Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
5 април 2017
Мислења
5
Поени од реакции
1
Ова важи само за акции од македонски компании, не и за странски.
До пред неколку месеци сигурно беше за сите хартии од вредност, пишуваше и на страната на УЈП, ама сега не можам да го најдам, ништо чудно и да го смениле законот во меѓувреме.

Член од
27 ноември 2024
Мислења
10
Поени од реакции
7
Бев до даночниот одел сабајле и одговорите од ујп се следни.
Дека секоја капитална добивка мора да биде пријавена без разлика партите дали се пристигнати на наша сметка или не, како што кажа членот @wiksa, и мене ова ми е вез врска ептен нема никаква смила али тоа е.
И дека чувањето повеќе од 2 години ослободен си од данок без разлика дали се странски или наши.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
На оваа тема имам добиено многу прашања, па ова е мојот одговор за нив:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Ова со данокот пријавување, на трејдерите тешко, знам луѓе што прават купи продај по 20пати во ден, и сами не знаат на што добиле на што загубиле, уште фали на ујп да се обајснуваат.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357
Ова со данокот пријавување, на трејдерите тешко, знам луѓе што прават купи продај по 20пати во ден, и сами не знаат на што добиле на што загубиле, уште фали на ујп да се обајснуваат.
Тоа е зашто ги боли таквото за регулативи, а и овие што треба да проверат ги боли таквото док има плата.

да беше средена држава да видиш како на сите 20 тренда ќе знаеа до 4274736 децимала да ти пресметаат, значи не е дека не знаеле него не сакаат да се замараат

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.102
Поени од реакции
1.603
Тоа е зашто ги боли таквото за регулативи, а и овие што треба да проверат ги боли таквото док има плата.

да беше средена држава да видиш како на сите 20 тренда ќе знаеа до 4274736 децимала да ти пресметаат, значи не е дека не знаеле него не сакаат да се замараат
Си се фатил како слепиот за стап на темава, изиграваш некој локален УЈП шериф. Во Македонија данок се плаќа кога имаш прилив на средства на МАКЕДОНСКА СМЕТКА, еве со големи букви да ти стане појасно. ТИ како резидент или човек со постојан престој во Македонија, во текот на една година може 1 милион евра да направиш некаде таму ONLINE рандом на било што, и ако ги повлечеш сите ќе си платиш на сите, а ако не, ќе си платиш на тоа што си повлекол односно тоа што ти легнало на сметка.

Навистина си тежок инает од човек

Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357
Си се фатил како слепиот за стап на темава, изиграваш некој локален УЈП шериф. Во Македонија данок се плаќа кога имаш прилив на средства на МАКЕДОНСКА СМЕТКА, еве со големи букви да ти стане појасно. ТИ како резидент или човек со постојан престој во Македонија, во текот на една година може 1 милион евра да направиш некаде таму ONLINE рандом на било што, и ако ги повлечеш сите ќе си платиш на сите, а ако не, ќе си платиш на тоа што си повлекол односно тоа што ти легнало на сметка.

Навистина си тежок инает од човек
Значи ако не ги повлечам парите на МАКЕДОНСКА СМЕТКА и си ги трошам како сакам од странската никој нема да се замара за тоа, без разлика дали се 1 денар или 1.000.000.000.000 евра?

И ако ги трошам директно од странската сметка дали треба да платам данок во земјата кај што е сметката?

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.102
Поени од реакции
1.603
Значи ако не ги повлечам парите на МАКЕДОНСКА СМЕТКА и си ги трошам како сакам од странската никој нема да се замара за тоа, без разлика дали се 1 денар или 1.000.000.000.000 евра?

И ако ги трошам директно од странската сметка дали треба да платам данок во земјата кај што е сметката?
Данок се плаќа во државата во која си резидент, односно во која што имаш постојан престој.

Член од
25 јуни 2013
Мислења
593
Поени од реакции
250
Дечки едно прашање, мислам дека го имав поставено претходно но не добив одговор, се надевам сега може некој ќе може да помогне.
Еве едно хипотетичко сценарио:
- Инвестирам 1000 денари во Јануари 2021 во Акција X
- Инвестирам 1000 денари во Март 2024 во Акција X (истата акција)
- Вадам 5000 денари во Јануари 2025

Значи 2 години има поминато од првото депонирање, но не од второто.
Тие 3000 денари добивка ми се стекнати заедно од двете инвестиции.

Колку данок треба да платам во овој случај? Како докажуам колку ми е профитот од второто депонирање?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.646
Поени од реакции
5.357
Данок се плаќа во државата во која си резидент, односно во која што имаш постојан престој.
Ама парите ми се на странска сметка, што ако не ги повлечам на МАКЕДОНСКА СМЕТКА и наместо тоа директно ги трошам.

Член од
18 август 2015
Мислења
181
Поени од реакции
95
Бев до даночниот одел сабајле и одговорите од ујп се следни.
Дека секоја капитална добивка мора да биде пријавена без разлика партите дали се пристигнати на наша сметка или не, како што кажа членот @wiksa, и мене ова ми е вез врска ептен нема никаква смила али тоа е.
И дека чувањето повеќе од 2 години ослободен си од данок без разлика дали се странски или наши.
Интересно...
Пријавуваш секој месец, што конкретно (тие извештаи што стигнуваат месечно на мејл од Интерактив).

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.102
Поени од реакции
1.603
Ама парите ми се на странска сметка, што ако не ги повлечам на МАКЕДОНСКА СМЕТКА и наместо тоа директно ги трошам.
Ти одговорив погоре, не знам што тупиш

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom