Almeida
поет, мрачна сила, гад
- Член од
- 15 февруари 2015
- Мислења
- 7.563
- Поени од реакции
- 19.993
Јас не сум бафра, не ме вреѓај.Бафра, те почитувам, на моменти правиш добри анализи но од економија и глобална политика: ич абер да се немало.
Многу дневно политички детали гледате а не поодгое и во целост.
Како што порано во 70-е решиле Бразил да произведува процесори, после решија да ги преместат на исток.
Така е и со Турска, колонијална власт уште од Кемал Ататурк, секој обид да се ослободи народот од тоа ропство, демократски преку избори завршувал крваво со пуч и хунта, ги ликвидираат патриотите и после неколку години пак "избори" и колонијална власт, ЕУ и САД им честитаат на новата хунта и враќање на "демократијата", така 4-5 пати. Има многу сличности со Шпанија и Грција.
Во таков колонијален систем ништо независи од тебе а од господарот, пример ЕУ ги прави богати и да не произведуваат ништо, разврат, содомија, мултикулти. Со Турција беше слично, средно богати, да произведуваат, најсилна армија во ЕУ. Но сето ова е променливо има почеток, определени етапи и крајна цел, за Турција беше определен распад на три дела, западен, ИСИС и Курди. Но пучот 2014 не им успеа, за прв пат после 100 години Турција има своја, а не колонијална власт. Нормално е господарите да не се задоволни, цел стогодишен проект им се руши, но во секој случај го прифаќаат поразот и прават нов план спрема матрицата на возможности.
Но не е само тоа, целиот миропоредок се руши, има нови играчи не потчинети на господарите, секој се спасува сам за себе.
Турција беше експортно ориентирана, САД импортно, Трамп е од тие нови играчи и гледа да врати производство во САД, тоа со попот во зандана е само повод, Трамп и си признава, и да го ослободите царините за железо и алуминиум остануваат.
Така да секој работи за себе, меѓу определени држави може да настане нова симбиоза, но меѓу САД и Турција не.
плусови за Турција:
-им направија реално производство и се експортно ориентирани
-имаат најсилна армија во ЕУ
-не се толку морално уништени како ЕУ и САД
-после пучот Ердоган очисти 90% од петата колона
минуси за Турција:
-има многу помалечок долг отколку САД и ЕУ, но кредиторите сакаат да ги уништат, така да нема никаков МВФ и СБ за нов кредит, треба да се снаоѓа од друго место.
-треба нов пазар, замена за американскиот.
Прогнозата ми е следната: ако беше стариот миропоредок од пред 10 години, лесно ќе ја средеа Турција, тотално ембарго од ООН, СБ, МВФ, за повод многу лесно си наоѓаат, човечки права, хемиско оружје...
Но сега светот е во сосема нов и преоден стадиум, старите господари губат власт, САД им избега од под контрола, многу поларен, секој за себе. Како ќе одат работите во Турција зависи од тоа целиот свет во која насока ќе тргне, но има повеќе плусови на нивна страна.
Инаку, да, бафра абер нема ни од економија, ни од глобална, ни од локална политика.