Третиот Рајх и Македонија

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Мене професорот по историја ми има кажано дека Македонците биле убо третирани и ослободвани од логорите :toe:.Ама ако ја кажам причината се плашам да не добиете погрешен впечаток за мене.

Инаку ова е сериозна работа, говор на Хитлер, нешто шо се случило и шо има видео запис од настанот :smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Мечка страв тебе нестраф. Ајде кажи веќе кога почна, додека ги чекаме бугарските шутови да измислат нова теорија за “создавањето“ на Македонците.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Мечка страв тебе нестраф. Ајде кажи веќе кога почна, додека ги чекаме бугарските шутови да измислат нова теорија за “создавањето“ на Македонците.
Оти ги третирале како бугари во логорите т.е сојузници.

Инаку ова е закон работа и нема простор за манипулаци како изјави на поединци,здруженија итн. Чекам да видам што ќе кажат бугарите, ама многу поќе ме интересира шо речи некој грк.

П.С. на ЏуТуб видеото видов само хистерични копи пејст пропаганди.

И ја кладов ова тема на еден бугарски форум практично копи пејст од твојата се надевам дека е ОК.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Оти ги третирале како бугари во логорите т.е сојузници.
Тенденциозно и без основа ти е размислувањето, неможе и Хрватите да се “бугари“ :)

Сепак, не ја погоди целта со одговорот.

Ајде вака, зошто ги сметале за “сојузници“, каква била положбата на Македонците во СХС?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Тенденциозно и без основа ти е размислувањето, неможе и Хрватите да се “бугари“ :)

Сепак, не ја погоди целта со одговорот.

Ајде вака, зошто ги сметале за “сојузници“, каква била положбата на Македонците во СХС?
1.Не е мое размислувањето :nenene:

2.Никаква :toe:

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Читав една книга од Стефан Троебст “Македонско столетие’’ во која се спомнува дека Хитлер имал намера да ја признае Македонија како независна.

Во истата книга влечени се и многу паралели мегу Македонската и Германската историја кои според писателот се многу слични, можеби токму затоа Хитлер имал симпатии кон Македонците.

Да не заборавиме дека и Германија во неколку наврати била делена, а Германците протерувани...

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
И сите велики водачи од рангот на Хитлер свршвале на Александар Македонски.

А за независна Македонија то е 100%на вистина, му било понудено на Ванчо Михајлов, ама тој одбил.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ima prepiska pomedju Hitler i Vancho Mihajlov okolu ponudata na Hitler Mihajlov da napravi samostojna drzava Makedonija. Po terkot na Ante Pavelic. Koga tie pisma ke se objavat - postojat vo Arhivot na Germanija - imalo dve ponudi i dvete gi odbil Mihajlov. Mnogu raboti ke stanat jasni kako den. Ponudata od strana na Hitler kazuva deka toj Makedoncite gi smetal za poseben narod.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Доколку можете, наведете конкретни извори, да знаеме каде да бараме и на што да се повикуваме.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Доколку можете, наведете конкретни извори, да знаеме каде да бараме и на што да се повикуваме.
2000 godina vo polnokjnata programa na radio Skopje, gostuvashe doktorant po istorija koj go obrabotuval toj periot. Emisijata mora da postoi vo arhivot na radio Skopje. Ako moze nekoj da ja zeme ke zavrshi golema rabota. Prichinata za odbivanjeto e mnogu bitna. Po kazuvanjeto na doktorantot Mihajlov dobil ushte edna ponuda od Hitler kon krajot na vojnata no i taa ja odbil.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Логика 1.01

Ако Македонците се робови во СХС т.е. втора класа граѓани или насилно асимилирани во друг етнички ентитет, би било тотално логично да Хитлер се подзамисли за тоа како може да ги искористи Македонците во војна против Кралска Југославија / Гејлада.

Ако јас решам да ја освојам Шпанија, прво нешто што ќе го направам е при освојувањето да се однесувам многу добро со Баскијците и Каталонците. Сето тоа за да евентуално ја искористам нивната позиција против Шпанците.

За жал мислам дека во МК таа коцка не му успеа на чичко Х.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Pa kralska Jugoslavija potpishala - pristapila kon paktot. Ponudata na Hitler za samostojna Makedonska drzava ne bila po 06.april. 1941 godina-, bila pred toa.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Причината за одбивањето на мое прашање ми имат одговорено дека Михајлов знаел дека нема да ја биди Оската, зато кренал раце од цел проект.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Причината за одбивањето на мое прашање ми имат одговорено дека Михајлов знаел дека нема да ја биди Оската, зато кренал раце од цел проект.
Da, toa e ednata prichina no vtorata e mnogu povazna za Makedonija i Makedoncite. Zatoa ako ima nekoj koj ima vrski vo radio Skopje
da dobie kopija od emisijata ke zavrshi rabota. Tamu gi ima misechini i datumite na pismata i skoro celata sodrzina. Za makedonskata istorija mnogu vazni dokumrnti.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Точно, затоа ги посочив цитатите погоре.
Кралстовото Југославија пристапила кон пактот, без никакви обврски. А и бил ветен излез на Егејско.

Е сега, кој би требало да го носи товарот во Егејска како тамошно население и зошто би било тоа мотивирано?

П.С. Македонците ја немале власта во кралството, туку биле под окупација, како под Србија така и под Грција, за да ги придобие на своја страна, Хитлер требало да ги ...

Бугарија била веќе Германски сојузник, но таа имала други намери.

Kajgana Shop

На врв Bottom