Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ја читам темава подробно од почеток.
Ај те молам(кога ќе имаш време), објасни:
1.кој брокер го користиш? (Interactiv?)
2.колку се провизиите по трансакција и чување?
3.колку е некој реален минимум за влез пред фиксните трошоци да станат преголеми?

Фала :)
1. da
2. 1-2$ na transakcii od 5-10k $
3. spored mene 5k $ prv depozit e nekoj minimum....iako moze i pomalku, normalno.

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Пуштив пари кон Интерактив брокерс преку Халкбанка. Налогот тргна без проблем, ама се уште не ги гледам парите да се стигнати. Можеби сум малку нестрплив, ама колку се чека од прилика за wire transfer да стигне до крај?
Праќав во USD преку Citibank.
може и 5-6 дена ако праќаш во уса со роутинг…

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Пуштив пари кон Интерактив брокерс преку Халкбанка. Налогот тргна без проблем, ама се уште не ги гледам парите да се стигнати. Можеби сум малку нестрплив, ама колку се чека од прилика за wire transfer да стигне до крај?
Праќав во USD преку Citibank.
Jas prviot pat koga napraviv depozit (vo EUR) stignaa uste istiot den. Preku KMB

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Da, moze ist den, zavisi ako e valuta ist den pustena doznakata od banka, a redovno e 2-3 dena.

Член од
5 октомври 2018
Мислења
25
Поени од реакции
9
Uste eden vlez da prijavam, PENN na 54.4$, YOLO!
Како правиш филтрирање на компании?
Знам дека најчесто луѓето не сакаат да споделат детално истражување на поедина инвестиција, но би било интересно да се сподели генералното филтрирање, бидејќи сега имаме пристап до (вероватно)стотици илјади компании, до некоја бројка од 10-20тина потенцијални компании.
Фала за споделувањето, ако споделиш :D

Член од
7 септември 2021
Мислења
8
Поени од реакции
2
Ajde da dobieme eden grub odgovor i vasha pretpostavka...ako izberime nekoj ETF kako pocetnici i stavime 5000 eu. Vo rok od 10 godini so mozeme da ocekuvame?(Nagrada) Kolku profit ako se bide najdobro ili (Rizikot) /koja bi bila najgolemata zaguba?

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Другар, многу е едноставно, избери кој фонд го фаворизираш, отвори му ја историјата од 2010 навака види процентуално колук растел од година за година и вкалкулирај со твој влог... повеќе време ќе изгубиш да напишеш пост и да чекаш 3 дена некој да ти одговори за инвестиција што најверојатно само ти ќе ја направиш...

Ajde da dobieme eden grub odgovor i vasha pretpostavka...ako izberime nekoj ETF kako pocetnici i stavime 5000 eu. Vo rok od 10 godini so mozeme da ocekuvame?(Nagrada) Kolku profit ako se bide najdobro ili (Rizikot) /koja bi bila najgolemata zaguba?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Како правиш филтрирање на компании?
Знам дека најчесто луѓето не сакаат да споделат детално истражување на поедина инвестиција, но би било интересно да се сподели генералното филтрирање, бидејќи сега имаме пристап до (вероватно)стотици илјади компании, до некоја бројка од 10-20тина потенцијални компании.
Фала за споделувањето, ако споделиш :D
uf, tesko e ova za kratok odgovor. Zavisno za koja namena ke mi e investiranjeto. Sakam disperziran rizik, imam "dosadni" akcii koi nosat cca. 10-15% godisno ( dividenda +kapitalna ), a eve sega imam i vakvi day-trade akcii na koi moze dobro da se zaraboti. Ednostavno mi e dosadno i zatoa pisuvam YOLO ( You only live once), pa kupuvam akcii koi ete momentalno se na 52 week low, na koi moze dobro kratkorocno da se zaraboti ( a i da se izgubi, normalno ). Ako otidat u minus ke sum tnr. bagholder, ama i toa mi poveke odgovara otkolku da mi stojat pari na smetka, bitno nesto da se desava :) ne preporacuvam vakov tip na investiranje osobeno ne na neiskusni.
Ovie yolo "investicii" mi se samo mal del od vkupno portfolio ( ne preporacuvam poveke od 10% )
Автоматски споено мислење:

ps. sreka imam nekoe pravilo da izlagam od akcii pred ER, pa taka izlegov od BABA so nekoi 4-5% zarabotka, i eve na ER sega e -11% sto e ODLICNA moznost da se dokupi....na vakvi "losi" ER obicno lugjeto pravat oversold od cista panika, pa taka ako BABA mi bese super na 150-160, normalno deka ke mi e super i na 143$.

Spremam povtoren vlez tamu.

Последно уредено:
Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Po nekoja logika bi trebalo da se dupliras za 10 godini...

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.880
ps. sreka imam nekoe pravilo da izlagam od akcii pred ER, pa taka izlegov od BABA so nekoi 4-5% zarabotka, i eve na ER sega e -11% sto e ODLICNA moznost da se dokupi....na vakvi "losi" ER obicno lugjeto pravat oversold od cista panika, pa taka ako BABA mi bese super na 150-160, normalno deka ke mi e super i na 143$.

Spremam povtoren vlez tamu.
Сме го правеле муабетов за БАБА, а и она е една од компаниите што ми се на радар.
Денес крах целосен. 145 и паѓа...
Јас(со виртуелни пари, уште учам), ја имав на шорт, и активирав бај бек на 144.нешто!

Она што никако не можам да го разберам, е што истовремено JD расте, иако според моја анализа е "полоша" компанија од БАБА?!

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Сме го правеле муабетов за БАБА, а и она е една од компаниите што ми се на радар.
Денес крах целосен. 145 и паѓа...
Јас(со виртуелни пари, уште учам), ја имав на шорт, и активирав бај бек на 144.нешто!

Она што никако не можам да го разберам, е што истовремено JD расте, иако според моја анализа е "полоша" компанија од БАБА?!
BABA pagja poradi ER od sabajle, za JD ke vidime kako ke izleze.

Od januari ke se sredi transportot od Kina so kontejnerite i ocekuvam da trgne na podobro 2022 godina, so mnogu podobri rezultati za BABA. Pocnuvam da se spremam da vlezam pak, ocekuvana cena ~200$ sredina na 2022.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.880
BABA pagja poradi ER od sabajle, za JD ke vidime kako ke izleze.

Od januari ke se sredi transportot od Kina so kontejnerite i ocekuvam da trgne na podobro 2022 godina, so mnogu podobri rezultati za BABA. Pocnuvam da se spremam da vlezam pak, ocekuvana cena ~200$ sredina na 2022.
ЕР беше целосно очекуван! Ништо посебно неочекувано не прочитавме. Сепак мислам дека политика стои зад падот. Што кога подобро ќе размислам и не е пад, туку задоцнета корекција на цената од самиот пазар. Ја имав на шорт(од 168), бидејќи и реална евалуација ми беше <=150$. Што значи дури и јас сум ја преценил.
JD го пратам повеќе компаративно, заедно со amzn, колку да бидам во тек со секторот.

BW ми е компанија за која правам опсежна анализа за во иднина. Морам да признаам имам малку bias накај индустрискиот сектор, за кој мислам дека не е преценет за разлика од останатите сектори, а и од таа бранша сум па имам разбирање за индустријата.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
kupeno BABA na 142,4$, ova ne e YOLO :pos:
Автоматски споено мислење:

ps. go obozavam Interactive Brokers. Za cela transakcija od nekolku iljadi dolari mi zede 1$ provizija....WOW.

Za istata vo nasive klanici ( banki, brokerski drustva ) ke mi zemea min. 50$.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
дали има некој искуство со ЕТФс за исплата на дивиденди? дали ги исплаќаат на денот што им е запишан за исплата или имаат друг на начин на исплата (пр. во дополнителни акции)?

Kajgana Shop

На врв Bottom