Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Зошто до сега зголемуваа интернет ако си користел подолго време интернетот нивни..А оваа година ништо.. па да му ебам мајката кај најскапо па и поволности немаш како муштерија.. другите пакети се по 1000,1500 денари со 80 гига.. заебаа работа оваа година..

Член од
8 август 2008
Мислења
447
Поени од реакции
17
Според новиот закон не смее повеќе на 24 месеци да ви прават договор затоа што е неважечки, сега е само на 12 месеци па мора да ве викне лично доколку сакате да го продолжите договорот. Умре оноа автоматското продолжување на договор доколку не одите 30дена порано да го откажете. Прашајте си адвокат - може да ги тужите доколку ве зафркнат :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Пред скоро време ми наместија нов Speedport рутер.Меѓутоа прелистувајќи го упатството видов дека WLAN е фабрички уклучен.Поради безбедносни причини би сакал да го исклучам но по јавувањето на 12345 не добив добар одговор т.е. ми рекоа да го задржам WLAN копчето позади и дека така се исклучува но тоа копче служи само за ресетирање на WLAN а не за исклучување на истиот.Погледав во сетинзите на рутерот но не најдов копче за исклучување.Ме итнересира дали некој знае како да го исклучам бидејќи не сакам некој да ми краде и од онака малиот лимит.
samo nalegni ednas i ostaj. ke vidis posle ke ugasne sijalickata wlan = wlan off

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
А како да ја дознаам лозинката на Wlanot ?
192.168.178.1 во пребарувачот ако имаш нов speedport рутер.Ќе ти се отвори страна и ќе ти побара пасворд.На тоа место треба да впишиш admin и ќе ти се отвори нова страница.Во прозорецот во средината ќе имаш 3 зелени точки (ако се ти е активно тоа што не е активно е сиво) и до нив имаш DSL,WLAN и LAN.Отвори го WLAN (лев клик на него).Откако ќе ти се отвори новата страна доколку ти е активен WLAN-от
Enable wireless network (WLAN)
ќе ти биде селектирано во квадратчето.Подоле од на истата страна ќе забележиш Name of the radio network (SSD).Таму си впишуваш како сакаш да ти се вика мрежата (Иле,Лазе,Килер...)Потоа во мени листата лево под Radio Settings ќе забележиш подмени Security.Откако ќе го отвориш си сетираш пасворд и си бираш тип на енкрипција (најдобра ти е WPA+WPA2) стискаш apply и готово.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.114
Поени од реакции
9.064
Да не знае некој што е работава, се најавиле од T-home ќе прателе тим да менува кабли нешто не знам што, не бев дома и не знаат да ми пренесат точно за што се работи. Да не има нешто модернизација на мрежата или да припремаат за оптика?

Неќам да ми сјебат нешто, супер стабилен ми е интернетов (да чукнам у дрво) задни две години :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Да не знае некој што е работава, се најавиле од T-home ќе прателе тим да менува кабли нешто не знам што, не бев дома и не знаат да ми пренесат точно за што се работи. Да не има нешто модернизација на мрежата или да припремаат за оптика?

Неќам да ми сјебат нешто, супер стабилен ми е интернетов (да чукнам у дрво) задни две години :)
Се префрлаат рутерите од PSTN на ISDN дигиталната мрежа.Доколку имаш томсон рутер можеби ќе ти го остават истот само ќе ти сменат параметри на рутерот.
Доколку немаш томсон рутер ќе ти стават нов Speedport W503V рутер и ќе те најават но новата IMS дигитална централа.Со новиве рутери ќе имаш подобрување во квалитетот на телефонијата но доколку ти речат дека ќе ти го остават стариот рутер нема што да им се лутиш на дечките кои ќе ти монтираат не зависи од нив.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.114
Поени од реакции
9.064
Веќе имам Speedport W503V, ми го дадоа кога сменив од ADSL Max во 3Max Start.

Проблемот е што пред ~2 години имав друг модем D-link или така нешто, на секои неколку саати ми се ресетираше линијата или снемуваше интернет и тоа страшно ме иритираше. Дури и кога некој ќе ми звонеше на фиксен телефон ми снемуваше интернет. Сега ги немам тие проблеми и не би сакал да ми заебат нешто - if it ain't broke, don't fix it, ако ме разбираш :D

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896

Проблемот е што пред ~2 години имав друг модем D-link или така нешто, на секои неколку саати ми се ресетираше линијата или снемуваше интернет и тоа страшно ме иритираше. Дури и кога некој ќе ми звонеше на фиксен телефон ми снемуваше интернет. Сега ги немам тие проблеми и не би сакал да ми заебат нешто - if it ain't broke, don't fix it, ако ме разбираш :D
Ах тогаш уште подобро.Треба да те префрлат на новата IMS база и да ти стават UTP кабел наместо директно да ти оди телефонскиот кабел во рутерот.
Тие проблеми што ти се јавувале воглавном се поради рутерот.VOIP технологијата е поедноставна но таквите проблеми се чести.
П.С. Ако не е тајна да кажеш од каде си?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.114
Поени од реакции
9.064
Центар/Скопје

Фала на инфо!

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751

Кога ти звонел фиксен и си губел интернет, можно е ако си ставал фиксен апарат пред рутер/модем, веројатно си бил без сплитер, на такво ми мириса. Не би требало да ти се гаси интернетот ако ти е се поврзано од бандера кабел-сплитер-еден кабел во модем, друг во фиксен апарат. А можеби си е и до модемот. Со рутериве идеше кај мене одлично без никаков проблем.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.114
Поени од реакции
9.064
Моментално телефонскиот кабел од "бандера" влегува во сплитер, а од сплитерот имам кабел до рутерот Speedport W503V и од него 2 кабли за телевизија и еден мрежен до компљутер.

Туку друго ми е прашањето, ова што сакаат да ме префрлат на нова мрежа/база да не почне пак да ресетира IP на одреден број на саати? Сакам да ми биде always-on како што ми е сега.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Ај проверете сите што го имате надминато лимитот а сте корисници на т-хоме интернет.. колку ви е брзината сега ? кај мене до пред пола сат спушташе со 25кб/сек сега спушта со 150кб/сек!

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Ај проверете сите што го имате надминато лимитот а сте корисници на т-хоме интернет.. колку ви е брзината сега ? кај мене до пред пола сат спушташе со 25кб/сек сега спушта со 150кб/сек!
И кај мене беше успорен поради надминат лимит , сега тера нормално :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom