Тоталитарниот режим на Ердоган, политичката иднина на Турција

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Бафра, те почитувам, на моменти правиш добри анализи но од економија и глобална политика: ич абер да се немало.;)
Многу дневно политички детали гледате а не поодгое и во целост.
Како што порано во 70-е решиле Бразил да произведува процесори, после решија да ги преместат на исток.
Така е и со Турска, колонијална власт уште од Кемал Ататурк, секој обид да се ослободи народот од тоа ропство, демократски преку избори завршувал крваво со пуч и хунта, ги ликвидираат патриотите и после неколку години пак "избори" и колонијална власт, ЕУ и САД им честитаат на новата хунта и враќање на "демократијата", така 4-5 пати. Има многу сличности со Шпанија и Грција.
Во таков колонијален систем ништо независи од тебе а од господарот, пример ЕУ ги прави богати и да не произведуваат ништо, разврат, содомија, мултикулти. Со Турција беше слично, средно богати, да произведуваат, најсилна армија во ЕУ. Но сето ова е променливо има почеток, определени етапи и крајна цел, за Турција беше определен распад на три дела, западен, ИСИС и Курди. Но пучот 2014 не им успеа, за прв пат после 100 години Турција има своја, а не колонијална власт. Нормално е господарите да не се задоволни, цел стогодишен проект им се руши, но во секој случај го прифаќаат поразот и прават нов план спрема матрицата на возможности.
Но не е само тоа, целиот миропоредок се руши, има нови играчи не потчинети на господарите, секој се спасува сам за себе.
Турција беше експортно ориентирана, САД импортно, Трамп е од тие нови играчи и гледа да врати производство во САД, тоа со попот во зандана е само повод, Трамп и си признава, и да го ослободите царините за железо и алуминиум остануваат.
Така да секој работи за себе, меѓу определени држави може да настане нова симбиоза, но меѓу САД и Турција не.
плусови за Турција:
-им направија реално производство и се експортно ориентирани
-имаат најсилна армија во ЕУ
-не се толку морално уништени како ЕУ и САД
-после пучот Ердоган очисти 90% од петата колона
минуси за Турција:
-има многу помалечок долг отколку САД и ЕУ, но кредиторите сакаат да ги уништат, така да нема никаков МВФ и СБ за нов кредит, треба да се снаоѓа од друго место.
-треба нов пазар, замена за американскиот.

Прогнозата ми е следната: ако беше стариот миропоредок од пред 10 години, лесно ќе ја средеа Турција, тотално ембарго од ООН, СБ, МВФ, за повод многу лесно си наоѓаат, човечки права, хемиско оружје...
Но сега светот е во сосема нов и преоден стадиум, старите господари губат власт, САД им избега од под контрола, многу поларен, секој за себе. Како ќе одат работите во Турција зависи од тоа целиот свет во која насока ќе тргне, но има повеќе плусови на нивна страна.
Јас не сум бафра, не ме вреѓај.
Инаку, да, бафра абер нема ни од економија, ни од глобална, ни од локална политика.

B

Bafra

Гостин
Ama pak ti od druga strana ekspert :facepalm:
Абе со алма левичарското :гомце: прајш муабет , нив само идеологија ги бива. Ти да веруваш во тоа што ти проповедаат, додека плаќаш 60% данок, додека ти работиш а тие само на власт и да трошат пари од другите.

@Бачето твоите тврдења за пропаст на доларот, за пропаст на САД, за моќта на БРИКС, ништо од тоа не се остварува.
Додека моите тврдења за доларот како алфа и омега, и дека ќе станува уште помоќен и побаран во реалноста се покажува дека е така.
Како тоа кажуваш не знам екомомија а после тоа НИШТО не кажа економски, туку општите муабети за глобализација и геополитика.
Кажи колку должи турска, како лирата губи вредност, зашто е лошо/добро

И сега кој знае а кој не знае :P

Не знам како го сфаќаш распадот на Западот, а воедно се распаѓа и истокот, дека тоа е победа на Истокот ....
Па сам ги спомнуваше сионските мудреци, што пишува таму. Сегашниов систем да се распадне, да се создаде хаос, па после да се воведат промени, кои народот не би ги прифатил без претходниот хаос...

Турција беше експортно ориентирана, САД импортно, Трамп е од тие нови играчи и гледа да врати производство во САД, тоа со попот во зандана е само повод, Трамп и си признава, и да го ослободите царините за железо и алуминиум остануваат.
Ако е Турција експортно ориентирана, кажи што ќе се случи кога САД ќе ти забрани твои производи... Што ќе прават фирмите, кај ќе продадат и на кого му треба таа количина,квалитет итн.

Доста веќе со тоа Турција има најмоќна армија. Турција е огромен увозник на оружје и нафта. Што плус ќе прави со војската, да не осваја ЕУ или Русија или САД ...

Не им е целта да ја средат турција, САМА се распаѓа, одвнатре се распаѓа, не ја нападна некој. Па Ердоган беше кај Папата, тоа што ти кажува....
Сега моли помош од Макрон, па Меркелка, сигурно и Шпанија и Италија ќе притискаат да и се помогне оти КУПУВАЛЕ турски државни обврзници. Зар со инвестирање пари таму, сакаат да ја уништат...

Како ќе одат работите во Турција зависи од тоа целиот свет во која насока ќе тргне, но има повеќе плусови на нивна страна.
Еве пак субјективно, Турција имала повеќе плусови :D какви плусови море.
После Октомври ќе видиме што ќе биде со нивната економијаа а воедно и Турција.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Абе со алма левичарското :гомце: прајш муабет
:lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

За воља на вистината, „левичарско гомно“ е скапоцен дијамант во однос на ердоганист, путинист, паторист.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Се моли пациентот на Кано да прекине да изиграва кловн.

Прво молеше да го игнорирам а секој ден ме прозива :sneaky:

На темава барем да си прочитал ќе си сфател некои работи.
Јас кога му објаснував на @Казаки дека од кои економски причини Турција ќе го јаде, ти :drk: со шарените по раскрсници.

Се молат и модераторите да го остават на раат Кано, да може да го среди пациентов, оти очигледно му нема спас :D

@Avenger99 ти ко шо глеам на темава си лајкал мои мислења, сега на интелектуалецов кој вика дека во Катар не можеш ни со авион да стигнеш исто. Едно ти е грешка, одлучи се :D

И после љубителите на Левица не биле ко Сталин, бегај бе неписмено левичарско :гомце:
иш иш кокошко :P моли да не го цитираш или прозиваш а цело време се чепка, да не те чеша дупето море, ене ти го/ја @staycalm

Како ќе му помогне САД, а и од каде излезе дека проблем имаат со САД....[DOUBLEPOST=1534602787][/DOUBLEPOST]

Тешко дека ќе има такво нешто сега за сега, а за во армијата не му требаат кадарни, туку послушници.

Има уште време за Ердо а и доста проблеми да направи, пред да спуштат завеса. :D
Турција сепак е велесила не е Венецуела или Никарагва.
Ердоган кога ќе падне економски не само армијата. И неговите дури ќе се свртат внатре во партијата против него. Ердоган може да се симне од власт само преку економија.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Lliderot na sllobodniot sfet Angela Merkel ke mu pomogne na diktatorot Erdogan.

Па има ли нешто посмешно :pos:[DOUBLEPOST=1534844796][/DOUBLEPOST]
:lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

За воља на вистината, „левичарско гомно“ е скапоцен дијамант во однос на ердоганист, путинист, паторист.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Односот на Германија и Турција е толку комплициран вака наивно да се коментира. Којзнае каква е хипотеката што ердо ја потпишуе, ама тоа не е разлог некој "десничарски" "мудрец" да измастурбира на чинот.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ајде, ајде, уште малце и Ердо ќе го викате лидер на слободниот свет,
чунки лидери на слободниот свет се дружат само со други лидери на слободниот свет :icon_lol:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Кристиан,
за да ти е појасно,
ти коа ќе решиш дома да им се курчиш на твоите, шо ти даваат стотче за кафе и цигари и ќе играш Far cry и дремеш на форуми по цел ден, твоите нема да ти го даваат стотчето веќе. Пошо од сув путинизам, ердоганизам не се живее, ќе мора да си го дадеш газот на некој лихвар (Меркел) шо нема баш да те трпи да јадеш гомна по форуми и да пуцаш игрици, пошо патетичниот ти живот е во рацете на лихварот. Кога се даваат толкави пари, хипотеката е непоимлива за твојата краткогледост. Политичката хипотека врзана за финансиска помош е правило број 1 у неоколонијализмот. Тоа е тоа што нас не јебе као (обид за) држава, ама и тоа не го конташ. Кој ти дава пари да преживееш, тој ти ја крои политиката. Ете, Грција е пример од школска книга.
Ердо одеше на бацигаз после срушениот руски авион во Сирија. Сега скоро бацуваше катарски газ, а сега ќе оди кај Меркел на бацигаз само затоа што има поган јазик и 0 мозок. Ликот е најпромашен политичар да денешницава. Од економија што расте пола век, успеа да напраи бродолом што нема да го опраат генерации после него. Секако дека најбитно у 21 век е никој да не му го гледа жената, да шири катарски радикален ислам со џамии низ цел Балкан и ти да мастурбираш на неговата "политичка генијалност".
После прва светска војна, ова ќе биде прво поголемо тртење на османлиите. Наредно е со курдите...

Член од
6 април 2014
Мислења
5.127
Поени од реакции
6.561
Jas neznam kako moze eden covek sam na sebe da si organizire puc i posle toa da mu bide izgovor da zatvori 50 000 narod i od funkci da smeni 100 000 luge. Da si korav ke svatis deka erdogan ti e moderen diktator.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.383
Поени од реакции
24.091
Jas neznam kako moze eden covek sam na sebe da si organizire puc i posle toa da mu bide izgovor da zatvori 50 000 narod i od funkci da smeni 100 000 luge. Da si korav ke svatis deka erdogan ti e moderen diktator.
A bre stvarno vo moda da ti bilo ova samoorganiziranjeto na pucovite, posebno koga istiot nema da uspee. Ako uspee e togas demokrtskite sili pobedija nad zloto ;)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.595
A bre stvarno vo moda da ti bilo ova samoorganiziranjeto na pucovite, posebno koga istiot nema da uspee. Ako uspee e togas demokrtskite sili pobedija nad zloto ;)
На Стаљин, Мао, ПолПот, Чаушеску, Енвер Хоџа... на сите нив им организираа пучови и мораа сироти милиони да убијат од својот народ, иако неќеа. Фррагилна работа се диктатуриве.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.127
Поени од реакции
6.561
Kakov e toj puc da se pravi vo 3 denta koga site ja znat lokacijata na glavniot sto treba da se odstrani i nikoj ne go napaga ? Kako moze odkoga erdogan zaminal od hotelot posle 30 min enos om teknalo da go napadnat hotelot ? Mnogu nelogicno ili gresam ?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Алцхајмерида пак блада нешто, види, Турците немаат 20% Германско население, туку обратно.
Така да, поверојатно е "лидерот" на "слободниот" свет да отиде на бацигз кај лошиот диктатор. ;)

S

silmarillion

Гостин
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-21/merkel-ally-says-erdogan-to-face-list-of-german-demands-on-visit

Erdogan to Face German Demands In Exchange for Economic Help

Па и не бараат ништо посебно германциве. Можда Меркел напраила математика колку ќе ја кошта кризава па пробува да спаси нешто. Ја на овој не би му дал ни од гревоите не па друго.

Kajgana Shop

На врв Bottom