Трип-хоп

T

theTinule

Гостин
Ќе пишев нешо шо нетреба :)
Да, на wikipedia, јасно гласно си пише дека праат и trip-hop. Јас пошто не ги слушам (не заради музиката што ја праат, туку заради „филозофијата“ што ја исттакнуваат во повеќето нивни песни, а и во името на самата група) не би можела да зборам за нив.
Да бидам појасна, Sweet dreams, не е трип-хоп xD Само таа им ја знам xD

За тие што не знаат и све им е бленк пејџ у врска со трип-хоп.

Трип-хопот е настанат во Бристол, Енглеска, како пост-продукција на хип-хопот, кој во средните 80ти масовно се ширел all round the world и тогашното создавање на електронската музика како хаус и техно. Од тие две (хип-хоп и електроника) се создал нов жанр тако звани трип-хоп. Тука измеѓу има неколку фази, ама ме мрзи да објаснувам сеа.
Се собрале тројца фраери тако звани 3D, Mushroom & Daddy G и го создале Massive Attack <3

Massive Attack постои од ’88. Не трпел некои промени у состав освен што Mushroom после издавањето на нивниот најпознат албум Mezzanine, си оди од групата. Во текот на нивната кариера работат со различни луѓе кои ги користат како вокали на нивните песни.

Ако тврдите дека слушате трип-хоп, а не ги слушате Massive, не слушате трип-хоп.
Они се основачи на овој правец. Секој треба да ги знае.
Песни кои Мене ми оставиле голем впечаток од оваа група:

воедно и првата песна што ја чув од нив во март месец, годинава xD*

За да не ја претворам во Massive Attack темава, да спомнам и други артисти :)
Hooverphonic, Mandalay, Tricky, Costanza, Morcheeba, Air, Portishead, Martina Topley - Bird, Telepopmusik, Thievery Corporation, UNKLE. Толку ќе да се кај мене во library xD
Кај вас? xD

*минатата година де, 2010

--- надополнето ---

Леле браво што ја врати темава.. Хм незнам од каде да почнам. Еден од моите најомилени стилови на музика. Тука за мене кога и да било, дали за добри или лоши моменти, трип-хопот е мојот најдобар другар..
Имам повеќе омилени артисти/групи па засега ќе ги спомнам - Portishead,Air,Massive Attack,Bjork,Jazz Liberatorz,NUJABES,Koop,Bonobo,Archive,Thievery Corporation,Trifonic,Baxter...мислам дека тоа се сите, но сигурно ќе се надополнам ако некои ги пропуштив..

еве нешо од мене -
И се надевам дека ќе има доста активни членови тука, па да споделиме добри траки =)
Абе, ај едуцирај нешто за овие шо ги имаш спомнато, а ја ги неам :smir:
За еден, немора за сите xD

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Ќе пишев нешо шо нетреба :)
Да, на wikipedia, јасно гласно си пише дека праат и trip-hop. Јас пошто не ги слушам (не заради музиката што ја праат, туку заради „филозофијата“ што ја исттакнуваат во повеќето нивни песни, а и во името на самата група) не би можела да зборам за нив.
Да бидам појасна, Sweet dreams, не е трип-хоп xD Само таа им ја знам xD

За тие што не знаат и све им е бленк пејџ у врска со трип-хоп.

Трип-хопот е настанат во Бристол, Енглеска, како пост-продукција на хип-хопот, кој во средните 80ти масовно се ширел all round the world и тогашното создавање на електронската музика како хаус и техно. Од тие две (хип-хоп и електроника) се создал нов жанр тако звани трип-хоп. Тука измеѓу има неколку фази, ама ме мрзи да објаснувам сеа.
Се собрале тројца фраери тако звани 3D, Mushroom & Daddy G и го создале Massive Attack <3

Massive Attack постои од ’88. Не трпел некои промени у состав освен што Mushroom после издавањето на нивниот најпознат албум Mezzanine, си оди од групата. Во текот на нивната кариера работат со различни луѓе кои ги користат како вокали на нивните песни.

Ако тврдите дека слушате трип-хоп, а не ги слушате Massive, не слушате трип-хоп.
Они се основачи на овој правец. Секој треба да ги знае.
Песни кои Мене ми оставиле голем впечаток од оваа група:

воедно и првата песна што ја чув од нив во март месец, годинава xD*

За да не ја претворам во Massive Attack темава, да спомнам и други артисти :)
Hooverphonic, Mandalay, Tricky, Costanza, Morcheeba, Air, Portishead, Martina Topley - Bird, Telepopmusik, Thievery Corporation, UNKLE. Толку ќе да се кај мене во library xD
Кај вас? xD

*минатата година де, 2010

--- надополнето ---

Абе, ај едуцирај нешто за овие шо ги имаш спомнато, а ја ги неам :smir:
За еден, немора за сите xD
Ќе пишам онака на кратко за сите..Иначе Hooverphonic, Tricky, Morcheeba, Martina Topley - Bird, Telepopmusik, UNKLE. ги додавам на мојата листа (фала на потсеќањето).
Значи вака, секоја трип хоп група или изведувач си го фура трип-хопот накај некој друг стил (лример хип-хоп,рок итн.) Епа во случајов Jazz Liberatorz и Nujabes се насочени накај хип-хопот..Nujabes е убедливо најдобриот DJ што го имам слушнато (нека почива во мир) и има правено музика за повеќето јапонски АНИМЕ-а и соработка со вистинските рапери во САД и во другите држави (под вистински мислам на не толку познатите како Еминем,50 Cent и др. пошо ова другово е комерцијала :uvo:). Има доста голема продукција така да би го препорачал да се слуша..ете нешо од него

Jazz Liberatorz се скоро исто да не набројувам, но стилот му е уникатен пошо фураат накај џез (можи да се забележи по името на групата..ете една трака и од нив

Да видиме уше кој ни останаа..хм,значи Koop незнам што да спомнам освен трака да ставам па да си видите самите
(Peugeot)
воедно изведувачката ќе си ја оженам :back:

Bonobo and Archive се доста познати трип-хопери...нз од бонобо би ви го препорачал black sands албумот и истоимената трака, а од archive што и да слушните нема да згрешите..

Trifonic и Baxter имаат стилови кои водат накај друм‘н‘бејз..Baxter има доста добри траки но и се малце постари (што постаро то подобро).. Ете и од трифоник нешо..

Мислам дека тоа е то !?! Bristol sound !

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Многу го сакам овој стил на музика, а најмногу секако Massive Attack. Всушност само поради нив и слушам трип хоп.

Ова е песната Sugar Water од Cibo Matto која мислам добро ја надополнува темава. Инаку one hit wonder девојчињава, немам најдено нешто друго квалитетно од нив. Ама песнава, а особено спотот е закон.

Air веројатно сите ги знаеме, ама песнава не беше многу популарна и само поради фанатизам од моја страна кон нивната музика ја имам слушнато.

S

StormRage

Гостин
Сеа читав Википедиа... Кошин и трип хоп?! алелуја... Горилаз... и хаос напрајле :)

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Da nadopolnam so malku blgarski trip hop oti ova e strasno dobro nesto ... so ova se budam sekoj den i meditiram so ova.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Ete vi nesto i od mene ... jas sum edinstven vo drzavava koj sto pravi vakov tip na muzika.Uzivajte.

--- надополнето ---

Ete uste nesto ... ;) pozdrav za site koi sakate po razlicna muzika.

T

theTinule

Гостин
Costanza mi e edna od poomilenite artisti sho se tiche trip-hop. Ima predobri traki napraveno. Veruvam deka Tricky ima golemo vlijanie izvrsheno vrz nea probidejki mu e vokal na mnogu pesni <3

I wanna be like her <3

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Costanza mi e edna od poomilenite artisti sho se tiche trip-hop. Ima predobri traki napraveno. Veruvam deka Tricky ima golemo vlijanie izvrsheno vrz nea probidejki mu e vokal na mnogu pesni <3

Не се по мој вкус, но ова Burqa ми остави добар впечаток.. Иначе ете нешто чил аут од мене -
ај доста се, друг пат повеќе :smir:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Jас трип хоп слушам многу оддамна хехе
Ај нешто да клаам тука по мој избор (и нај слушано што ми е)

Мада некои од нив не се чист трип хоп.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
да не речам правиот „доктор“ во овој правец од музиката и членот кој им ја правеше музиката на популарните massive attack. не знам, вие помладите може и не го знаете али за него сметаат дека овој правец потекнува токму од него. уживаје во tricky...

Kajgana Shop

На врв Bottom