Трип-хоп

I

Intex

Гостин
Со Веспертајн подискутиравме дали песната која ја постирал е трип-хоп.

Ајмо, поискусни трип-хопери, песната во второто мислење од мене нагоре во кој жанр е?

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Па за многу траки има заблуди дали спаѓаат во овој жанр.. Според мене и давам преодна оценка хаха :smir: Иако би ја сместил во некој поджанр на електроника, диско-рок или како се викаат тие жанрови.. При средината на песната наликува на трип-хоп..Незнам да видиме поиксусните што ќе речат :toe:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
ОК како што кажа Архангеле, песната од Laika - Sugar Daddy не му звучела како за трип-хоп.
Е сега според мене Laika кој што бенд е од 1993, а јас ги слушнав првпат 2003. Музиката што ја прават е со истакнат блуз, и електро елементи. Спаѓа меѓу првите трип-хоп бендови и истиот бенд ке го прочитате во листа на сите трип-хоп сајтови.
Laika не е познат бенд, зашто мислам дека не постои, но оставија позади 3 албуми кои им се уникатни.
Барав на јутуб има некои 7-8 песни од лаика, најубавите ги нема закачено.

Е сега според мене, Air не ми звучи на трип-хоп. Нема ниту грам стил трип-хоп во Air, а се водат како едни од подобри.

--- надополнето ---

Е сега проблем има еден кај што викате “поискусен трип-хопер нека каже“. Е сега што е трип-хоп, и што е искусен трип-хопер мене не ми е јасно :)
Пред неколку години имам слушнато на една емисија беше или документарец дека трип-хоп настанал како алтернатива на хип-хоп, како некоја си ACID музика. Значи би кажал со мои зборови по дарк музика заедно со асид-џез.

I

Intex

Гостин
^ Дефиниција за трип хоп: Масив Атак.

Да, измислија топла вода, жанрот е нивни, по музиката која ја правеле и е крстен тој нов жанр тако звани трип хоп.
Е сега споредуваме Лајка со Масив Атак.
Песната од Лајка е музички поблизу до Продиџи, него ли до Масив Атак.

Ги спомна Ејр. Не припаѓаат чисто во тој жанр, имаат елементи од француска музика.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691

Не може да се исклучи трип- хопот, барем јас колку што се сеќавам во албумите Good looking blues и Wherever I am I am what is missing.

Ако имате потреба од строги дефиниции во музичките правци, верувам дека насекаде ќе успеете да ги сместите. :)

T

theTinule

Гостин
Mene skoro niedna pesna na ovie Laika ne mi e trip-hop.
Trip-hopot ima hip-hoperski bit, kako vo rapot, samo shto e pospor i ima dodadeno elektronski elementi.
Ova e barm moj nachin na kako ja ja gledam muzikata.
Da, i mene povekje mi lichi na Prodigy nivnava muzika. Ustvari, togash i se popularizirale Prodigy, pa nishto chudno i ovie da bile influenced by The Prodigy.
Me mrzi sea da chitam za ovie Laika, ali spored mene ne se trip-hop ^^
I like them/him/her tho :)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Зарем Продиџи не е трип-хоп?
Не е битно нели не е работа на кого што му се свиѓа. Еве ја слушам трипхоп, али Аир не го можам ич. А сите знаеме дека они прават трип-хоп и се мешу најпопуларни. :)

I

Intex

Гостин
Значи, не викам дека ЛаЈка немаат трип-хоп елементи во песните, или пак траки кои се целосно трип хоп, ама таа шо Веспертајн ја постираше не е трип хоп, барем според тоа што јас го сметам за такво.:)

И не, Продиџи не се трип хоп, би ги сместил во некој електронски панк, индустриски жанр шотијазнам, електронски рок (на настапи е без електронски:)). Тоа би му дошло.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
А трип-хоп е правец на музика или култура како хип-хоп?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А трип-хоп е правец на музика или култура како хип-хоп?
Неам појма. Ја го доживувам како правец на музика.
Не знам што култура би бил трип-хоп-от.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Епа можам со сигурност да ви кажам дека трип-хоп е култура, ако не е така вода да ме однесе одма :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
370
Поени од реакции
710
^ like we're in Japan. Oh, too soon?
Ги спомна Ејр. Не припаѓаат чисто во тој жанр, имаат елементи од француска музика.
Лолшто. И шо ако имаат ле франс елементи?
И зошто никој не ги спомнал Morcheeba? Инаку, Hooverphonic си ги почитувам најмногу, но од кога им кидна Geike, не ми се нешто по мерак.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.090
Трип хоп,синоним ми е за Масив атак. И единствено само масивниве можам онака без престан да ги слушам а да не ме фати некој нерв.
А околу продиџи ни првите 2 албума ни наредните немаат ама баш ниту една допирна точка со трип-хопот.

T

theTinule

Гостин
Епа можам со сигурност да ви кажам дека трип-хоп е култура, вода да ме однесе одма :)
Kultura e. :)
Prodigy, deff ne se trip-hop. Oni se nekoja istripana electronica.
Trip-hop ti e chill muzika, za chill lugje, so chill umovi.
E taka.
Lamb, da se razjasnime, pesnava ne e trip-hop at all, mng e besna za trip-hop :)
Pihuva downtempo, so i guess toa e pravilniot naziv.
Slichni se, samo ova e pobesno xD

Kajgana Shop

На врв Bottom