Тоталитарниот режим на Ердоган, политичката иднина на Турција

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Јас ја гледав таа 'дебатата' меѓу Крсто и Андреј. Кој вмровска беда е овој Крсто, нискост во секоја смисла, пример пар екселанс за цивилизацискиот јаз меѓу тоа што е насобрано во ДПМНЕ и сѐ останто во државава.

Ова е линк од 'дебатата', кој нема попаметна работа нека гледа...
Каква паметна работа бе! Идам кафе да си варам, симнав неколку комедии. Ќе се прави маратон.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.364
Поени од реакции
8.937
Каква паметна работа бе! Идам кафе да си варам, симнав неколку комедии. Ќе се прави маратон.
Не е баш комедии, ќе те јаде туѓ срам, бар мене ме јадеше. На едната страна имаш некој егзотичен хибрид од праисторискиот човек и современиот, а на другата артикулиран човек, без разлика колку и да не се согласувате политички, идеолошки итн.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Не е баш комедии, ќе те јаде туѓ срам, бар мене ме јадеше. На едната страна имаш некој егзотичен хибрид од праисторискиот човек и современиот, а на другата артикулиран човек, без разлика колку и да не се согласувате политички, идеолошки итн.
Примитивизмот пали кај нас. Ја и ти после тaa дебата може сме се лечеле со Шостакович, ама наредниот ден слушав како овој Крсто Клегејн го распорил тоа копиленцето, додека барав за да фрлам пикавец корпа шо останала неискршена, минев низ скелети на откорнати клупи и пречекоруев мини депонии со ѓубришта фрлани од тераси на згради. Крсто скроз легитимно си победи у таа дебата, испадна фраер и јебо, го ишутира и злостави тоа детуленцето со џемперчето...стај наводници кај шо треба.

Глеј ја темава. Ердо го бранат. Падишах Таип Први е јака мажетина, он на сите им пркоси, руши авиони и бојкотира ајфони. Налет шо е исламски фундаменталист, отоман у душа, автократ и со секој потег го подрива аманетот на Ататурк за секуларна, демократска Турција.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.364
Поени од реакции
8.937
Примитивизмот пали кај нас. Ја и ти после тaa дебата може сме се лечеле со Шостакович, ама наредниот ден слушав како овој Крсто Клегејн го распорил тоа копиленцето, додека барав за да фрлам пикавец корпа шо останала неискршена, минев низ скелети на откорнати клупи и пречекоруев мини депонии со ѓубришта фрлани од тераси на згради. Крсто скроз легитимно си победи у таа дебата, испадна фраер и јебо, го ишутира и злостави тоа детуленцето со џемперчето...стај наводници кај шо треба.

Глеј ја темава. Ердо го бранат. Падишах Таип Први е јака мажетина, он на сите им пркоси, руши авиони и бојкотира ајфони. Налет шо е исламски фундаменталист, отоман у душа, автократ и со секој потег го подрива аманетот на Ататурк за секуларна, демократска Турција.
А ха. Ти овде и во иницијалниот пост зборуваш за перцепцијата на Волкот, Баче и Марик 14. Во ред тогаш, се согласувам, примитивизмот пали.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Ја го изгледав цело и поприлично се изнасмеав, али сеирџиското знае да се упали кај мене понекогаш.

Андреј е супер и веруем дека до пола негде беше боље. И дебатата идеше у негова полза, за секоја публика. И кога се караа, не му ќутеше на абдалот. Втората половина од дискусијата, Крсто фати на некоја човечка нишка, за имање почит како човек на човек, подтекстови, „без разлика на тоа дали ВМРО крадело, не крадело, дали Скопје 2014 е кич или не е, битно е да бидеме луѓе!“, иако воопшто не му сметаше да го кажуе соросоид Андреј цело време. Андреј имаше доста добри поенти иако малце завергла со мачоизмот. У вакви дебати тепа тон на глас, говор на тело и патронизирање, тоа гледаат луѓе кога проценуваат. Не користење на терминологија која не му е блиска на Трпе. Крсто се спушти на тоа ниво. Андреј исто добро праеше со тоа што го потенцираше секојдневниот Македонец кој е работник и страда од раката на ВМРО. Такви работи палат. Не пали муабет за „бруталистичка архитектура“, „апстрактен експресионизам“ и „постпанк функционализам“, пошто луѓе врска немаат што значи тоа и како тие термини се аплицираат на нивниот секојдневен проблем. Ако примети на крај, кога продужи да зборува за „култура на бронза“, веќе изгледаше банално пошто Ојле ќе каже:

„Види го Крсто, човечки му зборуе, со почит, иако копиљов е помал 30 години, а овој паламуди за некоја култура на бронза, ја утиња поентата. Земало детево читало од книга теорија, филозофира нешто, не ја гледа реалноста...“

Луѓе нема да приметат ад хоминеми, чери пикинг, бегање од поентата на дискусија и каков преварант е Крсто у целиов муабет. И не само тука, скоро сегде. Дебатата е компетитивна, не е конструктивен дијалог. Али мене ми делуеше како Андреј да е свесен за тоа. Така да, цело време ги спомнуваше македонските дејци и како ВМРО се посрале на тоа. @Raziel за разлика од таа ужасна дебата на Есад и Горазд, ја би рекол дека Андреј изигра многу боље.

Kај сите овие ашљаци ко Крсто, Есад и слично, постои една работа што им дава голема предност у дискусија, колку и да тресат глупости, на најдилетантски начин, а тоа е јазот у години со соговорникот... Они се убедени дека за разлика од „децата“ со кои зборуваат, они имаат поголемо и поквалитетно искуство (што можда и е тачно за некои работи). Они тоа го покажуваат, дека соговорниците ги гледаат ко „мочковци“, што ги поучуваат за животот. И од таа страна, некој Горазд и Андреј го осеќаат тоа на емотивен план и почнуваат да се понашаат така како што се третирани. Па ќе приметиш, дека од половината на дебатата, Андреј почнува да зборува помалку флуентно, да му трепери гласот и сите тие заебанции - што е нормално. И со тоа ја изгубил јавната дебата. Пошто повеќето луѓе реагираат на примитивизам и софизми. Ја и ти реагираме на примитивизам, сакале или нејќеле, секако во различен степен од некој друг. Треба да немаш емоции, за да не те чепне примитивизмот на некој план, колку и да знаеш свесно дека тоа што е кажано, нема врска.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
У вакви дебати тепа тон на глас, говор на тело и патронизирање, тоа гледаат луѓе кога проценуваат.
Колективна меморија од Крсто направи респектабилен член на ДПМНЕ и сега веќе пратеник и квазипортпарол на таа партија. Андрејче, ако не реши да се "надмине" и да почне со УА лопови врескање у дебати, ќе остане тоа детулето со џемперчето шо го изеде курот од КРСТО.
Марија Џонс, небитно шо имаше да каже у дебатите на локални(иако и она се здрка јако и верглаше), луѓе ја памтат како таа искубаната кокошка, шо личи на наркоман, облечена како питач некој, ненашминкана, неспастрена, а сака градоначалник да стане. Нема, тоа е. Ако не си го знаеш народот, шо кур бараш у политика? Кај нас немало Ленини и Троцкиевци облечени у партали како држат говори. Кај нас бил Тито, начешлан, господин човек, џентлмен. Он ја ебел Лолобриџита бе. Веројатно и Елизабета Втора ја имал ебено. У Холивуд како свој го примиле, фраериште бил. Башка и цело време викал "овај народ је навико ратова", значи им пркосел на големите сили, им викал мрш ние сме најјаки.
Ердоган е тој ков, политичар шо овде се продава, со држење и манири шо овде историски се кркаат како алва. Со воинствена реторика и тн. паралели шо ги праам за постов да не биде офтопик. :D

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Јас ја гледав таа 'дебатата' меѓу Крсто и Андреј. Кој вмровска беда е овој Крсто, нискост во секоја смисла, пример пар екселанс за цивилизацискиот јаз меѓу тоа што е насобрано во ДПМНЕ и сѐ останто во државава.

Ова е линк од 'дебатата', кој нема попаметна работа нека гледа...
Момаков е млад и нема многу самодоверба. Од другава страна е избричен неандерталец влезен у чоечка облека. Со урлање "слушај младо момче" со 150 децибели не се "добива" дуел....впечаток дека Крсто сељакот "победил" у дуелов може да добие само полуписмен самозван полуинтелектуалец.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Оваа тема за Турција е или за Македонија?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ретард, твојата патолошка опседнатост да бидеш сексуална жртва на диктатор, мазохизам, садизам (како и да се вика) нема лек.
Пазете сега, оваа реченица доаѓа од верен следбеник на Маркс и Ленин. :)
Автосугестија?

Несомнено е дека ваквите авторитативни фигури создаваат некоја еротска фиксација кај некои личности.

Се е тоа ОК, whatever works for you само нека остане таму.
И јас тоа викам, мислам, да не се правиме наивни дека не сме го очекувале ова од вас, ама so soon?
Мислам, вчера Меркел и Ердоган си подадоа рака, денес зборите за секс со кукли со бркови.
WTF dude? :pos:

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Доста бе со тие антихристи, два пати слушале металика, линкин парк и инсејн клаун поси и одма право јас сум антихрист мууабети.
Каков Линкин Парк бре човече? Па ти напишав еднаш не се обидувај да бидеш духовит, јас не се обидувам бидејќи не ме бидува за тоа, прифати и ти добронамерен совет, имаш одлични мислења по темите ама не те сфаќам зошто го правиш ова?

Пошто помалку луѓе знаат за гомнариите на Стаљин подетално, ко што знаат за тие на Хитлер... Хитлер е популаризиран и има станато Волдеморт у светот на дисфемизмите, а и злоделата му одговараат со SJW теми. Убивал гејови, Роми, Евреи, расизам, бла бла. Стаљин им давал права на жени, имал добро здравство, сите еднакво го јаделе курот (иако не е така, некои повише го јаделе)...
Апологетот на Стаљин, ја има научено домашната и спремен е за расправање. Што и да му спомнеш, ги има документите при рака, цифрите и „контрааргументите“.Ако некој просере за Стаљин, лесно може да испадне неук пошто ќе го изеде од тенкиво, така да повеќето практично не се умараат со Сталин. Ќе кажат по некој виц „кој кивљот, наздрављот!“ и тука завршува приказната.

Иначе околу темава со Ердоган, тоа што мене ептен ме здркуе, е како демохристијани, што мрзат Ислам (и со право), се диват на Ердоган. Он стварно поише спаѓа у Асад, Садам, Гадафи баграта, отколку у онаа на салафистите - сеа за сеа. Али ипак, после сите срања што ги направи со црквите, дискриминација на христијани по работни места у државни институции што расте у задњиве две години и ред други работи што дискретно ја тргаат Турција од секуларниот колосек (без разлика поради кои причини - дали он ја користи како некој опиум за масите и со цел да солидизира моќ/веруе во тоа или комбинација од двете (што е најверојатно)), потребна е солидна когнитивна дисонанца, за да се поштуе Ердоган.
Егдоган е од типот на калаштура, политичка дрољетина, ќе направи све да остане на власт, ако треба ќе се пише Римокатолик и ќе оди во Рим да баци нога на Папата само за да остане на власт, ако за тоа му треба да изеде прасе-цицалче има да го згнете веднаш, абе Грк ќе се пише ако му е од корист, ако треба ќе руши руски авиони па после ќе му лиже тестиси на Путин, ако директно воена помош и тргување со ИД му е од корист, нема проблем, ако пак треба да ги бомбардира пошто се сменила политичка клима, има да пушти цел винг Ф-16 да ги бомбардираат, нема недоследност за која не е спремен само да остане на власт, тоа ти се викаат клептократи.

Асад и Гадафи се од баграта која западот ја уништи, или се обиде, со цел да спречи ширење на комуњари по свет, повеќе од пола век борба на западот против секуларност во исламски свет и безрезервна подршка на најекстремни исламисти. Ал-Сауд причата е класичен пример, таков инцестоиден клан на поранешни крадци на камили го лупнаа за број 1 во Суни светот. Барем Гадафи колку пати соопшти дека ако падне, милиони бегалци ќе ја преплават Европа. Не дека бил пророк туку имал добро чувана граница.
Чудно ми е колку луѓето на запад не се свесни колку нивните политичари се одговорни скоро исто колку и моронот кој со нож шета по улица за да заколе ќафир.

Дали мислиш дека е точно дека испод одреден IQ не е можно во една земја да постои функционална парламентарна демократија? (не знам ние како стоиме ама сигурно не сме за фалење)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Каков Линкин Парк бре човече? Па ти напишав еднаш не се обидувај да бидеш духовит, јас не се обидувам бидејќи не ме бидува за тоа, прифати и ти добронамерен совет, имаш одлични мислења по темите ама не те сфаќам зошто го правиш ова?
Де бре, не паничи.
Од комунисти, социјалисти и анархисти почитувам само Бонот и неговата дружина.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Де бре, не паничи.
Од комунисти, социјалисти и анархисти почитувам само Бонот и неговата дружина.
Не паничам, само се обидувам да сфатам зошто луѓе прават работи кои ги прават.
Т на француски не се изговара на крај :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Лордот пробува своите најдлабоки чувства да ги скрие со хумор. Типичен дефанзивен механизам. Сигурно длабоко во себе сака да биде третиран дрско од некој бел, хетеросексуален диктатор. Еднаш го начекав како лајка видео од Џордан Питерсон на јутуб, а тука го сере цело време.
Дали мислиш дека е точно дека испод одреден IQ не е можно во една земја да постои функционална парламентарна демократија? (не знам ние како стоиме ама сигурно не сме за фалење)
Такви апстракции се на високо ниво, може да се изостават многу фактори.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не паничам, само се обидувам да сфатам зошто луѓе прават работи кои ги прават.
Т на француски не се изговара на крај :)
Не се изговара, а?
Ленин и ко. задушувале востанија на тие автентичните левичарски движења (некои им биле другарчиња) додека Сталин и сличните му ебавале матер ради чист мерак и параноја.

Муабетот ми е, лоши примери (споредба).
Заедничко е само насилството, кое не го оправдувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom