Турцификација на Македонија

Член од
6 ноември 2024
Мислења
288
Поени од реакции
468
Турците не ги сакаат шошовциве затоа што и ти како стопан имаш одредено ниво на љубов кон кучето твое за разлика што тоа тебе те сака бесусловно. Племево затоа свршава на нив.
И двете ситуации сум ги сведочел, Албанчиња средношколци им скокнаа на двајца малди дечки Турци „хело ај ем албаниан. А? ај ем арнаут ју ноу?“ Турциве им побараа цигари и си заминаа.

Втора ситуција, Турчинка од Турција на лош Македонски ми вели „јас Туркије ама баба баба баба мајка Радовиш. Мајка уче Македонски и јас знам малку“. Срце ми се стопли бе, може и роднини ќе се најдевме ако продужевме муабет.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
679
Поени од реакции
1.518
Многу турци, премногу, ја не знам како огромен број мигрираа навака, парче е тој дел таму кај Љуц и Дајмонд комплексот... ретко да начекаш некој наш да праи муабет, се на турски цепаат. Како тргнало лошо и се пишува на Македонија.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Одлична тема за која имам неколку пати зборено и тоа одамна пред да дојде ова дереџе, иако некои будала ме правеа. Далеку поопасна дури и од прашањето со шиптaрите. Кажав и ќе кажам пак, единствена полоша ситуација од сегашнава каде што шиптaрите се кучињата потрчковци, а Американците се господарите е шиптaрите да се кучињата потрчковци, а господари да се Турците. Не можам да си го најдам мислењето пошто од управа уште не го средија проблемот со пребарување на поранешни мислења ама Турците се првичните газди на орките кон овие имаат искрена лојалност за разлика од американската која е купена и привремена и на сила. Они ги имаат црпнато од Кавказот и Блиски Исток каде што вирееле само кози и ги донеле тука да го држат каурот мирен, а за возврат им дозволувале да пљачкаат, палат и вршат башибозуци. Фасцинанатно е колку само шиптaри знаат турски. Значи збориме за најдолен слој што не знае да се потпише или таблица множење да пресмета, ама битно турски знае. Кучето ги знае командите и јазикот на годподарот. Опсесијата со Ердоган им е на ниво на култ. Се ложат на се што доаѓа од Турција, Полат Алемдар, турски криминалци, шахиди и маченици кои гиенеле во Сирија, солидарност со Палестина, пушење наргиле, пиење црн чај и чајџилници, сите дуќани им се испозалепени со Ердоган, тезгарошкото работење со дерење и надвикување, краткиот фитиљ и инстант агресијата, затуцаноста и принципот на живеење и функционрање ала Пластичарска, се извадено тука пред дуќан дали било месо или детергент, начичкани куќи до куќи со ѕидови од 5 метра, ѓубрето фрлено пред врата, немање никаков ред на кој каде гради, прди, сере, паркира коли, ложење на најдолносељачки работи како снимање на Тикток како пукаат со калашников или возат 120 во обратен правец, борба со кучиња и дичење чие куче е појако, естетика на нешто да лшти било тоа да се лед светла под хауба на коли, кошула во триста бои или ентериер како од огласов

и ред други работи...

Ја имаат прекопирано нивната култура од А до Ш како што и секој роб има комплекс да прилега што повеќе на својот господар.

Ако дојде Ердоган тука да се кандидира на избори без разлика што не е Албанец јас се кладам во сите пари дека сите топтан дуи, алијанса, беса, меса, алтернатива, огнени, водени нема да имаат ни 5 пратеници заедно. Шиптaрите се апсолутни турски куропушачи и уживаат во тоа. Не се подалеку ни останатата шиптaраана Санџаклии, Бошњаци и Торбеши. Турците не биле глупи кога асимилирале. Не е само пиши се муслиман и си завршил работа. Не, не има родена мајка што е уште каурка да ја силуваш и да ја расчеречиш на кол за да покажеш дека стварно си станал Турчин. Не е за џабе изреката дека ако Турчинот е крвав до лакти, потуракот мора да биде до рамена, за да докаже дека ја заслужува милоста на газдата и правото да се нарече негов вазал. Апослутното дно на Балканот и на човештовото се потурците. Исто како орките и Саурон, потполно. До сега беа проблематични, а тек кога газдата ќе дојде до прстенот и до моќ. Ова е најглавната причина (а ги има 100) зошто е од круцијална важност бркото да падне од власт или да умре, по можност второто. Која и шарена да му се случи со две раце ја потпишувам па макар била организирана и од Хилари, Бил, Медлин Олбрајт од гроб и ебем, или оние што ги вадеа со автобуси во 2001ва. Најголемиот амерички душман на Македонија ако тргне против него, за него ќе бидам. Мачкина кашлица ќе биде ова сега што го гледаме со шиптaрите во Северен Фиром ако Турција го преземе местото на САД.
ова е пост на денот, неделата, месецот, годината, деценијата, векот, милениумот, натаму.
Толку многу вистина, толку прецизно и спонтано скоцкано. Браво.

Ја како прилепчанец (пак) да си кажам, имав многу колеги од Битола, Македонци шо ја обожуваат Турција и Ердо. Причината? Во турско им било поубо.
ВоТуРсКоИмБиЛопОуБоо.
Шо бе брат широк сокак не си го видел? Градот на конзулите..
Точно. Градот на Конзулите, види таму француски, руски амбасади ил кој се и да бил битна моќ во тие времиња.
Знајме дека првите идеи за распад на Отоманското, се на Наполеон, оваа Идеја радо ја презема нивниот сојузник Австро-Унгарија. Русија исто така, се потпишува со две раце над тие планој.
Зато град на конзулите. Ако сте виделе нешто прогрес то време, (при распадот на Отоманското!!), тоа е само и САМО затоа што тие по Амбасадите кроеле некој планој.
А НЕ ОД БЕГОТ И ЦРНАТА АРАПИНА ШО ЗБИРАЛА ДАНОК - ВО КРВ.

А ко че ја видам сета она поврајќаница од турски серии по телевизиите - и тоа оние најпатриотските, најмакедонските, јасно ми е дека од ова подобро и не сме заслужиле? Гревота само за тие што се вистински паметни и убави, а ги има кај нас. Да, и после векови крадење на бебиња и вреќите жито од нашите баби и дедовци за да не можиме да ја поминиме ни зимата, пак има убав народ кај нас, а не кај нив.

Отоманската Империја е најзлобниот најкобен створ од земја кој некогаш постоел. Оваа е колнета и од муслимански земји кај што се простирала. Не потценувајте турчин, а уште побетер, не чинете од турчинот брат, само зато што ете, не неќел Грк.
Турчакот ќе си остани волк, а ние само овцата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.194
Поени од реакции
84.078
Ја како прилепчанец (пак) да си кажам, имав многу колеги од Битола, Македонци шо ја обожуваат Турција и Ердо. Причината? Во турско им било поубо.
ВоТуРсКоИмБиЛопОуБоо.
Не верувам дека постои некој кој тврди дека во турско му било поубаво. Прво затоа што Турско е премногу далеку за некој да го тврди тоа, а второ, затоа што има милион историски факти, артефакти, сведоштва, документи... кои го покажуваат токму спротивното, не е тоа баш некоја дилема или неразјаснета работа.
Ја не сум сретнал некој тоа да го тврди.

(океј, освен муслиманите, ама они свашта тврдат и не се никад репер за објективност за било што)

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.137
Поени од реакции
8.098
kaj sho stapnala ta gadna orda ostavila pustosh na intelektualno nivo od koe den denes i naredni trista godini da se oporavime, i ushte polosho sho vo se se zameshuvat se povekje sho avtomatski me asocira na nepismenost i zaostanatost, zalna ni e sudbinata kako pomalku broen narod of site sto ne opkruzuvaat deka idninata ni e vmrezena so vakvi plemenski zaednici

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
40.293
Доволно е само да видиш кои народи биле под Австро-Унгарија, а кои под турчиштава, и каде се сега тие народи, а каде се овие што биле под педомухамедците и ќе сфатиш дека треба што подалеку да бегаш од нив.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
Доволно е само да видиш кои народи биле под Австро-Унгарија, а кои под турчиштава, и каде се сега тие народи, а каде се овие што биле под педомухамедците и ќе сфатиш дека треба што подалеку да бегаш од нив.
Скроз го имаат сјебано менталниот склоп насекаде каде земале арач.

Општествено уредување кое владе и до ден денес со рушвети, шури, баџанаци, монопол и неправда.

Кај тие што биле по Австро-Унгарија го има ова ама не во толкава степен посебно не со монопол и неправда.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.097
Поени од реакции
23.563
Ajde da vidime.
Onie so se bitni.
Slovenija. Ksenofobicni samo dovolni kopilinja i teski nacionalisti. Iako 45 godini cicaa od federalniot budjet, ne se ni zamaraa da im dadat drzavjanstvo na ostanatite gragjani od druga nacionalnost na osnov na prestoj, naprotiv Slovenija e edna od najcistite etnicki drzavi od ex yu. Ladnokrvo srusija helikopter sto nosese hrana i lekovi na JNA na koi vi megjuvreme im ja izgasnaja vodata i strujata vo kasarnite. Regruti od cela Jugoslavija, ni krivi ni dolzni. Vo megjuvreme gi ubivaa granicarite, isto redovni regruti, deca od 18 godini. Ne zemaa zarobenici, ednostavno gi likvidiraa.
Hrvatska. Nacistite se zgrozuvaa od nivnite genocidni postapki prema ostanata populacija sto podpadna pod nivna kontrola. Nacistite be, so ubija kojznaj kolku ljuge po koncentracioni logori. Duri i tie smetaa deka ovie malce preteraja. Najinventiven nacin na ubivanje, cisto od zabava. Staorec poklopen so tendjere na gol stomak na jadnikot. Instiktivno ke ti napravi dupka vo stomakot za da izlezi. Normalno jadnikot pri svest inaku ne e interesno. Vodenje zarobenici. Zica probusena niz usite na zatvorenicite, onaka bez anastezija, i site vo kolona po 100 dusi, mozi i povekje. Najcesto zavrsuvaa vo nekoja jama kade zivi gi frlaa i posle uste nekoja granata ako nekoj slucajno go preziceal padot. I ova ne se slucuvalo tamu pred 500, 1000 godini koga bilo ajde redovna praksa. Taze e ova, pred 70 godini. Nisto podobri ne bile i vo devedesetite, da ne nabrojuvam kolku gnasni raboti napravija togas.
Go srusija mostot na neretva vo Mostar onaka od kurc. Kulturno istoriski nasledstvo sto preziveal dve svetski i kojznaj kolku lokalni.
Da vo pravo si, vrv na civilizacisko odnesuvanje.
Nie sme divjaci, tie se cvekinja mirizlivi.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.194
Поени од реакции
84.078
У Србија најдобро може тоа да се примети. Вековната граница помеѓу Австро-Унгарија и Турската империја таму е видлива културолошки. Спореди ги Ниш и Нови Сад, како и луѓето што живеат таму.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
40.293
Ajde da vidime.
Onie so se bitni.
Slovenija. Ksenofobicni samo dovolni kopilinja i teski nacionalisti. Iako 45 godini cicaa od federalniot budjet, ne se ni zamaraa da im dadat drzavjanstvo na ostanatite gragjani od druga nacionalnost na osnov na prestoj, naprotiv Slovenija e edna od najcistite etnicki drzavi od ex yu. Ladnokrvo srusija helikopter sto nosese hrana i lekovi na JNA na koi vi megjuvreme im ja izgasnaja vodata i strujata vo kasarnite. Regruti od cela Jugoslavija, ni krivi ni dolzni. Vo megjuvreme gi ubivaa granicarite, isto redovni regruti, deca od 18 godini. Ne zemaa zarobenici, ednostavno gi likvidiraa.
Hrvatska. Nacistite se zgrozuvaa od nivnite genocidni postapki prema ostanata populacija sto podpadna pod nivna kontrola. Nacistite be, so ubija kojznaj kolku ljuge po koncentracioni logori. Duri i tie smetaa deka ovie malce preteraja. Najinventiven nacin na ubivanje, cisto od zabava. Staorec poklopen so tendjere na gol stomak na jadnikot. Instiktivno ke ti napravi dupka vo stomakot za da izlezi. Normalno jadnikot pri svest inaku ne e interesno. Vodenje zarobenici. Zica probusena niz usite na zatvorenicite, onaka bez anastezija, i site vo kolona po 100 dusi, mozi i povekje. Najcesto zavrsuvaa vo nekoja jama kade zivi gi frlaa i posle uste nekoja granata ako nekoj slucajno go preziceal padot. I ova ne se slucuvalo tamu pred 500, 1000 godini koga bilo ajde redovna praksa. Taze e ova, pred 70 godini. Nisto podobri ne bile i vo devedesetite, da ne nabrojuvam kolku gnasni raboti napravija togas.
Go srusija mostot na neretva vo Mostar onaka od kurc. Kulturno istoriski nasledstvo sto preziveal dve svetski i kojznaj kolku lokalni.
Da vo pravo si, vrv na civilizacisko odnesuvanje.
Nie sme divjaci, tie se cvekinja mirizlivi.
Словенија, прогласена за најчиста земја во Европа, дел од Европската унија со модерен и Европски стандард на живеење. Функционални институции, владеење на правото, казни и одговорност за тие што злоупотребуваат државни пари. Пример ти е Македонката што е родена таму сега што ја судат.

Хрватска, истово како Словенија плус топ 3 туристичка дестинација во Европа, средена и модерна држава и најбитното од се, и двете држави немаат никаков проблем со исламистички организации како дуи(учк).

Да, ми се сере за таму некој мост што бил срушен, и за наводни геноциди што си ги правеле со Србите каде што си враќале око за око заб за заб. Македонците многу повеќе пателе за време под турците и многу повеќе жртви имале, од колку овие што си имаат убиено по 100тина луѓе и сеа снимаат филмови за тоа и го претставуваат како божем милиони народ им изгинал. И двете страни си ја имаат мувата на капата.

Кажувај ми дека нас ни било подобро под Мехмет 2 и сличните турбани.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.558
Словенија, прогласена за најчиста земја во Европа, дел од Европската унија со модерен и Европски стандард на живеење. Функционални институции, владеење на правото, казни и одговорност за тие што злоупотребуваат државни пари. Пример ти е Македонката што е родена таму сега што ја судат.

Хрватска, истово како Словенија плус топ 3 туристичка дестинација во Европа, средена и модерна држава и најбитното од се, и двете држави немаат никаков проблем со исламистички организации како дуи(учк).

Да, ми се сере за таму некој мост што бил срушен, и за наводни геноциди што си ги правеле со Србите каде што си враќале око за око заб за заб. Македонците многу повеќе пателе за време под турците и многу повеќе жртви имале, од колку овие што си имаат убиено по 100тина луѓе и сеа снимаат филмови за тоа и го претставуваат како божем милиони народ им изгинал. И двете страни си ја имаат мувата на капата.

Кажувај ми дека нас ни билоза подобро под Мехмет 2 и сличните турбани.
Тоа за Словенија дека цицаа најмногу од федерален буџет и успееаја да ги насанкаат србите после втората светска војна да ги демонтираат фабриките од Србија и монтираат во Словенија (ТАМ Марибор на пример и ред други со марифети како монополни представништва) е само доказот на ладниот неблагодарен безобразлук кој го имале према "братството и единството" смеејќи му се притоа на другите народи како биле "мрзливи, заостанати, затуцани и небањати".

Но тоа не е муабетот. Погорното е само пример на еден систем кој функционирал и со тоа се наметнал врз други дури и помоќни на папир системи кои ете се покажало дека не функционурале во случајов (српскиот во социјализмот).

За македонскот систем во социјализмот не ни праам муабет пошто бил воден од неписмена генерација суруши кои имале максимум 4то одделение (и не не се заебавам за ова)

Турскиот систем од друга страна, се карактеризира со екстремна непостојаност. Нешто налик на нивната фудбалска репрезентација

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.981
Поени од реакции
1.211
Многу турци, премногу, ја не знам како огромен број мигрираа навака, парче е тој дел таму кај Љуц и Дајмонд комплексот... ретко да начекаш некој наш да праи муабет, се на турски цепаат. Како тргнало лошо и се пишува на Македонија.
90% курди се. Бегат од војска.
Автоматски споено мислење:

Највише доаѓаат Курди што земаат државјанства наши за да избегнат служење војска таму. Градежницине се 90% Курди.
Е па ајде, ајрлија! Прв пат да се сложуваме во нешто.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.741
Поени од реакции
26.730
Во право си ама не целосно. Ене за пример земи ја хрватска и ќе видиш каде е што Турци одвај 100 год ја владееле а Австријци т.е. унгарци скооро 1000.
Романија, Молдавија исто така многу кратко биле под турско. Т.е не биле под владение само под окупација па ете види ги.
Од другите примери Грција била под турско скоро 400 год па види каде е во споредба со останативе.
Не држи многу вода муабетов.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.981
Поени од реакции
1.211
Ха ха ха ха, ете поради тоа и не ме чуди фактот што пред една година, при истражување, коефициентот на интелигенција во Македонија беше на многу ниско ниво.
Очигледно е дека ја користиш историјата селективно. Или не знаеш што зборуваш у опште. Ако твојата логика беше точна, тогаш како ќе објасниш дека Грција, која исто така беше под турско владеење, денес е понапредна со светлосни години од Македонија !!? Па и една Србија е далеку понапредна од Македонија.

Можеби проблемот не лежи во тоа кој народ бил под чија власт, туку како тој народ ги искористил можностите после ослободувањето. Историјата ни покажува дека општествата кои се фокусирале на образование, развој и модернизација се оние што напредувале. Наместо да ја обвинуваш Османлиската империја за сите проблеми, можеби е време да размислиш што можеме да направиме за да се подобриме денес.
Тоа треба да го прашаш себеси.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom