Тргување со валути-FOREX

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.632
Поени од реакции
853
Во основа е растечка побарувачка и намалена понуда што е вградено во системот...додека има растечка побарувачка цената ќе оди нагоре ама до кога? Производот е целосно безкорисен...само рандом броеви од компјутер и систем за полесно вршење трансакции. Ни дивиденда ни камата ни ништо...а неможеш ништо да направиш со имотот ни се јаде ни се пие ни се гледа...барем игрица да беше. Ова е лоша симулација на пазар на злато со експненционално намалување на понуда. Да мајнам не планирам...барем некоја банка да ги прифаќаше за депозит или гаранција за кредит тогаш неможеше сега незнам...
Eпа еве, самиот си кажа дека поима немаш што е тоа.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.632
Поени од реакции
853
Добро, што е според тебе битконт?
Не според мене, си се знае точно што за што служат криптовалутите, односно нивните алгоритми.
За сите имаат иста идеја, еден ден да ги заменат сегашниве пари, а нивните алгоритми имаат слична или различна намена.
Повеќето ја користат процесирачката моќ на компјутерите за различни цели.
Видео стриминг, 3Д рендерирање, разноразни клауди, телефонски повици, конференциски врски итн, итн, итн.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Не според мене, си се знае точно што за што служат криптовалутите, односно нивните алгоритми.
За сите имаат иста идеја, еден ден да ги заменат сегашниве пари, а нивните алгоритми имаат слична или различна намена.
Повеќето ја користат процесирачката моќ на компјутерите за различни цели.
Видео стриминг, 3Д рендерирање, разноразни клауди, телефонски повици, конференциски врски итн, итн, итн.
Не велам што е замислата туку што се сега во пракса од економски аспект...инаку ќе ги заменат кога некоја држава и централна банка ќе ги прифатат и како резерви и ќе ги издаваат или државата ќе ги средство за плаќање данок итн...според мене никад! Посебно не биткоин како што е дизајниран. Друга форма може...ова не!
 

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.374
Поени од реакции
317
Bitocin е најновиот меур фианнсиски... До каде ќе оди? Не знам.. Можеби веќе сме на врвот, можеби 1 трилон маркет кап да достгине крипто секторот (моментално на 150 милјарди).

Во секој случај ниту јас ниту ти, ниту било кој корисити денари, евра или долари затоа што сакаме. Сите користиме затоа што има закони legal tender кои викаат дека на таа територија тоа ќе се користи за плаќање -т.е мораме. Дека Биткоин еден ден ќе ги замени фиат валутите кои владите ги држат со присила.. Тешко.. апсолутно неверојатно дека владите еден ден ќе се одкажат од правото да печатат пари во полза на некоја група викана биткоин инвеститори или мајнери....

Блокчејн техонологијата и начинот на децентраилисирано верификување ќе има огромна примена и ќе биде масовно насекаде, но биткоин се сомневам дека ќе има вредност повисока од тоа денес.. Посебно не мислам дека ќе стани мејнстрим валута која ќе ги замени доларите и еврата токму поради законите за фиат валути..

Инаку блокчејн техонлогијата има милон примени, и кој ќе знае како да го искорсти нејзиниот потенцијал и да ја примени ќе заработи добри пари...[DOUBLEPOST=1509357920][/DOUBLEPOST]Инаку една силна индикација за тоа дека се наоѓаме во меур на криптовалути е се поголемиот број на Понзи шеми и превари кои се присутни во светот. Тие идат во разни форми како ICO - initial coin offering каде што вообичано ти продаваат некакви токени од бизнисот коишто не претставуваат ништо - не се ниту должники ниту сопственички инструменти односно се ветар во магла, или пак идат во многу побезобразна форма на масовно рганизирани понзи шеми од типот на OneCoin каде што тврдеќи дека ти продаваат добра инвестција ти ги земаат парти за апсолутно ништо.... OnceCoin е меѓудругото веќе и рикната превара каде што од Јануари 2017 единствената официјална менувачница прекина да го разменува за пари. Воедно да ги предупредам сите луѓе што сакаат да инвестираат во крипто-секторот да се држат настрана од OneCoin затоа што се поголем број на луѓе пробуваат да ги продадат своите коини по "официјална" цена која нема врска со реалноста...
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Bitocin е најновиот меур фианнсиски... До каде ќе оди? Не знам.. Можеби веќе сме на врвот, можеби 1 трилон маркет кап да достгине крипто секторот (моментално на 150 милјарди).

Во секој случај ниту јас ниту ти, ниту било кој корисити денари, евра или долари затоа што сакаме. Сите користиме затоа што има закони legal tender кои викаат дека на таа територија тоа ќе се користи за плаќање -т.е мораме. Дека Биткоин еден ден ќе ги замени фиат валутите кои владите ги држат со присила.. Тешко.. апсолутно неверојатно дека владите еден ден ќе се одкажат од правото да печатат пари во полза на некоја група викана биткоин инвеститори или мајнери....

Блокчејн техонологијата и начинот на децентраилисирано верификување ќе има огромна примена и ќе биде масовно насекаде, но биткоин се сомневам дека ќе има вредност повисока од тоа денес.. Посебно не мислам дека ќе стани мејнстрим валута која ќе ги замени доларите и еврата токму поради законите за фиат валути..

Инаку блокчејн техонлогијата има милон примени, и кој ќе знае како да го искорсти нејзиниот потенцијал и да ја примени ќе заработи добри пари...[DOUBLEPOST=1509357920][/DOUBLEPOST]Инаку една силна индикација за тоа дека се наоѓаме во меур на криптовалути е се поголемиот број на Понзи шеми и превари кои се присутни во светот. Тие идат во разни форми како ICO - initial coin offering каде што вообичано ти продаваат некакви токени од бизнисот коишто не претставуваат ништо - не се ниту должники ниту сопственички инструменти односно се ветар во магла, или пак идат во многу побезобразна форма на масовно рганизирани понзи шеми од типот на OneCoin каде што тврдеќи дека ти продаваат добра инвестција ти ги земаат парти за апсолутно ништо.... OnceCoin е меѓудругото веќе и рикната превара каде што од Јануари 2017 единствената официјална менувачница прекина да го разменува за пари. Воедно да ги предупредам сите луѓе што сакаат да инвестираат во крипто-секторот да се држат настрана од OneCoin затоа што се поголем број на луѓе пробуваат да ги продадат своите коини по "официјална" цена која нема врска со реалноста...
Не сакав да пишувам многу за ова...зошто е малку оффтопик и е донекаде идеолошко и има доста технички термини.Ама апсолутно си во право до збор. Во пракса се продава дека расте и луѓето сакаат технологија и добра приказна.
 
Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.632
Поени од реакции
853
Не велам што е замислата туку што се сега во пракса од економски аспект...инаку ќе ги заменат кога некоја држава и централна банка ќе ги прифатат и како резерви и ќе ги издаваат или државата ќе ги средство за плаќање данок итн...според мене никад! Посебно не биткоин како што е дизајниран. Друга форма може...ова не!
Не е идејата да ги прифаќаат банки, туку воопшто да не зависат од банките. Криптовалутите се одговор на педерските, пљачкосувачки политики на банките со кои ги држат луѓето, па и државите, во должничко робство.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Не е идејата да ги прифаќаат банки, туку воопшто да не зависат од банките. Криптовалутите се одговор на педерските, пљачкосувачки политики на банките со кои ги држат луѓето, па и државите, во должничко робство.
Системот си е ок...имав еден чичко викаше "за системот псттттт" :)
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.555
Поени од реакции
1.493
Bitocin е најновиот меур фианнсиски... До каде ќе оди? Не знам.. Можеби веќе сме на врвот, можеби 1 трилон маркет кап да достгине крипто секторот (моментално на 150 милјарди).

Во секој случај ниту јас ниту ти, ниту било кој корисити денари, евра или долари затоа што сакаме. Сите користиме затоа што има закони legal tender кои викаат дека на таа територија тоа ќе се користи за плаќање -т.е мораме. Дека Биткоин еден ден ќе ги замени фиат валутите кои владите ги држат со присила.. Тешко.. апсолутно неверојатно дека владите еден ден ќе се одкажат од правото да печатат пари во полза на некоја група викана биткоин инвеститори или мајнери....

Блокчејн техонологијата и начинот на децентраилисирано верификување ќе има огромна примена и ќе биде масовно насекаде, но биткоин се сомневам дека ќе има вредност повисока од тоа денес.. Посебно не мислам дека ќе стани мејнстрим валута која ќе ги замени доларите и еврата токму поради законите за фиат валути..

Инаку блокчејн техонлогијата има милон примени, и кој ќе знае како да го искорсти нејзиниот потенцијал и да ја примени ќе заработи добри пари...[DOUBLEPOST=1509357920][/DOUBLEPOST]Инаку една силна индикација за тоа дека се наоѓаме во меур на криптовалути е се поголемиот број на Понзи шеми и превари кои се присутни во светот. Тие идат во разни форми како ICO - initial coin offering каде што вообичано ти продаваат некакви токени од бизнисот коишто не претставуваат ништо - не се ниту должники ниту сопственички инструменти односно се ветар во магла, или пак идат во многу побезобразна форма на масовно рганизирани понзи шеми од типот на OneCoin каде што тврдеќи дека ти продаваат добра инвестција ти ги земаат парти за апсолутно ништо.... OnceCoin е меѓудругото веќе и рикната превара каде што од Јануари 2017 единствената официјална менувачница прекина да го разменува за пари. Воедно да ги предупредам сите луѓе што сакаат да инвестираат во крипто-секторот да се држат настрана од OneCoin затоа што се поголем број на луѓе пробуваат да ги продадат своите коини по "официјална" цена која нема врска со реалноста...
Браво за детално објаснување!
Кога се овие работи во прашање, мора да бидеме разумни затоа што економската историја ни покажува дека овој балон ќе мора евентуално да пукне.

Можеби евентуално, одкако ќе пукне и прашината же се расчисти би било добро да се види што преживеало и во тоа да се инвестира. Но во оваа фаза е преризично.
 

RatkoA

Forex Proffesional Trader
Член од
19 ноември 2017
Мислења
27
Поени од реакции
17
lol, bratce, okolu trcanjeto moe pred "ruda" procitaj si ja recenicata. Kolku si ti NADVOR od moi 3 zivota, i kolku "nebroeni nesta" mu se slucile na eden covek.. hmmm moze da zborime tuka kolku sakas..

Mojata edinstvena primedba tuka bese samo taa, deka mnogu malce uspevaat vo toj biznis, a zasto e taka, najgolem "krivec" se nasite emocii.

Alcnost, strav, ... emocionalnit karakter na eden "trader" ili trguvac ucectvuva do 80% samo 20% se Tehnicka analiza ili fundamentalno pratenje na vesti ili izvestai..

Ova go kazuvam od moe licno iskustvo, zatoa sto toa e Edinstveniot Finasiski Izvor vo mojot zivot; ili da ti prevedam, Jas ziveam od Forex i Futures trading poslednive 6 godini bratce..

So nekoi tvoi primedbi se sluzuvam, no so mnogu od niv NE.. - zal mi e..

Edinstven kluch na uspehot lezi vo sekoj od nas.. tuka e problemot, nie moze da krivime ovoj ili onoj. Ti si toj, sto gi dava vlezovite, i ti si toj sto gi dava izlezite na bilo koe trguvanje, znaci 100% e kaj tebe..

Koristi SL i TP kako i redovno podignuvanje KESH od tvojata smetka.. toa se pomosni sredstva koi samo TI GI KONTROLIRAS..:helou:


Okolu "softwerce" - nepostoi EA ili software koj ke ti gi zameni tvoite odluki. (toa e prodavanje magla)


Koristenjeto na obicni "candlestick Bars", volume indicators, Price action, - moze nekoi MA's da ti gi pokazat S/R (support/resistance) levels, i toa e tolku..

Edna od mnogute greski koi ja pravat pocetnicite e taa sto baraat NEKAKOV sistem, koj 100% ke im bide prav ili ke im gi ispolnuva nivnite Apetiti i Alcnost. - Jas tvrdam, Ne POSTOI TAKOV...

  • Poznavam fraeri, koi ne koristat niisto, bez indicatori, samo trguvaat "Patterns" i dovolno im e da go vratat svojot kapital od 200-500% godisno.
  • Poznavam fraeri, so samo 2 MA (moving averages), go imaat "ispeglano" svojot sistem, i "cepaat"
  • Megjutoa za zal poznavam mnogu "pocetnici" sto skokaat od sistem na sistem, i nedozvoluvaat da pomine dovolno vreme za da mozat da go usovrsat, i odat na sleden, pa na sleden, pa na sleden.. (na kraj se otkazuvaat)
Vo trguvanjeto ne postoi eden sistem koj e "bullet proof" ili otporen na se. postojat 3 razlicni fazi na eden pazar.

  1. koga pazarot e vo TREND
  2. koga pazarot e KONTRA TREND
  3. koga pazarot e RANGING ili koga e vo konsolidacija, pred da pocne Accumulation/Distribution proces..
Muabetov mi e..... Nieden sistem ne raboti vo site 3 fazi. Ako performancite mu se odlicni vo eden, togas imas (trpis) zagubi vo drug..
POVTORNO... odlukata za toa ili KONTROLATA za toa koj sistem, ili da li ke odis so nekoj sistem ili faza, e kaj POEDINECOT.. (kaj mene, tebe, bilo koj)

Znaci, NEMA konspirativni teorii, ili 2012, ili bankarski WNO, ili gusterski instrukcii od NUBIRU platenta.

Postojat nekolku PRAVILA na IGRA, koj otkoga ke gi naucis, ke treba da naucis da dgi "pocituvas' i toa e toa..

Na kraj da spomenam uste edna rabota. Kako vo sekoj biznis, i ovde RABOTATA ne e 100% cista, postojat "shtelani" finansiski izvestai, bankarski Intervencii, i mnogu pati nejasni ili "out of the Blue" situacii, megjutoa - ova e biznis, i kako poedinec sekojdnevno sme vo konflikt so golemite banki i nivnite interesi.. koga ke go svatime toa, togas od sosema druga perspektiva se posmatraat rabotite, i polesno se predviduvaat slednite cekori.. ili kade pazarot ke ODI... (market background)
Sto procenti se soglasuvam so tebe.
Trguvam od 2014 so price action i dva simple moving averages i ja imam ispeglano mojata strategija so backtesting vo forex tester.
Imam strogi risk management pravila so 2 do tri posto rizik po trejd.
Trguvam na H4 charts i H1 za vreme na london i pocetok na new york sesiite.
95 % od retail trejderite gubat pari poradi nemanje dobar risk management i psihologija. Sistemot e najmalku vazen.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Со 15 години искуство може да кажам дека тргување само врз база само на цена и волумен ака техничка анализа или битконт е најнуберска и најризична и најмакотрпна работа што можеш да ја направиш со свои пари. Малку подобро од блек џек и рулет е. А поприлично досадно и напорно. Боље пиљара или кафана барем си надвор и ќе запознаеш луѓе.
 

RatkoA

Forex Proffesional Trader
Член од
19 ноември 2017
Мислења
27
Поени од реакции
17
Не дека Форекс е не легален, мене лично кај Форекс ме нервира тоа што глумат тргување на берза, а од тоа нема ништо, фактички тоа е кладење.
Ako si go testiral sistemot preku backtesting (ima software za toa se vika Forextester 3) i preku forward testing na demo i live account i znaes deka bil profitabilen vo poslednite 10 godini togas znaci imas edge. Jas na primer imam okolu 85 % win rate so risk reward od 1:0.5 do 1:1 zavisi za koj par se raboti. Toa znaci na sekoj trejd imam 85 % sansi da dobijam na primer pomegu 1% do 2 % od mojot accont , a imam 15% sansa da izgubam 2 % od accountot . So backtesting znam deka ima sansi da izgubam 3 do 4 trejda po red i toa e normalno no ima sansi da dobijam 10 do 15 trejda po red.
Kazi mi sega kolku tie e verojatnosta vo kladilnica.
Ili da pa da receme pocnuvanje na nov biznis kade imas 10 posto da uspees. Znaci i pocnuvanje na nov biznis e kocka za tebe.[DOUBLEPOST=1511179809][/DOUBLEPOST]
Чисто како хоби почнав со Форекс да видам како изгледа и налетав на оваа графа и искрено ме исплаши читајќи и коментари дека SL нема да те заштити и може акаунтот во минус да ти отиде и да плаќаш додатно дали е тоа вистина, и колку често се случува ваков настан?

Прегледај го приврзокот 178760
Ova se sluci vo 2015 koga svajcarskata banka za trgna stipkata kako sto ja vikaat pred prothodno da objavaat. Da pojasnam deka narodnata banka na svajcarija go drzese fiksen odnosot na frankot i evroto i go stitese so kupuvanje ili prodavanje franci i evra.
Odednas resija da go stopiraat toa.
Vo toj period site hedge fondovi , penzisku fondovi, brokeri , institucii, retail trejderi pravea mnogu pari preku scalping na taa cena znaejki deka narodnata banka na svajcarija ke zeme pozicija.
Koga narodnata banka se povlece frankot pocna da paga i nikoj ne mozese da gi zatvori svoite pozicii zasto nemase koj da kupi. Forexot e zero sum. Za da kupis nekoj treba da prodade i obratno. Znaci koga dobivas mora nekoj da izgubi i obratno.
Cenata padna mnogu brzo i site ne samo sto izgubija tuku otidoa vo minus.
Mojot forex broker alpari uk bankrotirase isto taka. Imav sreka sto bese reguliran vo uk i gi dobiv parite posle nekolku meseci.
A za povtoruvanje ova moze da se sluci vo sekoj moment.
No ako imas pravilen risk management so 2 % maksimalen rizik po trejd , vo slicna situacija kade moze cenata da ti go ripne stop lossot ke moze da ti prezivee accountot.
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.354
Ako si go testiral sistemot preku backtesting (ima software za toa se vika Forextester 3) i preku forward testing na demo i live account i znaes deka bil profitabilen vo poslednite 10 godini togas znaci imas edge. Jas na primer imam okolu 85 % win rate so risk reward od 1:0.5 do 1:1 zavisi za koj par se raboti. Toa znaci na sekoj trejd imam 85 % sansi da dobijam na primer pomegu 1% do 2 % od mojot accont , a imam 15% sansa da izgubam 2 % od accountot . So backtesting znam deka ima sansi da izgubam 3 do 4 trejda po red i toa e normalno no ima sansi da dobijam 10 do 15 trejda po red.
Kazi mi sega kolku tie e verojatnosta vo kladilnica.
Ili da pa da receme pocnuvanje na nov biznis kade imas 10 posto da uspees. Znaci i pocnuvanje na nov biznis e kocka za tebe.
еве јас ќе постирам дел од мојата лична статистика од минатата сезона
upload_2017-11-20_23-8-50.png ж

значи имав 137 типа, све сингл со рамен влог (flat bet)10/10 унитс , можеш да го видиш чартот како се движел за цела сеозна или да бидам попрецизен, почнав од Ноември до половина на Мај. Завршив со 289 унитс чист пофит или вкупно 21% профит.
Не сум по форекс и не знам колку ти вадиш профит ама овај процент што го извадив е солиден. Можам да постирам и статистика од оваа сезона, со послаб резултат е што е и нормално до некаде пошто првите два месеци септември и октомври се потешки ( ланската сезона почнав како што и спомнав од ноември) али сепак е во профит, очекувам да ја се крене во наредниве месеци.
 

RatkoA

Forex Proffesional Trader
Член од
19 ноември 2017
Мислења
27
Поени од реакции
17
еве јас ќе постирам дел од мојата лична статистика од минатата сезона
Прегледај го приврзокот 180543ж

значи имав 137 типа, све сингл со рамен влог (flat bet)10/10 унитс , можеш да го видиш чартот како се движел за цела сеозна или да бидам попрецизен, почнав од Ноември до половина на Мај. Завршив со 289 унитс чист пофит или вкупно 21% профит.
Не сум по форекс и не знам колку ти вадиш профит ама овај процент што го извадив е солиден. Можам да постирам и статистика од оваа сезона, со послаб резултат е што е и нормално до некаде пошто првите два месеци септември и октомври се потешки ( ланската сезона почнав како што и спомнав од ноември) али сепак е во профит, очекувам да ја се крене во наредниве месеци.
Obozavam statisiki ama ne razbiram bas tocno kako presmetuvas.
Od toa sto mozam da vidam igras tipovi so koeficient okolu 1.7
Znaci vlozuvas 1000 den na primer da dobies 700 profit. Negativen risk reward.
Vo ovoj slucaj treba da pogoduvas poveke od 70 % za da bides profitabilen.
 
Последно уредено:
На врв Bottom