Тој/Таа има дете?!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Веќе позната приказна,он/она од х причини останува сам/а со детето и го продолжува животот.Токму тоа е особата во која сте вљубени,се ќе направите за неа/него,но притисокот од околината го прави своето.
Ќе продолжите со него/неа и покрај големиот притисок од семејството?Дали тоа дете ќе ви смета во односот со неа/него или ќе го сакате како свое?

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
...ja imam eden drugar sto se ozeni so "polovnjacha" so dete...pa super mu e se slagaat i se toa...ljubovta e slepa i nema granici...sega imaat i vtoro dete zaedno...se slagaat neverovatno...i ne gi delat decata ...duri imam i primeteno deka toa sto ne e negovo dete si go pazi malce poishe-"mu ima slabost"...taka.

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Еј ова стварно е малку покомпликувана работа отколку што навидум изгледа посебно ако стоиш на ставот дека за љубовта ке направиш се.Мислам дека подоцна кога ке се роди дете заедничко сигурно дека мајката ке биде понаклонета кон своето можеби и да се труди да го сокрие тоа но сепак има ситуации кога мајчинството те заслепува и реагираш инстинктивно а не правично па ке се осети наклонетоста кон своето.Сепак можеби има и исклучоци но од мој аспект сметам дека не би се одлучила за ваков чекор.Во секој случај ова не е за еден ден туку за цел живот кој може да биде исполнет со постојани конфликти само поради оваа причина.:toe:

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
leandra напиша:
Веќе позната приказна,он/она од х причини останува сам/а со детето и го продолжува животот.Токму тоа е особата во која сте вљубени,се ќе направите за неа/него.
Да знам дека има дете не би се ни вљубила во него. Не би почнала ни врска со тој, затоа што знам дека нема иднина. Тоа е за мене премногу комплицирано, а нејќам комплицирани ствари. Не би почнала ни врска со тој, затоа што знам дека нема иднина.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
malku sum mala za da se izjasnam na ovaa tema no sepak, da go dadam svoeto mislenje :)
kako prvo, mislam deka okolinata ne bi pretstavuvala precka za da go napravam toj cekor...ovde mislam deka problemot e do samite nas: ako ti go sakas toa dete navistina kako svoe, togas nema potreba od strav za toa-sto ponatamu?....no sepak, fakt e deka cuvstvata se ragjaat spontano a isto taka e fakt deka pogolema ljubov od majcinskata-ne postoi !!! e ovde mislam deka e problemot i od ovde proizleguva stravot za idninata i kako ke se odvivaat rabotite....
no sepak, jas poznavam roditel koj ima dve kerki od koi ednata e posvoena a ne pravi nikakva ama bas nikakva razlika pomegju dvete, gi saka podednakvo...i mislam deka ne e tesko da se zasaka bilo koe dete-kako svoe...
a za pritisokot od semejstvoto, moze da bide mn golem se razbira no ako ljubovta e pogolema od nego sepak taa ke pobedi...a mnogu cesto se slucuva, semejstvoto, koga ke uvidi deka ti si resena toa da go napravis i navistina go pravis,na krajot da popusti i svakja deka kolku i da se protivi -nema da moze da te predomisli vo toa sto si go naumila :smir:

Ashley напиша:
Да знам дека има дете не би се ни вљубила во него. Не би почнала ни врска со тој, затоа што знам дека нема иднина. Тоа е за мене премногу комплицирано, а нејќам комплицирани ствари. Не би почнала ни врска со тој, затоа што знам дека нема иднина.
leleeee...uste kolku vakvi mislenja ke vidam na forumot??? aj te molam...nema nikakva vrska toa sto go kaza...ljubovta ne se ragja kon onoj za kogo nie ke posakame :toe: znaci, ako toj na primer nema pari ti si velis: e sto ke go sakam..ili:nema ni da se vljubam vo nego posto nema pari ???? ima li nekakva logika ???
se soglasuvam za toa deka ne bi ni pocnala vrska, zatoa sto toa mozes da go sprecis no cuvstvata NE:nenene: :smir:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Околината по малку престанувам да ја слушам (сепак влијае во помал град, па ми влијаела и мене) па така да ако човекот што го сакам има дете, не би го оставила само поради неа. Башка, не е ништо страшно да има дете ... што ако?
А лично јас, би можела да го прифатам, што да не. Иако би бил поврзан цел живот со мајката на неговото дете, што може на моменти и да ми смета, би се потрудила. Доколку тој ми докаже дека ме сака и дека моментално само јас и детето сме му се`, се` друго би можеле да средиме.
И така ...:pusi:

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Tender Girl напиша:
leleeee...uste kolku vakvi mislenja ke vidam na forumot??? aj te molam...nema nikakva vrska toa sto go kaza...ljubovta ne se ragja kon onoj za kogo nie ke posakame :toe: znaci, ako toj na primer nema pari ti si velis: e sto ke go sakam..ili:nema ni da se vljubam vo nego posto nema pari ???? ima li nekakva logika ???
se soglasuvam za toa deka ne bi ni pocnala vrska, zatoa sto toa mozes da go sprecis no cuvstvata NE:nenene: :smir:
Нормално дека неможе да му се нареди на срцето, но може да се спречи да се заљубиш во некој ако нешто не ти одговара(јас барем можам). Мене лично не ми одговара комплицирана врска и ќе се тргнам веднаш настрана. А љубов не се раѓа од неколку видувања со некој.

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Прости работи за прости луѓе!Комплицираноста и сложеноста на работата е стран поим!:toe:

Обично не сакам да дискутирам за работи низ кои не сум поминала,зашто тоа ми е зборење на памет,а барем во љубовта теоријата и праксата не се поклопуваат секогаш!
Али ај да пробам да се стаам во ситуацијава...колку и да викаме дека .!. не не боли за околината,понекогаш знае страшно да напне!
Ама ако има љубов,ако има доверба,почитување,страст,ако гледаш дека таа врска е баш тоа што тебе те исполнува и ти го сакаш а зашто да не?
Не им ставам етикета на луѓето,а што ако е со дете?!Како викаат младост-лудост!Останал на 25 год.со дете и што?Тука не завршил неговиот живот,а ни мојот со тоа што сум се вљубила во тој човек!
Се согласувам со Дивајн,можеби ќе ми смета контактот со неговата бивша жена,а и незнам детето колку ќе биде приврзано за нејзе,од тука автоматски иде и колку ќе ме прифати мене како втора мајка..али се во име на љубовта!:helou:

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Тука има две ситуации кои налагаат различни услови за развивање на една ваква врска:
1. Детето живее со мајката.
2. Детето живее со таткото.
Разликата е очигледна.

Како и да е, за една ваква врска треба премногу труд и трпение, не е едноставно.
Само пример. Може да се најдеш во ситуација да те изнервира детето, а да не се чувствуваш доволно компетентен да реагираш со повишен тон (а за кревање рака да не прајме муабет), плашејќи се дека ќе чуеш: „Ти немаш право да ми викаш, не си ми мајка/татко“. Може ако реагираш кај партнерот за тој да преземе, детето да си го протолкува поинаку и да ви замери што сте го довеле до конфликт со родителот.
Детето на партнерот не треба да те плаши, ако избереш правилен пристап нема да се има проблеми и врската/бракот ќе си бидат како што треба.

И тоа дека ќе ги делат децата - не мора да значи. Нема нешто поубаво од тоа да почувствуваш дека си му исто како и другото дете, да чувствуваш дека те сака исто (да, возможно е), пред секој да те претставува како ќерка/син и се грижи за твојата иднина.

Не сум се нашла во ваква ситуација, но како што кажа RealGirl, не ги етикетирам луѓето.
Без разлика каков е односот меѓу мајката и детето, би дала се` од себе да почувствува дека сум му пријател, дека не му мислам лошо, дека може да ми се обрати за било што. Ако не сум го родила јас, не значи дека не можам да го сакам како свое.
Околината воопшто не ме загрижува. Доколку би се нашла во ваква ситуација, поважно би ми било како да се комуницира со детето и како да се создадат здрави услови за одржување на врската.

Член од
10 март 2007
Мислења
242
Поени од реакции
46
a be toa ti e individualna stvar , od licno iskustvo jas sum gledal posvoenite deca ne se bas mnogu mnogu zahvalni , taka da od start ne gi komplikuvam rabotite i od odma se distanciram , devojka so prikolka , ne blagodaram.

Член од
8 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
30
Ako nekoj go sakam ni dete ni nisto nema mi smeta ( osven ako ima podebelo dosie vo MVR:)))). Zar tie sto se razvedeni il ostanale vdovici/vdovci ne treba da imaat povtorno brak, ili da se zapoznavat so isti takvi kako niv zasto sto kje recat lugjeto ako devojka /decko se ozeni so razveden/razvedena. PA dajte ve molam do koga so malogragjanstinata sto kej kaze okolinata za nas, pa vaka pa onaka. Ako jas go sakam nikoj ne mozi da mi se mesa i da me natera da go ostavam pa ako saka i 5 deca da ima. Ako se raboti za raveden/a, deteto si ima roditeli i kje se postavam drugarski a ako se raboti za vdovec/vdovica kje stavis do znaenje deka ne sakas da mu go zamenis roditelot i kje gledas da izgradis eden zdrav odnos. Na kraj kraeva site si imame nekoe minato nikoj ne e roden vcera.

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Многу комплицирана и тешка тема!
Не ги етикитирам луѓето и секој што сака може да си избере во својот живот ама јас не би влегла во таква врска,нити во животот мој би скала некој што не е татко на моето дете да го одгледува и воспитува!Значи не ги осудувам луѓето што го одбрале овој начин на стапување во брак,туку зборувам лично за себе дека не би можела да влезам во таков брак,бидејќи за мене тоа е многу комплициран начин на живот!
Секако се разбира дека не сум за овие луѓе(разведени или вдовици-вдовци) да останат сами ,ама кога јас би се нашла во таква ситуација мислам дека би била доволна врска али накако брак

Член од
10 февруари 2007
Мислења
647
Поени од реакции
28
Не можеш туку така да прифатиш некој/а кој/а има дете. Ако веќе сме се заљубиле во таква личност, треба ситуацијата да ја разгледаме од сите можни гледни точки.Тука треба да се ставиме и на местото на детето кога веќе го сакме. Ете на пример што ако вашата мајка која иако е жена во години може во изгледот да се изедначи со девојка од 28 години сака да биде заедно со некој кој вие сигурно не можете да го поднесите од самата помисла дека тој ќе ја д*пи вашата мајка. Во овој случај расправиите би престанале само во случај двајцата да се разделат.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
zafrknata напиша:
Ете на пример што ако вашата мајка која иако е жена во години може во изгледот да се изедначи со девојка од 28 години сака да биде заедно со некој кој вие сигурно не можете да го поднесите од самата помисла дека тој ќе ја д*пи вашата мајка.
Божееее :pos::pos:

Само имајте на ум една работа. На секој може да му се случи да се разведе или недај боже да му почине партнерот, никогаш во животот не се знае што може да не` снајде. Тогаш дали би размислувале вака, кога некој друг ќе рече дека не сака да биде со вас затоа што имате дете и веднаш ве гледа како човек кој треба да остане сам до крајот на животот.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
:) malce so shala, no se nadevam ponezhniot pol nema da me pcue :)
Ko sho i reche drugar moj na edno ama epten preslatko devojche na kej "abe sho ima vrska sho iam 2 sina...sho se sekirash barem nema da ima potreba ti da gi ragjash i da si deformirash teloto" :):):)

abe nema vrska, ljubovta nema granici, a ne osobeno da se iskoristi dete nevino za postapkite na roditelite...nemit veze. Edna drugarka skoro vreme se razvede bash poradi nekoi si radikalni gledni tocki kon zivotot, prosto devojceto nema shansi da zivee na toj nachin, se razvede, si go zema deteto, i bash si e top curata, i pak miljon i se pushtaat duri i seriozni ponudi za brak ima dobieno

Kajgana Shop

На врв Bottom