Тенисот во Македонија. Игра ли некој тенис?

G

garthok

Гостин
Има ли некој клуб за тренирање тенис во Скопје, и која е идеалната возраст за дете да почне да тренира?
Aко сакаш да го спремаш про од 2, 3 год. возраст, кординациски вежби (тапкање, фаќање топче) до 5 години веќе треба да ги развие моторните скилови и тука веќе гледаш дали го бива или не. За клубови види тука

Член од
9 јуни 2014
Мислења
10
Поени од реакции
0
А летово каде има да се игра тенис рекреативно ама не на земјена подлога во Скопјево? А ако нема такво нешто да биде некоја нормална цена од саат?

Ф

Фил Ајви

Гостин
За никој спорт немам поголема мотивација за трчање од тенис. Проблемот кај нас е што покрај снабдување со квалитетна опрема мораш да плаќаш и термин и тука од старт се губат половина и повеќе потенцијални играчи и љубители на овој спорт во Македонија (n) (зборувам за поредовно играње), е сега друга е приказната ако некој се одлучи да ангажира тренер и поозбилно да ја сфати работата. Во поразвиените градови во ЕУ, барем сигурно знам за Берлин и Виена, си има паркови со по минимум четири бесплатни игралишта и често има тениски зналци кои набљудуваат од страна и се одлучуваат да го пренесат знаењето бесплатно на вистинските таленти и потенцијали.

Член од
27 мај 2012
Мислења
265
Поени од реакции
124
Во кој смисол мислиш за снабдување со квалитетна опрема мораш да плаќаш и термин??

Во другите поразвиени држави има цел систем како одат работите со тенисот. Се прашувам кога ќе видиме некој наш тенисер/ка да направи посериозен пробив. Да, тенисот е спорт што бара доста финансиско вложување, но мислам дека тоа е само еден од проблемите. Очигледно и самите млади не се доволни упорни, знам некои што имаа потенцијал и беа онака добри ама после се откажаа.
Мислам дека има и тренери несериозни и што не се залагаат, а не можам да кажам точно и дали тениската федерација се залага за нешто плус.

Инаку, би можело и од луѓево тука што се (претпоставувам повеќето горе-доле се рекреативци) да се направи едно турнирче :)

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
За тенисот можам да ви кажам дека кај нас најголема активност(турнири) за овој спорт има до 16 или најмногу до 18 години, работата е кога ке ја надраснеш оваа возраст имаш три опции:
1. Да продолжиш да тренираш рекреативно и не се такмичиш
2. Да одиш во странство и да не се враќаш повеќе, бидејќи тенисот во МК за професионалци функционира до 16 години
3. Да се откажеш
Тенисот е одличен спорт но за жал во МК никој не е заинтересиран да го промовира, а и да се грижи за играчите, со цел тие да напредуваат понатаму, се разбира секогаш има неколку исклучоци :D

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.000
Поени од реакции
12.584
Во кој смисол мислиш за снабдување со квалитетна опрема мораш да плаќаш и термин??

Во другите поразвиени држави има цел систем како одат работите со тенисот. Се прашувам кога ќе видиме некој наш тенисер/ка да направи посериозен пробив. Да, тенисот е спорт што бара доста финансиско вложување, но мислам дека тоа е само еден од проблемите. Очигледно и самите млади не се доволни упорни, знам некои што имаа потенцијал и беа онака добри ама после се откажаа.
Мислам дека има и тренери несериозни и што не се залагаат, а не можам да кажам точно и дали тениската федерација се залага за нешто плус.

Инаку, би можело и од луѓево тука што се (претпоставувам повеќето горе-доле се рекреативци) да се направи едно турнирче :)
Во многу убава смисла мисли дечкото, и јас се согласувам со него. Во Америка и Европа во секој парк имаш игралишта на кои не се наплаќа. Во местото јас каде што бев имаше 8 игралишта во паркот. Многу е кај нас, под 300 денари саат не се наоѓа игралиште.
И јас играв тенис, се откажав на 14 пошо сум од Охрид, на времето јас кога тренирав на зима трениравме по салите на средните училишта. Ужас, не се напреднува така. Башка и тренерот не беше нешо посебно заинтересиран да не носи по турнири, секаде каде што сум била тоа било по иницијатива на татко ми ( без тренер ). Настрана тоа што беше изгор скапо ( рекет и точиња за тренирање ме чинеа 10 000 денари ), а за часовите да не прам муабет....400 мислам дека беше час.

Член од
23 јули 2014
Мислења
575
Поени од реакции
111
има тениски клуб во прилеп ???

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
има тениски клуб во прилеп ???
2-3 би требало да се. Еден маркови кули, еден над пивара и еден пред металец. :D Сега имина не му знам, ама ко сме играле таму, имало и деца шо тренираат.

Член од
23 јули 2014
Мислења
575
Поени од реакции
111
2-3 би требало да се. Еден маркови кули, еден над пивара и еден пред металец. :D Сега имина не му знам, ама ко сме играле таму, имало и деца шо тренираат.
маркови не постои повеќе, а за другиве ќе прашам .

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Нешто слабо ми сте заинтересирани за играње некој саат тенис, иначе од Охрид сум па ако има некој од Охрид нека каже да изиграме :) На факултет доаѓам во Скопје од 15ти септември така да и со Скопјани може да се пробаме од 15ти па натака. :D

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Ако немаш тренирано, можи да прајме тројцава, да се менуваме на гемој пошо и онака капнувам ја. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom