Gbp/Usd hmmm. Ne mi se dopagja ni toj par
. Posle krahot od 2007/2008 ne se oporavi i sega e vo relativno tesen range kanal. Momentalno e na gorniot del od kanalot (ako to go smetas "visoko vo oblaci"). Fundamentalno GBP e malku podobra od EUR no ne e cvekje za mirisanje i e vo slicna kasa kako USD. Mozno e kratkorocen retresment ama nema garancija. No koga sme kaj garancii togas nesto so e recisi garantirano (se razbira kolku sto e mozno vo krajnonepredvidliot svet na finansite) e deka zlatoto kje odi gore. Jas sum long na zlato i srebro i platina momentalno toa e eden od najsigurnite nesta. Inaku sum duri i long so pomali pozici na zlatni i srebreni rudnici. Moze da ima korekcija sega no planiram da otvoram vo toj slucaj moze i dopolnitelni long pozici.Ni na kraj na pametot ne mi e short na zlato i ostanati PM najverojatno do 2015 ako ne se smeni nesto dramaticno do togas. Ova go kazuvam od aspekt na malku podolgorocen trgovec (najkratka pozicija mi e 3 meseci a najdolga i seuste aktivna mi od 2004 i toa srebro na 7$/oz) . A za kratok rok izvolte mozna e korekcija malku premnogu ripna zlatoto i se e mozno.
No generalno ne trguvam nasproti trend duri znam i da kupam i totalno preceneti sranja samo poradi dobar momentum ama so mausot na close kopceto...
Na kratko GBP/USD ne go trguvam a na zlato cekam dip za long...