Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Барав назад низ страните но не најдов.

Купив акции на берза што не е во САД и не функционира со УСД долар. Пред да ги купам акциите автоматски направило конверзија во друга валута со која што работи берзата и со тоа се извршиле Market Orders.

Кога одам во portfolio/orders ми покажува дека има две Filed orders за конверзија на валутите и тие се означени како Sold, и еден Filed order означен како Bought за купување на акциите.

Прашањето ми е, ако според УЈП треба да се пријавуваат сите closed orders каде што имаме профит, дали има потреба да се пријават и како се сметаат овие orders каде што се прави автоматска конверзија на валути пред да се изврши некое купување на акции?

Веројатно и на други им се случува, на пример ако имате усд долари и сакате да купите во евра или фунти. Ако има некој поупатен би можел да објасни.

Фала многу.
Купување и продавање на девизи, не спаѓа во делот на капитална добивка.
Во УЈП пријавуваш само кога ќе ги продадеш акциите.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Како што веќе пишав прочитај го член 2. Во точката 39-а) зборот "десет" се заменува со зборот "две". http://www.ujp.gov.mk/mk/regulativa/opis/425
На овој линк може да се прочита законот за данок на личен доход (пречистен текст). Член 12 точка 39-а) е местото каде може да видиш дека си ослободен од данок после две години. Тоа значи дека не треба да пријавуваш ништо при продажба и со парите слободно можеш да си купиш други акции. Ако продадеш пред истекот на двете години тогаш ќе мора да пријавиш капитална добивка најдоцна до 10-ти во месецот за предходниот месец.
1724916438873.png

Дали ова важи само за акции и удели од инвестициски фондови или за било кое АД? Малку ми е двосмислено напишаново

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2017
Мислења
13
Поени од реакции
0
Нешто не ми е јасно. На пример купуваме 100 акции од некоја компанија, продаваме само 50 од нив по цена поголема од таа што сме ја купиле и сме во добивка. Потоа после некој ден продаваме уште 10 акции но со цена помала од таа што сме ги купиле. После неколку дена продаваме пак 10 акции по поголема цена и сме во добивка.

Во УЈП ја пријавуваме секоја продажба поединечно во која сме во добивка без различа што станува збор за акции од иста компанија?

Член од
30 јануари 2022
Мислења
5
Поени од реакции
1
Јас продавам малку и ретко, па ја пријавувам секоја акција посебно. Други пријатели што знам и што тргуваат многу повеќе, пријавуваат све наеднаш еднаш месечно (иако се фирми од повеќе држави, внесуваат Америка и забелешка IBKR), за да пребиваат добивки и загуби и внесуваат износ колку што им е разликата (добивка - загуба). И досега УЈП им ги прифаќа/одобрува.
како пријавувате повеќето од вас: добивка - загуба или само добивките?
очигледно дека УЈП ги прифаќа и двете ама законски се чини дека само второто е правилно, нели?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
како пријавувате повеќето од вас: добивка - загуба или само добивките?
очигледно дека УЈП ги прифаќа и двете ама законски се чини дека само второто е правилно, нели?
Ako prijavuvas na mesecno nivo, zavisno od broker dobivas izvod za cel mesec ili samiot so vremenska odrednica od 1-30/31 izgotvuvas izvestaj I prijavuvas. Platformata gi zema vo obzir dobivkite I zagubite kako i
Барав назад низ страните но не најдов.

Купив акции на берза што не е во САД и не функционира со УСД долар. Пред да ги купам акциите автоматски направило конверзија во друга валута со која што работи берзата и со тоа се извршиле Market Orders.

Кога одам во portfolio/orders ми покажува дека има две Filed orders за конверзија на валутите и тие се означени како Sold, и еден Filed order означен како Bought за купување на акциите.

Прашањето ми е, ако според УЈП треба да се пријавуваат сите closed orders каде што имаме профит, дали има потреба да се пријават и како се сметаат овие orders каде што се прави автоматска конверзија на валути пред да се изврши некое купување на акции?

Веројатно и на други им се случува, на пример ако имате усд долари и сакате да купите во евра или фунти. Ако има некој поупатен би можел да објасни.

Фала многу.
konverzijata na valutI, dobivka ili zaguba po osnov na kursna razlika e vkalkulirana, isto taka.Ako imas dobivka prijavuvas.
Problemot kaj UJP e sto kapitalnata se prijavuva na mesecno nivo namesto na godisno.

Член од
30 јануари 2022
Мислења
5
Поени од реакции
1
Ako prijavuvas na mesecno nivo, zavisno od broker dobivas izvod za cel mesec ili samiot so vremenska odrednica od 1-30/31 izgotvuvas izvestaj I prijavuvas. Platformata gi zema vo obzir dobivkite I zagubite kako i

konverzijata na valutI, dobivka ili zaguba po osnov na kursna razlika e vkalkulirana, isto taka.Ako imas dobivka prijavuvas.
Problemot kaj UJP e sto kapitalnata se prijavuva na mesecno nivo namesto na godisno.
точно дека платформата ги зема во обзир добивките и загубите но дали е правилно така да се пријави во УЈП? според тековниот закон, ова важи само за акции на мк берза..

Член од
1 октомври 2017
Мислења
13
Поени од реакции
0

Во кој дел од Е-ППД се пријавува добивка врз основа на курсна разлика?

Месечно или годишно се пријавува?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
точно дека платформата ги зема во обзир добивките и загубите но дали е правилно така да се пријави во УЈП? според тековниот закон, ова важи само за акции на мк берза..
Malce logika, vo tek na eden mesec imas poveke od 100 transakcii, si dokupuval pa so sredna vrednost si izlegol, si trguval drugi finansiski instrumenti. Nema shansa samiot da si ja utvrdis sostojbata. Ova so UJP (prijavuvanje na mesecno nivo) e teska glupost.

Член од
1 октомври 2017
Мислења
13
Поени од реакции
0
Купување и продавање на девизи, не спаѓа во делот на капитална добивка.
Во УЈП пријавуваш само кога ќе ги продадеш акциите.
Ова значи дека во УЈП не се пријавува?

Мене не ми има смисла дека треба да се пријави зошто еве на пример следниов случај, сум купил 1000 долари за 903 евра. После некое време со тие 1000 долари купувам евра и сега со тие 1000 долари можам да купам 920 евра. Ова испаѓа дека е добивка од 13 евра. Или пак што би се случило кога примарна валута на Interactive Brokers ни е евро, пред да купиме некоја акција конвертираме евра во долари, купуваме акција, после некое време продаваме и сега вредноста на доларот се зголемила и сега можеме да купиме повеќе евра. Тука пак испаѓа дека имаме добивка од разликата на валутите.

Последно уредено:

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Ова значи дека во УЈП не се пријавува?

Мене не ми има смисла дека треба да се пријави зошто еве на пример следниов случај, сум купил 1000 долари за 903 евра. После некое време со тие 1000 долари купувам евра и сега со тие 1000 долари можам да купам 920 евра. Ова испаѓа дека е добивка од 13 евра. Или пак што би се случило кога примарна валута на Interactive Brokers ни е евро, пред да купиме некоја акција конвертираме евра во долари, купуваме акција, после некое време продаваме и сега вредноста на доларот се зголемила и сега можеме да купиме повеќе евра. Тука пак испаѓа дека имаме добивка од разликата на валутите.
"Под капитална добивка се подразбира разликата помеѓу продажната и набавната цена при продажба или размена на недвижен имот, хартии од вредност, удели издадени од инвестициски фонд, учество во капиталот, друг подвижен и нематеријален имот. " ЗАКОН ЗА ДАНОКОТ НА ЛИЧЕН ДОХОД , Член 58

Не се пријавува

Член од
20 февруари 2024
Мислења
7
Поени од реакции
5
Во право си, така е по закон (те даночат на секоја добивка, не земаат предвид загуба - ова важи за странски акции) и УЈП дефинитивно се свесни за ова дека е така.

Иако гледам дека некои луѓе сугерираат дека само разликата ја пријавуваат - тоа не е дозволено (барем по закон).

Не знам како ќе влијае фактот дека УЈП, во пракса, прифаќа да се плаќа само данок на разликата, а не данок на секоја добивка посебно (без разлика на загубата). Мислам дека не ги проверуваат документите што мора да се пратат кога се пријавува капитална добивка. Едноставно веруваат дека корисникот внесува точни информации и прифаќаат. Не гледам подобро објаснување.

Јас би сакал да не е таков законот, и можеби треба иницијатива за промена на тој закон. Нема смисла да бидеш даночен само на добивка, а загубата да не ти ја согледуваат. Едноставно не е возможно тоа да има логика, ако малку размислиш..

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Во анкетата од минатата недела, најмногу гласови доби предлогот за објавување на петте најголеми позиции од инвестициското портфолио на Opfolio.

Подолу ги откриваме овие компании, а ги презентираме и клучните аргументи заради кои сметаме дека тие ќе придонесат со натпросечни приноси во нашето портфолио.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Има некој со Интел тука?

Јас продадов околу 60% пред во Април, сега се мислам дали да ги дочистам, или да си купам додека се ефтини, поради муабетите дека може дел од секторите да ги земе Qualcomm :D

Немам баш време да ги анализирам во ситни детали, па секоја информација е добредојдена :)

Член од
12 август 2024
Мислења
213
Поени од реакции
563
Има некој со Интел тука?

Јас продадов околу 60% пред во Април, сега се мислам дали да ги дочистам, или да си купам додека се ефтини, поради муабетите дека може дел од секторите да ги земе Qualcomm :D

Немам баш време да ги анализирам во ситни детали, па секоја информација е добредојдена :)
Има, за жал. Растот моментално им е заради гласините за преземање од Qualcomm, но исто така и дека веќе се квалификуваа за 3 милијарди од Пентагон да прават чипови за нив, а и има гласини дека Аполо сака да инвестира 5 милијарди во нив.
ЦЕО-то мислам им е тежок дебил и заради него заостанаа во споредба со другите, но сепак имам надеж дека ќе се врати. Не за друго average price ми е доста висок. Мислам дека има некој рестрикции за преземање зашто некако беа Qualcom исповрзани со Кина ама немав време да читам.

Моја грешка е што не докупив кога беше 18 долари за да спуштам average price на портфолиото, пошто 3 пати докупував да спуштам пошто ги зедов доста високо и се одеше надоле. И сега кога беа на 18 ми текна на онаа мајка не колне син што се коцка туку што се вади и баталив.

Штом достигне барем приближна цена на average price што ми е, големи се шансите да продадам. Освен ако не отиде уште повеќе да сум плус, тогаш ќе оставам барем нешто. :icon_lol:

Има наши на раководни позиции по Интел, да ги замараме за инсајдерски информации. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom