Торбеши (Македонци-Муслимани)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
O MAJ GAD !!!!
Кај Србиве на нас славобугариве ни измислиле макеоднски идентитет па и на вашиве сограѓани Албанци - православни им измлислиле исти македонски иднетитет. Ова Србиве ставрно биле будали на све што е православно да му да му даваат македонски иднетитет наместо српски.
Што не е јасно бе маниак, бугари направиле попис и виделе дека има села со православни албанци, денеска тие села се изјаснуваат како македонци, и ги буни истата работа како вас форумџииве, го врзале етничкиот идентитет со верскиот па за нив изјаснувањето македонци е пред се верско изјаснување.
Инаку признаваат дека акбанскиот јазик им е мајчин јазик.
Така да, ако твоите се од реканскиот регион или на било кој друг да си знаете дека имате албански корени.
Автоматски споено мислење:

Родот Врескаловит поради богатството кое го поседувале биле нарекувани „паша“ многу христијани поради качачките напади се имаат иселено во Скопје и Гостивар.

Само се измешале луѓето со нас не се присилно асимилирани. Вие ги имате избркано прво од Албанија, а после и од тука. Кој знае дали и вистина биле Албанци или принудени од качаците да се поалбанчат. Така и дел од торбешите станале муслимани, за качаците да не ги напаѓаат. Во Албанија многу го менувале и јазикот.
Зошто би ги избркале од Албанија кога и во Албанија има православни.
Качачките банди не можат да ти менуваат мајчин јазик, вклучи малце мозок.
Мајчим јазик единствено може да то смени држава која ќе ти принуди да учиш, работиш и било што на државен а нд на мајчин јазик.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.110
Поени од реакции
30.180
Jas dosega nemam sretnato takvi, niti ednas. Imam sretnato Shiptаri koi ne znaat da gugnat na Makedonski ali srpskiot go vladeat odlicno. Od kade li naucija srpski koga tuka oficijalen jazik od 1945 navamu e makedonskiot. Mozi vo vojska ko bea Maribor :cautious:
Ja obozavaat Dragana Mirkovic

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Do nekade gi izgubivme Torbesite a se Makedonci i preku jazikot najgolema alatka ke bese da se cuvstvuvame isti, Makedonci. Ama koga samite nemame dovolna nacionalna svest kako da ocekuvame od niv? Preku verata tie ziveat poinaku i pritisokot od nivnite e pogolem pa gledame sto se desava. Se delat, se deklariraat Turci ili pa Muslimani kako nacionalnost, se mesaat so Sipcive a pricina e verata. Podprosecno se obrazovani i so toa lesna cel za manipulacija. Ima mnogu pricini za ovie delbi vo Makedonskata nacija.
Ова требаше и со торбешите и со циганите уште на време да се реагира и да се придобијат према нас. Ние што праевме, ги бркавме сите цигани што идат у црква, торбешите уште од сам старт беа прогласени за Албанци/босанци/турци.
Албанците тактички преку религија си ги привлекоа према нив и сеа можеш да го видиш Бурим како вика селам алејкум и се декларира како албанец.

У Србија е скроз различен пристапот, таму циганката Силвана е православна.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.492
Поени од реакции
26.045
Така да, ако твоите се од реканскиот регион или на било кој друг да си знаете дека имате албански корени.
Kако ме позна Pasha Zotin !?!?
Затоа можда го имам вашиот табиет со сите да се контрам и расправам за разлика од бугарскиве каури што си ќутат и трпат.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ова требаше и со торбешите и со циганите уште на време да се реагира и да се придобијат према нас. Ние што праевме, ги бркавме сите цигани што идат у црква, торбешите уште од сам старт беа прогласени за Албанци/босанци/турци.
Албанците тактички преку религија си ги привлекоа према нив и сеа можеш да го видиш Бурим како вика селам алејкум и се декларира како албанец.

У Србија е скроз различен пристапот, таму циганката Силвана е православна.
Циганите се продаваат за 2 пакети масло, џабе е замарање за нив, историски, секоја партија и националност си купуваат ефтини гласови кај овие.

Торбешите се друга приказна, познавам неколкумина, и тие се горди на турскиот дел, се претставуваат како такви, имаат многу роднини таму и често одат по гости за Турција. Религијата е она што ги меша со Албанците, ете низ Батинци имаш многу такви бракови, а познавам и бракови со наши девојки, но ова е поретко.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
795
Поени од реакции
963
Викаш а? Што со ова село? По класична асимилација не постои никаде.
Уште зборуваат на албански.

