Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не предвидов дека S&P ќе 10% годишен принос во иднина. Ова беше хипотетички пример само да се долови дека треба да се внимава и на даночењето за да не платите повеќе данок на САД од Трамп :)

Во врска со данокот:
  1. Данок за капитална добивка
    • Во САД мислам не се плаќа за луѓе кои не се државјани на САД (исто и во Ирска).
    • Во МК не се плаќа до 2023. Понатаму ќе видиме.
  2. Данок на дивиденда
    • За US акции/ETFs, од бруто износот за дивиденда се одбива 30% withholding tax. За земји со договор со САД за двојно оданочување данокот е помал од 30%.
    • VUSA на пример е во Ирска. Така што ETF-от ќе плати 15% данок на САД и потоа објавениот износ се исплаќа во целост затоа што Ирска има 0% данок на дивиденда.
Овде имате повеќе инфо за данокот, а овде споредба на VOO и VUSA.

Уште едно хипотетичко сценарио:
$10,000 инвестирани во S&P 500 со 7% просечен принос, по 40 години би биле $163,114.
Ако во меѓувреме им текнало да воведат данок во МК на капитална добивка од 15% (на пример).

Данок за плаќање: $20,961
Принос кога би немало данок: 7% (149744.58/10000)^(1/40)
Принос кога би имало данок: 6.6% ((149744.58-139,744.58*15%)/10000)^(1/40)

Дали во ваков случај мислите дека е паметно да се преселите (доколку се уште не сте преселени :icon_lol:) и да ги извадите парите во земја со 0% данок на капитална добивка?
Поправете ме ако грешам, ама во сите нормални држави има некој вид на Tax-free savings account, кој нуди даночни бенефиции.
Кај нас, не знам дали има такво нешто... Знам дека имаше нешто ослободување од капитална добивка за инвестициски фондови кои ги поседувате повеќе од 10 години. Е сега не знам дали ова важи и за ETF (кој што технички е инвестициски фонд) или само за нашите инвестициски фондови со ненормални провизии од 2-3%.
Браво Убаво напишано. L2TW од 30% на дивиденда данок плус 10% во МК едно 40% оди на данок од дивиденда. А ако најдеш ЕТФ во земја надвор од САД можеш и помалку да платиш. АМа тука(надвор во САД-Ирска пример) да не те фаќа данок на капитална добивка? Т.е. тоа е прашање за од земја до земја. Ирска е супер земја ако сакаш да избегнеш данок...

Последно уредено:
Член од
20 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
26
Браво Убаво напишано. L2TW од 30% на дивиденда данок плус 10% во МК едно 40% оди на данок од дивиденда. А ако најдеш ЕТФ во земја надвор од САД можеш и помалку да платиш. АМа тука(надвор во САД-Ирска пример) да не те фаќа данок на капитална добивка? Т.е. тоа е прашање за од земја до земја. Ирска е супер земја ако сакаш да избегнеш данок...
Како државјанин на МК, капитална добивка треба да се плати само во МК (засега не треба до 2023), а не треба да се плати во САД и Ирска.

Во врска со данокот на дивиденда, мислам дека би дошол нешто помалку од 40%, затоа што во МК веројатно треба да се плати данок на износот што е добиен после tax-withholding од САД. Нека ме поправи некој ако грешам.

ДанокИсплата на инвеститорот
Акции и ETFs во САД37% или 1-(1-30%)-10%63%
Акции и ETFs во Ирска23.5% или 1-(1-15%)-10%76.5%
Accumulating ETFs во Ирска (10% данок во МК)23.5% или 1-(1-15%)-10%76.5%
Accumulating ETFs во Ирска (0% данок во МК)15% или 1-(1-15%)85%

Тоа што моментално го истражувам се Accumulating ETFs. Тие функционираат на сличен начин како повеќето mutual funds, така што дивидентата не ја исплаќаат на инвеститорите, туку автоматски ја реинвестираат. Повеќе за разликата меѓу accumulating ETFs и distributing ETFs овде.

Тоа што не ми е јасно е дали за Accumulating ETFs треба да се плати данок на дивиденда во МК, бидејќи дивидентата реално не ти ја исплаќаат. Во повеќето европски земји не се плаќа данок на вакви фондови, но има и земји во кој се плаќа. Повеќе инфо тука.

Ова ми изгледа многу слично на нашите инвестициски фондови, каде што тие ја реинвестираат дивидендата во фондот, но инвеститорот не треба да плати данок за истата. Доколку некој има повеќе информации, нека сподели.

Еве и споредба меѓу двата најпопуларни европски ETFs што го тракуваат S&P 500 (Извор justetf):

TickerNameDistribution policy3 year returns
VUSAVanguard S&P 500 UCITS ETFDistributing41.51%
CSPXiShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)Accumulating41.65%

Може да се примети дека VUSA и CSPX pre-tax имаат речиси идентични приноси на 3 години (нормално се подразбира дека инвеститорот ги реинвестирал дивидендите во VUSA, а во CSPX тоа се прави автоматски).
Разликата е post-tax, односно доколку во МК не се плаќа данок за Accumulating ETFs, тогаш CSPX би имал подобри post-tax приноси.

Член од
20 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
26
Во шпаркасе 1.500МКД минимална провизија по налог, 1.000МКД минимална провизија по трансакција, 500МКД минимална месечна провизија за чување на хв.(6000МКД годишна). Тоа значи ако купам акции на 01.01. за 180.000МКД и не ги продадам истата година, годишна провизија ќе ми дојде 4,16%(7500/180.000)? Не знам дали грешам али ако е вака не е на арно.
Многу добро прашање! Мислам дека е факт дека во МК провизиите на брокерите се ОГРОМНИ.
Конкретно за твојот случај провизијата би ти била 8680 мкд или 4.82%.
Мое мислење е додека не стигнеш барем под 2% (тоа е над 7k eur), стави ги парите во некој паричен фонд (или некој фонд што нема влезна и излезна провизија).

Еве и една споредба меѓу брокерите (пресметките се приближно точни):

БрокерДостапно во МК180000 со 1 трансакција10k eur со 4 трансакции50k eur со 12 трансакции
RobinhoodНе (US only)0%0%0%
IBKR LiteНе (US only)0.03%0.04%0.02%
Bux ZeroНе (достапно само во некои ЕУ земји)0.03%0.04%0.02%
Degiro BasicНе (достапно само во некои ЕУ земји)0.99%0.29%0.06%
IBKR ProДа *3.5% + 1.2% Swift1.02% + 0.49% Swift0.2% + 0.26% Swift
Saxo BankДа * (со минимум баланс од 10k eur)N/A за 2917 eur1% + 0.49% Swift0.49% + 0.26% Swift
SwissquoteДа *1.03% + 1.2% Swift1.2% + 0.49% Swift0.72% + 0.26% Swift
ШпаркасеДа4.82%2.7%1.54%
* според некои го кршиш законот за девизно работење затоа што не им даваш огромни провизии на нашите брокери.
  • Во опциите што не се достапни за МК, не се пресметани Swift трошоци (пример ако живееш во Холандија можеш да префрлиш пари на Degiro во исти ден без провизија)
  • Не е пресметано трошок за повлекување пари на Swissquote ($10)
  • IBKR Pro месечните провизии се помали за лица под 25 години ($3 наместо $10)
Детална споредба имаш овде.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Многу добро прашање! Мислам дека е факт дека во МК провизиите на брокерите се ОГРОМНИ.
Мое мислење е додека не стигнеш барем под 2% (тоа е над 7k eur), стави ги парите во некој паричен фонд (или некој фонд што нема влезна и излезна провизија).

БрокерДостапно во МК180000 со 1 трансакција10k eur со 4 трансакции50k eur со 12 трансакции
Saxo BankДа * (со минимум баланс од 10k eur)N/A за 2917 eur1% + 0.49% Swift0.49% + 0.26% Swift
ШпаркасеДа4.82%2.7%1.54%
* според некои го кршиш законот за девизно работење затоа што не им даваш огромни провизии на нашите брокери.
  • Во опциите што не се достапни за МК, не се пресметани Swift трошоци (пример ако живееш во Холандија можеш да префрлиш пари на Degiro во исти ден без провизија)
Браво бе, имало уште некој да напише анализа на форумов у којашто вложил труд и од која другите членови ќе имаат корист, а не да се вртат само бескорисно споделени вести, небулозни шпекулации и навлекувања

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921

ШпаркасеДа4.82%2.7%1.54%
Купи акции за 100 евра па да видиш колкави се провизиите. Ако имаш 50к еур портфолио сигурно дека ке ти дадат попуст на тргувања и провизијата ке ти биде 1%. А на МСЕ колку плаќаш???

Ај, седете си на МСЕ, богатете ги олигарсите, што да ви кажам друго. Како коњи на кои ќе им стават оние од страна за да не гледаат лево десно, него само напред, така и вие, само МСЕ, тие 5-6 акции ви се у памет, при толкав број акции во странство. Плус, со 2-3 часа читање на сајтовите на фирмите ( обавезни информации за инвеститори,м регулаторни вести и сл ) можеш повеќе да дознаеш за странската фирма отколку за нашиве тука што муљаат, крадат и прават финти.

Какви инвеститори сте вие? Не би ве нарекол инвеститори, најискрено.
Автоматски споено мислење:

Купи акции за 100 евра па да видиш колкави се провизиите. Ако имаш 50к еур портфолио сигурно дека ке ти дадат попуст на тргувања и провизијата ке ти биде 1%. А на МСЕ колку плаќаш???

Ај, седете си на МСЕ, богатете ги олигарсите, што да ви кажам друго. Како коњи на кои ќе им стават оние од страна за да не гледаат лево десно, него само напред, така и вие, само МСЕ, тие 5-6 акции ви се у памет, при толкав број акции во странство. Плус, со 2-3 часа читање на сајтовите на фирмите ( обавезни информации за инвеститори,м регулаторни вести и сл ) можеш повеќе да дознаеш за странската фирма отколку за нашиве тука што муљаат, крадат и прават финти.

Какви инвеститори сте вие? Не би ве нарекол инвеститори, најискрено.
Да не ме сфатите погрешно, добра анализа за трошоците, иако се наведува на погрешен заклучок дека провизиите се големи. Да, има провизии за тргување во странство и се движат од 1 до 1,2%, па нека е и 1,5%, што е НИШТО ако се земе предвид можностите за заработка од инвестирање надвор од МК. Најдете добар брокер, договорете се за износ на портфолио и ќе ви даде попуст на провизии и нема да има значајна разлика со провизии на МСЕ.

На бедната МСЕ плаќате мин. 1% провизии за што? За можност да тргувате со 5-6 акции и тоа со 2-3к еур, за поголем износ малку ке се помачите? За да големите газди пред ваши сопствени очи ве крадат? Па да ми плаќаат 1% да тргувам на МСЕ не би прифатил, а не па да плаќам провизии!

Последно уредено:
Член од
20 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
26
Пазарна капитализација на берзите во светот: $66.31 T (трилиони долари)
Пазарна капитализација на МСЕ: $2.18 B (милијарди долари)

Учество на МСЕ во светските берзи: 0.0032%

Не ми текнува добра аналогија за некој што инвестира само на МСЕ... Можеби една би била се раѓаш во некоја рандом населба и цел живот нигде немаш прошетано. Си викаш топ ми е тука :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Генерално ќе платиш 30% данок на дивиденда за УС ЕТФ плус 10% во МК. За каптална добивка не плаќаш. А ако ти земаат можеш да бараш назад пари со
Сума сумарум јас така разбирам.

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Генерално ќе платиш 30% данок на дивиденда за УС ЕТФ плус 10% во МК. За каптална добивка не плаќаш. А ако ти земаат можеш да бараш назад пари со
Сума сумарум јас така разбирам.
Данок на дивиденда ке платиш и у странство ( проценти според линкот кој го дадов ) а после у МК ке платиш уште 10%....со мрсни дивиденди не е лошо. А во УС играј само за капитална јер не се исплати да купуваш дивидендни акции. Ни у УС ни у МК нема да платиш данок на капитална....купи продај, не дневен ама неделен/месечен трејдер со 10-20% плус од трансакција....мерак.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Данок на дивиденда ке платиш и у странство ( проценти според линкот кој го дадов ) а после у МК ке платиш уште 10%....со мрсни дивиденди не е лошо. А во УС играј само за капитална јер не се исплати да купуваш дивидендни акции. Ни у УС ни у МК нема да платиш данок на капитална....купи продај, не дневен ама неделен/месечен трејдер со 10-20% плус од трансакција....мерак.
Не сум сигурен но мислам дека на шорт терм Трејдинг т.е. пократко од 365 ден позиција се плаќа данок во УСА. Ова не ми е баш јасно.

Член од
20 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
26
Не сум сигурен но мислам дека на шорт терм Трејдинг т.е. пократко од 365 ден позиција се плаќа данок во УСА. Ова не ми е баш јасно.
Веќе пишав погоре. Еве уште еднаш:

Capital Gains
Nonresident aliens are subject to no U.S. capital gains tax, and no money will be withheld by the brokerage firm.
However, this does not mean that you can trade tax-free. You will likely need to pay capital gains tax in your country of origin.

Source: Investopedia.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Веќе пишав погоре. Еве уште еднаш:

Capital Gains
Nonresident aliens are subject to no U.S. capital gains tax, and no money will be withheld by the brokerage firm.
However, this does not mean that you can trade tax-free. You will likely need to pay capital gains tax in your country of origin.

Source: Investopedia.
А бидејќи у МК нема данок на капитална до 2023 мислам, мирни сме. Само данок на денда, па и таму Ук е најповолна без данок на денда, значи само плаќаме 10% у МК....

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75
Ima li ovde nekoj sho se zanimava so day trading, pa da spodeli preku koi platformi go prai toa, trosoci itn.

Kajgana Shop

На врв Bottom