Терористички напади во светот

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.207
Поени од реакции
2.333
Другар има по фејсбук, по овие онлајн портали извадоци од документ, ако идеш по оние ДПНЕ портали ги имаат заокружено.[DOUBLEPOST=1503181410][/DOUBLEPOST]

Ножеви ќе си носат. Не се во мода бомбите, сега се ножевите, плус полесни се за набавка за разлика од бомбите.;)
http://makfax.com.mk/daily-news/царовска-нема-да-се-градат-станови-и-ка/

Следно од што треба да се плашиме?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Еве ти го мојот одговор што го напишав пред некоја минута баш за таа Царовска, која пред година дена држеше транспарент Refugees Welcome

https://forum.kajgana.com/threads/Мигрантите-низ-Македонија.78397/page-437#post-8152077

Да не се повторувам на сите теми

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
И во Северна Кореја нема терористички напади.
Хехехе, добар си, точно - во Северна Кореја нема терористички напади од наједноставна причина - терористите се на власт во Северна Кореја, а тероризмот е секојдневие во таа држава, со разликата што го нарекуваат џуче - не е исто како џуџе, но блиску е до реалноста во таа држава, каде што џуџе е на власт и си тера како ќе му текне, тоа веќе се вика тиранија и е` можеби единствената полоша ситуација во која може да се најде едно општество во споредба со теократијата.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.313
Поени од реакции
15.479
Таа кажа и дека покачување на пензија од 180 денари секој месец е поголемо од покачување на пензија од 600 денари годишно.....но заборави да кажи дека тие 600 беа исплатени во последниот месец од 2016 и точно е дека вкупно за 2016 е толку...но не кажа дека и во 2017 се продолжи со покачувањето од по 600 денари

Значи со други зборови...фатена во лага со доказ(видео) и што треба сега да и веруваме....незнам

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Во христијанска Полска каде шо доминираат христијаните нема ни еден терористички напад.Значи проблемот не е во христијаните,ниту во будистите ниту пак во хиндусите.Проблемот е кај либералите е шо сметаат дека сите се исти.Немаат филтер за тоа кого примаат дома.Значи ако некоја држава прими бегалци од Украина нема да има некој проблем.Ама ако примиш бегалци од Сирија или Сомалија е па тогаш издржи,сам намерно си се инфицирал!
Со коментарот имав комплетно друга поента, одговарајќи му на членот погоре дека државите и религиите не носеле вина за меѓусебните убивања чии жртви се бројат со 8-9 цифри.

Во врска со ова, терористички напади во Европа имаше долго пред да дојдат исламистите, извршени во име на друга идеологија. :)
Се согласувам дека треба да постои филтер за имигранти, особено строг за овие од Блиски исток.
Но доколку организација како Ал Каеда реши да изврши терористички напади како некои порано и во ист стил, аргументот дека мигрантите се криви нема да држи вода.
Да, овие со ножевите и комбињата се отпадок чии дела се направени на сопствена рака, а не по директива од некоја организација. Нивните напади немаат никакво влијание освен покажување некаква сила во занес дека нивната идеологија (религија) ќе надвладее и можеби создавање услови за елиминирање на целиот џган од Блискиот исток што е дојден во Европа. Што би било малку иронично.

Па велиш дека тие се криви.
Јас само тропнав нешто без врска за да не бидиш сам со такво мислење.
И моето и твоето мислење имаа иста вредност.

И во Јапонија ги нема,ај погоди зошто???
Нема што, напади или исламисти?
Едното го има/имаше...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.496
Поени од реакции
35.239
Хехехе, добар си, точно - во Северна Кореја нема терористички напади од наједноставна причина - терористите се на власт во Северна Кореја.
Ова не е фер изјава. С. Кореја е затворена држава, се што (мислиш) дека знаеш за нив доаѓа од амерички медиуми: а ако не им веруваш за Трамп и за милион други работи, зарем наеднаш им веруваш за Кореја, за која се знае дека им е трн во око?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Јас само тропнав нешто без врска за да не бидиш сам со такво мислење.
И моето и твоето мислење имаа иста вредност.
Јас никаде не ги спомнав вонземјаните, ти ги спомна.

И не очекувај на глупав коментар - како твојот - да не наидеш на глупава реплика.

Ова не е фер изјава. С. Кореја е затворена држава, се што (мислиш) дека знаеш за нив доаѓа од амерички медиуми: а ако не им веруваш за Трамп и за милион други работи, зарем наеднаш им веруваш за Кореја, за која се знае дека им е трн во око?
Е па јас не сум љубител на затворени држави, и тука завршува мојот заклучок за Северна Кореја, без воопшто да ги земам во предвид информациите кои ги објавуваат западните медиуми и Доналд Трамп.

Историски затворените држави се имаат покажано и докажано како општества кои не ги ценат и не ги почитуваат човечката индивидуа и најосновните човечки потреби, не ми требаат СиЕнЕн или Трамп за да ми го кажат ова, доволни ми се патешествијата низ кои имаат поминато тие кои ги преживеаа Јосиф Висарионович Сталин, Мао Це Тунг и Пол Пот, а ако не тие, тогаш масовните гробници и планините со безживотни тела имаат што да изнакажат.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.496
Поени од реакции
35.239
Е па јас не сум љубител на затворени држави, и тука завршува мојот заклучок за Северна Кореја, без воопшто да ги земам во предвид информациите кои ги објавуваат западните медиуми и Доналд Трамп.
Баче, ги нарече терористи. Toa нема врска со нивната затвореност, ни твоето „нељубење“ за нив. :)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Баче, ги нарече терористи. Toa нема врска со нивната затвореност, ни твоето „нељубење“ за нив. :)
Е па тероризирањето на цивилното население е едно од основните средства за одржување на тоталитарната власт во едно тоталитарно општество.

Или ре-едукација или превоспитување е поприфатлив израз ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.496
Поени од реакции
35.239
Е па тероризирањето на цивилното население е едно од основните средства за одржување на тоталитарната власт во едно тоталитарно општество.
Но ти сега ги опиша сите држави. Сите држави се „тоталитарни“, ако критериумите ги поставиш внимателно. Веројатно мислеше на очигледноста на тоталитаризмот, која во државите како С. Кореја е - поочигледна.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Но ти сега ги опиша сите држави. Сите држави се „тоталитарни“, ако критериумите ги поставиш внимателно. Веројатно мислеше на очигледноста на тоталитаризмот, која во државите како С. Кореја е - поочигледна.
Можеби требаше да го употребам изразот организиран тероризам, бидејќи кај нас нема гулази и 24/7 пропаганда како што е во случајот со затворените држави како Северна Кореја, а не сум го забележал тоа во ниту една од таканаречените отворени држави.

Платената пропаганда на западните медиуми не е исто што и организираната државна пропаганда во затворените држави како Северна Кореја, медиумските изрази на западот земаат пари за да ги шират нивните лаги, не го прават тоа бидејќи државата им наложила така да известуваат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.496
Поени од реакции
35.239
Платената пропаганда на западните медиуми не е исто што и организираната државна пропаганда во затворените држави како Северна Кореја, медиумските изрази на западот земаат пари за да ги шират нивните лаги, не го прават тоа бидејќи државата им наложила така да известуваат.
Не разбирам како платената пропаганда е подобра од државната пропаганда?
Мислам што всушност има добро во пропагандата, па сега ги споредуваме подвидовите? :cautious:

...бидејќи кај нас нема гулази и 24/7 пропаганда
Јас па мислев озбилен муабет правиме. :(

D

Daedalus

Гостин
Но бидејќи веќе отидовме малку премногу оф-топик, ај да се согласиме дека во секуларните општества религијата повеќе е формалност отколку што е начин на живеење...
У Турција, како мислиш дека се глеа на религијата? У Алабама?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Не разбирам како платената пропаганда е подобра од државната пропаганда?
Мислам што всушност има добро во пропагандата, па сега ги споредуваме подвидовите? :cautious:

Јас па мислев озбилен муабет правиме. :(
Разликата е во тоа што сепак има начини за вистината да се протне кај нас и кај останатите таканаречени отворени држави, додека кај затворените држави од типот на Северна Кореја, вистината е казнива со закон.

Кај нас барем знаеме дека вистината се крие таму некаде меѓу лагите, но во затворените држави од типот на Северна Кореја, самото барање на вистината е казниво со закон.

У Турција, како мислиш дека се глеа на религијата? У Алабама?
Како е во Турција или во Алабама ќе ги прашаш тие кои ги гласаат тамошните власти.

Во два наврати запознав Турци - еден од Македонија, друг од Турција, и двајцата велат дека во Турција за жал мнозинството жители сеуште живеат во селата и во планинските предели каде што локалното население е алергично на секуларизам, додека луѓето во градовите - особено младите - се секуларисти и ги презираат до бескрај Реџо и неговите исламисти, но за жал младите се малцинство во Турција.

Алабама од друга страна, е една од ретките држави од југот на САД каде што локалното население до денешен ден верува во догмите на Конфедерацијата, а некои од нив сеуште ги чуваат конфедерациските долари бидејќи "еден ден југот повторно ќе се дигне на востание" :pos: .

Но како и да е, не сум слушнал досега за било какви напади врз цивилното население во Алабама врз религиска или расистичка основа, што говори дека и покрај нивниот начин на размислување, благодарејќи на секуларизмот, сепак и жителите на Алабама си ја чуваат нивната религија за по дома, а не за на јавни места.

Kajgana Shop

На врв Bottom