Село број 2 https://mk.wikipedia.org/wiki/Кракорница

Село број 3
1. za primerite od selata (gorna reka) site sami si kazuvaat deka se makedonci, nikoj ne vika deka e albanec
2. ako bile albanci spored tebe, zasto ste gi kolele vo WW2
3. za torbesite - tie ne ni znaat albanski osven poslednive godini sosila ako im se natura... site si zborat makedonski, bi rekol pocisto od mnogu istocnomakedonski gradovi

ova revizioniranje na istorija i slicni gluposti trebalo da se skine vo koren, kaj ste praele etnicko cistenje i ne ste odgovarale, uste na glaa ke se kacuvate... sme podale raka za sega da slavite balisti na sekoj cekor. hrk pu

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
1. za primerite od selata (gorna reka) site sami si kazuvaat deka se makedonci, nikoj ne vika deka e albanec
3. za torbesite - tie ne ni znaat albanski osven poslednive godini sosila ako im se natura... site si zborat makedonski, bi rekol pocisto od mnogu istocnomakedonski gradovi

ova revizioniranje na istorija i slicni gluposti trebalo da se skine vo koren, kaj ste praele etnicko cistenje i ne ste odgovarale, uste na glaa ke se kacuvate... sme podale raka za sega da slavite balisti na sekoj cekor. hrk pu
Викаш тоа што торбешите зборуваат македонски тогаш мора да се македонци?
А тоа што православните албанци зборуваат албански мора да се македонци?

Ако дома си зборуваат на албански, и јазикот го наследуваат од мајка си, како што викаат сите православни од Реканскиот регион тогаш тие се албанци. Тоа што се православни нема никаква врска, и будисти ако се, нема да станат индуси, пак ќе бидат албанци.
Знам дека за вас е тешко да разликувате помеѓу вера и нација, две ствари се тоа.
Толку сте прости што мислите сите албанци празнуваат бајрам, и шлога ве фаќа ако видите албанец со немуслиманско име, како да падне матрицата.
Нејсе, ми текна една вистинита прикаска, еден македонец декан на факултет од Уким му се јавил да му честита бајрам на својот колега од Тирана, он му одговорил не празнува он пошто не е муслиман туку христијанин, и му викал ете збори со мојата жена, таа е муслиманка, таа празнува бајрам.
Тоа што во Македонија за очигледни цели е станата невозможна прикаска да се мешаат со различни религии тоа не е табу тема во Албанија.
Очигледен е пристапот зошто православните албанци по секоја цена требаше да се асимилираат.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
795
Поени од реакции
963
Викаш тоа што торбешите зборуваат македонски тогаш мора да се македонци?
А тоа што православните албанци зборуваат албански мора да се македонци?

Ако дома си зборуваат на албански, и јазикот го наследуваат од мајка си, како што викаат сите православни од Реканскиот регион тогаш тие се албанци. Тоа што се православни нема никаква врска, и будисти ако се, нема да станат индуси, пак ќе бидат албанци.
Знам дека за вас е тешко да разликувате помеѓу вера и нација, две ствари се тоа.
Толку сте прости што мислите сите албанци празнуваат бајрам, и шлога ве фаќа ако видите албанец со немуслиманско име, како да падне матрицата.
Нејсе, ми текна една вистинита прикаска, еден македонец декан на факултет од Уким му се јавил да му честита бајрам на својот колега од Тирана, он му одговорил не празнува он пошто не е муслиман туку христијанин, и му викал ете збори со мојата жена, таа е муслиманка, таа празнува бајрам.
Тоа што во Македонија за очигледни цели е станата невозможна прикаска да се мешаат со различни религии тоа не е табу тема во Албанија.
Очигледен е пристапот зошто православните албанци по секоја цена требаше да се асимилираат.
Ne mi pisuvaj referati, odi pali kolata i prasaj sekoj od dolna i gorna reka sto e i ke ti kaze makedonec. Probaj kazi im albanci deka se.

Zasto spored tebe ako se albanci, balistite gi kolele? I prethofno kacacki bandi?

Eve ti pak:

Hrk pu^2

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Ne mi pisuvaj referati, odi pali kolata i prasaj sekoj od dolna i gorna reka sto e i ke ti kaze makedonec. Probaj kazi im albanci deka se.

Zasto spored tebe ako se albanci, balistite gi kolele? I prethofno kacacki bandi?

Eve ti pak:

Hrk pu^2
Не знаеме сигурно дека балистите ги колеле, уште помалку качачки банди, тоа вие викате. А вие со историја немате блага веза.
И да ги колеле тоа не значи подифолт дека не биле албанци, имало и партизани албанци, имало и христијани албанци кои биле мета на муслимански качачки банди.

И ти оди праши ги торбешите и види дали некој ќе ти каже дека е македонец.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
795
Поени од реакции
963
Не знаеме сигурно дека балистите ги колеле, уште помалку качачки банди, тоа вие викате. А вие со историја немате блага веза.
И да ги колеле тоа не значи подифолт дека не биле албанци, имало и партизани албанци, имало и христијани албанци кои биле мета на муслимански качачки банди.

И ти оди праши ги торбешите и види дали некој ќе ти каже дека е македонец.
Citaj pogore, let that sink in. Odi lazi nekoj drug, zemi bladaj negde po forumi stranski kaj sto ne znaat kako bilo, moze ke ti projde...

ova revizioniranje na istorija i slicni gluposti trebalo da se skine vo koren, kaj ste praele etnicko cistenje i ne ste odgovarale, uste na glaa ke se kacuvate... sme podale raka za sega da slavite balisti na sekoj cekor.
Hrk pu^3

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.796
И ти оди праши ги торбешите и види дали некој ќе ти каже дека е македонец
Буквално сите торбеши што сум ги запознал се декларираат како македонци.
Кој бе сака на веков шиптaр да биде?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.127
Поени од реакции
12.109
Ако не ја свртите темава да е поврзана со религија, ќе морам да ја преместам во друг подфорум.
Албанци, македонци - во ред, ама дајте малку религија. Ислам, зошто, како кога итн :)

Член од
28 јуни 2018
Мислења
795
Поени од реакции
963
И да ги колеле тоа не значи подифолт дека не биле албанци, имало и партизани албанци, имало и христијани албанци кои биле мета на муслимански качачки банди
Sekako deka znaeme sigurno. I cel svet znae sigurno. Samo nazi lovers moze da mizhat i da velicaat nazi kolaboranti i da mislat deka postoi nekoja paralelna istorija. Hrk pu^4

Procitaj si pak sto si napisal za kacacki bandi - prvo nemalo posle vo naredna recenica imalo. Ne se znae kaj se tera. HAVUZ :D :D :D

Na temata - na popis ima grafi Makedonec musliman. No sto ako Makedonecot Musliman e ateist? Kako ke ho klasificirame?

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.431
Поени од реакции
4.171
7 godini ziveeme so komsii "torbesi", niednas ne sum gi narekol taka nitu zena mi nitu decata rekle ej vie ste torbesi.. Sin mi i deteto od komsijata se najdobri drugarcinja, non stop se druzat, pa i zenata mi epten se zdruzi so majkata na detencevo, baska zaedno vo gradinka odat pa naredna godina i na skolo.. Muabetot mi e deka osven religijata, vo nisto drugo ne se razlicni, ednostavno si se makedonci.. vo 21 vek ne treba lugjeto da se delat po nieden osnov.. lugje si se lugje, jas razlikuvam samo dobri i losi lugje, bez razlika na nivniot etnikum, religija ili rasa..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.127
Поени од реакции
12.109
7 godini ziveeme so komsii "torbesi", niednas ne sum gi narekol taka nitu zena mi nitu decata rekle ej vie ste torbesi.. Sin mi i deteto od komsijata se najdobri drugarcinja, non stop se druzat, pa i zenata mi epten se zdruzi so majkata na detencevo, baska zaedno vo gradinka odat pa naredna godina i na skolo.. Muabetot mi e deka osven religijata, vo nisto drugo ne se razlicni, ednostavno si se makedonci.. vo 21 vek ne treba lugjeto da se delat po nieden osnov.. lugje si se lugje, jas razlikuvam samo dobri i losi lugje, bez razlika na nivniot etnikum, religija ili rasa..
Темата започна со прашње дали направиле „веле-предавство“ бидејќи биле Македонци (по некоја логика мора да бидеш православен инаку не си Македонец, како да сме сеуште во пусто Турско) и сега прифатиле тие ислам и сега не знаеме што се по националност :)
Се собрале тука и ете, биле албанци, биле македонци - најди им крајот - како да па нас некој не прашува дали ќе бил муслиман, православен или не знам што... ќе го сопреме знаеш, не може ќе му кажеме :)

Kajgana Shop

На врв Bottom