Тито им го продал на Американците патот до Месечината

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Без Тито американците немаше да бидат прва нација што испрати човек на Месечината.

Ова го открива документарецот Хјустон , имаме проблем што премиерно ке биде прикажан во март 2013 година.

Југословените направиле голем напредок во развојот на технологијата благодарение на Херман Поточник австро-унгарски ракетен инженер, пишува порталот вести-онлајн.
Техничките решенија опишани во необјавените трудови на Поточник биле основа за формирање на тајна југословенска вселенска програма во 1948 година, после конфликтот на Тито со лидерот на СССР Јосиф Сталин.
Тито, како што тврдат авторите на документарецот, го направил најголемиот подземен вселенски центар во Европа во воената база Жељава, под шифра „Објект 505 кој се наога во Хрватска.“. ЦИА кон крајот на 1960 година открила дека Југославија веќе има оперативна технологија за летање во вселената.
Во март 1961 Тито наводно им ја продал на Американците комплетната вселенска програма, а веќе во мај истата година тогашниот претседател на САД Џон Кенеди објави дека земјата одлучила да се оди на Месечината, се тврди во документарниот филм.

Што мислите има ли вистина во ова?

F

freebird

Гостин
Без разлика дали е или не е вистина... ова е закон приказна :)

п.с: Ја мислам или сакам да верувам дека има вистина во ова :)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Воената база Жељава постои и навистина била една од најголемите бази која ја имала ЈНА

Но дали Југославија имала развиено технологија за летање во вселената незнам, јас би го почекал документарецот да објасни со факти и артументи па да збориме, вака се ќе биде рекла казала и секој приказна ќе измислува.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Хммм интересна документарка за ова не сум знаел. Ако може некој цел документарец да го најде ќе е добро за гледање

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Македонија има право на околу 10 % од сумата за која е продадено слетувањето на месечината.Некој да се заангажира да си ги добиеме парите.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Шо е следно? дека Тито му продал стапчиња за јадење на кинезите? А на русите тајната на атомската бомба?

По војната Југославија беше разурната полуфеудална земја, голем дел од неа беше без патишта, струја, железница... Произведуваа ловечки авиони врз база на предввојниот ИК-3, Во 50сетите направија ултралесен млазен авион со Ролс ројс мотор, набавуваа авиони од америка (кога беа заладени односите со советите) па после од СССР (кога пак се смирија, авио индустријата не беше нешто спектакуларно, основни школски и многу едноставни борбени авиони (дури и Орел кој важеше за врв на Југословенска воена авио технологија не беше нешто посебно во светски рамки а беше правен во соработка со Романија, не самостојно. Мислам дека никогаш не произведуваа сопствени млазни или ракетни мотори за авиони и ракети, се беше маде ин Америка или СССР. Така да многу минимално ми се чини веројатноста дека Југославија имаше некој поозбилен вселенски програм а нарочно од 45-60.. па се до 1953 се уште по планинте ОЗНА и УДБА ги гонеше остатоците на четници и усташи. Ова е само еден обид за некоја си нова “мистерија“

Член од
5 јануари 2012
Мислења
117
Поени од реакции
75
Е поголема глупост не сум слушнал.
Жељава е само воен аеродром кој е сместен во планина во близина на Бихаќ и служи како главна воена авионска база на околку 60 авиони од типот МИГ-21 и радарска станица која ја покрива цела Босна,Хрватска,Словенија,дел од Јадрнско море и делови од Австрија и Унгарија.
Каква вселенска програма и какви бакрачи,туку ќе му текне некому глупости да става на ју туб и да си напише што ќе му прдне на умот.

S

Shellshock nam67

Гостин
Од секогаш знаев дека Тито е на некој начин полу-бог..знаев. .
ne samo Gruevski moze da bide bog :pos:( go znaes vicot so posetata na Grujo kaj bojko Borisov ) ahah hah
dali e verovatno ili ne koj znae ali deka yugoslavija si imala svoja tajna programa za oruzje (nov tenk t 84 , orao jastreb novi mlazni avioni sekako taen aerodrom, tajno skrivaliste sepak e za sekoj respekt (y)).
totalno razurnata zemja podelena kako po vera taka po nacija da uspees da ja obedines vo eden sistem edna nacija ne e mala zasluga (toa ne im uspealno nitu na eden vladetel na balkanot). edina greska e sto ne ostavi naslednik koj ce ja prodolzi negovata politika

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
ne samo Gruevski moze da bide bog :pos:( go znaes vicot so posetata na Grujo kaj bojko Borisov ) ahah hah
dali e verovatno ili ne koj znae ali deka yugoslavija si imala svoja tajna programa za oruzje (nov tenk t 84 , orao jastreb novi mlazni avioni sekako taen aerodrom, tajno skrivaliste sepak e za sekoj respekt (y)).
totalno razurnata zemja podelena kako po vera taka po nacija da uspees da ja obedines vo eden sistem edna nacija ne e mala zasluga (toa ne im uspealno nitu na eden vladetel na balkanot). edina greska e sto ne ostavi naslednik koj ce ja prodolzi negovata politika
Остави наследник како не..Милошевиќ.. и дај молим те пиши на кирилица,ова латиницава сите не убива ..

S

Shellshock nam67

Гостин
Е поголема глупост не сум слушнал.
Жељава е само воен аеродром кој е сместен во планина во близина на Бихаќ и служи како главна воена авионска база на околку 60 авиони од типот МИГ-21 и радарска станица која ја покрива цела Босна,Хрватска,Словенија,дел од Јадрнско море и делови од Австрија и Унгарија.
Каква вселенска програма и какви бакрачи,туку ќе му текне некому глупости да става на ју туб и да си напише што ќе му прдне на умот.
najsovremena podzemna vozdusna baza opremena so okolu 50 avioni vo pogolem broj od tipot mig 29 ne e mala rabota vo pogled na voena spremnost bila prava za razlika od na primer italija germanija francija i drugi so 1 milion vojska spremna vo sekoe vreme. Znaele Amerikancite vo sto investiraat.
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 17:05 ---
Остави наследник како не..Милошевиќ.. и дај молим те пиши на кирилица,ова латиницава сите не убива ..
Milosevic vo ni eden moment ne ja sledese negovata politika, tuku veliko srpskata politika pod plast na nekogasna jugoslavija zato i sam ja unisti srbija i ja svede na belgradski pasaluk.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Добро, баш ме интересира која заговорничко-теоретска бараба го измислила ова?
Не за џабе рекле дека идеите најчесто доаѓаат додека седиме на клозетска шоља...

Член од
5 јануари 2012
Мислења
117
Поени од реакции
75
Ништо од ова што спомна не е тајна,за Жељава се знае од нејзиното почнување со работа,тенкот M-84 е направен бе :pos: и прикажан за 9-ти Мај 1985 година на Парадата во Белград :pos::pos::pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom