажува дека општествата кои се фокусирале на образование, развој и модернизација се оние што напредувале. Наместо да ја обвинуваш Османлиската империја за сите проблеми, можеби е време да размислиш што можеме да направиме за да се подобриме денес.
Тоа треба да го прашаш себеси.
iq-europe.jpg

Eve ti, ne se blamiraj. Plus nie gi imame Albancite, kako edni od najglupite sapiensi koi ni spustaat prosek. Muslimanite generalno ne gi krasi visok IQ, toa e fakt.

Vidi, nema nikoj nisto protiv nikogo, dur ne pocne da vrega. Ti nagolemo gi vregas Makedoncite i si ist siptаr vo odnesuvanjeto.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2022
Мислења
534
Поени од реакции
1.443
Ajde da vidime.
Onie so se bitni.
Slovenija. Ksenofobicni samo dovolni kopilinja i teski nacionalisti. Iako 45 godini cicaa od federalniot budjet, ne se ni zamaraa da im dadat drzavjanstvo na ostanatite gragjani od druga nacionalnost na osnov na prestoj, naprotiv Slovenija e edna od najcistite etnicki drzavi od ex yu. Ladnokrvo srusija helikopter sto nosese hrana i lekovi na JNA na koi vi megjuvreme im ja izgasnaja vodata i strujata vo kasarnite. Regruti od cela Jugoslavija, ni krivi ni dolzni. Vo megjuvreme gi ubivaa granicarite, isto redovni regruti, deca od 18 godini. Ne zemaa zarobenici, ednostavno gi likvidiraa.
Hrvatska. Nacistite se zgrozuvaa od nivnite genocidni postapki prema ostanata populacija sto podpadna pod nivna kontrola. Nacistite be, so ubija kojznaj kolku ljuge po koncentracioni logori. Duri i tie smetaa deka ovie malce preteraja. Najinventiven nacin na ubivanje, cisto od zabava. Staorec poklopen so tendjere na gol stomak na jadnikot. Instiktivno ke ti napravi dupka vo stomakot za da izlezi. Normalno jadnikot pri svest inaku ne e interesno. Vodenje zarobenici. Zica probusena niz usite na zatvorenicite, onaka bez anastezija, i site vo kolona po 100 dusi, mozi i povekje. Najcesto zavrsuvaa vo nekoja jama kade zivi gi frlaa i posle uste nekoja granata ako nekoj slucajno go preziceal padot. I ova ne se slucuvalo tamu pred 500, 1000 godini koga bilo ajde redovna praksa. Taze e ova, pred 70 godini. Nisto podobri ne bile i vo devedesetite, da ne nabrojuvam kolku gnasni raboti napravija togas.
Go srusija mostot na neretva vo Mostar onaka od kurc. Kulturno istoriski nasledstvo sto preziveal dve svetski i kojznaj kolku lokalni.
Da vo pravo si, vrv na civilizacisko odnesuvanje.
Nie sme divjaci, tie se cvekinja mirizlivi.
Психопати постојат во сите народи,за жал.Обично се појавуваат како печурки во секоја војна.Иначе многу наши шо сега живеат и работат во Словенија се задоволни од понашањето на Словнците спрема нив.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
Во право си ама не целосно. Ене за пример земи ја хрватска и ќе видиш каде е што Турци одвај 100 год ја владееле а Австријци т.е. унгарци скооро 1000.
Романија, Молдавија исто така многу кратко биле под турско. Т.е не биле под владение само под окупација па ете види ги.
Од другите примери Грција била под турско скоро 400 год па види каде е во споредба со останативе.
Не држи многу вода муабетов.
Романија, Молдавија и Грција ја делат истата судбина со ропства и неразвивање на претприемачко општество исто како и општествата што настанале од османлиите.

Молдавците се дополнително утепани и занемарени во СССР како маргинална провинција на сметка на балтичките провинции (како Северна во СФРЈ) додека романците се измешани со ромите и го имаат попримено ромскиот менталитет и култура (има ретки исклучоци но ова преовладува).

За грците да не праиме муабет. Ромско понашање од каде и да погледнеш, единствено што ги вади е геостратешката позиција и шлепање на грб на некоја голема сила. На времето Австрија, па Англија, Америка. Имаат неразвиен туризам и фугурираат на туристичката карта само за сиромашни туристи од Европа па доаѓа ко 4 опција после Шпанија, Италија, Хрватска. Дополнително сеа ќе ги сјебе и падот на Асад кога Ердо ќе направи железница од Багдат до Истамбул па ќе му конкурира на превозот на стоки преку суецкиот канал.

Нормално за скУпскиот сељачки ештаблишмент е прва и "светска" дестинација пошто од Лидл Врање и "кнез Михајлова" повеќе муавет и не знае да напраи.
Автоматски споено мислење:

Психопати постојат во сите народи,за жал.Обично се појавуваат како печурки во секоја војна.Иначе многу наши шо сега живеат и работат во Словенија се задоволни од понашањето на Словнците спрема нив.
Отвори и го фејсбукот на тие македонци и ќе видиш како седат секој ден со Јоже и Јанез на ѓезме :icon_mrgr:

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
Ха ха ха ха, ете поради тоа и не ме чуди фактот што пред една година, при истражување, коефициентот на интелигенција во Македонија беше на многу ниско ниво.
Очигледно е дека ја користиш историјата селективно. Или не знаеш што зборуваш у опште. Ако твојата логика беше точна, тогаш како ќе објасниш дека Грција, која исто така беше под турско владеење, денес е понапредна со светлосни години од Македонија !!? Па и една Србија е далеку понапредна од Македонија.

Можеби проблемот не лежи во тоа кој народ бил под чија власт, туку како тој народ ги искористил можностите после ослободувањето. Историјата ни покажува дека општествата кои се фокусирале на образование, развој и модернизација се оние што напредувале. Наместо да ја обвинуваш Османлиската империја за сите проблеми, можеби е време да размислиш што можеме да направиме за да се подобриме денес.
Тоа треба да го прашаш себеси.
Џабе е и модернизација и образование кога псевдо муслиманскиот шеријат кој прави турчинот да биде мрзлив и неодговорен.

Тоа ти е како да се фалиш дека имаш ново ферари, ама кочниците и бандашите не си ги заштрафил убаво пошто во менталниот склоп на турчинот не фигурира чувството за одговорност и морал, па глумата дека работиш тие е приоритет него ли резултатот.

Резултатот со ферарито и сјебаните кочници е јасен. Тоа е таа карактеристика на турчинот која го следи со векови и за жал им ја наметнал како стандард на покорените народи кои ги газел.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Османлиите го уназадиле регионов бар 200-300 години. Додека на запад се возеле у коли и трамваи, имале култура и образование, ние сме оделе низ кал. Дури од кога доаѓаат Србите овде почнуваат да градат школи и да инвестираат во едукација на народот. Тоа да им потраела империјата би биле уште многу поназад од сега, можеби допрва асфалтот би го откриле.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
Османлиите го уназадиле регионов бар 200-300 години. Додека на запад се возеле у коли и трамваи, имале култура и образование, ние сме оделе низ кал. Дури од кога доаѓаат Србите овде почнуваат да градат школи и да инвестираат во едукација на народот. Тоа да им потраела империјата би биле уште многу поназад од сега, можеби допрва асфалтот би го откриле.
Кралството Југославија не градело школи. Немало ниту инфраструктура во смисла простории, ниту српски учители кои би се нафатиле да работат во МК да го сеат српството. Ниту пак инвестирале во градење на школи пошто МК не им била приоритет.

Владеењето до втората светска војна на србите се одвивало само со сила и без "soft power tools"

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Кралството Југославија не градело школи. Немало ниту инфраструктура во смисла простории, ниту српски учители кои би се нафатиле да работат во МК да го сеат српството. Ниту пак инвестирале во градење на школи пошто МК не им била приоритет.

Владеењето до втората светска војна на србите се одвивало само со сила и без "soft power tools"
како не граделе кога у моето место, и насекаде низ регионот школите се напраени 1920та нагоре. И уште постојат тие згради. Дедо ми учел таму, татко ми, и јас. Ми измислуваш срања овде и ме правиш будала.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
како не граделе кога у моето место, и насекаде низ регионот школите се напраени 1920та нагоре. И уште постојат тие згради. Дедо ми учел таму, татко ми, и јас.
Во прва светска војна србија губи една четвртина популација и две третини машко население, ај сеа пресметај колку учители им останале и колку средства имале са прават училишта кога цела држава е сјебана до темел? Тоа ако дедо ти бил доушник на власта и ги кодошел соселаните е друга приказна. Ама да граделе школи во 1920 година е нереално! Србите во тоа време собирале само данок и тоа на сила. Во селата (а 80% од населението живеело по селата) практично и не ни биле присутни освен кога требало на сила да земат нешто!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Во прва светска војна србија губи една четвртина популација и две третини машко население, ај сеа пресметај колку учители им останале и колку средства имале са прават училишта кога цела држава е сјебана до темел? Тоа ако дедо ти бил доушник на власта и ги кодошел соселаните е друга приказна. Ама да граделе школи во 1920 година е нереално! Србите во тоа време собирале само данок и тоа на сила. Во селата практично и не ни биле присутни освен кога требало на сила са земат нешто!
не јади гомна за моите, никој не бил ни доушник ни ништо. Ти кажувам како било за сите мештани, сега ако тебе не ти одговара тоа мене не ми е гајле.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
не јади гомна за моите, никој не бил ни доушник ни ништо. Ти кажувам како било за сите мештани, сега ако тебе не ти одговара тоа мене не ми е гајле.
Мене ич не ми е гајле. Јас ти кажувам како течеле настаните.

Проблемот со недостаток на наставен кадар и училишта е многу добро опишан во српските историски архиви.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Мене ич не ми е гајле. Јас ти кажувам како течеле настаните.

Проблемот со недостаток на наставен кадар и училишта е многу добро опишан во српските историски архиви.
јадеш гомна безвеза. Имало образование во СХС и школи во поголемите места. Сега нивното великосрпско образование можеби не било најсјано за нас македонците, но не може да се рече дека немало никакво и немало училишта.

Еве еден текст што го опишува тој период

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
јадеш гомна безвеза. Имало образование во СХС и школи во поголемите места.

Еве еден текст што го опишува тој период

Ова го потврдува тоа што ти го зборам. Читаш само оправдувања од типот дека народот бил виновен дека биле сељаци и нуделе да се одвива "настава" по приватни куќи и кафани. Едвај кадар за жандарми имале, ете во едно место едвај дури 8 нашле.

Цитат:
Од овој текст ќе видите дека и покрај комплетниот ангажман на државата, секој од овие сегменти заврши неславно.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Ова го потврдува тоа што ти го зборам. Читаш само оправдувања од типот дека народот бил виновен дека биле сељаци и нуделе да се одвива "настава" по приватни куќи и кафани. Едвај кадар за жандарми имале, ете во едно место едвај дури 8 нашле.
што ми збориш ти? дека немало ништо. Јас ти велам дека имало, имало училишта. Не знам што не ти е јасно. Нивниот пристап бил погрешен само и немал некој ефект. Али каков таков створил некој кадар кој после ослободувањето ја описменил нацијата.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.491
Поени од реакции
11.440
Многу турци, премногу, ја не знам како огромен број мигрираа навака, парче е тој дел таму кај Љуц и Дајмонд комплексот... ретко да начекаш некој наш да праи муабет, се на турски цепаат. Како тргнало лошо и се пишува на Македонија.
Многу работеа на комплексов Дајмонд и нормално дека беа сместени тука во околина па затоа си добил таков впечаток, мислам ја завршија и последната зграда така да спакувани се веќе, сеа може од нив некои и да останат ама воглавно се теренци што ке ги префрлат на друго место

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.531
Многу турци, премногу, ја не знам како огромен број мигрираа навака, парче е тој дел таму кај Љуц и Дајмонд комплексот... ретко да начекаш некој наш да праи муабет, се на турски цепаат. Како тргнало лошо и се пишува на Македонија.
Многу работеа на комплексов Дајмонд и нормално дека беа сместени тука во околина па затоа си добил таков впечаток, мислам ја завршија и последната зграда така да спакувани се веќе, сеа може од нив некои и да останат ама воглавно се теренци што ке ги префрлат на друго место
Малкуте поранешни колеги со кои одржувам контакт, а кои сеуште останале во Македонски Телеком или во неговите приватни подизведувачи, од искуството со Турците во Џевахир, Дајмонд и други места каде што им местат Интернет, велат дека над 90% од нив се млади луѓе во рани 20-ти години, дојдени тука по евтина универзитетска диплома на тој Меѓународен Балкански Универзитет или Универзитет на Југоисточна Европа, или на Американски Универзитет во Европа - поранешен ФОН Универзитет, како и за да избегаат од нивната актуелна владејачка гарнитура за која немаат ништо добро да кажат.

Сосема случајно запознав таков млад дечко ланската зима 2023/2024 во Џевахир и убаво си кажа дечкото: Турција е прекрасна земја, но тие кои се на власт се ѓубриња од луѓе.

А приказната дека Турците вршеле турцификација на Македонија не може да држи вода без одговор на едно клучно прашање:

Што ќе работат во оваа отепана земја, од што ќе живеат ?

Ако се дојдени само за да избегаат од реџоманецот и неговите јатаци, со лесно нека им е ако имаат сопствен капитал со кој би опстојувале во Македонија.

А ако се дојдени за да отвораат сопствени бизниси ќе мораат да отежнат туѓи џебови на повеќе места, а дали и колку тоа ќе им биде исплатливо на долг рок ќе покаже времето.

Kajgana Shop

На врв Bottom