- Член од
- 21 јули 2021
- Мислења
- 28
- Поени од реакции
- 54
Дополнително имав пишано дообјаснување ама од некоја причина постотот се појави дури сега.Нема што да мислиме ние закон си е закон, прашањето е дали си редзидент али не. Ако си резидент тука немора да си Бугар може и да од Марс да си ако имаш тамо дражавјанство не е битно како се декларираш, ништо нема превилегии да ти даде дополнителни.
Пробај со две возачки дозволи да возиш една Бугарска и една Македонска па ке го дознаеш исходот. Или уште подобро пробај со две Еу дозволи во исто време тогаш е за сите пари повратот.
Имам еден мал куп на прашања па ќе ги поставам сите овдека, едно по едно, со надеж дека некој има искуство, па ќе може да ми одговори, а мислам дека и истите ќе бидат интересни за многумина.
1. Моментално, ЕУ пасошот давал опција да се има трансакциска сметка во било која ЕУ држава. МК правилникот дозволувал сметка таму каде си резидент и онаму од каде ти е пасошот. Во конкретниот случај јас имам адреса во Германија и БГ пасош. Во двата случаи и според МК правилникот имам право на сметки во овие две држави. Но дополнително според ЕУ регулативата имам право да имам сметка и во било која ЕУ држава, што е во спротивнст со МК правилникот. Што во ваква ситуација?
2. Кога би префрлал средства од мојата сметка во Германија на моја сметка во МК, или на сметка на сопругата или детето, дали на овие средства во МК треба да платам персонален данок од 10%?
3. Кога би купил недвижен имот во странство, дали би требало да плаќам данок на имот и во Германија и во МК?
4. Дали на рентата која би ја добивал од тој недвижен имот, ќе треба да плаќам данок и во Германија и во МК?
5. Доколку дојде до колабирање на финансискиот систем во МК, дали може да има влијание на имотот и рентата на МК државјани без оглед дали во тој момент се во МК или ЕУ? Конкретно дали може да ги ограничат пристапот до средствата како што беше случај во Грција за време на кризата, или како со заробените девизи во Југобанка за време на распадот на Југославија?
Во поглед на инвестирањето, јас сум лаик, неколку денови пребарував на интернет и некако Вангард ми делуваше најинтересно според мене, е сега дали дека во 80% од времето ми излегуваше само тој не знам. Значи да сумирам што сум разбрал па исправете ме ако имам грешно разбрано.
Колку што успеав да разберам имаат различни фондови. Секој фонд всушност има сопственост (акции) во различни фирми од различни дејности за да се намали ризикот. Како што растат вредностите односно акциите на фирмите, така расте и вредноста на фондот, односно услово кажано мојата вредност. Доколку фирмите делат дивиденда, таа оди во самиот фонд па се користи за понатамошно купување на акции. Ваквиот фонд не дели дивиденди или слични приходи, а профит се прави кога би се продал делот кој се поседувал.
Доколку ова добро сум го сватил, ме интересира дали може во секој момент да се продаде делот во фондот, дали самиот фонд е обврзан да ти го откупи делот кога сакаш да го продадеш?
Сакам да ризикувам една плата (околку 3.000 ЕУР) и главната цел ми е видам како функционира системот и дали може да се заштитам од инфлацијата. Значи не ми требаат екстра профити. 2% 3% над инфлацијата ми се ОК сега.
Како може да купам удел/акции од фондот? Гледам дека има некои интернет платформи како интерактиве брокерс. Дали преку овие платформи може да се купат акции во Вангард?
Дали може да ми ја обрасните процурата чекор по чекор?