Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Поседува ли некој nvidia, што ја оправдува оваа цена при 2,5 - 3 долари добивка по акција.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Поседува ли некој nvidia, што ја оправдува оваа цена при 2,5 - 3 долари добивка по акција.
Цената на NVDA е резултат на трката во создавање на AI. Претпоставката е дека NVDA ќе ја снабдува опремата (чипови) што е потребна.

NVDA не се совпаѓа со мојот начин на инвестирање и ја немам во портфолио.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Прашање до оние поискусните кои што трејдале на ИБКР Forex.

Во моментов на ИБКР се соочувам со следниве предизвици подолу:
1. Знам како да поставам трејд.
2. Незнам како да го гледам/следам трејдот за да можам да видам дали сум profit или loss.
3. Зависно од точката "2.", погоре, незнам како да го STOP трејдот. (едноставно Stop-от на Candle како да не реагира на клик)

Искрено, прашувам во име на син ми, кој е голем ентузијаст и сакам да му помогнам.
Јас го натерав да иде да вежаба на ИБКР со демо-акаунт и сега пробува и на ИБКР портал и со TWS, но резултатот е ист, како трите точки погоре (заглаивме).
Ако некој има линк/pdf со туториал или краток совет ептен би помогнал.

btw: Не дека не гледавме, читавме, баравме. ИБКР едукација и YouTube... и што уште не....

Однапред огромна благодарност

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
TWS for Beginners

Оваа плејлиста ги содржи најосновните работи за функционирање на ИБКР, на другите плејлисти на нивниот канал има и понапредни информации.
Автоматски споено мислење:

Има ли некој претстава како и од каде да симнат историски податоци за некоја компанија како EPS, PE. На yahoofinance има опција само за цена и за волумен. На NASDAQ ги има поединечно, но тоа е многу работа за секоја компанија да се симнуваат години уназад податоци едно по едно. Ако знае некој скратен пат, добро би било.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
TWS for Beginners

Оваа плејлиста ги содржи најосновните работи за функционирање на ИБКР, на другите плејлисти на нивниот канал има и понапредни информации.

Има ли некој претстава како и од каде да симнат историски податоци за некоја компанија како EPS, PE. На yahoofinance има опција само за цена и за волумен. На NASDAQ ги има поединечно, но тоа е многу работа за секоја компанија да се симнуваат години уназад податоци едно по едно. Ако знае некој скратен пат, добро би било.

Користи ги Summary и Financials копчињата ;)

Прашање до оние поискусните кои што трејдале на ИБКР Forex.

Во моментов на ИБКР се соочувам со следниве предизвици подолу:
1. Знам како да поставам трејд.
2. Незнам како да го гледам/следам трејдот за да можам да видам дали сум profit или loss.
3. Зависно од точката "2.", погоре, незнам како да го STOP трејдот. (едноставно Stop-от на Candle како да не реагира на клик)

Искрено, прашувам во име на син ми, кој е голем ентузијаст и сакам да му помогнам.
Јас го натерав да иде да вежаба на ИБКР со демо-акаунт и сега пробува и на ИБКР портал и со TWS, но резултатот е ист, како трите точки погоре (заглаивме).
Ако некој има линк/pdf со туториал или краток совет ептен би помогнал.

btw: Не дека не гледавме, читавме, баравме. ИБКР едукација и YouTube... и што уште не....

Однапред огромна благодарност
Не можеш преку чарт да правиш стоп-лос се дур имаш web ибкр. Ќе си симнеш TWS таму автоматски ќе ти се прикаже у mosaic

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Член од
11 април 2012
Мислења
4.650
Поени од реакции
5.360
Фала, до сега користев комбинација од NASDAQ и yahoofinance.
Пробувам да направам апликација со пајтон што автоматски ќе ги собира податоците и ќе прави анализа врз формули што ќе му ги одредам.
Собирањето податоци не би требало да е проблем, освен ако не ги кријат и само графикони исцртани да ти даваат јавно.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Собирањето податоци не би требало да е проблем, освен ако не ги кријат и само графикони исцртани да ти даваат јавно.
ги има до одредена година, и на различни сајтови има историски податоци за price, за revenue, за eps, за dividends. На ниту еден сајт ги нема сите податоци на место да можеш само да ги симнеш.

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Zdravo na site
Se obiduvam da podnesam prijava za prodazba na HV vo stranstvo(prodazbata e napravena ovoj mesec), no seuste nema opcija kapitalni dobivki od prodazba na hartii od vrednost. Dali znaete nesto poveke, kako prijavuvate?

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87

Користи ги Summary и Financials копчињата ;)

Не можеш преку чарт да правиш стоп-лос се дур имаш web ибкр. Ќе си симнеш TWS таму автоматски ќе ти се прикаже у mosaic
Ти благодарам на одговорот
Имаме симнато TWS и кориситме демо акаунт, за да стекнеме искуство/повежбаме.
Во таква една околина пробуваме на Candle-Chart да напраиме stop,ама полето "STOP" на самиот candle не реагираше.

Како ми објаснуваа, докoлку се закасни со реализацијата на кликот врз STOP тогаш може да се иде у минус/loss. :-(
Инаку целата анализа на синко му се базира проучување на однесувањето на Candles за да знае во кој даден момент треба да стегне STOP на candels-от.
Се прашувам дали е мозаикот единствена опција на ИБКР? И дали со инертноста на реализација може да се влезе во loss зона?

Ти благодарам однапред
Поздрав

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Во таква една околина пробуваме на Candle-Chart да напраиме stop,ама полето "STOP" на самиот candle не реагираше.

Како ми објаснуваа, докoлку се закасни со реализацијата на кликот врз STOP тогаш може да се иде у минус/loss. :-(
Инаку целата анализа на синко му се базира проучување на однесувањето на Candles за да знае во кој даден момент треба да стегне STOP на candels-от.
Се прашувам дали е мозаикот единствена опција на ИБКР? И дали со инертноста на реализација може да се влезе во loss зона?

Ти благодарам однапред
Поздрав
Stop - LIMIT .png

Во settings na chartot vo mosaic ke si shtiklirash buttons (neznam pod koj naziv bea, nemam tws pred mene).
Izbegavajte da koristite STOP bez limit price. Koga ke prtisnes STOPLoss imas dve polinja. STOP e pazarnata cena pod / nad koja bi se izvrsila kupoprodazbata a LIMIT maksimalno do kade smee da odi.
Primer ako sakas da shortas ili da prodades akcija dokolku cenata i padne pod 10$. Stavas Stop 10$ Limit 9$. (9kata ke ti bide najloso mozno scenario) Ili, ako sakas da kupish akcija na istata cena stavas stop 10$ a limit na 10.5$ (tuka botot ke proba da ti kupi prvin na 10$ a vo najloso scenario na 10.5$.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537

Ти благодарам однапред
Поздрав
А зошто не се логираш на веб порталот на ибкр? Многу е појусер-френдли за почетници. TWS ме враќа во 80-тите. Како да сум кај газда Миле во флиперницата „Скопје“ и играм Спејс Инвејдрс или Феникс....

Член од
24 декември 2020
Мислења
26
Поени од реакции
32
Да јас веќе поднесов пријава за јануари месец и чекам респонд. Ќе ви пренесам кога ќе ми одговорат.

По мое толкување треба да се пријават и добивките и загубите.
Any news?

Ти поминаа пријавите со 0 данок? или сепак сакаат да ти наплатат 10%?

Kajgana Shop

На врв Bottom